ساخت انواع تابلو دکوراتیو چوبی نقش برجسته
یکی از تولیدات دکوراتیو باستانی تابلوهای چوبی است که از نظر نقش و طرح بسیار متفاوت هستند. محصولاتی که سال های سال است به دست هنرمندان ایرانی کنده کاری شده و در دکوراسیون های شیک و مجلل و همچنین دکوراسیون های مدرن و ساده مورد استفاده قرار می گیرند.ساخت تابلو دکوراتیو چوبی بدون شک نیاز به طرح اولیه خواهد داشت که بر روی چوب اعمال می شود. بسته به مدل تابلو چوبی پیاده کردن طرح متفاوت است. برخی از تابلوهای چوبی با کنده کاری روی تخته به دست می آیند و برخی با برش قطعات و قرارگیری آنها در کنار یکدیگر. هر یک از این مدل های تابلو چوبی نیاز به دقت، ظرافت و زمان زیادی برای اتمام کار با نتیجه مطلوب دارند. پس از اینکه طرح بر روی چوب اعمال شد، کنده کاری ها، برش ها، ایجاد انحنا و پیچ و خم ها انجام می گیرد. سمباده زنی یکی از مهم ترین مراحل ساخت تابلو دکوراتیو چوبی نقش برجسته می باشد. پس از آن، زمان اعمال روغن جلا و رنگ آمیزی تابلو دکوراتیو چوبی است. در مورد تابلو چوبی به خاطر نقش های طبیعی چوب از رنگ های مصنوعی استفاده نمی شود و اجازه داده می شود تا رنگ طبیعی چوب به عنوان زیباترین تزئین برای این تابلو ها اعمال گردد.
ایجاد نقش برجسته روی چوب با مل و چسب چوب
برای ایجاد سطح صاف یا ناهموار، بهترین ماده بتونه چوب است که ترکیبی از مل و سریش است. برای ایجاد حجم باید میزان چسبندگی را بالا برد و برای حجم های بزرگ علاوه بر میزان چسبندگی باید ساختاری ایجاد کرد تا از شکستگی و ترک جلوگیری کند. مثلا برای حجم هایی با ضخامت کمتر از یک سانتیمتر می توان از خاک اره و برای بیش از یک سانتیمتر از پوشال نجاری استفاده کرد. البته هرچه سایز دانه ها درشت تر باشد سطح نهایی متخلخل و ناهموار خواهد شد.
مواد و ابزار مورد نیاز
چسب چوبپودر مل
چوب در ابعاد دلخواه
طرح مورد نظر
شاپون (یا شاپان) بعنوان رنگ
میتوان با مخلوط کردن خاک های رنگی مانند گل ماشین، اخرا، امرا و غیره به خمیر رنگ داد، البته از رنگ پلاستیک هم می توان بهره برد.
روش ساخت
1. تهیه خمیر
ماده اصلی، چسب چوب است و مل مثل ماسه در ملات می باشد که می تواند حجم ملات را افزایش دهد. ابتدا به مقداری که حدس می زنید خمیر نیاز دارید مل را بر روی یک تخته صاف که جذب آن نزدیک به صفر باشد بریزید و بعد از آن چسب چوب ( از نوع مرغوب) را با مقداری آب رقیق و به پودر مل اضافه و تا زمانی که یک خمیر یک دست بدست آید آن را با کاردک مخلوط کنید، تا یک مایع با غلظت مناسب بدست آید طوری که نه خیلی سفت شود که از ظرف بیرون نیاید نه خیلی شل که روی چوب سرازیر شود.
2. انتقال طرح
طرح مورد نظر را انتخاب کنید و بنابر اندازه طرح مورد نظر چوب را هم به همان اندازه انتخاب کنید و طرح را با استفاده از کاربن و یا سایر روشها بر روی چوب منتقل کنید.
3. دورگیری با خمیر یا مایع مل
پس از منتقل کردن طرح روی چوب، خمیری که از مخلوط کردن چسب چوب و پودر مل بدست آمد را در یک ظرف با دهانه باریک یا کیسه فریزر بریزید. البته نازکی و پهنی نوک ظرف بسته به نوع طرح دارد که کجای طرح از خطهای نازک وکجای طرح از خط های پهن استفاده کنید. پس از ریختن مایع مل در ظرف یا کیسه فریزر شروع به دورگیری با مایع مورد نظر کنید و تمام کار را از روی خطوط با مایع مل پوشش دهید یا اصطلاحا دورگیری کنید انگار که با خمیر مل یکبار دیگر نقاشی کرده اید.
4. رنگ کردن
پس از دورگیری با مایع مل اگر خواستید با رنگ اکرلیک طرح را رنگ کنید و پس از اتمام رنگ کردن از شاپون که با کمی تینر مخلوط شده یکبار دیگر کل کار را با شاپون قهوه ای رنگ کنید. می توان از پودر اکلیل طلایی یا مسی هم برای پتینه یا قدیمی نشان دادن کار استفاده کرد. پس از اتمام، کل کار را یک دست با روغن جلا پوشش دهید تا ساخت تابلو دکوراتیو چوبی کامل گردد.منبع: سایت ستاره