وظایف منتظران حقیقی (11)
وظايف امّت، نسبت به مهر بيكران، امام زمان عليه السلام
البته شيعيان نيز در عمل به وظايف خويش داراي درجاتند. برخي از آنها پيشرو و مايه ي مباهات بشرند و برخي ديگر دچار ضعف در عمل هستند. اگر چه اين دسته از شيعيان در اداي وظايف خود نسبت به امام زمان(عج) كم و كاست دارند، با اين حال يقين داريم كه حتي همين دسته از شيعيان با ديگراني كه امام را نمي شناسند و امامت را از آن او نمي دانند و حتي گاهي وجودش را انكار مي كنند، قابل مقايسه نيستند.
شيعه در مقام عمل هرچه باشد، ويژگي اش اين است كه در مقام ايمان از ديگران كاملتر است و بدين لحاظ هر شيعه اي بايد به تشيع افتخار كند. سزاوار است كه ديگر طالبان سعادت نيز از اين بابت به شيعه شدن رغبت ورزند. پس از تكميل و تصحيح ايمان است كه عمل صالح ارزش مي يابد و خداوند عمل صالح را از غير مؤمن نمي پذيرد. حداي متعال در آيات فراواني از قرآن به دو ركن ايمان و عمل صالح در كنار هم اشاره كرده و به شكل نماياني ايمان را شرط قبول عمل صالح و مقدم بر آن ذكر فرموده است.
در ميان اعمال صالح نيز اعمالي كه مربوط به خود خداست، مانند نماز و اعمالي كه مربوط به خليفه ي اوست، برترين اعمال به شمار مي روند.
در ادامه با برخي از اين اعمال صالح كه بيانگر وظايفمان نسبت به حجت حيّ پروردگار است آشنا مي شويم
الف- شناخت امام زمان(عج)
ب- اقتدا به امام زمان(عج) و اطاعت بي چون و چرا از ايشان
تفيّد به احكام شرعي و به خصوص اجتناب از گناهان كبيره از مهم ترين خواسته هاي آن حضرت، از شيعيان خويش است. در توقيعات رسيده از امام عصر بر رسيدگي به شيعيان ضعيف و پرهيز از انحراف هاي مالي بسيار تأكيد شده است.
پ- زيارت امام زمان عليه السلام
در روزگار ائمه ي گذشته، شيعيان براي زيارت امامشان تلاش هاي فراوان مي كردند و از بذل مال و عمر و حتي امنيتشان در اين راه دريغ نمي نمودند. به خصوص ايام حج، فرصتي بسيار مغتنم جهت ديدار با امام بود.
در روزگار غيبت گر چه باب زيارت جسم شريف امام زمان(عج) به كلي بسته نيست، توصيه به تلاش در جهت اين گونه زيارت نشده است. در عوض بر عرض سلام و زيارت از راه دور تأكيد شده است. ما در اين زمان، به زيارت امام زمان توسط زيارات رسيده، همچون زيارت آل يس توصيه شده ايم.
بله، ضروري نيست كه جهت زيارت امام و نجوا با ايشان، حتماً با زبان عربي با ايشان سخن بگوييم، بايد بدانيم امام هر زمان با زبان يكايك امّت آشناست. البته در اين ميان ويژگي زيارت هاي مأثور در اين است كه حاوي مضامين زيبا، بلند و مورد پسند هستند.
ت- تمسك به امام زمان (ع)
به خصوص بايد به ياد داشت كه غيبت اما از شيعيانش، نه يك غيبت همه جانبه، بلكه تنها غيبتي جسماني است؛ لذا در ايام غيبت نيز مي توان به ايشان مراجعه كرده، از ايشان بخواهيم كه ما را تحت اشراف و تربيت روحاني و معنوي خويش بگيرد. هر قدر اين مراجعه و تمسّك بيشتر باشد، ميزان استفاده ما از امام بيشتر خواهد بود.
ث- خير خواهي نسبت به امام و مقدم داشتن ايشان بر خود
ج- دوستي و دشمني به خاطر امام زمان
چ- شاد كردن امام زمان و پرهيز از اندوه كردن ايشان
از ديگر راههاي شاد ساختن امام زمان، هديه دادن به ايشان است، وقتي مي خواهيم به كسي هديه دهيم، چيزي را به عنوان هديه بر مي گزينيم كه شخص مورد نظر دوست دارد. بر هر شيعه لازم است كه بداند امام او چه چيز هايي را دوست مي دارد تا بتواند در شاد ساختن مولاي مهربان خويش موفق شود. به عنوان يك اصل كلي بايد دانست كه در نظر امام معصوم ثوابهاي اخروي بسيار ارزشمند تر از هداياي دنيوي است. لذا هر شيعه مي تواند به انجام كارهاي خير و مستحب رو كند و ثواب كارهاي مستحب خود را به مولاي خويش هديه كند.
راه سوم از راههاي شاد كردن امام زمان، شاد كردن دوستان ايشان است. در روايات آمده هنگاميكه كسي مؤمني را شادمان سازد، فقط او را مسرور نمي نمايد، بلكه هم امام زمانش را و هم رسول خدا صلي الله عليه و آله را مسرور مي سازد. رسيدگي به حال شيعيان از حسّاس ترين اموري است كه مورد توجّه ائمه عليهم السلام بوده است.
آري، هر يك از شيعيان، براي شادمان نمودن امام و پرهيز از اندوهگين ساختن ايشان، بايد همواره مراقب باشد كه از گناهان بزرگ پرهيز كند و بداند آنچه او در ميان جمع و حتي در پنهاني انجام مي دهد، توسط ملائكه ي گماشته بر انسانها نوشته مي شود و هر هفته خبر و گزارش اعمال او به محضر رسول خدا و امام زمان عرضه مي گردد و اين علاوه بر اشراف جاري آن حضرت بر تمامي مردم است.
آن حضرت با ديدن عبادات و اعمال نيكوي شيعه ي خود شاد و با ملاحظه ي اعمال زشت و شنيع محبان خود دل آزرده و اندوهگين مي گردد، به خصوص اگر ببيند كه شيعيان در ميان خود به خوبي رفتار نمي كنند. از خطاهاي يكديگر به خاطر خدا و رسول و به احترام امامشان نمي گذرند، در اصلاح يكديگر نمي كوشند، اتحاد و انسجام خود را در اجتماع حفظ نمي كنندو از خويشتن نزد بيگانه شكوه مي برند و بد مي گويند. خطر اين گونه رفتار ها تا به آن حد است كه ممكن است نوعي ناشكري و واپس زدن نعمت ولايت به حساب آيد و انسان را به كلي از نعمت ولايت اهل بيت و امام زمان محروم ساخته، از حريم تشيع خارج سازد. آنگاه است كه انسان يكّه و تنها و بدون وليّ الهي در وادي ضلالت وانهاده مي شود.
ح- انتظار حكومت امام زمان و آمادگي براي حمايت از ايشان
ائمه عليهم السلام همواره به شيعه سفارش مي كردند كه به شرايط موجود دل خوش نكنند و هميشه منتظر روزي باشند كه خداوند فرج و گشايش در كار آل محمّد ايجاد كند و به ايشان اذن جهاد با غاصبان و غلبه بر آنها بدهد.
بنا بر اين بر همه ي شيعيان واجب است كه روز و شب چشم به راه و منتظر قيام امام خود باشند، با خود نيت كنند كه به محض آشكار شدن امام زمان و آغاز قيام ايشان، جان و مال و تمامي دارايي خود را فداي او سازند و در راه به حاكميت رساندن ايشان از بذل خون خويش دريغ نكنند.
آري، هر شيعه اي بايد از شرايط موجود جهان همواره اندوهگين و غصه دار و به وضعيت آينده خوش بين و اميدوار باشد، زيرا مي بيند كه مردم جهان قدر امام خود را چنانكه بايد و شايد نمي دانند و او را بر خود ولايت و رهبري نمي دهند و زمام قدرت و فرمانروايي را در دست او نمي نهند و حتي كاري كرده اند كه ايشان مي بايست همواره در خوف، خفا و نا امني به سر برد.
خ- دعا براي رفع اندوه و غربت امام عصر (عج)
دعا، از مهمترين وظايف شيعه، در رابطه با امام زمان است و ما از خداوند مي خواهيم كه توفيق دعا براي امام زمان را پيش از پيش به ما عطا كند.
به اميد روزي كه به اذن پروردگار، ايام غيبت و غربت آن حضرت، سپري گشته، لبخند شادي بر لبان مباركش نقش بندد.
برگرفته از كتاب اميد مؤمنان، مهدي قندي
منبع: http://mehrebikaran.blogfa.com
/خ