سرطان سینه در حاملگی در حدود ۱ در ۱۰۰۰ تا ۱ در ۱۰۰۰۰ بارداری ممکن است اتفاق بیفتد.
بارداری باعث ایجاد سرطان سینه نمیشود اما اگر شما قبلا برخی از سلولهای سرطان پستان را داشته باشید تغییرات هورمونی حاملگی میتوانند سبب رشد سلولهای سرطانی شوند.
تشخیص و درمان سرطان سینه در بارداری
تشخیص و درمان سرطان پستان در دوران بارداری پیچیده است. هدف پزشکان این است که در صورت امکان سرطان را از بین ببرند؛ یا از گسترش و پخش شدن سرطان جلوگیری کنند. همچنین از سلامتی نوزاد شما مراقبت کنند. تیم مراقبت از سرطان و متخصص زنان و زایمان باید با هم هماهنگ باشند تا بهترین مراقبت برای شما و کودک شما را فراهم کنند.هیچ مورد شناخته شدهای وجود ندارد که نشان دهد سرطان سینه میتواند به جنین گسترش پیدا کند؛ هرچند مواردی از گسترش سرطان به جفت مشاهده شده است. در یک مطالعه بچههایی که بالای ۱۸ سال سن داشتند و مادرانشان در زمان بارداری آنها، در معرض شیمی درمانی بودند بررسی شدند و هیچ کدام از آنها سرطان یا سایر اختلالات جدی را نداشتند. برخی از درمانها ممکن است تا زمان به دنیا آمدن نوزاد به تاخیر بیفتند و هدف پزشکان این است که مراقبت کودک را تا زمانی که دوران بارداری به طور کامل سپری شود به نحو احسن انجام دهند.
شواهد قابل اعتمادی وجود ندارد که نشان دهد شانس بقای فرد درگیر با سرطان سینه با پایان دادن به بارداری افزایش پیدا کند و بعید است که چنین چیزی وجود داشته باشد. زنانی که سرطان سینه دارند و باردار هستند، در مقایسه با زنانی که نمونه مشابهی از همان سرطان را دارند ولی باردار نیستند، هر دو گروه سرنوشت مشابهی دارند.
اولین قسمت ارزیابی، معاینه پستان است که توسط متخصص کلینیک انجام می شود. معمولاً اسکن اولتراسوند به شما پیشنهاد می شود که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تولید تصویری از پستان استفاده می کند.این روش کاملا ایمن است و به هیچ وجه روی کودک تأثیر نمی گذارد. به علاوه، ممکن است ماموگرافی به شما پیشنهاد شود.
اگرچه سونوگرافی و ماموگرافی معمولاً بهترین روش برای تشخیص تغییرات اولیه در پستان است، اما گاهی اوقات از اسکن MRI نیز استفاده می شود. MRI با استفاده از میدان های مغناطیسی و امواج رادیویی مجموعه ای از تصاویر داخل پستان را تولید می کند. قسمت آخر ارزیابی سه گانه شامل گرفتن نمونه ای از بافت پستان (بیوپسی هسته ای) یا سلول های پستان (آسپیراسیون) است. سپس نمونه به آزمایشگاه ارسال می شود تا زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار گیرد.
بیوپسی های هسته ای بیشتر برای خانم های باردار استفاده می شود و ممکن است در تشخیص بیشتر قابل اعتماد باشد. هر دوی این آزمایشات برای شما و کودک شما بی خطر است. کبودی در پستان پس از بیوپسی در زنان باردار به دلیل افزایش خون رسانی به پستان در این زمان معمول است.
عوامل موثر در انتخاب شیوه درمان سرطان سینه در بارداری
تجویز یک روش درمانی در زمانی که بیمار باردار نیست، کار به مراتب آسان تری است. اما وقتی بیمار مبتلا به سرطان سینه، مراحل بارداری را نیز طی می کند، تصمیم گیری کمی دشوار می شود. در اینجا اینکه از چه روش درمانی برای درمان بیمار استفاده شود، به عواملی همچون مرحله رشد بیماری، نوع سرطان، علائم و نشانه های بیماری، سن جنین و شرایط عمومی بیمار بستگی دارد. مرحله رشد بیماری به این معنا است که ببینیم شدت بیماری به چه میزان است و آیا عمق نفوذ تومور تنها به سینه ختم می شود یا دیگر بخش های بدن را نیز به خود درگیر نموده است. سن جنین نیز بسیار اهمیت دارد. چراکه در برخی موارد که سن جنین کم است، نمی توان از برخی شیوه های درمانی استفاده کرد.گزینههای درمان سرطان پستان در دوران بارداری چیست؟
پزشک برای برگزیدن نوع درمان موارد زیر را در نظر میگیرد:* اندازه تومور
* گرید تومور که نشاندهنده این است که سرطان چگونه و با چه سرعتی رشد و گسترش پیدا میکند.
* وضعیت سلامتی عمومی شما
* مدت زمانی که از حاملگی شما باقی مانده است و …
جراحی سینه
درمان اولیه برای سرطان پستان جراحی است، حتی اگر شما باردار باشید.جراحی ممکن است به صورت ماستکتومی (حذف کامل پستان) با حذف گره لنفاوی یا لامپکتومی (جراحی با حفظ پستان) باشد. جراحی سینه در مراحل اولیه سرطان پستان در دوران بارداری ایمن است. اگرچه بیهوشی عمومی ممکن است برخی خطرات را برای نوزاد به وجود آورد.
شیمی درمانی
به طور کلی شیمی درمانی در طول سه ماهه اول بارداری، زمانی که ارگانهای داخلی کودک رشد میکنند انجام نمیشود. مطالعات نشان میدهند استفاده از مواد شیمی درمانی در سه ماهه دوم و سوم ایمنتر است و البته در سه هفته پایانی بارداری نیز از شیمیدرمانی استفاده نمیشود.استفاده از شیمی درمانی به نوع سرطان پستان و میزان تهاجم آن بستگی دارد. از گزینههای درمانی دیگر این است که صبر کنید تا پس از وضع حمل شیمی درمانی را آغاز کنید.
رادیوتراپی (پرتو درمانی)
طبق منابع معتبر دوزهای بالای رادیوتراپی در هر زمان از بارداری میتوانند باعث افزایش خطر بروز آسیب به نوزاد شود. این خطرات عبارتند از:* سقط جنین
* رشد آهسته جنین
* نقصهای هنگام تولد
* سرطان دوران کودکی
به همین دلیل پرتودرمانی معمولاً تا پس از تولد نوزاد به تاخیر میافتد.
هورمون درمانی و درمانهای هدفمند
به نظر نمیرسد داروهای هورمونی و درمانهای هدفمند در طول بارداری ایمن باشند. این درمانها شامل موارد زیر هستند:مهارکنندههای آروماتاز
Avastin
Herceptin
تاموکسیفن
tykerb
Ibrance
ماستکتومی
در دوران بارداری صرف نظر از این که شما حامله هستید درمان اصلی برای سرطان پستان جراحی است. لامپکتومی همراه با پرتودرمانی صورت میگیرد ولی برای پرتو درمانی باید تا زمانی که نوزاد متولد میشود صبر کرد. مثلا میتوان از این روش هنگامی استفاده کرد که شما نزدیک به موعد زایمان هستید و رادیوتراپی خیلی به تاخیر نمیافتد، در غیر این صورت ماستکتومی گزینه بهتری است. هنگامی که شما قرار است ماستکتومی شوید؛ جراح گرههای لنفاوی را بررسی میکند تا ببیند آیا سرطان گسترش پیدا کرده است و گرههای لنفاوی را درگیر کرده یا خیر. گاهی اوقات برای بررسی گرههای لنفاوی از رنگ و ردیابهای رادیواکتیو استفاده میشود که با توجه به اینکه شما در چه زمانی از بارداری قرار دارید ممکن است آن را به شما پیشنهاد دهد.بیهوشی عمومی ممکن است خطراتی را برای کودک به همراه داشته باشد. جراح، متخصص زنان و زایمان و متخصص بیهوشی با یکدیگر همکاری خواهند کرد تا تصمیم بگیرند که بهترین زمان و روش برای انجام عمل جراحی چیست.
تغذیه با شیر مادر و درمان سرطان پستان
پس از ماستکتومی، ممکن است بتوانید نوزاد خود را با شیر مادر تغذیه کنید، اما بافت اسکار ناشی از جراحی و کاهش حجم شیر میتواند مشکلساز باشد. البته اگر پستان دیگر شما تحت تاثیر سرطان قرار نگرفته باشد میتوانید برای شیردهی از آن استفاده کنید.اگر ماستکتومی یک طرفه شدهاید؛ میتوانید از پستان دیگر نوزاد خود را تغذیه کنید.
شیمی درمانی، هورمون تراپی و دارو درمانیهای هدفمند میتوانند از طریق شیر به نوزاد شما منتقل شوند. اگر شما مایل به شیردهی به نوزاد خود هستید، باید با متخصص زنان و پزشک انکولوژیست خود صحبت کنید تا مطمئن شوید که شیردهی خطری برای نوزاد شما در پی ندارد.
سرطان پستان هنگامی که شما باردار هستید میتواند برای شما و خانوادهتان بسیار استرسزا باشد. میتوانید از یک درمانگر کمک بگیرید.
برای شروع میتوانید از مرکز انکولوژی و مرکز درمان خود برای ارجاع به درمانگران و گروههای حمایت سوال کنید.
آیا سرطان پستان می تواند روی کودک تأثیر بگذارد؟
هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد سرطان پستان در دوران بارداری بر رشد کودک شما در رحم تأثیر می گذارد. شما نمی توانید سرطان را به کودک خود منتقل کنید. به علاوه، هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد اثرات درمانی شما روی فرزند تاثیر گذاشته و باعث بوجود آمدن سرطان در فرزند شما نیز می شود.آیا سرطان پستان در دوران بارداری تهاجمی تر است؟
هیچ شواهد قطعی وجود ندارد که سرطان پستان در دوران بارداری نسبت به سرطان سینه که در زمان های دیگر اتفاق می افتد تهاجمی تر است. اما، از آنجا که ممکن است تشخیص سرطان در پستان در دوران بارداری دشوار باشد، ممکن است در تشخیص، تأخیر وجود داشته باشد. به این معنی که سرطان در مراحل پیشرفته تر یافت می شود.درمان سرطان سینه در دوران بارداری و بعد از تولد
اگر در دوران بارداری به سرطان پستان مبتلا شوید، معمولاً می توانید درمان موثری برای سرطان پستان داشته باشید و این روی رشد کودک شما تأثیر نمی گذارد. تیم متخصص شما اطمینان حاصل خواهد کرد که شما بهترین درمان را برای سرطان پستان خود دارید و همچنین تأثیر آن را بر روی کودک خود نیز بررسی می کنند. بارداری در مدت های "سه ماهه" اندازه گیری می شود. هر سه ماهه بارداری نشان دهنده تعدادی از هفته ها است.* سه ماهه اول - از زمان بارداری تا 12 هفته
* سه ماهه دوم - 13–28 هفته
* سه ماهه سوم - 28 هفته تا زایمان
به طور کلی، درمانی که در دوران بارداری ارائه می دهید به مدت زمان بارداری شما هنگام تشخیص سرطان پستان، نوع و میزان سرطان پستان و شرایط فردی شما بستگی دارد. هدف این خواهد بود که تعادل در ارائه موثرترین روش درمانی برای سرطان پستان و ایمن نگه داشتن کودک شما حفظ شود. درمان های زیر ممکن است بسته به سه ماهه شما و اینکه فرزند خود را به دنیا آورده اید یا خیر انجام شود. اگر به پایان بارداری خود نزدیک شده اید، تیم متخصص شما ممکن است تصمیم بگیرد که درمان را تا بعد از تولد به تعویق بیندازد. اگر شیر می دهید، به شما توصیه می شود قبل از هرگونه درمانی، این کار را متوقف کنید.
جمع بندی
خطر بازگشت یا عود سرطان پستان، موضوعی است که همواره افرادی که به این سرطان مبتلا شده و تحت درمان قرار گرفته اند را تهدید می کند. پیگیری در انجام معاینات، شما را از عود سرطان آگاه خواهد ساخت.منبع: سایت دکتردکتر
سایت انستیتو کانسر پردیس
سایت دکتر لینک