حالت تهوع چه زمانی شروع می شود؟
بعضی از زنان حالت تهوع در بارداری را در طی اولین روزهای بارداری یعنی بین اولین تا دومین پریود از دست رفته تجربه می کنند. در این زمان سن بارداری تان معمولا ۴ یا ۵ هفته است. خالی بودن معده، یبوست، خستگی های جسمی و روحی ممکن است سبب تشدید این حالت شود.
حالت تهوع چه زمانی پایان می یابد؟
در برخی از خانم ها، حالت تهوع تا ۱۴ هفته پس از آخرین پریود ادامه دارد و بیشتر از آن ها در ۱۶ هفتگی احساس می کنند بهتر شده اند. تعدادی از زنان در طول دوره بارداری حالت تهوع را دارند. در تعداد کمی در هفته های پایانی بارداری، مجدداً این حالت شروع می شود که البته طبیعی نبوده و نیاز به بررسی های ویژه ای دارد.
حالت تهوع در چه زنانی بیشتر است؟
تحقیقات نشان می دهد در زنانی که جنین آن ها دختر است، معمولا این حالت بیشتر می باشد. زنانی که وضعیت تغذیه آن ها مناسب نیست، معمولا حالت تهوع در آن ها افزایش می یابد. در زنانی که بارداری اول شان را تجربه می کنند، معمولا بیشتر دیده می شود. در زنانی که بارداری دو قلو دارند، به دلیل افزایش هورمون های بارداری، اندکی بیشتر از سایر زنان است.
آیا حالت تهوع بارداری خطرناک است؟
تهوع خفیف و استفراغ گهگاهی، که معمولاً در بیماری صبحگاهی وجود دارد تا زمانی که مادر غذا را تحمل کند. مقادیر کافی از مایعات بنوشد تهدیدی برای سلامتی جنین نیست. از این گذشته، جنین در زمان سه ماهه اول آنقدر کوچک است که به کالری چندانی نیاز ندارد. اگر مادر نتواند یک رژیم غذایی متعادل داشته باشد بد نیست که مولتی ویتامین مصرف کند. عدم افزایش وزن مادر در سه ماهه اول معمولاً اشکالی ندارد البته تا زمانی که ناشی از غذا نخوردن نباشد و مایعات به اندازه کافی مصرف شود. اشتهای مادر پس از گذشت این زمان بازگشته و وزنش افزایش خواهد یافت.
حالت تهوع چه زمانی خطرناک است؟
حالت تهوع بارداری امری شایع است که با توصیه ای غذایی رو به بهبود می گذارد. اما اگر حالت تهوع آن قدر شدید باشد که سبب کم آبی بدن گردد و خانم باردار وزن زیادی را از دست بدهد باید حتما به پزشک مراجعه نمود. حالت تهوع شدید، خطر سقط را در زنان باردار افزایش می دهد.1
توصیه های کاربردی مفید برای کنترل و کاهش حالت تهوع
توصیه های زیر به شما کمک می کند تا حالت تهوع خود را کاهش دهید:
غذاهای سرد
جای تردیدی نیست که حالت تهوع صبحگاهی، مشکل غیر قابل تحملی است؛ بدتر از آن این که دانشمندان به طور کامل از علل بروز این حالت آگاه نیستند. به نظر می رسد بارداری برای بخشی از مغز که کنترل حالت تهوع را بر عهده دارد مانع ایجاد می کند و این موضوع، زمینه ساز بروز تهوع و استفراغ می شود. این حالت همچنین ممکن است با افزایش برخی هورمون ها (مانند استروژن) و تشدید قوه بویایی شما در ارتباط باشد که به نوعی روش بدن مادر است برای مراقبت از مواد غذایی که باید به فرزندش برسد. میریام اریک، پزشک متخصص و نویسنده کتاب «مدیریت تهوع صبحگاهی» در این باره می گوید: «بدن شما از بو برای برآورد و اطمینان از ایمنی [مواد غذایی] استفاده می کند. تشخیص بوی گندیدگی و فساد غذا، شما را در برابر خطرات احتمالی حفظ می کند». در عین حال، این مشام حساس و تیز می تواند به جوجه سرخ شده هم نه بگوید. برای مقابله با حالت تهوع، از غذاهای سرد استفاده کنید. غذای گرم بوی بیشتری متصاعد می کند و زمینه ساز رفلکس دهان می شود.
زود غذا بخورید
سعی کنید یک جعبه بیسکوییت شور در کنار تخت تان داشته باشید و به محض بیدار شدن، بیسکوییت گاز بزنید، چرا که خوردن از ابتدای روز می تواند از وقوع تهوع صبحگاهی پیشگیری کند. خانم اریک در این باره توضیح می دهد: «معده خالی حالت تهوع را تشدید می کند. البته همه کراکرها (بیسکوییت شور) مثل هم نیستند، هرچه شورتر بهتر». در عین حال، مواد شور هیچ گاه مزه خوبی ندارند و پس از زایمان شاید از خودتان بپرسید، چطور به نظرتان این مواد تا این حد خوشمزه بودند!
از لیمو و آب و عصاره آن استفاده کنید
هیچ گاه از لیمو طی این دوره غافل نشوید. بو کشیدن لیمو و چلاندن آن در آبی که می خورید یا استفاده از برش های لیمو را در برنامه خود بگنجانید. بو و مزه شاداب کننده لیمو می تواند معده شما را، هنگامی که حالت تهوع از راه می رسد، تسکین دهد. آب لیمو هم می تواند کمک کند. همیشه هنگام بیرون رفتن، ظرف کوچکی حاوی عصاره یا آب لیمو در کیف تان داشته باشید تا هنگام ضرورت، دچار مشکل نشوید.
از ویتامین ها کمک بگیرید
سیاتیک اشاره به دردهای تیرکشنده ای دارد که از پایین کمر به سمت پای شما ایجاد می شوند. هومن ملامد، متخصص ارتوپدی و جراح نخاع در بورلی هیلز در این باره می گوید: «همچنان که شکم شما بزرگ تر می شود، مرکز ثقل بدن تان به سمت بالاتر بدن کشیده می شود و نخاع شما را مستعد آسیب پذیری می کند». رژیم غذایی بخشی از درمان کلی این مشکل است. ملامد در این باره می گوید: «برخی غذاها بافت های عضلانی دردناک و التهابات عصبی را تسکین می دهند». میان وعده هایی سرشار از اسیدهای چرب امگا-3، مانند گردو یا کلم پیچ، حاوی ویتامین A مانند هویج و اسفناج و حاوی ویتامین B مانند سیب زمینی شیرین و موز از این دسته اند.
از شیرینی جات بپرهیزید
دکتر ملامد می گوید: «شکر و مواد قندی می تواند سیاتیک را تشدید کند، چرا که شرایط انتهای نرون ها را بدتر می سازد. به جای مواد قندی، روزانه یک اونس (حدود 30 گرم) شکلات تیره – شامل 70 درصد کاکائو یا بیشتر – مصرف کنید. شکلات تلخ از مواد غذایی است که می توان در مصرف آن افراط کرد».
از کربوهیدرات های پیچیده بهره بگیرید
یبوست از ناراحتی های شایع دوره بارداری است. ملیندا جانسون، سخنگوی موسسه تغذیه آمریکا می گوید: «سرعت عمل دستگاه گوارشی شما، وقتی باردار می شوید، کاهش می یابد، به گونه ای که بدن تان بتواد مواد مغذی بیشتری را در طول لوله گوارش جذب کند. به عبارت دیگر، مواد زائد و دفع شدنی مدت زمان بیشتری در این دستگاه باقی می مانند. هرچه این مدت زمان طولانی تر شود، آب بیشتری از این مواد خارج خواهد شد و باعث می شود مدفوع سفت تر و کوچک تر شود که خروج آن را از بدن دشوارتر می کند». غلات کامل به خصوص برای رفع یبوست در این دوره اهمیت بسیاری دارند. خانم جانسون می افزاید: «خوردن غلات کامل موجب شکل گیری نوعی مواد زائد می شود که راحت تر در روده بزرگ حرکت می کند. علاوه بر این، فیبر موجود در غلات آب بیشتری در خود نگه می دارد که باعث نرم تر ماندن مدفوع می شود». به توصیه این سازمان، روزانه سه وعده غلات کامل مصرف کنید.
از سبزیجات غافل نشوید
وقتی دچار یبوست شده اید، تمام انواع فیبر مفید است. اما میوه ها و سبزی جات، دارای نوع خاصی از فیبرند موسوم به XOS که به حرکت مواد در لوله گوارشی کمک می کند. ملیندا جانسون در این باره می گوید: «بدن ما نمی تواند XOS را هضم کند، اما این ماده در واقع، غذای نوعی باکتری مفید است که در روده بزرگ وجود دارد. خوردن غذاهای حاوی XOS ظاهرا باعث بهبود عملکرد روده و کولون می شود و سرعت هضم غذا را افزایش می دهد. علاوه بر این، محصولات جانبی فعالیت باکتری مورد اشاره، خود باعث نرم شدن مدفوع می شود». با خوردن روزانه معادل دو فنجان میوه و دو نیم فنجان فنجان سبزی جات می توانید سیستم گوارشی خود را بهبود بخشید. به این شکل شاید فکرتان از مشکل یبوست و مراجعه دائمی به دست شویی خلاص شود و بتوانید ذهن تان را مهیای بچه ای که در راه است کنید!2
به
مصرف به پخته شده برای جلوگیری از تهوع صبحگاهی خیلی مفید است.زنان باردار برای کاهش تهوع بهتر است به پخته شده را سرد و به صورت ناشتا مصرف کنند.
زنجبیل
زنجبیل یک ماده گیاهی مهم برای مداوای تهوع و استفراغ و تعدیل بیماری صبحگاهی به شمار میرود. مطالعات متعدد نشان داده است که مصرف روزانه ریشه گیاه زنجبیل یا پودر آن باعث کاهش میزان شدت تهوع میشود. البته در خوردن زنجبیل نباید زیاده روی کرد. بین دو تا چهار گرم از ریشه زنجبیل برای درست کردن نوشیدنی کافی است.
هندوانه
هندوانه به کاهش ویار صبحگاهی کمک زیادی می کند. نوشیدن یک لیوان آب هندوانه تازه در اوایل صبح در دوران بارداری خیلی مفید است. هندوانه خاصیت آرام بخشی و ایجاد طراوت دارد. خواص انرژی دهنده و مغذی هندوانه میتواند جلوی ویار صبحگاهی را بگیرد.
میوههای خشک
مصرف میوهای خشک مثل توت، انجیر، کشمش و مویز هم برای این دوران مفید است. چون هم رطوبت زیادی ندارند و هم ملین هستند. مصرف این میوهها برای مشکلاتی مثل تهوع، استفراغ ، ویار شدید و بیاشتهایی نیز مناسب است.
انار
انار هم جزو میوه هایی است که می تواند در درمان تهوع بارداری مفید باشد. به گفته کارشناسان طب سنتی بهتر است انار با لایههای سفیدرنگ نازک درون آن مصرف شود چون عاملی مهم در کاهش ویار است و عملا ضدتهوع محسوب میشود.
نعنا
نعنا روی دیواره داخلی معده تاثیر می گذارد و جلوی تحریکات معده و تهوع را می گیرد. شربت نعنا، پودر نعنا و چای نعنا برای تهوع مفید است.
سیب
مصرف سیب و آب سیب هم کاهش حالت تهوع و مقابله با ویار بارداری کمک می کند. آب سیب قبل از خواب قند خون را تنظیم می کند.3پی نوشت:
1.www.kermany.com
2.www.niniban.com
3.www.shafaonline.ir