انسان ها، در طول دوران کودکی، نوجوانی و بارداری به آهن اصافی نیاز دارند آهن، یک ماده معدنی است که بدن شما برای ساخت هموگلوبین به آن نیاز دارد.هموگلوبین ،بخشی از خون است که به حمل اکسیژن به ریه ها کمک می کند و ممکن است که شما برای درمان یا جلوگیری از کمبود آهن یا کم خونی، نیاز به خوردن بیشتر، از غذاهای غنی از آهن داشته باشید .
هر فرد روزانه به چه مقدار آهن نیاز دارد؟
مردان
یک تا سه سال= 7 میلی گرم4 تا 8 سال =10 میلی گرم
9 تا 13 سال =8 میلی گرم
14تا 18سال=11 میلی گرم
19سال به بالا= 8 میلی گرم
زنان
یک تا سه سال= 7 میلی گرم4 تا 8 سال =10 میلی گرم
9 تا 13 سال= 8 میلی گرم
14 تا 18 سال =15 میلی گرم
19 تا 50 سال= 8 میلی گرم
و زنان باردار= 27 میلی گرم1
آیا شما نیز به دنبال افزودن آهن به رژیم غذایی خود هستید و دوست ندارید از گوشت استفاده کنید؟ در این مقاله قصد داریم چند مورد از غذاهای تایید شدهای که حاوی آهن هستند را معرفی کنیم.
اگر قصد دارید مصرف گوشت قرمز را کمتر کنید، حتما مقدار آهن دریافتی بدن نیز کاهش پیدا میکند. غذاهای گیاهی نیز حاوی مواد معدنی هستند اما به خوبی جذب نمیشوند. تنها ۲ الی ۲۰ درصد از آهن موجود در گیاهان از طریق سیستم گوارشی بدن وارد خون میشود و ۱۵ الی ۳۰ درصد از آن از طریق غذاهای حیوانی تامین خواهد شد.
اما خوشبختانه راه حل مفیدی برای اینکار وجود دارد. کافیست ویتامین C را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. این ویتامین میتواند مقدار جذب آهن غیر هم را افزایش دهد. در ادامه با شش ماده گیاهی حاوی آهن اشنا میشوید که هر کدام از آنها با میوه یا سبزیجاتی جفت میشود که حاوی ویتامین C است. بنابراین از جذب آهن مطمئن خواهید شد.
اسفناج(منبع آهن) + فلفل دلمهای قرمز(منبع ویتامین C):
روشهای زیادی برای استفاده این دو مورد در کنار هم وجود دارد. شما میتوانید فلفل خام خرد شده را در سالاد اسفناج بریزید و میل کنید. قرار دادن اسفناج پخته درون فلفل پر شده با مواد دیگر ایده دیگری است. شما میتوانید از فلفل، سیر و اسفناج استفاده کنید.
کلم بروکلی(منبع آهن) + گوجه فرنگی(منبع ویتامین):
بروکلی بخار پز را در داخل گوجه فرنگی تفت دهید. شما میتوانید این ترکیب را با پیاز، قارچ،روغن زیتون، سیر و سسهای مختلف استفاده کنید. وعده غذایی خود را با یک پروتئین بدون چربی(همچون مرغ، ماهی قزل آلا یا حبوبات) و کربوهیدرات سالم همچون کینوا تکمیل کنید. برای افزایش آهن در صبحانه، بروکلی و گوجه فرنگی را به املت خود اضافه کنید.2
کلم پیچ(منبع آهن)+ پرتغال(منبع ویتامین):
شما میتوانید این دو ماده را در اسموتی به کار ببرید. تکههای پرتغال را به سالاد کلم بیفزایید. همچنین شما میتوانید چیپس کلم را با پرتغال مصرف نمایید.عدس(منبع آهن) + کلم بروکسل(منبع ویتامین):
کلم بروکسل کبابی را بر روی عدسها قرار دهید و سرو کنید. شما میتوانید کلم را به صورت خام به عدس اضافه کنید و همانند سالاد میل نمایید.
شکلات تلخ(منبع آهن)+ توت فرنگی(منبع ویتامین):
حتما شما هم میدانید که شکلات تلخ مزایای بسیاری برای سلامتی دارد. این ماده سرشار از آهن است. شما میتوانید شکلات را آب کنید و روی توت فرنگی بریزید. همچنین میتوانید تکههای شکلات و توت فرنگی برش خورده را به وعده غذایی صبح خود اضافه کنید. درست کردن اسموتی شکلات و توت فرنگی روش دیگری است. برای داشتن یک دسر سالم، میتوانید شیر بادام، شکلات و توت فرنگی را داخل مخلوط کن بریزید و با موادی همچون نعناع تزیین کنید.3
مواد غذایی سرشار از آهن
لوبیای سفید
لوبیای سفید یکی از منابع گیاهی آهن است. نصف پیمانه لوبیای سفید، بیش از ۳ میلیگرم آهن دارد. این مقدار از لوبیای سفید، حاوی ۶ میلیگرم فیبر و ۵۰۰ میلیگرم پتاسیم است. لوبیای سفید سرشار از پروتئین، کلسیم، ویتامین B و آنتیاکسیدان است.
نخود
از جمله حبوبات حاوی آهن، نخود است که امروزه کمتر در سفرهی ایرانیها مشاهده میشود. نصف پیمانه نخود، ۲/۳ میلیگرم آهن دارد. این مقدار از نخود، ۱۴۱ میکروگرم فولات دارد، که یکی از ویتامینهای B کامپلکس است. همینطور، شامل ۶ گرم فیبر و کمتر از ۱۵۰ کالری انرژی است.
آب گوجهفرنگی
مقدار آهن موجود در آب گوجهفرنگی، کمتر از مواد غذایی دیگر است اما نوشیدنی گوارایی است. یک پیمانه از آن، ۱ میلیگرم آهن دارد. این مقدار از آب گوجهفرنگی، آنتی اکسیدانی قوی به نام لیکوپن هم دارد. علاوه بر اینها، حاوی ویتامین B و مواد معدنی هم هست.
عدس
عدس از دیگر منابع گیاهی آهن است. نصف پیمانه عدس، بیش از ۳ میلیگرم آهن دارد. عدس علاوه بر اینکه آهن زیادی دارد، پروتئین، ویتامین B، منیزیوم و روی بالایی هم دارد.
جگر گاو
جگر گاو نیاز به معرفی ندارد. همهی ما از مقادیر بالای آهن در این مادهی مقوی باخبریم. برشی از آن، بیش از ۴ میلیگرم آهن دارد. منبعِ غنیای که علاوه بر آهن، پروتئین، ویتامینهای B کامپلکس، ویتامین A و ۳۳ واحد ویتامین D هم دارد. مجموع کالری غذایی این ماده ۱۳۰ است.4
ماهی
این حقیقت در مورد مصرف ماهی بسیار گفته میشود که این ماده غذایی سرشار از آهن و امگا 3 است. ماهیهایی نظیر ماهی قزل آلا، سالمون و ... منبع بسیار غنی برای آهن هستند. قرار گرفتن ماهی در برنامه غذایی هفتگی به میزان دوبار در هفته به خصوص برای کودکان میتواند بسیار مفید باشد.
تخم مرغ
استفاده از تخم مرغ وغذاهایی که با آن درست میشود در جذب میزان کافی آهن بسیار کمک کننده هستند. استفاده یک وعده غذای درست شده با تخم مرغ در برنامه غذایی کودکان تمام نیاز بدن آنها به آهن را تامین میکند.5
دانههای چیا
این دانهها سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند و البته یک دلیل دیگر برای مصرف آنها وجود دارد و این که منبع خوبی از آهن نیز محسوب میشوند. دانههای چیا در هر ۱ اونس حدود ۲ میلیگرم آهن دارند ضمن این که منبع خوبی از فیبر محلول هستند و به فرایند هضم دستگاه گوارش نیز کمک میکنند.
زردچوبه
زردچوبه ادویهای سرشار از آهن است. در واقع در هر گرم زردچوبه ۰, ۶ میلیگرم آهن وجود دارد.
آویشن
این گیاه معطر و خوش طعم سرشار از آهن است و در هر ۱۰ گرم آن ۱۲ میلیگرم آهن وجود دارد. علاوه بر آویشن، جعفری نیز سرشار از آهن است. در هر ۱۰۰ گرم جعفری حاوی حداقل ۳, ۸ میلیگرم آهن وجود دارد.6پی نوشت:
1.www.namnak.com
2.www.beytoote.com
3.www.jadidtarin.com
4.www.chetor.com
5.www.honarehzendegi.com
6.www.yjc.ir