معضل ذهن و جسم
اگر بدن ماشین باشد، ذهن «غیرماشین» است. این اعتقاد که ذهن و بدن (یا ذهن و ماده) در دو قطب مخالف قرار دارند، ناشی از این عقیده است که آن دو مربوط به یک نوع منطقی هستند، اگر چه متضادند.
يکشنبه، 13 بهمن 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
گیلبرت رایل. Gilbert Ryle (۱۹۰۰ - ۱۹۷۶ م) در انگلستان زاده شد، او در همان جا بزرگ شد و تحصیل کرد. او در اوایل کار فلسفیاش مجذوب جنبه های معینی از فلسفه اروپایی به خصوص کار هوسرل Husserl بود، اما در حدود ۳۱ سالگی در تحلیل فلسفی کاملا تبحر یافت. او تحلیل را موضوعی برای یافتن ریشه های اشتباهات زبانی با بررسی بعضی از مسائل دائما گیج کننده در فلسفه، مانند (ثنویت) نفس و بدن می دانست. کار او در مورد کاربرد واژه های ذهن، ذهنی، اندیشیدن، دانستن و واژه های مرتبط، وی را احتمالا به یکی از بانفوذترین و پرخواننده ترین فیلسوفان معاصر بریتانیا تبدیل کرد. معروفترین کار او مفهوم ذهن است که به عنوان یکی از مشهورترین کتابهای فلسفی قرن بیستم شناخته شده است .
رایل در کتاب مفهوم ذهن، به آیین دکارت که بین جسم و ذهن جدایی می افکند، حمله کرده است. به موجب این آیین، بدن در حوزه ماده قرار دارد و پذیرنده و تابع قوانین ماده است، قابل مطالعه عینی است، و رفتار آن را به طور علنی می توان مشاهده و اندازه گیری کرد. در طرف دیگر، ذهن وجود دارد که از نظر پنهان بوده قلمروی شخصی و رازآلود است. ذهن [امری] درونی است و اگرچه ممکن است کسی به عملکردهای ذهنی خود دسترسی داشته باشد، اما عملکردهای ذهنی فرد دیگر را نمی تواند به طور عینی بررسی کنند. بنابراین، اگرچه بدنی مادی را می توان با روش علمی مطالعه کرد اما، ذهن در دسترس علم نیست، هر چند با روش تحقیق ذهنی ویژه ای که درون نگری نام دارد، قابل بررسی است. رایل با این عقاید مخالف بود و این نظریه را اعتقاد جزمی به روح در ماشین» می نامید. او عقیده داشت که این اعتقاد اصولا غلط است، زیرا خطای مقوله ای» و اعتقادی جزمی است که خودش با عنوان «اسطوره فیلسوف» از آن یاد می کرد.
به گفته رایل، «خطای مقولهای» وقتی رخ می دهد که کسی مفاهیم را به انواع منطقی اختصاص دهد که متعلق به آنها نیستند. او مثالی از یک میهمان می آورد که به آکسفورد آمده بود و دانشکده ها، آزمایشگاهها، کتابخانه ها، ادرات و غیره را نشانش دادند. بعد پرسید، «پس دانشگاه کجاست؟» این یک خطای مقوله ای است، زیرا او مفهوم دانشگاه را به همان نوع منطقی اختصاص می داد که دانشکده های تشکیل دهنده آن را اختصاص داده بود. در مورد آکسفورد، دانشگاه یک نوع منطقی کل و دانشکده، یک نوع منطقی جزء یا «جزء تشکیل دهنده کل» است. نوع مشابهی از خطای مقوله ای می تواند در مورد کلمه نهاد به وجود آید. ما از ازدواج به عنوان یک نهاد سخن می گوییم و از دانشگاه هاروارد نیز به عنوان یک نهاد، اما بین مفاهیم منطقی کلمه نهاد در این دو مورد، یک دنیا تفاوت وجود دارد.
شاید اغلب این مسائل مربوط به خلط و اشتباهی باشد که به وسیله واژه هایی مانند، ذهن، ذهنی، اندیشیدن و واژه های مشابه مربوط به ذهنیات به وجود آمده است. رایل عقیده داشت که ما حق داریم «تقسیم طولانی» یا «تفکر پیرامون اشیا» را به عنوان فعالیتهای ذهنی توصیف کنیم، اما اگر احساس مکان را به فعالیتی ذهنی نسبت دهیم، خطا کرده ایم. وقتی میگوییم فعالیت ذهنی، چیزی را «در مغز» تصویر می کنیم. این همان چیزی است که رایل آن را «اسطوره عقل گرایان» می نامید، برای این که تعقل فعالیتی درونی است. با حال این، اگر بدانیم که به شیوه مجازی سخن می گوییم، حق داریم از فعالیت ذهنی «در مغز» صحبت کنیم. انسان عمل محاسبه را لزوما «در مغز» خود انجام نمی دهد، زیرا به خوبی اگر نگوییم بهتر می تواند این کار را با سخن گفتن بلند یا نوشتن روی کاغذ انجام دهد. همین مطلب را می توانیم درباره صدایی که تصور شده، بگوییم.
ما می توانیم موسیقی را در «مغزمان» «بشنویم» و کیست که آهنگی را به کرات «در ذهن خود نشنیده باشد؟ اگر فرد دیگری گوش خود را روی سر یک آزمودنی قرار دهد، آن آهنگ را نمی شنود، اما اگر آزمودنی واقعا با صدای بلند سخن بگوید، یا آواز بخواند، صدا به دلیل ارتعاشات استخوان جمجمه شنیده می شود. صدایی که مجاز می گوییم «در ذهن ما» وجود دارد، واقعا در مغز ما موجود نیست. بخش زیادی از خلط موجود در مورد «مسأله» ذهن و جسم، ناشی از خلط مفهوم لغوی با مفهوم مجازی است.
منبع: مبانی فلسفی تعلیم وتربیت، هوارد آ. اوزمن و ساموئل ام. کراور،مترجمان: غلامرضا متقی فر، هادی حسین خانی، عبدالرضا ضرابی، محمدصادق موسوی نسب و هادی رزاقی، صص 457-454، انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمة الله علیه، قم، چاپ دوم، 1387
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
فلسفه مابعدالطبیعی
يکشنبه، 13 بهمن 1398
ذهن و تفکر
يکشنبه، 13 بهمن 1398
پوزیتیویسم منطقی و تحلیل (قسمت دوم)
يکشنبه، 13 بهمن 1398
روشهای تعلیم و تربیت
چهارشنبه، 9 بهمن 1398
دوران تردید و اشتباهکاری
چهارشنبه، 9 بهمن 1398
اگزیستانسیالیسم در فلسفه تعلیم و تربیت
چهارشنبه، 9 بهمن 1398
اگزیستانسیالیستها و تعلیم و تربیت
چهارشنبه، 9 بهمن 1398
رالیسم به عنوان فلسفه تعلیم و تربیت
پنجشنبه، 12 دی 1398
اصلاح تعلیم و تربیت
پنجشنبه، 12 دی 1398
ارسطو و گزافگویی فراحسی
پنجشنبه، 12 دی 1398
تازه های مقالات
معرفی کوتاه بانوان قرآن نویس
تحلیل شبهه هدر رفتن خون شهدا و پاسخ به آن
پنج گوهر درخشان میراث فاطمی
لیفت سینه: جراحی جوانسازی و رفع افتادگی سینهها برای ظاهری جذاب
ترفند افزایش سرعت اینترنت تا 100 برابر
رزرو هتل پارس شیراز برای سفر خانوادگی
هتل بینالمللی کیش یا پارمیدا مشهد: مقایسه اقامت در دونقطه متفاوت
قیمت ایمپلنت کامل فک بالا و پایین
چطور بلیط های چارتر لحظه آخری را با بهترین قیمت پیدا کنیم؟
گیتار بیس یا گیتار الکتریک؛ یادگیری کدامیک آسانتر است؟
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
چهار زن برگزیده عالم
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
داستان انار خواستن حضرت زهرا(س) از امام علی(ع)
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
پیش شماره شهر های استان تهران
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
موارد بیشتر برای شما
معرفی کوتاه بانوان قرآن نویس
بیانات رهبر انقلاب در دیدار مداحان اهلبیت علیهمالسلام
تحلیل شبهه هدر رفتن خون شهدا و پاسخ به آن
رستوران و کافه نزدیک هتل لیلیوم کیش
فراخوان شصت و سومین سال جایزه (نخبگانی) سال 1404
حمله هوایی ارتش اسرائیل به یک خودرو در غزه
رهبر انقلاب: روزی بخواهیم اقدام بکنیم احتیاجی به نیروی نیابتی نداریم
رهبر انقلاب: فردای منطقه به لطف الهی از امروز بهتر خواهد بود
نقشه شوم آمریکا برای جهان به روایت رهبر انقلاب
پزشکیان: حضور زنان در آینده کشور مؤثر تر از من است که اینجا ایستادهام
اهدای جوایز به زنان موفق در مراسم آیین تجلیل از مقام زن
رهبر انقلاب: مداحی یک رسانه تمام عیار است
رهبر انقلاب: مهمترین کار حضرت زهرا(س) تبیین بود
سرود جمعی با اجرای نوشهور در حسینیه امام خمینی(ره)
مدیحه سرایی احمد واعظی در محضر رهبر انقلاب