ترس از ایدز در مطب دندانپزشکی

در پاسخ به پرسش بالا بايد راه‌هاي انتقال ويروس HIV (عامل بيماري ايدز) را با هم مرور كنيم: تماس جنسي، انتقال از مادر آلوده به جنين، انتقال از طريق خون آلوده و انتقال از معتادان تزريقي. با توجه به شرايط محيط دندان‌پزشكي تنها راه احتمالي براي ابتلاي شما به اين ويروس، ورود ويروس از راه تماس وسيله آلوده با خون است. آگاهي شما از آنچه
سه‌شنبه، 13 مهر 1389
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
ترس از ایدز در مطب دندانپزشکی

ترس از ایدز در مطب دندانپزشکی
ترس از ایدز در مطب دندانپزشکی


 

نويسنده: دكتر سيامك شايان‌امين ، دندانپزشك





 

آيا ممكن است انجام درمان‌هاي دندان‌پزشكي، شما را در معرض خطر ابتلا به بيماري ايدز قرار دهد؟
 

در پاسخ به پرسش بالا بايد راه‌هاي انتقال ويروس HIV (عامل بيماري ايدز) را با هم مرور كنيم: تماس جنسي، انتقال از مادر آلوده به جنين، انتقال از طريق خون آلوده و انتقال از معتادان تزريقي. با توجه به شرايط محيط دندان‌پزشكي تنها راه احتمالي براي ابتلاي شما به اين ويروس، ورود ويروس از راه تماس وسيله آلوده با خون است. آگاهي شما از آنچه در پشت‌پرده مطب‌هاي دندان‌پزشكي مي‌گذرد، مي‌تواند کمک موثري باشد براي رسيدن به پاسخ اين سوال.
وسايل و تجهيزات دندان‌پزشكي را مي‌توانيم به دو دسته تقسيم كنيم:
• تجهيزاتي كه در ارتباط مستقيم با دهان و دندان شما نيستند؛ مانند صندلي دندان‌پزشكي. اين وسايل معمولا پس از انجام كار هر بيمار با محلول‌هاي مخصوص ضدعفوني مي‌شوند.
• وسايلي كه در ارتباط مستقيم با دهان و دندان شما هستند. اين وسايل در صورت آلودگي به ويروس ايدز مي‌توانند براي شما خطرساز باشند. اين وسايل در تمامي مطب‌هاي دندان‌پزشكي يا به صورت يكبار مصرف استفاده مي‌شوند؛ مانند سرسوزن تزريق و كارپول‌هاي بي‌حسي و يا در شرايط مخصوص استريل مي‌شوند؛ مانند فرزهاي تراش دندان و وسايل مخصوص كشيدن دندان. استريل كردن وسايل با استفاده از گرماي خشك (فور) يا گرماي مرطوب (اتوكلاو) انجام مي‌شود. در اين دستگاه‌ها وسايل در دماي مشخص و به مدت معيني قرار مي‌گيرند. گرماي توليد شده تمامي باكتري‌ها و ويروس‌هاي احتمالي، از جمله ويروس عامل بيماري ايدز را از بين مي‌برد و استفاده مجدد دندان‌پزشك از آنها براي شما خطري در بر نخواهد داشت.

ترس از ایدز در مطب دندانپزشکی

از كجا مطمئن باشيم كه دندان‌پزشك وسايل را استريل مي‌كند؟
 

در حقيقت راهي براي اطمينان از اين موضوع وجود ندارد! حتي توجه به ظاهر شيک و پاكيزگي مطب نمي‌تواند شما را از اين نكته مطمئن كند، اما شايد يادآوري 3 نكته باعث شود نگراني شما کمي برطرف شود:
اول، خود دندان‌پزشكان به دليل برخورد هرروزه با بيماراني كه احتمال آلودگي آنها به ويروس ايدز وجود دارد، بيشتر از هر فرد ديگري در معرض آلودگي هستند. پس اگر فرض كنيم دندان‌پزشك نگران سلامت خودش هست، مي‌توانيم اطمينان داشته باشيم كه ديگران نيز در حاشيه امنيت قرار دارند.
دوم، دندان‌پزشك، نه به عنوان كسي كه پيش از آغاز كار طبابت در برابر قرآن سوگند ياد كرده كه حافظ جان و مال و ناموس بيماران خود باشد بلكه به عنوان يك انسان با وجدان، هيچ گاه سهل‌انگاري‌اي كه موجب به خطر افتادن جان هم‌نوع خود است را انجام نخواهد داد.
سوم اينکه تمامي مراکز دندان‌پزشکي ملزم به پيروي از دستورالعمل‌هاي وزارت بهداشت در زمينه کنترل عفونت و رعايت نکات پيشگيرانه هستند و بازرسان وزارت بهداشت به‌شکل مستمر بر رعايت اين نکات نظارت مي‌کنند.

حرف آخر
 

ويروس HIV مانند ويروس سرماخوردگي يا آنفلوآنزا نيست كه يك يا دو روز پس از آلودگي، تظاهرات باليني آن آشکار شود. ويروس HIV پس از ورود به بدن ميزبان، دست كم بين 1 تا 10 سال نهفته مي‌ماند. پس ساده‌انگارانه است اگر باور كنيم كسي با قطعيت ادعا كند كه نزديك به يك دهه پيش، دقيقا چگونه و توسط چه كسي به اين ويروس مبتلا شده است. ضمن اينکه مسوولان وزارت بهداشت اعلام کرده‌اند تا امروز هيچ مورد اثبات‌شده‌اي از ابتلاي يک‌نفر به ويروس ايدز در اثر انجام درمان‌هاي دندان‌پزشکي در ايران گزارش نشده است. بنابراين از اين پس با شنيدن خبر ابتلا به ايدز مردي كه يك هفته قبل به دندان‌پزشك مراجعه كرده است، به درمان‌هاي دندان‌پزشكي بدگمان نشويد و به دندان‌پزشک‌تان اطمينان داشته باشيد.
منبع: www.salamat.com



 



نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط