بررسي اثر مواد تنظيم کننده رشد گياهي
نويسنده: سيد عبدالحسين محمدي * ، عبدالحسين ابوطالبي ** ، حامد حسن زاده * و مريم محمدي ***
بر خصوصيات کمي و کيفي خرماي شاهاني
چکيده
کلمات کليدي : خرماي شاهاني ، 2،4- دي ، بنزيل آدنين ، جيبرليک اسيد ، نفتالين استيک اسيد
مقدمه
عمده ترين مناطق خرما کاري در کشور، استان هاي خوزستان ، کرمان ، هرمزگان ، فارس ، بوشهر ، سيستان و بلوچستان ، اصفهان و به صورت پراکنده در برخي استان ها مي باشد. (3). از آنجايي که توليد جهاني خرما رو به افزايش است و ايران جزء توليد کنندگان عمده خرما در جهان است، انجام هر گونه پژوهش مي تواند در بالا بردن سطح توليد و کيفيت ميوه خرما و قرار دادن اين محصول به عنوان يکي از اقتصادي ترين صادرات غير نفتي ارزنده، موثر واقع شود . مدت زيادي است که از تنظيم کننده هاي رشد گياهي براي رشد افزايش خواص کمي و کيفي ميوه هاي مختلف از جمله خرما استفاده هاي زيادي مي شود . زمان و نحوه کاربرد مواد تنظيم کننده رشد گياهي و همچنين گونه گياهي بر نتيجه حاصله از کاربرد اين مواد تاثير زيادي دارند. در خرما اين مواد به منظور افزايش وزن و حجم حبه ها ، تنک شيميائي ، جلوگيري از چروکيدگي حبه ها ، ديررسي يا زودرسي حبه ها و افزايش رنگ استفاده مي شود. در اين رابطه اکسين ها ، سايتوکاينين ها ، جيبرالين ها و اتيلن کاربرد زيادي دارند (4).
ميزان زيادي اکسين در مراحل اوليه تشکيل ميوه در خرما وجود دارد . اين هورمون باعث تقسيم سلولي و تا حدودي بزرگ شدن سلول ها درون ميوه مي شود . شفعت و شابانا (10) گزارش کردند که کاربرد نفتالين استيک اسيد 15 تا 16 هفته بعد از گرده افشاني روي خرماي زاهدي باعث افزايش اندازه ، وزن، حجم ، نسبت گوشت به هسته و رطوبت حبه ها گرديد ، اما بر ميزان مواد جامد محلول تاثيري نداشت . زمان رسيدن به تاخير افتاد و تاخير بلوغ در ميوه هاي تيمار شده در آغاز يا پايان مرحله خلال در پايين ترين حد بود. جيبرالين ها نقش موثري در بزرگ شدن سلول و سنتز پروتئين دارند . اين هورمون در بذر داخل ميوه توليد شده و محلول پاشي آن باعث بالا رفتن کميت و کيفيت ميوه هاي مختلف شده است . نبوي و همکاران (5). گزارش کردند که کاربرد اسيد جيبراليک روي خرماي رقم ساماني باعث افزايش اندازه ميوه گرديد اما رنگ ميوه کاهش يافت . کاربرد توام اسيد جيبراليک و اتفون باعث افزايش مواد جامد محلول گرديد . موقتيه و همکاران (9) بيان داشتند که کاربرد توأم اسيد جيبراليک با اتفون نتوانست باعث افزايش اندازه و کيفيت ميوه در مقايسه با اسيد جيبراليک به تنهائي شود، اما به طور محسوسي باعث افزايش مواد جامد محلول گرديد . سايتوکاينين ها از دسته هورمون هايي هستند که باعث تحريک تقسيم ياخته اي و رشد ياخته مي شوند و همچنين افزايش سنتز پروتئين را به دنبال دارند و از اين طريق پيري بافت را به تاخير مي اندازند. حسب اله و همکاران (7) گزارش کردند که در خرماي رقم زغلول خوشه هاي گرده افشاني نشده اي که با بنزيل آدنين (20 ميلي گرم در ليتر ) در زمان باز شدن غلاف و 2،4-دي ( 100 ميلي گرم در ليتر ) در اوايل خرداد و اوايل تيرماه تيمار شدند داراي وزن بيشتري نسبت به خوشه هاي گرده افشاني شده ( بدون تيمار ) بوده اند. همچنين گزارش کردند (6) که ميزان قند و مواد جامد محلول در ميوه هاي تيمار شده کمتر از ميوه هاي شاهد بود. هوديري و همکاران (8) گزارش کردند که کاربرد(6) فورفوريل آمينو پيورين به اضافه اسيد جيبراليک به غلظت 10 ميلي گرم در ليتر روي خوشه هاي گرده افشاني شده 3 رقم خرما به نام هاي سيمببل ، تاليس و ادوي به طور معني داري باعث افزايش وزن و طول ميوه و توليد ميوه هاي بدون بذر شد. شهرستان جهرم موقعيت مناسبي در مناطق خرما خيز کشور دارد . در اين شهرستان رقم شاهاني ، عمده ترين سطح زير کشت و توليد خرما را به خود اختصاص داده است. ريزي اندازه ميوه در خرماي شاهاني عمده ترين مشکل بازار پسندي محصول است . در بسياري از محصولات تأثير مواد تنظيم کننده رشد در افزايش اندازه ميوه کاملا به اثبات رسيده است. از آن جايي که خصوصيات فيزيولوژيکي هر گياه و شرايط محيطي منطقه کاشت مي تواند درحصول نتيجه نهايي تأثير گذار باشد، در اين پژوهش با الهام گيري از يافته هاي ساير محققين، تأثير مواد تنظيم کننده رشد گياهي بر خصوصيات کمي و کيفي خرماي شاهاني مورد بررسي قرار گرفته است.
مواد و روش ها
نتايج و بحث
اثر سال ، تيمار و اثرات متقابل سال و تيمار بر صفات کيفي
رطوبت ميوه ،PH کل مواد جامد محلول ودرصد رسيدگي ميوه بود ( جدول 1).
اثر سال ، تيمار و اثرات متقابل سال و تيمار بر صفات کمي
مقايسه ميانگين نتايج دو سال اجراي آزمايش در رابطه با صفات مورد بررسي
مقايسه ميانگين اثر نوع تيمار بر صفات در دو سال اجراي آزمايش
همچنين اکسين از طريق متمرکز شدن در ديواره ياخته ها باعث طويل شدن ياخته شده و طي آن حجم ياخته افزايش يافته که اين عمل همراه با افزايش جذب کاتيون ها درسلول به وسيله تحريک سايتوکاينين ها ، ورود آب به داخل سلول را افزايش مي دهد (9) . روي اين اصل مي توان چنين نتيجه گرفت که احتمالا کاهش درصد مواد جامد محلول بدليل جذب بيشتر آب توسط سلولهاي ميوه در اثر تيمار ترکيبي اکسين بنزيل آدنين است .
برخي تيمارها رسيدن ميوه را تسريع و برخي منجر به تأخير در رسيدن ميوه شدند . در اين رابطه بالاترين درصد ميوه هاي رسيده (90% ) مربوط به ميوه هاي تيمار جيبرليک اسيد 20 ميلي گرم در ليتر و کمترين آن (70 ) مربوط به تيمار نفتالين استيک اسيد 60 و تيمار 4،2-دي 50ميلي گرم در ليتر بود . بين اين دو تيمار شاهد اختلاف معني دار در سطح 5% آزمون دانکن وجود نداشت (جدول 3). در گزارش شفعت و شابانا (10) نيز آمده است که استفاده از تيمار نفتالين استيک اسيد تاخير در رسيدن خرماي زاهدي را بدنبال داشته است . گزارش شده است که تيمار با تنظيم کننده هاي رشد اکسيني رسيدن ميوه را به تاخير مي اندازد که دليل آن احتمالا کم شدن ميزان توليد استالدئيد مي باشد (4) . ثابت شده است براي رسيدن ميوه توليد گروهي از آلدئيدهاي فرار لازم است (11).
مقايسه ميانگين اثر نوع تيمار بر صفات کمي در دوسال اجراي آزمايش
ميوه هاي تيمار ترکيبي بنزيل آدنين 50 ميلي گرم در ليتر و جيبراليک اسيد 25 ميلي گرم در ليتر بالاترين (13/7گرم ) وزن ميوه و ميوه هاي تيمار شاهد ، کمتري ( 8/19) وزن ميوه را داشتند ( جدول 4) . اين نتايج با يافته هاي نبوي و همکاران (5) ، هوديري و همکاران (9) و موقتيه و همکاران (10) مطابقت دارد .
بيشترين طول ميوه (52ميلي متر) مربوط به تيمار ترکيبي بنزيل آدنين 50 ميلي گرم در ليتر و جيبراليک اسيد 25 ميلي گرم و کمترين طول ميوه (42/6ميلي متر ) مربوط به تيمار شاهد بود ( جدول 4) . اين نتايج با يافته هاي نبوي و همکاران (8) و موقتيه و همکاران (9) همخواني دارد . دراستفاده توأم از 6- فورفوريل آمينوپورين و جيبراليک اسيد به دست آوردند.
بالاترين وزن بذر (1/19گرم ) مربوط به ميوه هاي تيمار ترکيبي بنزيل آدنين 20 ميلي گرم در ليتر ، جيبراليک اسيد 20 ميلي گرم در ليتر و تو ، فور - دي 30 ميلي گرم در ليتر و کمترين آن ( 74/.گرم ) مربوط به جيبراليک اسيد 50 ميلي گرم در ليتر بود بيشترين طول بذر (30/6 ميلي متر ) مربوط به تيمار ترکيبي بنزيل آدنين 50 ميلي گرم در ليتر و جيبراليک اسيد 25 ميلي گرم در ليتر و کمترين آن (25/6ميلي متر ) مربوط به تيمار نفتالين استيک اسيد 60 ميلي گرم در ليتر بود ( جدول 4).
بيشترين قطر بذر ( 7/85 ميلي متر ) در تيمار ترکيبي بنزيل آدنين 20 ميلي گرم در ليتر ، جيبراليک اسيد 20 ميلي گرم در ليتر و 2، 4-دي 30 ميلي گرم در ليتر و کم ترين قطر بذر ( 6/67ميلي متر ) در ميوه هاي تيمار شاهد مشاهده گرديد (جدول 4).
بالاترين نسبت گوشت به بذر (13/96 ) مربوط به ميوه هاي تيمار بنزيل آدنين 40 ميلي گرم در ليتر و کمترين آن ( 9/35) مربوط به ميوه هاي تيمار ترکيبي بنزيل آدنين 20 ميلي گرم در ليتر ، جيبراليک اسيد 20ميلي گرم در ليتر وتو ، فور- دي 30 ميلي گرم در ليتر بود (جدول 4).
نتيجه گيري کلي
منابع
1. بي نام . 1376 . آمار نامه کشاورزي . اداره کل آمار و اطلاعات وزارت کشاورزي ، 151 صفحه.
2. روحاني ا.1367 . خرما . مرکز نشر دانشگاهي، تهران 292صفحه .
3. کاشاني م . 1371 . آفات درختان خرما . انتشارات سازمان ترويج کشاورزي ، 41 صفحه .
پي نوشتها
* مربي گروه باغباني دانشگاه آزاد اسلامي واحد جهرم (نويسنده مسئول :
Email: samohammadi@ yahoo.com)
** استاديار گروه باغباني دانشگاه آزاد اسلامي واحد جهرم
*** دانشجوي کارشناسي باغباني دانشگاه آزاد اسلامي واحد جهرم
/ن