ترس از آب
شاید عجیب باشد که برخی از افراد به چیزهایی فوبیا دارند که برای دیگران بسیار لذت بخش است.این افراد برای مقابله با ترس خود، از قرار گرفتن در مکانهایی که در آن آب وجود دارد، خودداری میکنند.
اما فرار کردن از آب تا جایی برای آنها ممکن است و ناگزیر هستند در شرایطی با آب برخورد داشته باشند.
به همین دلیل ترس از آب باید در این افراد ریشه یابی و برطرف گردد. ترس از آب نوعی فوبیا محسوب می شود.
فوبیا نوعی ترس مرضی، شدید و غیر منطقی است که همراه با اضطراب و استرس در فرد بروز پیدا می کند.
به همین دلیل در دسته ی اختلالات اضطرابی جای می گیرد.1
علل ترس از آب
سابقه وقوع حادثه و یا آسیب محیط های آبی در اعضای خانواده و یا آشنایانسابقه خفگی و یا حوادث مربوط به محیط های آبی در خود شخص
عدم تعادل جسمی ، روحی و یا وجود استرس در شخص
عدم اعتماد بنفس در شخص و یا ضعف در یادگیری (هوش ورزشی)
اغلب به طور غریزی و ترس از غرق شدن بوجود می آید.
ممکن است ترس از چیزهای ناشناخته ای باشد که در زیر آب های کدر و گل آلود کمین وجود دارند.
ممکن است به تجربه بد دوران کودکی مرتبط باشد.
ممکن است مورثی باشد و از والدینی که از آب میترسند به فرزندانشان منتقل شود.
ممکن است ناشی از آموزشهای نادرست و استرسزا بعضی از مربیان شنا باشد.2
ابعاد مهم در ترس از آب
همانطور که گفتیم ترسیدن از آب در دسته اختلالات اضطرابی قرار میگیرد و سه بعد اساسی را در فرد مبتلا در بر می گیرد:1- بُعد شناختی
این مهم به تفکرات و اندیشه های فرد در مورد آب مربوط می شود. یعنی مسائلی چون غرق شدن، خفه شدن در آب و تجربه اتفاقات ناخوشایند گذشته که سبب بروز ترس شدید از آب می شوند.2- بُعد احساسی
فوبیای آب باعث می شود افراد ترس های شدید و بعضاً غیرقابل کنترلی را تجربه کنند که برایشان اصلاً خوشایند نیست و احساساتی همچون اضطراب، استرس و وحشت زدگی را در این گونه ترسها تجربه می کنند.گاه گمان می کنند در مقابل آسیب بسیار تنها هستند و امیدی به نجات ندارند. در واقع احساسات ناشی از اتفاق تلخ گذشته برایشان تکرار می شود.
3- بُعد جسمانی
ترس از آب با علائم جسمانی برای فرد همراه است. این علائم شامل افزایش ضربان قلب، لرزش دست و پا، تعریق شدید و همچنین مشکل در تنفس می شوند.1علائم فوبیای آب
علائم این فوبیا در افرادی که به آن مبتلا هستند متفاوت است. در بعضی افراد خفیف و در بعضی موارد شدیدتر است.علائم اصلی راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM) برای فوبیای آب به شرح زیر است:
- اضطراب افراطی در هنگام مواجهه با آب.
- ایجاد علائم جسمانی و روانی ترس (مانند بالا رفتن ضربان قلب و احساس دلهره شدید و ...) بلافاصله بعد از مواجه شدن با آب.
- تلاش بسیار زیاد برای عدم مواجهه با آب.
- این علائم بیشتر از 6 ماه در فرد ادامه دارند و در عملکرد وی در زندگی اجتماعی و روابط بین فردی و شغلی تاثیر منفی می گذارد.
- در موارد شدید تر بودن در کنار رودخانه و یا حتی پاشیده شدن آب روی فرد برای او اضطراب ایجاد می کند.2
راه های از بین بردن ترس از آب
با راهکارهای ساده ای می توان بر ترسیدن از آب غلبه کرد.در ادامه ۶ روش موثر در این زمینه آورده شده است.
۱. مواجهه درمانی
همیشه توصیه افراد موفق این است که به سمت چیزی که از آن میترسید بروید.دوری کردن از ترس یا هر مشکلی، چیزی را حل نمی کند؛ با رعایت نکات ایمنی و قرار گرفتن فرد در موقعیتی که از آن می ترسد هیولای ترس از آب در ذهن او نابود می شود.
۲. داشتن حس و فکر مثبت نسبت به آب
ترس ناشی از فکر ماست؛ افکار منفی سبب شده تا از یک مورد کوچک برای خود هیولایی بزرگ بسازیم. پس باید با فکر مثبت به جنگ با افکار منفی و مقابله با آن رفت.۳. درمان شناختی
یکی از بهترین روشهای درمانی، درمان شناختی است. معمولا ترس از آب ناشی از مرور تجربیات تلخ است.باید طرز فکر فرد مبتلا و نوع نگرش او را تغییر داد. در درمانشناختی سعی می شود با تغئیر افکار منفی فرد به سمت مثبت اندیشی، این ترس محو شود.
۴. دارو درمانی
در مواردی که ترس بسیار شدید و زیاد باشد استفاده از دارو با تجویز پزشک متخصص نیز توصیه می شود.همزمان یا بعد از کاهش علائم ترس فرد، داروهایی مثل داروی ضد افسردگی و داروی ضد اضطراب تجویز می شود.
۵. کاهش حساسیت به صورت منظم
یک راه دیگر برای درمان کسی که این مشکل را دارد، حساسیت زدایی بوده که این روش سه مرحله دارد:لیستی از شرایطی که در آن فرد دچار اضطراب شده فراهم می شود.
سپس روش های ریلکس شدن و آرامش بخشیدن مانند تمرین های یوگا یا مدیتیشن استفاده می شود.
در آخر فرد خود را در موقعیت استرس زا تصور کرده و آرامش خود را کاملاً حفظ می نماید.
۶. استفاده از وسایل کمکی
توصیه می شود از توپ، تیوپ یا تخته برای شناور بودن در آب استفاده شود؛ بنابراین سعی کنید وسایلی برای تفریح در آب داشته باشید تا با سرگرم کردن خود در آب، افکار منفی را از ذهن خود دور کرده و فرصت فکر کردن به شرایط منفی نداشته باشید.3چند راهکار ساده برای رفع ترس از آب
گاه ترس ها می توانند زندگی روزمره و عملکرد فرد را مختل کنند. روش های زیر در مورد ترسهای با شدت کم می توانند مفید باشند اما جهت درمان فوبیاهای شدید لازم است از درمانهای تخصصی تر بهره بگیرید.1- شنا کردن
شنا کردن میتواند به شما کمک کند تا حد زیادی با ترس خود مقابله کنید.با یک همراه خوب در کلاس شنا ثبت نام کنید و در مورد ترس خود با نجات غریق آنجا صحبتی داشته باشید.
استخرهای خلوت را انتخاب کنید و حتماً آغاز مقابله با ترستان را از قسمتهای کم عمق استخر آغاز کنید.
به مرور زمان تجربه شنا کردن برایتان شیرین میشود و دیگر از آب نمیترسید. فقط فراموش نکنید زیاد از حد خود را تحت فشار قرار ندهید.
2- گوش دادن به موسیقی آب و باران
موسیقی های بی کلامی وجود دارند که در آن صدای طبیعت به همراه صدای شُر شُر باران و برخورد آن قطره ها بر روی درختان و یا زمین به گوش می رسد.شما می توانید مجموعه ای از این موسیقی ها را دانلود کرده و روزانه حتی برای یک دقیقه آنها را گوش دهید.
خودتان را تحت فشار قرار ندهید، اگر دچار استرس شدید چند نفس عمیق بکشید و تصاویر طبیعت را در ذهن خود تصور کنید.
3- قدم زدن در زیر باران
اگر همیشه از باران فرار می کردید، در اولین فرصتی که باران گرفت بیرون بروید.اگر ترستان شدید است می توانید پنجره اتاقتان را باز کنید و دست خود را زیر باران بگیرید.
در دفعات بعد خودتان از منزل خارج شده و قدم زدن زیر باران را تجربه کنید.
فراموش نکنید این مراحل را ناگهانی انجام ندهید. بسته به شدت ترس خود گام به گام پیش بروید.1
پینوشتها
1.www.honarehzendegi.com
2.www.beytoote.com
3.www.yjc.ir