واکنشهای منفی از نظر قرآن کریم (قسمت دوم)
دلیل اینکه حرص، موجب جزع در بلایا میگردد، «شر» ارزیابی کردن بلاهاست.
شنبه، 3 اسفند 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
ایشان تصریح میکند که: در این آیه، علت این که منکران معاد، به گمراهی خود ادامه میدهند، بیان شده، و خصوصیات آن سبب، بیان شده، و آن این است که این گونه افراد، مثلشان، مثل انسانی است که گرفتار بلا و ضرری جانکاه میشود، و به خاطر این گرفتاری، خدای تعالی را میخواند، و یکسره، «ای خدا! ای خدا!» میکند، و اصرار می ورزد تا آن که خدا گرفتاریاش را که به خاطر رفع آن، خدا خدا می کرد برطرف سازد، و ناگهان دنبال همان نافرمانیهایی را که قبلا داشت بگیرد، و فراموش کند که همو بود که آن همه «خدا خدا» می کرد، هم چنان که علت این فراموشی این است که بعد از نجات از گرفتاری، شیطان، گناهان و شهوات را در نظر او جلوه میدهد آن چنان که یاد آن شهوات، جای خالی ای در دل او برای یاد خدا باقی نمی گذارد، و خدا را بعد از مدتها خدا خدا کردن، از یادش میبرد.
همچنین این اسرافگران و منکران معاد، علت انکارشان این است که شیطان، اعمال زشت آنان را در نظرشان زینت داد و در نتیجه، دلهایشان به سوی آن اعمال کشیده شد، به طوری که جایی برای یاد خدا در آن نماند، و قهر خدا از یادشان رفت، و با این که خدای تعالی با فرستادن رسولان پیشین و با معجزاتی روشن، مقام خود را به آنان یادآوری کرد و توجهشان داد به این که اقوام پیشین را به جرم این که ایمان نیاوردند و به جرم این که ظلم کردند، هلاکشان ساخت، با این حال، ایمان نیاوردند، و این، سنتی است از خدای متعال که مردم مجرم را این طور جزا میدهد. در سوره اعراف یاد شده است:« و ما در هر شهر و دیاری که پیامبری فرستادیم، ساکنان آن را به سختی و بیماری گرفتار کردیم تا مگر زاری کنند و رو به خدا آرند. آنگاه به جای محنتها خوشی آوردیم تا آن که وضعشان خوب شد ولی باز متنبه نشدند و گفتند: البته به پدران ما هم از گردش روزگار رنج و خوشی می رسید. پس ناگهان، در آن حال که غافل بودند، ایشان را بگرفتیم.»
خدای سبحان در این عبارت، این معنا را خاطر نشان میسازد که سنت الهی بر این جاری بوده که هر پیغمبری از پیغمبران را به هر ناحیهای از نواحی می فرستاده، از آن جایی که منظورش از فرستادن انبیا هدایت بندگان بوده، به همین منظور، اهل آن ناحیه را به نحوی از انحا گرفتار شداید مالی و جانی می کرد تا شاید بدین وسیله، به تضرع و توسل به پروردگارشان وادار شوند، و در نتیجه، دعوت آن پیغمبر، بهتر و زودتر به نتیجه برسد. آری. ابتلائات و شدائد، کمک خوبی است برای دعوت انبیا؛ زیرا انسان، مادامی که متنعم به نعمت هاست، سرگرمی به آن از توجه به خدای تعالی که ولی همه آن نعمتهاست بازش میدارد، وقتی نعمتی از کفش رود، احساس حاجت نموده، همین احتیاج، غرور او را به ذلت و مسکنت مبدل می نماید و به جزع و فزع وادارش میکند، و به ناچار به درگاه کسی که دفع ذلت و برآمدن حاجتش به دست اوست، التجا می برد، و آن کس، خدای سبحان است، و لو این که او خودش نداند؛ ولیکن وقتی پیغمبر و یا وصی پیغمبری به او گفت که فریادرس تو همان آفریدگار توست، زودتر از دوران غرورش به سوی حق هدایت میشود.
در برخی دیگر از آیات، الگوی «جزع - منع» مطرح شده و بیان گردیده که برخی هنگام بلایا، بی تاب و هنگام نعمتها بخیل میشوند. در آیاتی از سوره معارج چنین آمده است: «به راستی، انسان بسیار حریص [و بی تاب] خلق شده است؛ چون آسیبی به او رسد، بی تاب است و چون خیری به او رسد، بخل ورز است.» ریشه این واکنش، هلوع بودن انسان است. علامه طباطبایی در این باره میگوید: کلمه «هلوع»، صفتی است که از مصدر «هلع» که به معنای شدت حرص است، اشتقاق یافته. پس هلوع، کسی است که هنگام برخورد با ناملایمات، بسیار جزع میکند، و چون به خیری میرسد، از انفاق به دیگران خودداری میکند. و به نظر ما، این وجه، بسیار وجه خوبی است و سیاق آیه هم با آن مناسب است؛ سپس ایشان به تحلیل عقلی این موضوع میپردازد و با تأکید بر این که هلع، از فروع حب ذات است، میگوید: از نظر اعتبار عقلی هم هلوع چنین کسی است؛ چون آن حرصی که جبلی انسان است، حرص بر هر چیزی نیست که چه خیر باشد و چه شر، چه نافع باشد و چه ضار، نسبت به آن حرص بورزد؛ بلکه تنها حریص بر خیر و نافع است، آن هم نه هر خیر و نافعی، بلکه خیر و نافعی که برای خودش و در رابطه با او خیر باشد، و لازمه این حرص، این است که در هنگام برخورد با شر، مضطرب و متزلزل گردد؛ چون شر، خلاف خیر است، و اضطراب هم خلاف حرص. و نیز لازمه این حرص، آن است که وقتی به خیری رسید، خود را بر دیگران مقدم داشته، از دادن آن به دیگران امتناع بورزد، مگر در جایی که اگر کاسهای میدهد، قدح بگیرد. پس جزع در هنگام برخورد با شر، و منع از خیر در هنگام رسیدن به آن، از لوازم هلع و شدت حرص است.
جالب اینکه بر اساس بیان ایشان، دلیل این که حرص، موجب جزع در بلایا میگردد، شر ارزیابی کردن بلاهاست. موضوع حرص، امور خیر است و لذا هر چه شر ارزیابی گردد، موجب بی تابی میگردد. نکته دیگر، این که باز هم این جا خودخواهی و محور قرار ندادن خداوند، موجب این واکنش منفی میگردد. وقتی خود، محور قرار گرفت و خدا از گردونه ارزیابی و تشخیص خارج گشت، ورود بلایا و انفاق در راه خدا، شر ارزیابی میگردد و لذا انسان را به جزع و منع میکشاند.
منبع: الگوی اسلامی شادکامی، دکتر عباس پسندیده، صص156-153، مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث، قم، چاپ دوم، 1394
مقالات مرتبط
نظام ارزیابی و داوری خداوند
تسلیم و پذیرفتن تقدیر
تکیهگاهی به غیر از خدا، انتخابی غلط
واکنشهای منفی از نظر قرآن کریم (قسمت اول)
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
واکنشهای منفی از نظر قرآن کریم (قسمت اول)
شنبه، 3 اسفند 1398
مهمترین مبانی دینشناختی (قسمت دوم)
جمعه، 2 اسفند 1398
عوامل رضامندی در زندگی
جمعه، 2 اسفند 1398
برخی صفات خداوند در قرآن (قسمت دوم)
سهشنبه، 29 بهمن 1398
عوامل مؤثر در سعادت انسان
دوشنبه، 28 بهمن 1398
قرآن و اصول حاکم بر روابط اعضای خانواده (1)
شنبه، 19 اسفند 1391
عوامل مؤثر بر شادی در قرآن و سیره معصومین (ع)
دوشنبه، 6 آذر 1391
تفريح و شادي در آموزه هاي مذهبي
دوشنبه، 22 اسفند 1390
شادی و نشاط در قرآن و روایات
چهارشنبه، 11 آبان 1390
مسلمانان و معضل تفریحات مدرن
پنجشنبه، 4 فروردين 1390
تازه های مقالات
تمثیلات و مصادیق قرآنی صهیونیسم
5 ابزار ضروری برای زنده ماندن در صعودهای زمستانی
تحصیل در آلمان: فرصتی برای ساختن آیندهای بهتر
تحصیل پزشکی و دندانپزشکی در ترکیه: راهنمای کامل برای متقاضیان ایرانی
بوستان موشها و تاثیر آن در ترک و درمان اعتیاد
خوشنویسی در جهان اسلام
سامریهای منافق در جامعه امروز
پیوند خوشنویسی در هنرهای مختلف
معرفی خوشنویسان معروف قرآن کریم
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
بیشترین بازدید هفته
دلنوشتههایی به مناسبت هفته بسیج
خلاصه ای از زندگی مولانا
داستان های کوتاه از پیامبر اکرم (ص)
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
نحوه خواندن نماز والدین
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
پیش شماره شهر های استان تهران
موارد بیشتر برای شما
تمثیلات و مصادیق قرآنی صهیونیسم
5 ابزار ضروری برای زنده ماندن در صعودهای زمستانی
کارآفرینی بانوان ملایری با هنر فرشبافی
نماهنگ/ قلههای بسیج
در بازدید سرزده پزشکیان از وزارت ورزش چه گذشت؟
شهرک نشین صهیونیست: چرا نمیتوانیم به خانههای خود در شمال بازگردیم؟
هدف قرار دادن پایگاه هوایی "حتسور" با موشک کروز توسط حزبالله
ایران یا اسرائیل، کدام پیروز نبرد منطقهای خواهد بود؟
تحصیل در آلمان: فرصتی برای ساختن آیندهای بهتر
هدف قرار دادن مقر دشمن در جبالیا توسط حماس
هدف قرار دادن پایگاه "شراغا" توسط حزبالله
ماهی افسرده!
راهپیمایی مردم یمن و آتش زدن پرچم اسرائیل
گلباران کاروان شهدای حزب الله
ایران تنها کشوری است که در مقابل پروژه اسرائیل برای منطقه ایستاد!