تاثير آبياري محدود بر خصوصيات فنولوژيک، مورفولوژيک و زراعي هيبريدهاي آفتابگردان
حميد جباري(دانشجوي کارشناسي ارشد زراعت پرديس ابوريحان- دانشگاه تهران)، غلامعباس اکبري (استاديار پرديس ابوريحان - دانشگاه تهران )، جهانفر دانشيان (استاديار پژوهش موسسه تحقيقات اصلاح و تهيه نهال و بذر کرج)، ايرج اله دادي (استاديار پرديس ابوريحان - دانشگاه تهران) و نسترن شهبازيان (استاديار پرديس ابوريحان - دانشگاه تهران).
تاريخ دريافت: 86/7/26
تاريخ پذيرش: 86/10/15
کلمات کليدي : آبياري محدود، آفتابگردان، مرحله پر شدن دانه، عملکرد دانه، عملکرد روغن
آفتابگردان (Helianthus annuus L.) يک محصول زراعي متحمل به خشکي با سيستم ريشه اي عميق و جستجوگر مي باشد. به اين دليل همواره کشت آن به اراضي ديم و نيمه خشک اختصاص يافته است. در اوايل دهه 1970 با معرفي اولين هيبريدهاي آفتابگردان تحول عظيمي در زمينه کشت و کار اين گياه صورت پذيرفت. با توجه به متحمل بودن هيبريدهاي آفتابگردان به شرايط کم آبي و خشکي، پژوهش هاي زيادي در مورد اثرات تنش کم آبي و محدوديت در آبياري بر خصوصيات فنولوژيک توسط دانشيان (1)، مورفولوژيک توسط گوکسوي و همکاران، فيزيولوژيک توسط کياني و همکاران و زراعي توسط رشدي و همکاران و فلاجا و همکاران صورت گرفته است.
نتايج تحقيقات دانشيان (1) در ارزيابي عکس العمل لاين هاي والدي آفتاگردان در سطوح خشکي 60 و 180 ميليمتر تبخير نشان داد که تنش در کليه تيمارها سبب تأخير در زمان نمو زايشي آفتابگردان مي شود. وزين و زماني (3) تفاوت هاي درون گونه اي در فنولوژي آفتابگردان را به دليل اختلافات ژنتيکي و حساسيت آن ها به طول روز و دما بيان کردند. گيمنز و فررز، نيز کاهش معني دار اجزاء عملکرد، عملکرد و شاخص برداشت ژنوتيپ هاي آفتابگردان را در واکنش به تنش خشکي گزارش کرده اند. در بررسي گوکسوي و همکاران اثر آبياري در سه مرحله رشدي تشکيل طبق، گل دهي و دانه دهي آفتابگردان ارزيابي گرديد و بيشترين عملکرد دانه در بين تيمارها به ميزان 4056 کيلوگرم در هکتار از آبياري در هر سه مرحله رشدي به دست آمد و اين سه مرحله به عنوان ضروري ترين مراحل آبياري براي آفتابگردان شناخته شدند. اردم و همکاران نيز کاهش معني دار ارتفاع، قطر طبق و عملکرد آفتابگردان را در شرايط تنش کم آبي گزارش کردند. رشدي و همکاران در آزمايشاتي اثر تنش کم آبي را بر صفاتي نظير قطر طبق، تعداد دانه در طبق، وزن صد دانه، عملکرد دانه و عملکرد روغن آفتابگردان ارزيابي کردند. نامبردگان اظهار داشتند که تنش اثر معني داري بر صفات مذکور داشته و باعث کاهش آن ها شده است.
با توجه به اينکه تنش خشکي و کم آبي مهمترين عامل محدود کننده توليد محصولات کشاورزي در جهان به شمار مي رود ارزيابي اثرات آبياري محدود بر خصوصيات مختلف گياه آفتاگردان و شناسايي ارقام مقاوم مهم مي باشد. بنابراين در اين تحقيق ضمن شناسايي هيبريدهايي که در شرايط آبياري محدود از تحمل و پايداري مطلوبي برخوردارند صفات مرتبط با تحمل در آنها نيز ارزيابي گرديد.
نتايج تحقيقات دانشيان (1) در ارزيابي عکس العمل لاين هاي والدي آفتابگردان در سطوح خشکي 60 و 180 ميليمتر تبخير نيز نشان داد که تنش در کليه تيمارها سبب تأخير در زمان نمو زايشي آفتاگردان گرديد. هيبريدهاي بررسي شده در اين آزمايش از نظر خصوصيات فنولوژيک ذکر شده در سطح يک درصد اختلاف معني دار داشتند (جدول 1). تفاوت بين هيبريدها از نظر تعداد روز تا مرحله غنچه دهي با تفاوت بين تعداد روز تا مرحله پر شدن دانه هماهنگ بود (جدول 2). هيبريدهاي هايسان 33 و A74 × R95 به ترتيب بيشترين و کمترين تعداد روز از سبز شدن تا مرحله غنچه دهي و پر شدن دانه را دارا بودند (جدول 2). تفاوت هاي درون گونه اي در فنولوژي آفتاگردان به دليل اختلاف ژنتيکي بين هيبريدهاي مورد مطالعه مي باشد(3). اثرات متقابل آبياري و هيبريد فقط بر مرحله غنچه دهي در سطح پنج درصد معني دار بود (جدول 1). در شرايط آبياري بعد از 60 ميليمتر تبخير بيشترين و کمترين تعداد روز تا مرحله غنچه دهي به ترتيب به هيبريدهاي هايسان 33 با 38 روز و A74 × R95 با 28/6 روز تعلق داشت ( جدول 3). در تيمار آبياري محدود بعد از 120 ميليمتر تبخير نيز هيبريد هايسان 33 با 39/3 روز بيشترين و هيبريد A74 × R95 به ترتيب با 28 روز کمترين تعداد روز تا مرحله غنچه دهي را دارا بودند (جدول 3). همچنين در تيمار آبياري محدود بعد از 180 ميليمتر تبخير هيبريد هايسان 33 با 39/3 روز بيشترين و هيبريد A74 × R95 به ترتيب با 29/3 روز کمترين تعداد روز تا مرحله غنچه دهي را دار بودند (جدول 3). نتايج نشان داد که اعمال آبياري محدود بعد از 180 ميلي متر تبخير باعث افزايش تعداد روز تا غنچه دهي تمام هيبريدهاي مورد بررسي اعم از ديررس و زودرس گرديد، در حالي اعمال آبياري محدود بعد از 120 ميلي متر تبخير با وجود افزايش تعداد روز تا غنچه دهي هيبريدهاي ديررس و متوسط رس، کاهش تعداد روز تا مرحله غنچه دهي سه هيبريد زودرس A74 × R95 ، CMS26 ×R103 و آلستار را در پي داشت( جدول 3).
هيبريدهاي مورد بررسي از لحاظ تعداد برگ اختلاف معني داري داشتند (جدول 1). در اين آزمايش هيبريدهايي با طول دوره رشد طولاني (ديررس) تعداد برگ بيشتري از هيبريدهايي با طول دوره رشد کوتاه (زودرس) داشتند (جدول 2). گيمنز و فررز نيز بيان کردند که تعداد برگ در هيبريدهاي ديررس در حدود 30 درصد بيشتر از هيبريدهاي زودرس مي باشد. اثرات متقابل آبياري و هيبريد بر تعداد کل برگ معني دار نبود (جدول 1).
نتايج تجزيه واريانس مرکب داده ها تفاوت معني داري را بين سطوح آبياري از نظر ارتفاع نهايي گياه در سطح احتمال يک درصد نشان داد و اعمال محدوديت در آبياري باعث کاهش معني دار اين صفت مورفولوژيک گرديد (جداول 1 و 2). کاهش 34 درصدي ارتفاع نهايي گياه (جدول 2) به موازات افزايش کاهش رطوبت خاک در تيمار محدوديت شديد در آبياري را مي توان به اختلال در فتوسنتز به واسطه تنش کم آبي و کاهش توليد مواد فتوسنتزي جهت ارائه به بخش هاي در حال رشد گياه و نهايتاً عدم دستيابي گياه به پتانسيل ژنتيکي از نظر ارتفاع نسبت داد. گوکسوي و همکاران نيز تأثير منفي آبياري محدود را بر ارتفاع گياه گزارش کرده اند.
در اين آزمايش هيبريدهاي مورد بررسي از نظر ارتفاع نهايي گياه تفاوت معني داري در سطح احتمال يک درصد داشتند (جدول 1) که وجود تفاوت هاي ذاتي و ژنتيکي باعث به وجود آمدن اين اختلافات گرديد. در مطالعه اخير هيبريد مهر از ارتفاع بيشتري برخوردار بود (جدول 2) که دليل آن ديررس بودن، داشتن تعداد گره بيشتر و عوامل ژنتيکي گياه مي باشد. اثر متقابل آبياري و هيبريد بر ارتفاع گياه در سطح احتمال پنج درصد معني دار بود (جدول 1) و مشخص گرديد که هيبريدهاي ديررس هم در شرايط آبياري مطلوب و هم در شرايط آبياري محدود بعد از 120 ميلي متر برتري محسوسي نسبت به هيبريدهاي زودرس از نظر ارتفاع گياه داشتند که با نتايج رابينسون مطابقت دارد. اين در حالي است که در شرايط آبياري محدود بعد از 180 ميليمتر هيبريد زودرس A74 × R95 ارتفاع بيشتري نسبت به ساير هيبريدها داشت (جدول 3). در شرايط آبياري نرمال هيبريدهاي ديررس مثل هيبريد مهر بيشترين ارتفاع گياه را به ميزان 162 سانتيمتر دارا بودند، در حالي که کمترين ارتفاع گياه در شرايط نامبرده به هيبريد CMS26 × R103 با 108/1 سانتيمتر تعلق داشت (جدول 3). بيشترين و کمترين ارتفاع گياه در شرايط آبياري محدود بعد از 120 ميلي متر به ترتيب به هيبريدهاي آذرگل با 110/7 سانتي متر و ايروفلور با 86/2 سانتي متر تعلق داشت (جدول 3). در شرايط آبياري محدود بعد از 180 ميليمتر نيز هيبريد A74 × R95 با 109/8 سانتيمتر حائز بيشترين ارتفاع گياه شد و هيبريد ايروفلور با 74/5 سانتيمتر کمترين ارتفاع گياه را به خود اختصاص داد (جدول 3). بنابراين نتايج حاصل نشان مي دهد که هيبريدهاي ديررس آزمايشي حساسيت بيشتري به شرايط آبياري محدود از نظر ارتفاع گياه داشتند.
نتايج تجزيه واريانس در جدول 1 نشان مي دهد که اثر آبياري، اثر هيبريد و اثرات متقابل آن ها بر قطر طبق معني دار بود. مقايسه ميانگين هاي مربوط به اين صفت در جدول 2 نشان مي دهد که آبياري محدود در شديدترين سطح اعمال شده آن (آبياري بعد از 180 ميليمتر تبخير) باعث کاهش معني دار قطر طبق نسبت به تيمار شاهد و سطح ديگر آبياري محدود گرديد، به طوري که کمترين قطر طبق با 40 درصد کاهش نسبت به شرايط آبياري مطلوب مربوط به تيمار آبياري بعد از 180 ميلي متر تبخير بود. در تحقيقات رشدي و همکاران (2) و فررز و همکاران نيز کاهش معني دار قطر طبق آفتابگردان در شرايط تنش کم آبي گزارش شده است. در اين مطالعه بيشترين قطر طبق به هيبريد آلستار به ميزان 11/9 سانتيمتر تعلق داشت (جدول 2). هيبريد آلستار علاوه بر تحمل به خشکي بالا و زودرس بودن، با کارايي بالا در تخصيص مواد فتوسنتزي به اندام زايشي خود توانست بالاترين قطر طبق را در ميان ساير هيبريدها کسب نمايد. بررسي سطوح اثرات متقابل در جدول 3 نشان داد که بيشترين قطر طبق در سطوح آبياري بعد از 60، 120 و 180 ميليمتر تبخير، به هيبريد آلستار به ترتيب با 15/2 ، 10/5 و 9/2 سانتيمتر تعلق داشت.
اين در حالي است که کمترين قطر طبق در سطوح آبياري نام برده به ترتيب به هيبريدهاي آذرگل (11/5 سانتي متر)، هايسان 36 (7/4 سانتي متر). و مهر (6/2 سانتي متر) تعلق داشت (جدول 3). حساسيت بيشتر هيبريدهاي ديررس به کمبود رطوبت خاک و تخصيص ماده خشک کمتر به طبق آن ها باعث نتايج حاصله گرديد.
با توجه به نتايج حاصل آبياري بعد از 60 ميلي متر تبخير مي تواند در رسيدن به عملکرد مطلوب در گياه آفتابگردان قابل توصيه باشد. همچنين در اين آزمايش هيبريد آلستار به دليل قطر طبق نسبتاً بزرگ توانست بيشترين عملکرد دانه را در سطوح آبياري محدود بدست آورد در حالي که در شرايط آبياري مطلوب (مناسب) هيبريد مهر و ايروفلور حائز بيشترين عملکرد دانه گرديد.
منابع
1. دانشيان ج. 1381. گزارش نهايي گزينش لاين هاي متحمل به کم آبي آفتابگردان. موسسه تحقيقات اصلاح و تهيه نهال و بذر کرج، بخش تحقيقات دانه هاي روغني.
2. رشدي م.، ح. شريف آباد، م. کريمي، ق. نور محمدي و ف. درويش. 1385 . بررسي اثرات تنش کم آبي بر عملکرد و اجزاي عملکرد دانه ارقام آفتابگردان. مجله علوم کشاورزي، جلد 12، شماره 1، صفحات 109 تا 122.
3. وزين ف. و ا. زماني. 1384. اثر تاريخ کاشت بر فنولوژي، اجزاي عملکرد و عملکرد دانه دو رقم آفتابگردان، مجله دانش کشاورزي ايران، جلد 2، شماره هاي 3 و 4، صفحات 59 تا 73.
منبع: پژوهش در علوم کشاورزی
/خ
تاريخ دريافت: 86/7/26
تاريخ پذيرش: 86/10/15
چکيده
کلمات کليدي : آبياري محدود، آفتابگردان، مرحله پر شدن دانه، عملکرد دانه، عملکرد روغن
مقدمه
آفتابگردان (Helianthus annuus L.) يک محصول زراعي متحمل به خشکي با سيستم ريشه اي عميق و جستجوگر مي باشد. به اين دليل همواره کشت آن به اراضي ديم و نيمه خشک اختصاص يافته است. در اوايل دهه 1970 با معرفي اولين هيبريدهاي آفتابگردان تحول عظيمي در زمينه کشت و کار اين گياه صورت پذيرفت. با توجه به متحمل بودن هيبريدهاي آفتابگردان به شرايط کم آبي و خشکي، پژوهش هاي زيادي در مورد اثرات تنش کم آبي و محدوديت در آبياري بر خصوصيات فنولوژيک توسط دانشيان (1)، مورفولوژيک توسط گوکسوي و همکاران، فيزيولوژيک توسط کياني و همکاران و زراعي توسط رشدي و همکاران و فلاجا و همکاران صورت گرفته است.
نتايج تحقيقات دانشيان (1) در ارزيابي عکس العمل لاين هاي والدي آفتاگردان در سطوح خشکي 60 و 180 ميليمتر تبخير نشان داد که تنش در کليه تيمارها سبب تأخير در زمان نمو زايشي آفتابگردان مي شود. وزين و زماني (3) تفاوت هاي درون گونه اي در فنولوژي آفتابگردان را به دليل اختلافات ژنتيکي و حساسيت آن ها به طول روز و دما بيان کردند. گيمنز و فررز، نيز کاهش معني دار اجزاء عملکرد، عملکرد و شاخص برداشت ژنوتيپ هاي آفتابگردان را در واکنش به تنش خشکي گزارش کرده اند. در بررسي گوکسوي و همکاران اثر آبياري در سه مرحله رشدي تشکيل طبق، گل دهي و دانه دهي آفتابگردان ارزيابي گرديد و بيشترين عملکرد دانه در بين تيمارها به ميزان 4056 کيلوگرم در هکتار از آبياري در هر سه مرحله رشدي به دست آمد و اين سه مرحله به عنوان ضروري ترين مراحل آبياري براي آفتابگردان شناخته شدند. اردم و همکاران نيز کاهش معني دار ارتفاع، قطر طبق و عملکرد آفتابگردان را در شرايط تنش کم آبي گزارش کردند. رشدي و همکاران در آزمايشاتي اثر تنش کم آبي را بر صفاتي نظير قطر طبق، تعداد دانه در طبق، وزن صد دانه، عملکرد دانه و عملکرد روغن آفتابگردان ارزيابي کردند. نامبردگان اظهار داشتند که تنش اثر معني داري بر صفات مذکور داشته و باعث کاهش آن ها شده است.
با توجه به اينکه تنش خشکي و کم آبي مهمترين عامل محدود کننده توليد محصولات کشاورزي در جهان به شمار مي رود ارزيابي اثرات آبياري محدود بر خصوصيات مختلف گياه آفتاگردان و شناسايي ارقام مقاوم مهم مي باشد. بنابراين در اين تحقيق ضمن شناسايي هيبريدهايي که در شرايط آبياري محدود از تحمل و پايداري مطلوبي برخوردارند صفات مرتبط با تحمل در آنها نيز ارزيابي گرديد.
مواد و روش ها
نتايج و بحث
تأثير تنش بر فنولوژي گياه
نتايج تحقيقات دانشيان (1) در ارزيابي عکس العمل لاين هاي والدي آفتابگردان در سطوح خشکي 60 و 180 ميليمتر تبخير نيز نشان داد که تنش در کليه تيمارها سبب تأخير در زمان نمو زايشي آفتاگردان گرديد. هيبريدهاي بررسي شده در اين آزمايش از نظر خصوصيات فنولوژيک ذکر شده در سطح يک درصد اختلاف معني دار داشتند (جدول 1). تفاوت بين هيبريدها از نظر تعداد روز تا مرحله غنچه دهي با تفاوت بين تعداد روز تا مرحله پر شدن دانه هماهنگ بود (جدول 2). هيبريدهاي هايسان 33 و A74 × R95 به ترتيب بيشترين و کمترين تعداد روز از سبز شدن تا مرحله غنچه دهي و پر شدن دانه را دارا بودند (جدول 2). تفاوت هاي درون گونه اي در فنولوژي آفتاگردان به دليل اختلاف ژنتيکي بين هيبريدهاي مورد مطالعه مي باشد(3). اثرات متقابل آبياري و هيبريد فقط بر مرحله غنچه دهي در سطح پنج درصد معني دار بود (جدول 1). در شرايط آبياري بعد از 60 ميليمتر تبخير بيشترين و کمترين تعداد روز تا مرحله غنچه دهي به ترتيب به هيبريدهاي هايسان 33 با 38 روز و A74 × R95 با 28/6 روز تعلق داشت ( جدول 3). در تيمار آبياري محدود بعد از 120 ميليمتر تبخير نيز هيبريد هايسان 33 با 39/3 روز بيشترين و هيبريد A74 × R95 به ترتيب با 28 روز کمترين تعداد روز تا مرحله غنچه دهي را دارا بودند (جدول 3). همچنين در تيمار آبياري محدود بعد از 180 ميليمتر تبخير هيبريد هايسان 33 با 39/3 روز بيشترين و هيبريد A74 × R95 به ترتيب با 29/3 روز کمترين تعداد روز تا مرحله غنچه دهي را دار بودند (جدول 3). نتايج نشان داد که اعمال آبياري محدود بعد از 180 ميلي متر تبخير باعث افزايش تعداد روز تا غنچه دهي تمام هيبريدهاي مورد بررسي اعم از ديررس و زودرس گرديد، در حالي اعمال آبياري محدود بعد از 120 ميلي متر تبخير با وجود افزايش تعداد روز تا غنچه دهي هيبريدهاي ديررس و متوسط رس، کاهش تعداد روز تا مرحله غنچه دهي سه هيبريد زودرس A74 × R95 ، CMS26 ×R103 و آلستار را در پي داشت( جدول 3).
تأثير تنش بر مورفولوژي گياه
هيبريدهاي مورد بررسي از لحاظ تعداد برگ اختلاف معني داري داشتند (جدول 1). در اين آزمايش هيبريدهايي با طول دوره رشد طولاني (ديررس) تعداد برگ بيشتري از هيبريدهايي با طول دوره رشد کوتاه (زودرس) داشتند (جدول 2). گيمنز و فررز نيز بيان کردند که تعداد برگ در هيبريدهاي ديررس در حدود 30 درصد بيشتر از هيبريدهاي زودرس مي باشد. اثرات متقابل آبياري و هيبريد بر تعداد کل برگ معني دار نبود (جدول 1).
نتايج تجزيه واريانس مرکب داده ها تفاوت معني داري را بين سطوح آبياري از نظر ارتفاع نهايي گياه در سطح احتمال يک درصد نشان داد و اعمال محدوديت در آبياري باعث کاهش معني دار اين صفت مورفولوژيک گرديد (جداول 1 و 2). کاهش 34 درصدي ارتفاع نهايي گياه (جدول 2) به موازات افزايش کاهش رطوبت خاک در تيمار محدوديت شديد در آبياري را مي توان به اختلال در فتوسنتز به واسطه تنش کم آبي و کاهش توليد مواد فتوسنتزي جهت ارائه به بخش هاي در حال رشد گياه و نهايتاً عدم دستيابي گياه به پتانسيل ژنتيکي از نظر ارتفاع نسبت داد. گوکسوي و همکاران نيز تأثير منفي آبياري محدود را بر ارتفاع گياه گزارش کرده اند.
در اين آزمايش هيبريدهاي مورد بررسي از نظر ارتفاع نهايي گياه تفاوت معني داري در سطح احتمال يک درصد داشتند (جدول 1) که وجود تفاوت هاي ذاتي و ژنتيکي باعث به وجود آمدن اين اختلافات گرديد. در مطالعه اخير هيبريد مهر از ارتفاع بيشتري برخوردار بود (جدول 2) که دليل آن ديررس بودن، داشتن تعداد گره بيشتر و عوامل ژنتيکي گياه مي باشد. اثر متقابل آبياري و هيبريد بر ارتفاع گياه در سطح احتمال پنج درصد معني دار بود (جدول 1) و مشخص گرديد که هيبريدهاي ديررس هم در شرايط آبياري مطلوب و هم در شرايط آبياري محدود بعد از 120 ميلي متر برتري محسوسي نسبت به هيبريدهاي زودرس از نظر ارتفاع گياه داشتند که با نتايج رابينسون مطابقت دارد. اين در حالي است که در شرايط آبياري محدود بعد از 180 ميليمتر هيبريد زودرس A74 × R95 ارتفاع بيشتري نسبت به ساير هيبريدها داشت (جدول 3). در شرايط آبياري نرمال هيبريدهاي ديررس مثل هيبريد مهر بيشترين ارتفاع گياه را به ميزان 162 سانتيمتر دارا بودند، در حالي که کمترين ارتفاع گياه در شرايط نامبرده به هيبريد CMS26 × R103 با 108/1 سانتيمتر تعلق داشت (جدول 3). بيشترين و کمترين ارتفاع گياه در شرايط آبياري محدود بعد از 120 ميلي متر به ترتيب به هيبريدهاي آذرگل با 110/7 سانتي متر و ايروفلور با 86/2 سانتي متر تعلق داشت (جدول 3). در شرايط آبياري محدود بعد از 180 ميليمتر نيز هيبريد A74 × R95 با 109/8 سانتيمتر حائز بيشترين ارتفاع گياه شد و هيبريد ايروفلور با 74/5 سانتيمتر کمترين ارتفاع گياه را به خود اختصاص داد (جدول 3). بنابراين نتايج حاصل نشان مي دهد که هيبريدهاي ديررس آزمايشي حساسيت بيشتري به شرايط آبياري محدود از نظر ارتفاع گياه داشتند.
نتايج تجزيه واريانس در جدول 1 نشان مي دهد که اثر آبياري، اثر هيبريد و اثرات متقابل آن ها بر قطر طبق معني دار بود. مقايسه ميانگين هاي مربوط به اين صفت در جدول 2 نشان مي دهد که آبياري محدود در شديدترين سطح اعمال شده آن (آبياري بعد از 180 ميليمتر تبخير) باعث کاهش معني دار قطر طبق نسبت به تيمار شاهد و سطح ديگر آبياري محدود گرديد، به طوري که کمترين قطر طبق با 40 درصد کاهش نسبت به شرايط آبياري مطلوب مربوط به تيمار آبياري بعد از 180 ميلي متر تبخير بود. در تحقيقات رشدي و همکاران (2) و فررز و همکاران نيز کاهش معني دار قطر طبق آفتابگردان در شرايط تنش کم آبي گزارش شده است. در اين مطالعه بيشترين قطر طبق به هيبريد آلستار به ميزان 11/9 سانتيمتر تعلق داشت (جدول 2). هيبريد آلستار علاوه بر تحمل به خشکي بالا و زودرس بودن، با کارايي بالا در تخصيص مواد فتوسنتزي به اندام زايشي خود توانست بالاترين قطر طبق را در ميان ساير هيبريدها کسب نمايد. بررسي سطوح اثرات متقابل در جدول 3 نشان داد که بيشترين قطر طبق در سطوح آبياري بعد از 60، 120 و 180 ميليمتر تبخير، به هيبريد آلستار به ترتيب با 15/2 ، 10/5 و 9/2 سانتيمتر تعلق داشت.
اين در حالي است که کمترين قطر طبق در سطوح آبياري نام برده به ترتيب به هيبريدهاي آذرگل (11/5 سانتي متر)، هايسان 36 (7/4 سانتي متر). و مهر (6/2 سانتي متر) تعلق داشت (جدول 3). حساسيت بيشتر هيبريدهاي ديررس به کمبود رطوبت خاک و تخصيص ماده خشک کمتر به طبق آن ها باعث نتايج حاصله گرديد.
عملکرد دانه
عملکرد روغن
با توجه به نتايج حاصل آبياري بعد از 60 ميلي متر تبخير مي تواند در رسيدن به عملکرد مطلوب در گياه آفتابگردان قابل توصيه باشد. همچنين در اين آزمايش هيبريد آلستار به دليل قطر طبق نسبتاً بزرگ توانست بيشترين عملکرد دانه را در سطوح آبياري محدود بدست آورد در حالي که در شرايط آبياري مطلوب (مناسب) هيبريد مهر و ايروفلور حائز بيشترين عملکرد دانه گرديد.
سپاسگزاري
منابع
1. دانشيان ج. 1381. گزارش نهايي گزينش لاين هاي متحمل به کم آبي آفتابگردان. موسسه تحقيقات اصلاح و تهيه نهال و بذر کرج، بخش تحقيقات دانه هاي روغني.
2. رشدي م.، ح. شريف آباد، م. کريمي، ق. نور محمدي و ف. درويش. 1385 . بررسي اثرات تنش کم آبي بر عملکرد و اجزاي عملکرد دانه ارقام آفتابگردان. مجله علوم کشاورزي، جلد 12، شماره 1، صفحات 109 تا 122.
3. وزين ف. و ا. زماني. 1384. اثر تاريخ کاشت بر فنولوژي، اجزاي عملکرد و عملکرد دانه دو رقم آفتابگردان، مجله دانش کشاورزي ايران، جلد 2، شماره هاي 3 و 4، صفحات 59 تا 73.
منبع: پژوهش در علوم کشاورزی
/خ