قسمت های مورد استفاده
قسمت های مورد استفاده این میوه، بخش گوشتی میوه و قسمت گوشتی پوست آن است که از آن برای تهیه مربا استفاده می گردد. همچنین از پوست این میوه در طب سنتی برای درمان برخی بیماریها استفاده می شود. به عنوان مثال پوست زرد آن برای تقویت قلب و کبد، و احشای داخل شکم مفید است و برای تحلیل بادها و نفخ و کمک به هضم غذا بسیار مفید می باشد. همچنین از دیگر خواص بالنگ در طب سنتی استفاده از دم کرده پوست آن برای تقویت صفرا است.
ارزش غذایی بالنگ
مهم ترین مواد موجود در بالنگ فلاونوئیدها، کارتنوئیدها، اسیدهای ارگانیک شامل مالیک اسید و سیتریک اسید است. این میوه حاوی عناصر ضروری پرمصرف مورد نیاز بدن مانند آهن، کلسیم و فسفر است، همچنین در پوست میوه بالنگ اسانس لیمونن، گاما، ترپینن، ژرانیال و نرال است.
جدول ارزش غذایی و خواص بالنگ
خواص بالنگ (طبیعت و خواص درمانی)
بر اساس طب سنتی قسمت سفید زیر پوست بالنگ معمولا شیرین و طبع سرد و تری دارد و پوست زرد آن دارای طبع گرم است. مهم ترین خاصیت درمانی این میوه بهبود اختلالات و ناراحتی های گوارشی است. سایر خواص بالنگ به طور خلاصه عبارتند از:
درمان ناراحتی معده و اختلالات گوارشی
مصرف بالنگ در رفع نفخ معده و هضم بهتر غذا موثر است. استفاده از مربای بالنگ برای بیمارن مبتلا به زخم معده بسیار مفید می باشد. میوه بالنگ و روغن آن تحریک کننده ترشح اسید معده و آنزیم های گوارشی است. با مصرف متعادل این میوه می توان حرکات منظم روده را بهبود داد و در نتیجه با گرفتگی روده و یبوست مقابله کرد.
تقویت قلب و کبد
مصرف میوه بالنگ برای تقویت قلب و کبد مفید می باشد.
درمان افسردگی و اضطراب
بالنگ حاوی مقادیر زیادی سیترونلال است که یک ترکیب آرامش دهنده بوده و در درمان بیماران مبتلا به افسردگی و بیماریهای روانی کاربرد فراوان دارد. بوییدن بالنگ باعث ایجاد احساس سرخوشی و شادی شده و خاصیت محرک دارد. همچنین بالنگ و روغن تهیه شده از آن می تواند اضطراب را کاهش داده و به فرد آرامش بدهد.
درمان تب
به منظور درمان و کاهش تب در طب سنتی از تخم بالنگ استفاده می شود. همچنین تخم این گیاه برای از بین بردن کرم های روده مفید می باشد.
رفع بوی بد دهان
یکی از راه های درمان خانگی رفع بوی بد دهان جویدن پوست زرد و خشک شده بالنگ است. به علاوه می توان از آن برای رفع بیماریهای دهان و دندان در نقش یک دهانشویه استفاده نمود.
روغن بالنگ چیست؟
علاوه بر گسترده بودن خواص بالنگ، روغن تهیه شده از آن نیز دارای فواید درمانی بسیاری است. مالیدن روغن بالنگ برای رفع بی حسی، فلجی، سیاتیک، امراض عصبی، درد کلیه و مثانه مفید است. روغن بالنگ در درمان تبخال، ترک پاشنه پا و بهبود جای زخم کاربرد دارد.تولید کلاژن در پوست با استفاده موضعی روغن بالنگ افزایش می یابد. در نتیجه با استفاده منظم از این روغن می توان به جنگ چین و چروک پوست رفت. به علاوه آکنه و لکههای پوستی نیز با مصرف روغن بالنگ، با سرعت بیشتری محو می شوند.
طرز تهیه روغن بالنگ
برای تهیه روغن بالنگ، تعدادی بالنگ متوسط را انتخاب کرده و پوست زرد آن را جدا کنید. پوست های گرفته شده را داخل یک کیلوگرم روغن کنجد بریزید و در نور آفتاب به مدت 3 روز قرار دهید. سپس پوست ها را خارج کرده و از پوست های بالنگ جدید مجددا به روغن اضافه نمایید. این کار را برای 4 تا 5 مرتبه انجام دهید. روغن به دست آمده، روغن غلیظ بالنگ است که خواص دارویی و درمانی بسیاری را دارا است.منبع: سایت ستاره