درباره جاذبه دیدنی گردنه حیران در آستارا
این روستا به دلیل زیبایی طبیعی که دارد، به عنوان یکی از منطقه های نمونه گردشگری در ایران محسوب می شود و با توجه به شرایط آب و هوایی مناسب در سالیان اخیر، مورد توجه گردشگران قرار گرفته و ساخت و ساز بنا های تفریحی و گردشگری در آن افزایش یافته است.گردنه حیران
از مهمترین جاذبه های گردشگری این روستا، گردنه حیران است که در مسیر راه ارتباطی آستارا – اردبیل قرار گرفته است.این گردنه که آخرین منطقه حفاظتی استان گیلان می باشد، از یک طرف مشرف به کوه هایی است که پوشیده از جنگل های انبوه است و از سویی مشرف به دره ای نه چندان عمیق که از میان آن رود ارس عبور می کند این رود تعیین کننده مرز ایران و کشور آذربایجان است.
این گردنه در بیشتر زمان ها در زیر پوششی از مه قرار دارد و از نظر طبیعی دره ها و کوهپایه های آن ، پوشیده از گل ها و گیاهان جنگلی و مرتعی هستند.
شاید توصیف شکوه حیران از زبان آنوبانینی ناشدنی باشد؛ ولی بیشک نام این گردنه زیبا و کم نظیر خود بیان کننده شکوه و عظمتی است که انسان در این منطقه احساس می کند. از دیدن مناظر انسان حیران می ماند که آیا اینجا قسمتی از دنیا است یا قطعه ای از بهشت.
همه گردشگران و ایرانگردان باید در سفر های تابستانی خود این منطقه را در ذهن داشته باشند که نباید از آن به سادگی گذشت.
بی شک می توان حیران را از زیباترین مناطق سر سبز ایران دانست. کوهنوردانی هم که عازم اردبیل می شوند می توانند زیبایی های این منطقه را با کوهپایه های سبلان مقایسه کنند و یا با عبور از آن، خستگی صعود را در شب سرد زمستانی فراموش کنند.
گردنه حیران تقریباً بیشتر مواقع در زیر ابرى از مه پنهان است، دره ها و کوهپایه هاى پوشیده از گل ها و گیاهان جنگلى و مرتعى و گاو هایى که در حال چرا هستند با چشم انداز زیبایى از کندو هاى عسل، اولین جلوه هایی است که به چشم هر رهگذری مى آید و آن را فریفته خود مى کند.
مسیر رویایى و زیباى گردنه حیران از یک طرف مشرف به کوه هایى است که پوشیده از جنگل هاى انبوه است و از طرف دیگر مشرف به دره اى نه چندان عمیق که از میان آن رود ارس عبور مى کند و تعیین کننده مرز ایران و آذربایجان است. گردنه حیران تقریباً بیشتر مواقع در زیر ابرى از مه پنهان است.{1}
جمعیت
به دلیل ییلاقی بودن منطقه، ساخت بناهای ویلایی در سال های اخیر چشمگیر بوده است. بطوری که در طول فصول گرم سال جمعیت این روستا به بیش از 2000 نفر می رسد اما جمعیت ثابت آن در حدود 300 نفر می باشد؛ که به شغل کشاورزی مشغول بوده و در طول سال مخصوصاً بهار و تابستان، رستوران ها و مغازه هایی را در کنار جاده برای کسب و کار باز می کنند.منطقه حیران از یک سو مشرف به کوه هایی است که پوشیده از جنگل های انبوه است و از سوی دیگر مشرف به دره ای نه چندان عمیق است که از میان آن رود آستارا، آقچای عبور می کند که این رود مرز ایران و کشور آذربایجان را تعیین می کند.
این روستا به دلیل زیبایی طبیعی آن، به عنوان یکی از منطقه های نمونه گردشگری در ایران به شمار می رود و با توجه به شرایط آب و هوایی مناسب در سالیان اخیر، مورد توجه گردشگران قرار گرفته و ساخت و ساز بناهای تفریحی و گردشگری در آن افزایش یافته است.{2}
آب و هوا
تقریبا میشود گفت در هر وقتی از سال که به گردنه حیران سفر کنید آب و هوایش خنک است.متوسط هوای این منطقه در دو فصل بهار و تابستان، یعنی دو فصلی که سفر به اردبیل به اوج خودش میرسد، در خنکترین زمان ۱۱ درجه سانتی گراد و در گرمترین زمان ۳۲ درجه است. پس لباس گرم یادتان نرود.
بهترین فصل سفر
این منطقه در هر فصلی قشنگیهای خاص خودش را دارد. ولی بهترین فصل سفر از اواسط اردیبهشت تا اواخر شهریور است.البته این هم باز بستگی به دمای هوا و خوش شانسی شما دارد. چون مثلا ممکن است در تیرماه به این منطقه سفر کنید و برای برگشتن و نجات از رطوبت و دم هوا لحظهشماری کنید.
در پاییز درختهای این منطقه به رنگهای مختلف درمیآیند. در زمستان به دلیل وجود مه زیاد و بارش سنگین برف، گردنه حیران بسته میشود.
دمای هوای زمستانها گاهی در این نقطه به منفی ۲۳ درجه هم میرسد. عجیب و باورنکردنی سرد.{3}
جاهای دیدنی گردنه حیران
بی شک خود گرنه و مناظر پیرامونش اصلی ترین جاذبه منطقه هستند. در سراسر جاده سفره خانهها، رستوران ها و مغازه های فروش چای و انواع خوراکی مشغول کسب و کار خودشان هستند که در حال نوش جان کردنشان چشم انداز زیبا را پیش روی خود دارد.البته پیشنهاد ما به شما این است که برای غذا خوردن به سراغ رستوران های کنار جاده نروید و به یک لیوان چای اکتفا کنید.
داخل شهرها و روستاها می توانید غذاهایی با کیفیت عالی و قیمت مناسب تر را پیدا کنید.
جنگل فندقلو، اعجاز بی پایان طبیعت در گردنه حیران
پس از عبور از گردنه حیران و قبل از رسیدن به نمین، خروجی جنگل فندقلو را می بینید. دشتی از گل های رنگارنگ، درختان زیبا، درختان فندق، چشمه های آب گرم و حیوانات وحشی که آن منطقه زندگی می کنند. در بهار هر سال جشنواره گل های بابونه در جنگل فندقلو برگزار می شود و بین طبیعت گردان مشهور است.
تله کابین حیران و تجربه عبور از میان ابرها
تله کابینی در مسیر جنگل فندقلو که چشم انداز گردنه حیران و جنگل های اطراف را دارد. مسیر تله کابین حیران در هر سمت ۱۲/۵ دقیقه و مجموعا ۲۵ دقیقه طول می کشد. ۳۳ تله کابین در خط استفاده می شوند که ۳۰ تایشان کابین ۶ نفره و ۳ تایشان کابین VIP دارند.
ساعت کاری آن هر روز از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۹:۳۰ عصر و روزهای تعطیلی بین ۱۰ صبح تا ۲۱ شب است.
دهکده گردشگری حیران، سرگرمی برای تمام اعضای خانواده
دهکده گردشگری حیران کنار تله کابین است و دارای پیست کارتیگ، ترامبولین (تشک پرش درجا)، طولانی ترین و بلندترین سورتمه ایران، رستوران، کافی شاپ و مرکز خرید است.این ممجموعه در حال احداث هتل و سوئیت های ویلایی در بالا تله کابین است تا گردشگران در اقامتگاه های راحت از تماشای جنگل فندقلو لذت ببرند. شهر بازی و استخر هم از جمله پروژه های در حال احداث دهکده هستند.
پیست اسکی روی چمن فندقلو، جاذبه های بیشمار گردنه حیران
پیست اسکی روی چمن جنگل فندقلوی نمین در ارتفاع ۱٬۷۰۰ متری از سطح دریا قرار گرفته و دارای تمامی استانداردهای بین المللی است.امکان برگزاری مسابقات مارپیچ بزرگ و کوچک در داخل آن وجود دارد.
جالب است بدانید اردوهای تیم ملی اسکی روی چمن کشورمان هم گاهی همینجا برگزار می شود.{4}
کجا اقامت کنیم؟
هم میتوان روی اجاره خانههای محلی و ویلا در این ناحیه حساب کرد و هم میتوان به اردبیل رفت و شب را در یکی از هتل های اردبیل گذراند.
قیمت هتل های ایرن شهرستان از ۵۷ هزار تومان شروع میشود. هتل پارلا هم در گردنه حیران و ابتدای روستای حیران قرار گرفته.
مسیر دسترسی
از تهران تا گردنه حیران ۶۳۲ کیلومتر، چیزی در حدود ۷ ساعت و ۳۰ دقیقه است.اگر از تهران حرکت میکنید میتوانید از اتوبان قزوین-رشت بروید و از رشت نیز مسیر آستارا را در پیش بگیرید.
اگر از اردبیل قصد رفتن دارید و ماشین شخصی هم ندارید در اولین میدان ورودی اردبیل تاکسیها میتوانند شما را تا گردنه ببرند.{3}
پی نوشت:
1.www.irannaz.com
2.www.namnak.com
3.www.snapptrip.com
4.www.eligasht.com