بی اشتهایی عصبی چیست و چگونه درمان میشود؟

بی اشتهایی عصبی یا آنورِکسیا که به‌طور خلاصه به آن بی اشتهایی می‌گویند یک اختلال است. خصوصیات این عارضه کاهش وزن غیرطبیعی، ترس غیرطبیعی از افزایش وزن و برآورد نادرست از میزان وزن توسط خود فرد است. افرادی...
سه‌شنبه، 4 شهريور 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: لیلا معصومی
موارد بیشتر برای شما
بی اشتهایی عصبی چیست و چگونه درمان میشود؟

بی اشتهایی چیست؟

کنترل اشتها یک فرایند پیچیده است که توسط دستگاه‌های مختلف بدن تنظیم می‌شود. دستگاه عصبی، دستگاه گوارش و غدد درون ریز که در کوتاه مدت و دراز مدت روی اشتها تاثیر می‌گذارند.

در شرایط عادی بدن در حالت هومئوستاتیک است یعنی: بدن قادر است نیازهای خود برای انرژی و مواد مغذی را تامین کند و همچنان هم وزن خود را کنترل کنید.

البته تجربه بی اشتهایی هر از گاهی کاملاً طبیعی است اما در درازمدت داستان متفاوتی است!

به عنوان یک بدنساز، وزن زیادی از دست می‌دهید و به مواد مغذی برای تامین سلامت بدن هم دسترسی نخواهید داشت. در این شرایط بدن خسته و تحت استرس قرار می‌گیرد که اوضاع را بدتر هم می‌کند.1
 

چه عواملی باعث از بین رفتن اشتها می‌شود؟

بی اشتهایی ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود و بسته به نوع  دلایل، این حالت می تواند موقتی یا طولانی مدت باشد. چند نمونه این دلایل عبارتند از:

احساس پریشانی؛

افسردگی؛

عدم تعادل هورمونی؛

به هم خوردن روابط با افراد؛

بیماری های تضعیف کننده بدن؛

ایجاد اختلال در غذا خوردن.2
 

عوارض جانبی بی اشتهایی عصبی

بی اشتهایی عصبی عوارض زیادی دارد. در بدترین شرایط می‌تواند کُشنده هم باشد. حتی این مرگ می‌تواند ناگهانی باشد. این موضوع به‌دلیل ضربان نامنظم قلب و تعادل‌نداشتن الکترولیت‌ها مثل سدیم، پتاسیم و کلسیم در بدن است.

کم خونی؛

مشکلات قلبی مثل افتادگی دریچه‌ی میترال قلب، ضربان نامنظم قلب یا ایست قلبی؛

پوکی استخوان و افزایش احتمال شکستگی استخوان؛

از دست دادن عضله؛

اختلال دوران قاعدگی؛

کاهش سطح هورمون تستوسترون در مردان؛

بیماری های گوارشی مثل یبوست، نفخ شکم و حالت تهوع؛

تعادل نداشتن الکترولیت‌ها مثل کاهش میزان پتاسیم در خون، سدیم و کلرید؛

مشکلات کلیوی.

اگر فردی در اثر ابتلا به بی اشتهایی عصبی دچار سوء تغذیه شود، هر ارگان حیاتی در بدن می‌تواند صدمه ببیند. این آسیب می‌تواند برگشت‌ناپذیر باشد.

علاوه بر عوارض جانبی فیزیکی، افراد مبتلا به بی اشتهایی آنورکسیا دچار سایر مشکلات ذهنی نیز هستند، شامل:

افسردگی و اضطراب؛

اختلالات شخصیتی؛

اختلالات وسواس فکری؛

تلاش برای خودکشی و آسیب رساندن به بدن.3
 

برخی از غذاهای موثر در درمان بی اشتهایی

برخی از مواد غذایی خاصیت افزایش و تحریک اشتها دارند، با مصرف این دست مواد می توانید بدون استفاده از دارو اشتهای خود را افزایش دهید.
 
زنجبیل
زنجبیل برای درمان بی‌اشتهایی عصبی بسیار عالی است. استرس را کاهش می‌دهد و با آرامش اعصاب‌تان، اضطراب درونی‌تان را کم می‌کند. برای درمان بی اشتهایی می‌توانید روزانه چند فنجان دمنوش زنجبیل بنوشید.
 
بادام
 به اندازه‌ی یک مشت بادام را در آب بریزید و بگذارید یک شب خیس بخورد. سپس پوست آن‌ها را بگیرید و نوش جان‌شان بفرمایید. بادام فعالیت سلول‌های مغزی‌ را افزایش می دهد.
 
میوه
آناناس، پرتغال، سیب، لیمو ترش، انگور ترش و آب هویچ در تحریک و افزایش اشتها بسیار موثر پاند. هر روز صبح آناناس تازه بخورید؛ این کار باعث می‌شود در طول روز بیش‌تر احساس گرسنگی کنید.
 
دارچین
دارچین باعث افزایش ترشح مایعات مفید در دستگاه گوارش‌تان می‌شود. مصرف دارچین به درمان بی اشتهایی شما کمک خواهد کرد.
 
سبزیجات
نعناع، ترخون، ریحان، جعفری در درمان بی اشتهایی بسیار موثرند. این سبزی ها اشتها آورهای طبیعی هستند. نعناع دارای مزه‌ی قوی و منحصر به فرد و رایحه‌ی قدرتمندی است که می‌تواند باعث گرسنگی شود. جعفری در کاهش نفخ معده موثر است و از این طریق، می‌تواند اشتها را بیش‌تر کند. برای درمان بی اشتهایی عصبی می‌توان از ترخون خشک شده در سالادها و سوپ‌ها استفاده کرد. دم نوش برگ ریحان بسیار مفید است.4
 

پیشگیری از بی اشتهایی عصبی

هیچ راه تضمین‌شده‌ای برای پیشگیری از بی اشتهایی عصبی (آنورکسیا) وجود ندارد. پزشک عمومی می‌تواند نشانه‌های اولیه را تشخیص دهد و جلوی گسترش بیشتر آن را بگیرد. به‌عنوان مثال پزشک می‌تواند پرسش‌هایی در مورد عادت‌های غذا خوردن بیمار مطرح کند.

اگر متوجه شدید که یکی از اعضای خانواده یا دوستان‌تان اعتماد به نفس کمی دارد، رژیم‌های غذایی سخت می‌گیرد و از ظاهر خود ناراضی است تلاش کنید با او در مورد این مسائل صحبت کنید. ممکن است نتوانید جلوی ایجاد اختلالات غذایی را بگیرید اما می‌توانید رفتار و عادت‌های بهتری را مدنظر قرار بدهید.3
 

درمان غیر دارویی بی اشتهایی

 علم روانشناسی با پیشرفتی که در دهه های گذشته داشته، توانسته با ابداع روش های مختلف بدون استفاده از دارو درمان بسیاری از بیماری های خلقی را میسر کند. لذا آثار مراجعه به روانشناس در بلند مدت مشهودتر خواهد شد.
 
1- صحبت در مورد مشکل
بی اشتهایی و به دنبال آن کاهش وزن زیاد می تواند به میزان قابل توجهی اعتماد به نفس فرد را کاهش دهد. با این حال اولین و مهم ترین قدم، برقراری ارتباط و اشتراک گذاری مشکلاتتان است. اما باید مطمئن شوید که مشکلتان را با کسی در میان بگذارید که به او اعتماد دارید و می توانید روی او حساب کنید و به شما در این راه کمک می کند.

اعضای خانواده تان نزدیک ترین افراد به شما هستند، اما معمولا به خاطر درگیری های عاطفی شان با شما نمی توانند شنونده خوبی باشند. مشاوران روانشناسی با تخصصی که در زمینه علوم انسانی دارند، بهترین کمک را می توانند به شما بکنند.
 
2- شرکت در جلسات درمانی
پذیرش، کلید حل مشکل است. بسیاری از افرادی که دچار اختلال بی اشتهایی عصبی حاد (anorexia nervous) هستند، بیماری شان را نمی پذیرند. شرکت کردن در برنامه های درمانی به شما کمک می کند احساس امنیت و تنهایی کمتری کنید و تجربیات دیگر اعضا را نیز بشنوید. از همه مهم تر، جلسات درمانی به شما این امکان را می دهد که مشکلات تغذیه ای خود را رفع کنید.
 
3- ورزش کردن و ارتباط با افراد
برای ورزش کردن نیازی نیست که حتما در یک باشگاه محلی ثبت نام کنید. اما اگر می توانید در یک باشگاه محلی ثبت نام کرده و از مشاوره تغذیه نیز بهره مند شوید. ورزش کردن به همراه تغذیه مناسب به درمان بی اشتهایی شما کمک می کند. علاوه بر این ارتباط بیشتر با دیگران در باشگاه به افزایش اعتماد به نفس و کاهش استرس شما کمک خواهد کرد.
 
4- به خود انگیزه دهید
انگیزه، بخش حیاتی راه درمان است. تعیین اهداف نسبتاً آسان است، اما  دنبال کردن اهداف چالشی است که باید برای رو به رو شدن با آن ها تلاش کنید. راه های مختلفی برای انگیزه بخشیدن به خودتان وجود دارد، با مطالعه، پرس و جو و تجربه کردن می توانید برای خود اهدافی تعیین کنید.4
 

درمان دارویی بی اشتهایی عصبی | قرص اشتها آور

تا کنون هیچ دارویی جهت درمان قطعی بی اشتهایی تأیید نشده است. تنها داروهای ضدافسردگی یا سایر داروهای روان‌پزشکی می‌تواند در بهبود افسردگی و بهبود اضطراب و سایر مشکلات ذهنی که باعث بی اشتهایی می شوند مؤثر باشد. در واقع این درمان های برای بی اشتهایی ناشی از افسردگی می باشد.4

پینوشتها
1.www.tamrino.ir
2.www.drchek.ir
3.www.chetor.com
4.www.honarehzendegi.com


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط