پراگماتیستها و برنامههای آموزشی
پراگماتیستها به یک برنامه درسی متنوع معتقدند. چنین برنامهای به تعلیم و تربیت آمریکایی کمک می کند تا خود را به بسیاری از حوزهها که قبلا دامنههای آن را مورد توجه قرار نداده بود، بسط دهد.
دوشنبه، 16 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
به نظر دیویی، در چنین مواردی دو موضوع مهم وجود دارد: موضوع منطقی و موضوع روان شناختی. اولی «انضباط» و دومی «رغبت» را مورد تأکید قرار می دهد. این اشتباه است که بین رغبت کودک و موضوع درسی ضروری شکاف مشاهده شود، چون موضوع درسی مناسب چیزی ثابت و آماده و خارج از رغبت کودک نیست. مشکل در این جاست که چگونه موضوع درسی سازماندهی و به شاگردان ارائه شود. برای مثال، تاریخ به طور سنتی به عنوان چیزی تدریس می شده که شاگردان به خاطر این که برای آنان خوب است، باید آن را بخوانند. با این وجود، شاید این موضوع نسبت به تجربه روزمره آنها دور و بیگانه باشد. آنچه مطالعه تاریخ باید انجام دهد، آن است که کودکان را قادر سازد تا تجربیات، عادتها، و اندیشه های سازمان یافته خود را با آنچه مربوط به گذشته است، متصل سازند. تاریخ باید زندگی شخصی را آزاد کرده، با تجهیز آن به متن، زمینه، و دورنمای آینده آن را غنی سازد. به نظر دیویی عمل جداسازی تاریخ از حال خطای آشکاری است، چون این کار بررسی تاریخی را از ایجاد قابلیت فراهم سازی آگاهی هوشمندانه به زمان حال دور می سازد. یک تاریخ مجرد ارزش خود را برای آموزش اخلاقی از دست می دهد. چنین تاریخی، درکی نسبت به ترکیب زندگی کنونی ارائه نکرده، شاید بی توجهی شدید از این که چرا اشیا این گونه شده اند، به دنبال می آورد.
هنگامی که به چیزهای ثابت و آماده ای که کودک فراگرفته نظر می کنیم، توجه به میزان زیادی به محصول و به میزان بسیار کمی به فرایند جلب می شود. پراگماتیستها می خواهند لااقل برخی از توجهات خود را بر فرایند متمرکز سازند، چون غایات نمی تواند جدا از ابزار نیل به آن باشد. آنان قاطعانه اظهار می کنند که ابزاری که برای انجام چیزی به کار می رود، حکم می کند که غایات و محصولات واقعا وجود دارد. به عنوان مثال، گفتن این مطلب که مدارس آمریکایی باید شهروندانی دموکراتیک تربیت کند و سپس ایجاد چنین مدارسی که در آن دانش آموزان تقریبا هیچ انتخاب، داوری، یا فرصت اتخاذ تصمیم نداشته باشند، در حقیقت مشابه آن است که هیچ چیزی جز شهروند دموکراتیک تربیت نشود. سپس نسل قدیمی تر دست به هیچ اقدامی نزده از این که چرا جوانان در فعالیتهای اجتماعی و سیاسی مشارکت بیشتری ندارند، متعجب می شود. به نظر پراگماتیستها، در مورد این که چرا چنین شرایطی هست، اندکی تردید وجود دارد.
پراگماتیستها به یک برنامه درسی متنوع معتقدند. چنین برنامه ای به تعلیم و تربیت آمریکایی کمک می کند تا خود را به بسیاری از حوزه ها که قبلا دامنه های آن را مورد توجه قرار نداده بود، بسط دهد. به عنوان نمونه، پراگماتیستها از مطالعاتی در حرفه ها و بهداشت، و در عناوینی همچون خانواده و اقتصاد حمایت کرده اند. امروزه، مدارس دورههایی در تعلیم و تربیت تعمیم یافته، بهداشت، تربیت بدنی، زندگی خانوادگی، و تربیت جنسی دارد، اما محصول واقعی همیشه آن چیزی نبوده که پراگماتیستها می خواهند. برای نمونه، دورههای تربیت جنسی اغلب تنها از دید زیست شناختی یا فیزیولوژیکی تدریس می شده است که البته اهمیت دارد، اما پراگماتیستها میگویند که رفتار جنسی انسان به بسیاری از فعالیتهای دیگر او نیز سرایت کرده باید با آنها ترکیب شود. به عنوان مثال، چگونه کسی بدون مختصر درکی از رفتار جنسی، از مفهوم بسیاری از ادبیات بزرگ ما سر در می آورد؟
در نتیجه، بسیاری از پراگماتیستها از آنچه که گاه به چنین اموری ارجاع داده می شود، حمایت کرده اند: یادگیری مشکل - محور، برنامه آموزشی و درسی هستهای، روش پروژه و رویکرد حل مسأله. اساسا، چنین رویکردهایی به برنامه آموزشی و درسی با یک سؤال محوری شروع می شود، که هسته، یا مشکل است. شاگردان با توجه به علاقه و نیاز، به شیوههای گوناگون به مشکل یورش می برند. شاید برخی به طور مستقل، دیگران در گروه، و حتی عده ای به صورت ائتلافی و در اوضاع مختلف کار کنند. اطلاعات و اندیشه ها از هرگونه منبع ممکن به دست می آید. منابع کتاب، فصلنامه، مسافرت، مطالعه میدانی، کارشناسان، و دیگر منابع اجتماعی یا انسانی را شامل می شود. سپس مطالب به دقت بررسی و از لحاظ اهمیت ارزشیابی شده، شاگردان نتایج را به دست آورده تعمیمهای مناسب مربوط به مسأله را به عمل می آورند. آنان رشد و پیشرفت خود را که آماده ساز زمینه برای مرحله بعدی تعلیم و تربیت است، ارزیابی می کنند. از بسیاری جهات، برنامه درسی پراگماتیک هر چند که بدنه مشخص موضوع درسی است، اما یک فرایند محسوب می شود. انضباطهای سنتی نادیده گرفته نشده، بلکه به خاطر پرتوی که بر مشکل می افکند، همراه با ویژگی آنها در کمک به رشد شاگرد، مورد مطالعه و استفاده قرار می گیرد. برنامه آموزشی و درسی پراگماتیک متشکل از فرایند و محتواست، اما ثابت یا غایتی فی نفسه نیست.
منبع: مبانی فلسفی تعلیم وتربیت، هوارد آ. اوزمن و ساموئل ام. کراور،مترجمان: غلامرضا متقی فر، هادی حسین خانی، عبدالرضا ضرابی، محمدصادق موسوی نسب و هادی رزاقی، صص243-242، انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمة الله علیه، قم، چاپ دوم، 1387
مقالات مرتبط
تأثیر ایدهآلیسم بر تعلیم و تربیت
برنامههای درسی ایدهآلیستی
موافقان نظام آموزشی مختلط
مخالفت با تعلیم و تربیت مختلط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
فلسفه تحلیلی و تعلیم و تربیت (قسمت دوم)
جمعه، 11 بهمن 1398
فلسفه تحلیلی و تعلیم و تربیت (قسمت سوم)
جمعه، 11 بهمن 1398
مقاصد خاص آموزش و یادگیری
دوشنبه، 16 دی 1398
مفهوم تجربه از مبانی پراگماتیسم
دوشنبه، 16 دی 1398
معلم باید آگاه باشد
دوشنبه، 16 دی 1398
نقش طبیعت در تعلیم و تربیت
يکشنبه، 15 دی 1398
فردگرایی و روابط اجتماعی
يکشنبه، 15 دی 1398
پراگماتیستهای آمریکایی
يکشنبه، 15 دی 1398
انسانگرایی غیردینی
يکشنبه، 15 دی 1398
فلسفه پراگماتیسم و تعلیم و تربیت
يکشنبه، 15 دی 1398
تازه های مقالات
معرفی کوتاه بانوان قرآن نویس
تحلیل شبهه هدر رفتن خون شهدا و پاسخ به آن
پنج گوهر درخشان میراث فاطمی
لیفت سینه: جراحی جوانسازی و رفع افتادگی سینهها برای ظاهری جذاب
ترفند افزایش سرعت اینترنت تا 100 برابر
رزرو هتل پارس شیراز برای سفر خانوادگی
هتل بینالمللی کیش یا پارمیدا مشهد: مقایسه اقامت در دونقطه متفاوت
قیمت ایمپلنت کامل فک بالا و پایین
چطور بلیط های چارتر لحظه آخری را با بهترین قیمت پیدا کنیم؟
گیتار بیس یا گیتار الکتریک؛ یادگیری کدامیک آسانتر است؟
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
چهار زن برگزیده عالم
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
داستان انار خواستن حضرت زهرا(س) از امام علی(ع)
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
پیش شماره شهر های استان تهران
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
موارد بیشتر برای شما
معرفی کوتاه بانوان قرآن نویس
بیانات رهبر انقلاب در دیدار مداحان اهلبیت علیهمالسلام
تحلیل شبهه هدر رفتن خون شهدا و پاسخ به آن
رستوران و کافه نزدیک هتل لیلیوم کیش
فراخوان شصت و سومین سال جایزه (نخبگانی) سال 1404
حمله هوایی ارتش اسرائیل به یک خودرو در غزه
رهبر انقلاب: روزی بخواهیم اقدام بکنیم احتیاجی به نیروی نیابتی نداریم
رهبر انقلاب: فردای منطقه به لطف الهی از امروز بهتر خواهد بود
نقشه شوم آمریکا برای جهان به روایت رهبر انقلاب
پزشکیان: حضور زنان در آینده کشور مؤثر تر از من است که اینجا ایستادهام
اهدای جوایز به زنان موفق در مراسم آیین تجلیل از مقام زن
رهبر انقلاب: مداحی یک رسانه تمام عیار است
رهبر انقلاب: مهمترین کار حضرت زهرا(س) تبیین بود
سرود جمعی با اجرای نوشهور در حسینیه امام خمینی(ره)
مدیحه سرایی احمد واعظی در محضر رهبر انقلاب