علایم لکوپلاکی
لکوپلاکی معمولا روی لثه ها، داخل گونه ها، انتهای دهان، زیر زبان و برخی اوقات روی زبان ایجاد می شود.لکوپلاکیا معمولا دردناک نیست و مدتی می تواند نادیده گرفته شود.
علایم لکوپلاکی عبارت است از:
تکه های سفید یا خاکستری که نمی توان آن ها را از بین برد.
بافتی مسطح یا نامنظم
وجود ضخامت و یا سختی در برخی نواحی
همراه با ضایعات قرمز و کمی برامده که می تواند نشان از تغییرات پیش سرطانی باشد.
علایم لکوپلاکی مویی
لکوپلاکی مویی سبب ایجاد تکه های سفید همراه با شکاف ها یا رگه هایی می شود که معمولا در طرفین زبان ایجاد می شود.این تکه ها اغلب با برفک دهانی اشتباه گرفته می شود. برفک دهانی نوعی عفونت است که با تکه های سفید کرم رنگی همراه می باشد، اما این تکه ها از بین خواهد رفت و معمولا در افرادی شایع است که سیستم ایمنی ضعیف دارند.
اگر چه لکوپلاکیا سبب ناراحتی نمی شود اما می تواند نشان از شرایط جدی باشد.
در صورت وجود علائم زیر به دندانپزشک یا پزشک عمومی مراجعه کنید:
وجود پلاک ها یا زخم های سفید در دهان که خود به خود و ظرف دو هفته برطرف نمی شود.
تکه های تیره، قرمز یا سفید در دهان
تغییرات دائم در بافت دهان
درد گوش در هنگام بلع
کاهش پیشرونده در توانایی باز کردن فک
علت لکوپلاکی
اگرچه علت لکوپلاکی مشخص نیست اما تحریک مزمن مانند استفاده از تنباکو ( به فرم سیگار کشیدن و یا جویدن آن) می تواند در اغلب موارد ایجاد لکوپلاکی دخالت داشته باشد. اغلب افرادی که به طور منظم از محصولات حاوی تنباکو استفاده می کنند در نهایت به بیماری لکوپلاکی دچار می شوند.سایر علل دخیل در این بیماری عبارت است از:
دندان شکسته یا تیزی که روی سطح زبان سایش ایجاد می کند.
دندان های مصنوعی شکسته شده
دندانپزشک می تواند در مورد علت لکوپلاکی با شما صحبت کند.
علت لکوپلاکی مویی
لکوپلاکی مویی ناشی از عفونت ویروسی اپشتین بار می باشد. وقتی فردی به این ویروس آلوده می شود ویروس می تواند در بدن وی باقی بماند.به طور معمول این ویروس خاموش است اما اگر سیستم ایمنی شما تضعیف شود، خصوصا در اثر ابتلا به ایدز، این ویروس دوباره فعال می شوند و منجر به شرایطی مانند لکوپلاکی مویی می گردند.
فاکتورهای خطر در لکوپلاکی
استفاده از تنباکو شما را در خطر ابتلا به لکوپلاکیا و سرطان دهان قرار می دهد. استفاده طولانی مدت از سیگار نیز می تواند ریسک ایجاد این بیماری را افزایش دهد.فاکتورهای خطر در لکوپلاکی مویی
افراد مبتلا به اچ آی وی/ ایدز بیشتر در خطر ابتلا به لکوپلاکی مویی هستند. اگر چه استفاده از داروهای ضد ویروس تعداد موارد ابتلا به این بیماری را کاهش داده است اما باز هم افراد اچ آی وی مثبت به لکوپلاکی مویی دچار می شوند و این بیماری خود می تواند از علائم اولیه عفونت اچ آی وی باشد.عوارض لکوپلاکی
بیماری لکوپلاکی معمولا سبب آسیب دائمی به بافت های دهانی نمی شود اما ریسک سرطان دهان را افزایش می دهد.سرطان های دهان معمولا از نزدیکی تکه های لکوپلاکی شکل می گیرند و این تکه ها می تواند تغییرات سرطانی را نشان دهند.
حتی بعد از برداشتن تکه های لکوپلاکی ریسک ابتلا به سرطان دهان هم چنان باقی است.
لکوپلاکی مویی همیشه منجر به سرطان نمی شود، اما می تواند نشان از اچ آی وی/ ایدز داشته باشد. 1
چگونه میتوان بیماری لکوپلاکی را تشخیص داد؟
پزشک معمولاً با معاینه و بررسی تکههای سفید رنگی که در دهان به خصوص بر روی لثهها و زبان به وجود میآید، این بیماری را تشخیص میدهد.همچنین اگر پزشک وجود این بیماری را در شما به صورت قطعی تشخیص دهد، علائم اولیه سرطان را نیز بررسی خواهد کرد.
دو روش مرسوم برای تشخیص سرطان وجود دارد که در ادامه آنها را به شما توضیح خواهیم داد.
بیوپسی
در روش بیوپسی از سطح ضایعات دهان با استفاده از برسهای مخصوص نمونهبرداری صورت میگیرد. این روش تشخیص سرطان غیرتهاجمی است ولی نتایج حاصل از این روش همواره درست و قطعی نیست.بیوپسی جراحی
روش بیوپسی جراحی بسیار دقیقتر از روش قبلی است و نتایج حاصل از آن منجر به تشخیص قطعی خواهد شد.در این روش بخشی از تکههای لکوپلاکی به شیوه جراحی از دهان بیمار برداشته میشود.
اگر جواب حاصل از این آزمایش مثبت باشد پزشک مجبور خواهد شد تا تمام آن ضایعه را دهان بیمار خارج کند.
در برخی موارد که اندازه این ضایعها بسیار بزرگتر است پزشک ترجیح میدهد تا درمان بیماری توسط یک پزشک جراح دهان یا متخصص گوش، حلق و بینی ادامه یابد.
نحوه درمان بیماری لکوپلاکی
اگر این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود، روند درمان بسیار سریعتر آغاز خواهد شد و بهبودی فرد نیز هر چه سریعتر حاصل میشود؛ اما در مواردی که بیماری بسیار پیشرفت کرده است و ضایعات سرطانی هستند، پروسه درمان بسیار طولانی و پیچیده است؛ بنابراین به شما توصیه میکنیم که در صورت وجود علائم بیماری لکوپلاکی هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنید.در اغلب موارد افراد مبتلا به این بیماری با مصرف نکردن تنباکو و الکل بهبود پیدا میکنند اما اگر بهبودی با حذف این دو عامل حاصل نشود و یا لکوپلاکی سرطانی تشخیص داده شود، پزشک معمولاً برداشتن تکههای لکوپلاکی با استفاده از جراحی یا لیزر را تجویز میکند.
همچنین به این مسئله توجه داشته باشید که احتمال حاد شدن این بیماری در فرد مبتلا وجود دارد؛ بنابراین بهتر است به صورت منظم چکاپهای لازم در بازههای زمانی مشخص انجام شود. 2
چگونه از ابتلا به بیماری لکوپلاکی پیشگیری کنیم؟
در ادامه سادهترین راهها برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری را برای شما توضیح خواهیم داد:چکاپ توسط دندانپزشک و یا توجه به علائم بیماری توسط خود فرد در منزل
پرهیز از استعمال دخانیات و تنباکو
عدم استنشاق محصولات حاوی شاهدانه، رزین و میخک
کاهش مصرف نوشیدنیها و غذاها به صورت داغ
نداشتن رابطههای جنسی پرخطر
داشتن یک رژیم غذایی سالم که سرشار از مواد مغذی باشد.
مصرف نکردن غذاهایی که باعث ایجاد آلرژی در فرد میشوند.
جرمگیری دندانها
استفاده نکردن از محصولاتی که باعث سایش دندان ها میشوند مانند برخی سفیدکنندههای دندان
در صورت نیاز به پر کردن دندانها باید به گونهای دندانها اصلاح شوند که سطوح آنها ناهموار یا خشن نباشد.
در صورت بروز زخمهایی در داخل دهان، هر چه سریعتر نسبت به درمان آن اقدام کنید. 3
پی نوشت:
1.www.dorvana.com
2.drmotevaseli.com
3.www.tajdentalclinic.com