پراگماتیسم و پیشرفت گرایی
در بسیاری موارد که اندیشههای پراگماتیستی تهدید کمتری ایجاد می کرد و به عنوان چیزی مرتبط با فلسفه شناخته نمی شد، مورد پذیرش قرار می گرفت
شنبه، 28 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
دیویی اغلب منتقد کسانی بود که فلسفهاش را بدون نقد می پذیرفتند. در طول زندگیش فقط در یک جا مربیان پیشرفت گرا را که می پنداشت فلسفه اش را اشتباه تعبیر کرده اند، آشکارا مورد انتقاد قرار داد. دیویی در نود سالگی و کمی قبل از مرگش تاریخ تعلیم و تربیت پیشرفت گرا را مرور کرد و برای این واقعیت که اندیشههایش باید همچون ضماد زرد رنگ به عنوان دستورالعملهای چاپی آماده در مسائل تربیتی به کار رود، ماتم گرفت.
در اوایل قرن بیستم، هنگامی که اندیشههای پراگماتیک و پیشرفت گرا در حال توسعه بود، برخی مردم دیویی و پیروانش را مخالف نظام حکومتی آمریکا قلمداد می کردند. به این دلیل، مربیان زیادی مقاصد و تکنیکهای تعلیم و تربیت پراگماتیسم را به این عنوان که زیاد تند است، نپذیرفتند. از این رو پراگماتیستها انتقال اندیشههایشان را به دبیرستان و آموزش عالی به شکلی که به طور گسترده مورد پذیرش واقع شود، مشکل دیدند، اما آنان در دوره ابتدایی موفق تر بودند. در بسیاری موارد که اندیشههای پراگماتیستی تهدید کمتری ایجاد می کرد و به عنوان چیزی مرتبط با فلسفه شناخته نمی شد، مورد پذیرش قرار می گرفت. چیزهایی مانند تخته های رنگی، محیطهای رنگی شاد، مبلمان قابل جابه جایی یا تغییر که مختص کودکان تولید شده بود، درگیر ساختن بیشتر شاگردان در اتخاذ تصمیم، افزایش درگیری و حمایت اجتماعی، همه چیزهایی بود که پراگماتیستها از آن حمایت می کردند. هر چند دیویی اندیشههایش را در وهله اول برای مدارس ملی طراحی کرد، ولی بسیاری از مدارس شخصی و محلی نیز تحت تأثیر فلسفه او قرار گرفت.
تا پیش از اواخر دهه ۱۹۳۰، روشهای تعلیم و تربیت پیشرفت گرا به اندازه کافی متداول شده و بررسی ملی گسترده ای برای مقایسه مدارس سنتی و پیشرفت گرا به راه افتاده بود. این بررسی به «هشت سال تحقیق» شهرت یافته، زیرا بین سالهای ۱۹۳۲ و ۱۹۴۰ به انجام رسید. تحقیقات نشان داد که شاگردان دبیرستانها در مدارس پیشرفت گرا به همان خوبی یا بهتر از شاگردانی عمل میکنند که در مؤسسات سنتی حضور می یابند. این بررسی، که سی دبیرستان و سیصد کالج را در بر می گرفت، به انتخاب شیوههای پیشرفته در دبستانها و دبیرستانهای آمریکایی کمک کرد. اما، گزارش نهایی این تحقیق در روزهای پر جنب و جوش جنگ جهانی دوم فاش شد و در نتیجه این بررسی هرگز توجهی را که شایسته اش بود، به دست نیاورد.
همچنان که اندیشههای پیشرفت گرایی با پذیرش بیشتری مواجه می شد، تأثیر آنها نیز افزایش می یافت. آمریکایی ها در طول جنگ جهانی دوم باید تعلیم و تربیت را روی شمعک قرار می دادند، اما دوباره پس از جنگ، تأثیر آن پدیدار شد. انتقاد از آموزش و پرورش «احمقانه» و «تابع هوسها و تکلفها» و «بی بند و باری» در تعلیم و تربیت پیشرفتگرا مطرح می شد. نهضت «بازگشت به پایه ها» با پرتاب سفینه اسپوتنیک از جانب اتحاد شوروی در سال ۱۹۵۷ نیرو گرفت. این اقدام، کنگره ایالات متحده آمریکا را به تصویب قانون آموزش دفاع ملی در سال ۱۹۵۸ تحریک کرد که در آن میلیونها دلار برای حمایت از مطالعات پایه در علوم، ریاضیات، و زبانهای خارجی به مدارس سرازیر شد. منتقدانی چون جیمز بریانت کونانت، آدمیرال هیمن جی. ریکور، ماکس رافرتی ، آرتور بستوره، و جیمز دی. کرنر نهضت تعلیم و تربیت پایه را رهبری کردند. آنان پیشرفت گرایی را به دلیل ادعایش در مورد فقدان شور وطن دوستی و مذهبی، تأکیدش بر تغییر و نسبیت گرایی، و آزادی افراطی و فاقد نظم، مورد انتقاد قرار دادند. هر چند بسیاری از این انتقادات سطحی است، اما در بعضی از اصول فلسفی بنیادی پراگماتیسم تأثیر گذاشته است.
یکی از انتقاداتی که علیه پراگماتیسم مطرح شده، آن است که تحصیل دانش و رشدشناختی را دست کم گرفته است. پراگماتیسم با حمایت از رویکرد «حل مسأله» که مقدار کمی از برنامه درسی و اندکی از آنچه را که بدون آن برنامه قابل اجرا نیست، می پذیرد، برنامه آموزشی و درسی را رقیق می کند. در نتیجه، شاگردان از لحاظ علمی مغبون می شوند. از این گذشته، منتقدان، پراگماتیستها را به تمایل در جهت سازماندهی مطالعات پیرامون رغبتهای شاگردان متهم می کنند. به این ترتیب، شاگردان از دانشهایی که از مطالعه حوزه های ذهنی پایه به دست می آمد، بی بهره می شوند. پراگماتیستها تاریخ را با «مطالعات اجتماعی»، ادبیات را با «هنرهای زبان»، و زیست شناسی را با «علوم حیاتی» جایگزین کرده اند. باید برای تدارک علایق شاگردان تلاش شود، نه این که دانشهای اساسی که مورد نیازشان است در اختیارشان قرار گیرد. پراگماتیستها بسیار مسامحه کارند به این تعبیر که آنان تسلیم هواهای شاگردان می شوند؛ از این رو، شاگردان در حالی مدرسه را ترک می کنند که توان داوری نداشته، از ژرفا بی بهره بوده، تقریبا به طور کامل فاقد جهت یا تعهد نسبت به ارزشهای بنیادی هستند.
منبع: مبانی فلسفی تعلیم وتربیت، هوارد آ. اوزمن و ساموئل ام. کراور،مترجمان: غلامرضا متقی فر، هادی حسین خانی، عبدالرضا ضرابی، محمدصادق موسوی نسب و هادی رزاقی، صص248-246، انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمة الله علیه، قم، چاپ دوم، 1387
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
تعلیم و تربیت و رفتار
شنبه، 28 دی 1398
رسانه های پست مدرن و تربیت دینی در عصر جهانی شدن (2)
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
رسانه های پست مدرن و تربیت دینی در عصر جهانی شدن (1)
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
پست مدرنیسم و دلالت های آن در تربیت دینی (2)
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
پست مدرنیسم و دلالت های آن در تربیت دینی (1)
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
درآمدی بر روان شناسی دین و تربیت دینی در اندیشه ی غزالی
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
کاربرد نظریه ی «مراحل توسعه ی ایمان» جیمز فاولر در اسلام
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
فلسفه ی تربیتی کانت و مبانی آن
دوشنبه، 13 آبان 1392
فلسفه ی تحلیلی و تأثیر آن بر فلسفه ی تعلیم و تربیت (2)
پنجشنبه، 9 آبان 1392
فلسفه ی تحلیلی و تأثیر آن بر فلسفه ی تعلیم و تربیت (1)
پنجشنبه، 9 آبان 1392
تازه های مقالات
متن کامل زیارت اربعین با خط درشت + صوت و ترجمه
توصیه امام رضا علیه السلام به حضرت عبدالعظیم حسنی چه بود؟
متن کامل دعای قدح با خط درشت + صوت و ترجمه
متن کامل دعای آیت الکرسی با خط درشت + صوت و ترجمه
دلیل تغییر بوی بدن در سنین مختلف چیست؟
متن کامل سوره واقعه با خط درشت + صوت و ترجمه
متن کامل سوره یس با خط درشت + صوت و ترجمه
رمزگشایی از حرکت نمادین انگشت در دعای (یا مَنْ اَرْجُوهُ)
خط مُعَلّیٰ خطی برگرفته از نام امام علی(ع)
حس معنوی و آرامش در کتابت قرآن
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
مهم ترین خواص هویج سیاه
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
نماز قضا را چگونه بخوانیم؟
پیش شماره شهر های استان گیلان
موارد بیشتر برای شما
آتش به جان امریکا + چندین فیلم و عکس از این بحران
حکمت | صله رحم بی ثمر به چه دردی میخوره؟! / استاد عالی
متن کامل زیارت اربعین با خط درشت + صوت و ترجمه
توصیه امام رضا علیه السلام به حضرت عبدالعظیم حسنی چه بود؟
متن کامل دعای قدح با خط درشت + صوت و ترجمه
متن کامل دعای آیت الکرسی با خط درشت + صوت و ترجمه
عملیات دستگیری بزرگترین باند سارقان مسلح پایتخت
تصاویری از نیروهای ویژه صابرین در رزمایش اقتدار
عملیات نیروهای ویژه برای هلیبرن در رزمایش اقتدار
وقتی رگ داعشی تحریرالشام خیلی زود باد میکند!
اصرار ترامپ بر کشور گشایی
تخریب مجسمه نتانیاهو در مکزیک
رویارویی القسام با نیروهای اشغالگر اسرائیلی در جبالیا
بالگردهای کبرای سپاه انهدام اهداف را تمرین کردند
کلبه محقر دوران سربازی رئیس جمهور