خواص و فواید گلاب

گلاب به عنوان یکی از پر مصرف‌ترین و محبوب‌ترین نوشیدنی‌ها در طب سنتی ایران به شمار می‌رود که خواصی شگفت انگیز نیز دارد. گلاب از جمله نوشیدنی‌های پرخاصیت و خوش‌بویی است که می‌تواند سلامت روح و جسم شما را تامین کند. برای آشنایی بیشتر با خواص گلاب با ما همراه باشید.
سه‌شنبه، 24 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
خواص و فواید گلاب
گیاهان دارویی امروزه کاربرد بسیار در سلامتی داشته و از آنها در درمان بیماری ها، ساخت دارو و ... استفاده فراوان می شود. یکی از این گیاهان دارویی مفید و پرخاصیت گل محمدی است. از گیاه گل محمدی طی فرایند عرق گیری که در این مورد به آن گلاب گیری گفته می شود، گلابی خوشبو و با کاربردی گسترده در درمان بیماری ها و حفظ سلامت و زیبایی پوست استخراج می گردد. همچنین از گلبرگ های گل خشک محمدی نیز استفاده‌های مختلف شده و در همه عطاری‌ها موجود است. همچنین از گلاب در تهیه انواع غذاها و شیرینی ها، عطرهای های مختلف و صنعت زیبایی و آرایشی استفاده می شود.


خواص گلاب و فواید درمانی آن

گلاب در طب سنتی ایران بسیار کاربرد شده، مهم ترین خاصت آن ویژگی آرام بخش بودن آن است و از همین رو از آن در مراسم عزاداری استفاده استفاده می شود. برخی از مهم ترین خواص گلاب عبارتند از:

از مهم ترین و اصلی ترین خواص گلاب، رفع خشکی پوست، افزایش شادابی و طراوت پوست و درمان جوش یا آکنه است. استفاده از ماسک گلاب باعث تسریع جریان خون و پاکسازی پوست می شود. همچنین ماساژ گلاب بر روی پلک برای رفع خستگی چشم مفید بوده و ترکیب گلاب و جوش شیرین برای از بین بردن جوش و اکنه موثر است. همچنین گلاب به دلیل تنظیم پ هاش پوست از بروز جوش نیر در افراد مستعد پیشگیری می کند.

استفاده از گلاب همراه با گلیسیرین برای درمان ترک پاشنه پا بسیار مفید می باشد. همچنین استفاده از این ترکیب به رفع خستگی پاها و تمدید اعصاب بعد از یک روز کاری کمک می کند.

از خواص گلاب در طب سنتی استفاده از آن برای درمان افسردگی، اضطراب، ناراحتی‌های اعصاب و بی‌خوابی است. بوی خوش گلاب آرام بخش بوده و در مواردی حتی بوییدن آن نیز حال افراد را بهبود می دهد.

کاهش تب و حرارت بدن یکی دیگر از فواید درمانی و خواص گلاب است. به این منظور پارچه ای را با گلاب آغشته نموده و دست، پا و صورت فرد تبدار را با آن شستشو دهید، به ویژه توصیه می شود ناحیه کبد (بالا و راست شکم) که نیاز بیشتری به خنک شدن دارد (چون کبد عضو گرمی است) را با پارچه آغشته به گلاب خنک نمایید.

گلاب دارای خاصیت ضد نفخ و بادشکن است و از اینرو در طب سنتی از شربت گلاب برای درمان و تسکین دل درد و دل پیچه استفاده می شود. علاوه بر آن به نظر برخی از متخصصان طب سنتی معتقدند گلاب تا حدوی در پیشگیری از اسهال و درمان آن موثر می باشد.

با توجه به اینکه طبع گلاب نسبتا خنک می باشد، از همین رو استفاده از آن برای درمان سوزش ادرار ناشی از گرمی مزاج و صفراوی بودن مفید است.

از دیگر خواص گلاب در طب سنتی تقویت و استحکام لثه می باشد. به این منظور توصیه می شود مقداری گلاب را در دهان نگه داشته و قرقره کنید. این کار همچنین برای درمان برفک و آفت دهان نیز مفید است.


طرز تهیه گلاب

گلاب یا عرق گل محمدی طی مراحل تقطیر از گل های درختچه گل سرخ یا گل محمدی به دست می آید. پس از تبخیر آب، عملیات سرد کردن بخار و تقطیر به صورت سنتی یا صنعتی انجام می‌شود و مایعی که با تقطیر به دست آمده، همان عرق گیاه گل محمدی است که به گلاب معروف می باشد. به طور کلی طی فرآیند تبخیر و تقطیر، اسانس و رایحه گیاه داخل مولکول‌های آب نفوذ می کند و در اصطلاح علمی، آب مقطر تولید می‌شود. این آب معطر مقطر، علاوه بر طعم و رایحه خوب، خواص درمانی گیاه اصلی را هم برای بدن دارد.

لازم است بدانیم که برای نگهدای گلاب و حفظ خواص آن بایستی در ظرف‌هایی که دارای مقدار اندکی هوا باشد نگهداری گردد. همچنین از تقطیر مجدد گلاب، فرآورده‌ای به دست می‌آید که به آن گلاب دو آتشه می گویند و چنانچه مجداً گلاب دو آتشه را تقطیر کنند، گلاب غلیظی از نظر اسانس به دست می‌آید که فوق العاده معطر بوده و در حقیقت گلاب ناب و خالص است.


مضرات گلاب (موارد احتیاطی و منع مصرف)

تا کنون عارضه خاصی در مورد گلاب گزارش نشده است، لیکن همانند تمام گیاهان دارویی زیاده روی در مصرف آن صحیح نبوده و در برخی موارد باعث ایجاد مشکلات گوارشی می شود.

توصیه میشود افرادی که دچار اسهال شدید هستند یا زخم گوارشی و نفخ شدید دارند، همچنین کسانی که دچار بیماری بواسیر یا هموروئید می باشند، در مصرف گلاب احتیاط کنند.


منبع: سایت ستاره


نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما