مهم ترین کاربردهای دیتا ماینینگ Data Mining

​​​​​​​در این مقاله قصد داریم، در مورد مهم‌ترین کاربردهای دیتا ماینینگ صحبت کنیم و در نهایت وضعیت بازار کار دیتا ماینینگ را به صورت خلاصه بررسی کنیم.
چهارشنبه، 7 تير 1402
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: مرتضی شعله کار
موارد بیشتر برای شما
مهم ترین کاربردهای دیتا ماینینگ Data Mining
داده کاوی یا دیتا ماینینگ (Data Mining)، روشی برای استخراج داده‌ها از منابع متعدد و سازماندهی آن‌ها برای به دست آوردن بینش‌های ارزشمند است. این روش، شامل بررسی مجموعه داده‌های از قبل موجود برای به دست آوردن اطلاعات جدید و مفید است.

علاوه بر این، الگوریتم‌های پیچیده داده کاوی به شرکت‌ها این امکان را می‌دهند تا با تقسیم‌بندی کلان داده‌ یا بیگ دیتا (Big Data)، شناسایی الگوها و پیش‌بینی نتایج، داده‌های خام را درک کنند.

از طرفی شرکت‌های امروزی نمی‌توانند در شرایط خلأ داده زندگی کنند. باید تکامل پیدا کنند و با تحولات تکنولوژیکی و روندهای دیجیتالی آتی همراه باشند تا از رقبا عقب نمانند. بنابراین، اینکه  با تمام پیشرفت‌های جدید در زمینه علم داده و تجزیه و تحلیل آشنا شوند، برای کسب و کارها اولویت بالایی دارد.

در این مقاله قصد داریم، در مورد مهم‌ترین کاربردهای دیتا ماینینگ صحبت کنیم و در نهایت وضعیت بازار کار دیتا ماینینگ را به صورت خلاصه بررسی کنیم. 

مهم‌ترین کاربردهای دیتا ماینینگ چیست؟

با یک نگاه کلی بر محصولات و خدماتی که روزانه استفاده می‌کنیم، می‌توانیم کم و بیش اثرات استفاده از داده‌ها توسط کسب و کارهای مختلف را ببینیم. پیامک‌های شخصی‌سازی‌شده‌ای که دریافت می‌کنیم، تغییرات خدمات مالی‌ای که نسبت به سال‌های‌ گذشته احساس می‌کنیم و حتی تبلیغاتی که در شبکه‌های اجتماعی با آن‌ها برخورد می‌کنیم، همه و همه نشان دهنده استفاده از دیتا ماینینگ در صنایع مختلف است. در ادامه ۵ مورد از مهم‌ترین کاربردهای دیتا ماینینگ یا داده کاوی را بررسی می‌کنیم.

۱- تجزیه و تحلیل مالی

در دنیای امروز، صنعت بانکداری و مالی بر داده‌های با کیفیت بالا و قابل اعتماد متکی است. در بازارهای وام، داده‌های مالی و کاربران، برای اهداف مختلفی مانند پیش‌بینی پرداخت‌های وام و تعیین میزان اعتبار استفاده می‌شوند. روش‌های داده کاوی، تمام این کارها، قابل مدیریت‌تر می‌کند.

از طرف دیگر، تجزیه و تحلیل داده‌ها و استخراج اطلاعات از آن‌ها می‌تواند به شناسایی و پیگیری جرایمی مانند پولشویی و کلاهبرداری مالی کمک کند. 

۲- صنعت مخابرات

با ظهور و گسترش اینترنت، صنعت مخابرات هم با سرعت زیادی در حال توسعه و رشد است. داده‌کاوی (Data Mining) می‌تواند به بازیگران کلیدی صنعت کمک کند کیفیت خدمات خود را بهتر کنند تا توسط رقیب‌هایشان از زمین بازی بیرون انداخته نشوند. 

به عنوان مثال، تجزیه و تحلیل الگوی پایگاه های داده مکانی-زمانی می‌تواند نقش بزرگی در مخابرات سیار، محاسبات سیار و همچنین وب و خدمات اطلاعاتی ایفا کند.

۳- تشخیص نفوذ

اتصال جهانی در اقتصاد مبتنی بر فناوری امروزی چالش‌های امنیتی را برای مدیریت شبکه ایجاد کرده است. منابع شبکه با تهدیدات و اقداماتی مواجه می‌شوند که به محرمانگی آنها تجاوز می‌کند. بنابراین، تشخیص نفوذ، به عنوان یکی از مهم‌ترین کاربرد‌های دیتا ماینینگ، بسیار مهم ظاهر شده است.

۴- صنعت خرده‌فروشی

بخش خرده‌فروشی سازمان یافته، دارای مقادیر قابل توجهی از نقاط داده است که فروش، تاریخچه خرید، تحویل کالا، مصرف و خدمات مشتری را پوشش می‌دهد. پایگاه‌های داده با وارد شدن بازارهای تجارت الکترونیک به حوزه دیجیتال، حتی بزرگتر شده‌اند.

در خرده فروشی های امروزی، انبارهای داده طراحی و ساخته می‌شوند تا از مزایای کامل دیتا ماینینگ بهره‌مند شوند. 

تجزیه و تحلیل داده‌های چند بعدی به استفاده درست از داده‌های مربوط به انواع مختلف مشتریان، محصولات، مناطق و مناطق زمانی کمک می‌کند. 

خرده‌فروش‌های آنلاین همچنین می‌توانند محصولاتی را برای کسب درآمد بیشتر از فروش و تجزیه و تحلیل اثربخشی کمپین‌های تبلیغاتی خود توصیه کنند. 

بنابراین، از توجه به الگوهای خرید تا بهبود خدمات و رضایت مشتری، داده کاوی درهای زیادی را در این بخش باز می‌کند.

۵- آموزش عالی

با افزایش تقاضا برای آموزش عالی در سراسر جهان، موسسات به دنبال راه حل‌های نوآورانه برای پاسخگویی به این نیاز فزاینده هستند. موسسات می‌توانند از داده کاوی برای پیش‌بینی اینکه کدام دانش‌آموزان در یک برنامه خاص ثبت نام می‌کنند یا چه کسانی برای فارغ التحصیلی به کمک بیشتری نیاز دارند،  استفاده کنند و مدیریت ثبت نام را به طور کلی اصلاح می کنند.

به طور کلی، کاربردهای دیتا ماینینگ در دنیای امروز بسیار گسترده است. بنابراین اگر بخواهیم در مورد تمام کاربردهای مهم دیتاماینینگ (Data Mining) صحبت کنیم، صنایعی که باید نام ببریم در یک مقاله نمی‌گنجند. به عنوان مثال صنعت سلامت، صنعت بازاریابی و تبلیغات، صنایع نظامی، صنایع مرتبط با انرژی یا حتی صنایع نظامی از جمله مهم‌ترین کاربردهای دیتا ماینینگ هستند. 

بازار کار دیتا ماینینگ در ایران 

خوشبختانه در ایران هم دیتاماینینگ توانسته است جای خود را در صنایع بسیاری مخصوصا در کسب و کارهای دیجیتال باز کند. شرکت‌های فینتکی (FinTech) یا همان فناوری مالی، از جمله صنایع داخلی‌مان که به خوبی ارزش داده‌ها را درک کرده‌اند و به صورت مستمر از داده‌ کاوی یا همان دیتا ماینینگ استفاده می‌کند.

شرکت ویستا سامانه آسا، یکی از این شرکت‌های پیشرو است که در بخش بعد بیشتر در مورد آن صحبت می‌کنیم.  اما از هر چه بگذریم سخن پول شیرین‌تر است. از آن‌جایی که دیتا ماینینگ یک حوزه نسبتا جدید به شمار می‌رود، هنوز بازار کار آن اشباع نشده است. داده‌ها نشان می‌دهد که به این زودی‌ها هم قرار نیست تقاضا برای شغل داده‌کاوی کاهش پیدا کند. 

در مورد میزان درآمد یک متخصص دیتاماینینگ، بررسی‌ها ما در پلتفرم‌های کاریابی نشان می‌دهد که میزان دریافتی آن‌ها به اندازه قابل توجهی از متوسط درآمد جامعه بالاتر است. بنابراین اگر به کشف دنیای کاربران مختلف از طریق داده‌ها علاقه‌مندید و به دنبال یک شغل پر درآمد هستید، متخصص شدن در حوزه داده و داده‌کاوی می‌تواند یک گزینه عالی باشد. 

داده کاوی در ویستا سامانه آسا

و اما ویستا سامانه آسا! این شرکت که شرکت IT زیرمجموعه کارگزاری آگاه است، یک شرکت تکنولوژیکی است که همگام با پیشرفت‌های جهانی پیش می‌رود. حوزه تخصصی شرکت آسا، بازار سرمایه و پول است و مهم‌ترین محصول این شرکت، یعنی آساتریدر، دومین اپلیکیشن پر استفاده در میان تمام سامانه‌های معاملاتی بورسی است. 

بیش از یک میلیون کاربر که تنها مخصوص محصول آساتریدر این شرکت است، نوید حجم زیادی از داده‌ها می‌دهد. داده‌هایی که برای هر عضو فعال جامعه داده‌ کاوی می‌تواند هیجان‌انگیز و جذاب باشد. اگر شما هم عضوی از این جامعه هستید، می‌توانید رزومه خودتان را از طریق صفحه «همکاری با آسا» در وبسایت رسمی ویستا سامانه آسا برای این شرکت ارسال کنید.

گفتنی است با مراجعه به وبسایت آسا، علاوه بر این که می‌توانید اطلاعات تکمیلی در مورد آن به دست آورید، از بخش وبلاگ این وب‌سایت هم می‌توانید مقاله‌های به روز در زمینه‌های مختلف تکنولوژی را مطالعه کنید. 

سخن پایانی

خلاصه اینکه اگر داده کاوی به درستی مورد استفاده قرار گیرد، ممکن است مزیت رقابتی قابل توجهی به همراه داشته باشد. دیتا ماینینگ به شرکت‌ها کمک می‌کند تا گرایش‌های مصرف کننده را شناسایی کرده و طرح های بازاریابی طراحی کنند که در کاهش هزینه‌ها و افزایش درآمد موفق باشند.


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما