شهر بناب کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن

شهرستان بناب با ۸۴۰ کیلومتر مربع وسعت در جنوب غربی استان آذربایجان شرقی واقع شده است و فاصله مرکز شهرستان با مرکز استان ۱۲۰ کیلومتر است. شهرستان بناب از شمال به شهرستان عجب شیر، از شرق به شهرستان مراغه، از جنوب به شهرستان ملکان و از غرب به شهرستان میاندوآب در استان آذربایجان غربی و دریاچه ارومیه محدود می شود. بناب از دیر باز از یک موقعیت ممتــــاز جغرافیائـــی برخوردار بوده و راههای بزرگ تجارتـی و کاروانی از آذربایجان به بین النهرین، شامات، حجاز و غرب کشــور از آن عبور میکرده اسـت و امروزه نیز با قرار گرفتن در نقطه تلاقی محورهای اصلی آذربایجان شرقی، کردستان، کرمانشاه، عتبات عالیات و دسترسی به راههای آهن و هوائی ضمن این که موقعیت خـود را حفظ کرده بلکه بر موقعیتش نیز افزوده شده است و همیشه به عنوان یک شهر مطرح در شمال غربی کشور مــورد توجه قرار گرفته است.
شنبه، 21 بهمن 1402
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: ایوب شهبازی
موارد بیشتر برای شما
شهر بناب کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن

مشخصات

کشور ایران
استان آذربایجان شرقی
شهرستان بناب
بخش مرکزی
جمعیت  ۱۳۴،۸۹۰ نفر
مساحت ۷۷۵ کیلومتر مربع
زبان گفتار ترکی آذربایجانی
مذهب اسلام، شیعه
ارتفاع از سطح دریا ۱۲۹۰ متر
شرایط آب و هوا آب و هوای معتدل
پیش شماره تلفن ۰۴۱
شناسه ملی خودرو ایران ۲۵ ل،
ره آورد انگور، خیار،حلوای بناب، خشکبار، نقل بناب، کباب سنتی، خورش بناب

شهرستان بناب در جلگه ای صاف و هموار قرار گرفته که از طرف شرق به کوههای غربی سهند و از غرب به سواحل پست دریاچه ارومیه محدود می گردد. ارتفاع متوسط شهرستان از سطح دریا ۱۶۰۰ متر است که در بلندترین نقطه (قزل داغ) ۲۲۵۰ متر و در پست ترین (آخوند قشلاق)  ۱۲۸۰ متر می باشد. این شهرستان از یک بخش به نام مرکزی تشکیل و دارای ۳ دهستان می‌باشد، بطوری که دهستان بناجوی غربی به مرکزیت روستای خانه برق جدید، دهستان بناجوی شرقی به مرکزیت روستای خوشه مهر و دهستان بناجوی شمالی به مرکزیت روستای روشت بزرگ قرار دارند. شهرستان بناب از یک شهر بنام بناب و تعداد ۲۹ روستا تشکیل شده است. جمعیت شهرستان بناب ۱۳۴،۸۹۰ نفر می‌باشد که از این تعداد ۷۶٫۶۱۰ نفر (۶۰ درصد جمعیت کل شهرستان) در مرکز شهرستان ساکن اند. زبان رایج محلی این شهرستان ترکی بوده و مذهب اهالی این منطقه شیعه اثنی عشری می‌باشد.  فرهنگ بناب در قبل از اسلام و بعد از اسلام به دو صورت در ایام عید بود: درقبل از اسلام در عید نوروز جشن گرفته و پایکوبی مشغول شده و بازدید بزرگان ایل و طایفه می رفتند. عید پاییزه نیز در این دوره رواج داشته و بعد از برداشت محصولات کشاورزی انجام می گرفته است. در بعد از اسلام و به تبعیت از دین مقدس اسلام مانند عید غدیر،  عیدقربان، عید مبعث امامان به دو عید نوروز و پاییزه اضافه شدند. مردم نیز در این اعیاد به دید و بازدید بزرگان می رفتند. در کنار این عیاد انواع رسومات محلی ومنطقه ای شامل ختنه کردن نوزادن، شب یلدا،  چله بزرگ و کوچک نیز مرسوم بوده است.
 

این شهرستان شامل بخش‌ های زیر می‌ باشد:

 
بخش ها:
مرکزی
 
دهستان:
دهستان بناجوی غربی، دهستان بناجوی شرقی، دهستان بناجوی شمالی
 
روستاها:
آخوندقشلاق، چلقایی، خانه‌ برق جدید، زاوشت، روشت بزرگ، قیماس‌ خان، علی‌ خواجه، صور، دوش، توته‌ خانه و ....
 

جای‌ های دیدنی شهرستان بناب

 
پل پنج چشمه
پل تاریخی پنج چشمه همانند خورشید در شهر بناب می‌درخشد. این پل قدیمی یادگار به جا مانده از دوره صفوی است و در زمره پل‌های تاریخی استان آذربایجان شرقی به شمار می‌رود. پل پنجه چشمه به زبان محلی به بش گوزلی کورپی معروف است و در روستای سور با فاصله ۶۰۰ متری از بناب قرار دارد. طبیعتا هر پل روی رودخانه‌ای ساخته می‌شود. پل پنج چشمه بناب هم روی رود صوفی واقع شده است. این پل ۵۰ متر طول دارد. شک نکنید قدم زدن روی سنگ‌فرش پل و تماشای رودخانه حس خوبی به شما می‌دهد. همانطور که از اسم پل مشخص است، این پل پنج دهنه یا چشمه دارد که نمای منحصربه‌فرد آن حتی بی‌ذوق‌ترین آدم‌ها را به عکاسی وسوسه می‌ کند. معماری پل پنج چشمه بناب به‌سبک دوران صفویه بنا شده است. اگر به طراحی این پل دقت کنید، طاق‌های جناغی، آجرهای چهارگوش، جان پناه‌ها، سنگ‌فرش و از سنگ ساخته شدن پایه‌های پل نظرتان را جلب می‌کند. بد نیست بدانید پل پنج چشمه از مهم‌ترین دیدنی های بناب به‌ حساب می‌آید که در سال ۱۳۷۹ در فهرست آثار ملی ایران به‌ثبت رسیده است.
 
پل دختر ملکان یا قیزلار کورپوسی
بعد از بازدید جاذبه های گردشگری بناب حتما سری به پل دختر ملکان بزنید که فاصله نه چندان دوری با بناب دارد. احتمالا با مشاهده پل دختر ملکان به شباهت این پل با پل پنج چشمه پی خواهید برد. این پل هم به دوران صفویان تعلق دارد و در طول زمان چندین بار مورد مرمت قرار گرفته است. علی‌رغم قدمت بالایی که پل قیزلار کورپوسی دارد، اهالی روستاهای منطقه همچنان از این پل عبورومرور می‌کنند. قیزلار، پل ارتباطی بین چندین روستا است. نمای پل دختر ملکان از آجر و سنگ بوده و ۳ طاق بزرگ و ۲ طاقچه کوچک دارد. پل قدیمی قیزلار از قدیمی‌ترین دیدنی های بناب به حساب می‌آید که بسی تماشایی است. پل قیزلار کورپوسی در سال ۱۳۸۶ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
 
کبوترخانه امیرفرهنگی
کبوترخانه امیرفرهنگی یکی از معروف‌ترین جاهای دیدنی بناب است که توسط هواپیماهای جنگی روسیه (در جنگ جهانی دوم به‌دلیل شباهت با برج‌های دیدبانی) مورد هدف قرار گرفت، اما خوشبختانه آسیب جدی به بنای کبوترخانه امیرفرهنگی وارد نشد. اگر از پیشینه ایران آگاه باشید، حتما می‌دانید کبوترخانه امیر فرهنگی بناب متعلق به دوران قاجار است. بنای این اثر تاریخی از ۳ طبقه ساخته شده که از طبقه اول به‌عنوان خانه باغ، طبقه دوم برای نگهداری کبوتر و طبقه سوم مختص نگهبانی استفاده می‌شد. این کبوترخانه اولین بار در سال ۱۳۴۲ توسط حاج عباسعلی امیرفرهنگی مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت. دومین مرحله بازسازی کبوترخانه امیرفرهنگی به درخواست وراث امیرفرهنگی در سال ۱۳۹۰ توسط اداره میراث فرهنگی انجام شد. کبوترخانه امیرفرهنگی یکی از محبوب‌ترین جاذبه های گردشگری بناب به شمار می‌رود که اکثر گردشگران پس از ورود به بناب از این اثر تاریخی دیدن می‌کنند. این بنا در سال ۱۳۸۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی به ثبت رسید.
 
موزه مردم شناسی جنوب سهند
برای آشنایی با آداب‌ و رسوم و تاریخ یک شهر چه مقصدی بهتر از جاهای دیدنی بناب وجود دارد؟ بدون شک موزه مردم شناسی جنوب سهند یک مقصد فراموش‌نشدنی در سفر به بناب است. موزه مردم شناسی بناب در گذشته با کاربری حمام در دوره صفوی ساخته شد. این حمام یکی از مشهورترین گرمابه‌های استان آذربایجان شرقی به حساب می‌آید که در طی سالیان نه‌چندان دور به موزه مردم شناسی بناب تغییر کاربری داده است. حمام مهرآباد ۳۲۴ مترمربع وسعت دارد که بیش‌تر بنا از سنگ و آجر ساخته شده است. ملات به‌کاررفته در ساخت حمام ساروج بوده و همه‌ی دیوارهای داخلی بنا به‌وسیله آهک عایق‌بندی شده است. این حمام همانند دیگر حمام‌های قدیمی از چند قسمت تقسیم شده که هرکدام شکوه و زیبایی خودش را دارد. قسمت اول حمام رخت‌کن بوده که بزرگ‌ترین گنبد روی این قسمت از بنا ساخته شده است. کنار گنبد اصلی، چهار گنبد کوچک دیگر وجود دارد. زمانی که چشمانتان به تماشای حمام مهرآباد گرم است، وجود یک حوض سنگی که با رنگ آبی زینت یافته توجه شما را به خود جلب می‌کند. حمام مهرآباد از قدیمی‌ترین جاهای دیدنی بناب به شمار می‌رود. این اثر در سال ۱۳۷۵ توسط میراث فرهنگی از بخش خصوصی خریداری شد و در سال ۱۳۷۸ در زمره آثار ملی ایران به ثبت رسید. از سال ۱۳۸۲ حمام مهرآباد به‌‌عنوان موزه مردم شناسی جنوب سهند شناخته می‌شود.
 
منطقه گردشگری قره قشون
تا به امروز شخصی را ندیده‌ام که عاشق طبیعت‌گردی نباشد. اگر می‌خواهید در یک فضای امن حین تماشای طبیعت بکر به کوهنوردی بروید، کجا بهتر از قره قشون؟ منطقه گردشگری قره قشون در ارتفاعات قره قشون واقع شده و چندین قلعه مرتفع دارد؛ اگر کوهنورد باشید، احتمالا حالا هوس رفتن به این منطقه به سرتان می‌زند. این منطقه به‌دلیل داشتن آلاچیق، سرویس بهداشتی، نمازخانه و بوفه برای خانواده‌ها نیز مناسب است و از اصلی‌ترین جاهای دیدنی بناب محسوب می‌شود. شاید فکرش را نکنید، تاریخ منطقه کوه قره قشون به دوران بعد از اسلام بازمی‌گردد. همچنین این منطقه توریستی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
 
تالاب قره قشلاق
دوست دارید با عروس تالاب‌های شمال غرب کشور آشنا شوید؟ یکی دیگر از جاذبه های گردشگری بناب که بی‌تردید نمی‌توانید برای نرفتن به آنجا بهانه‌ای پیدا کنید، تالاب قره قشلاق است. زمانی که به این تلاب بروید، تماشای جانوران، گونه‌های مختلف پرندگان و گیاهان به‌قدری جذاب است که دل‌تان می‌خواهد ساعت‌ها در این منطقه بمانید.
 
سد دوش
از دیدنی های بناب که در این منطقه اهمیت ویژه‌ای دارد، سد دوش است. این سد برای تامین آب کشاورزی، زمین‌های روستایی و مصارف روستا در سال ۱۳۸۷ روی رودخانه چوان چای ساخته شد. سد دوش به‌حدی دیدنی است که بدون دوربین عکاسی نباید به این منطقه بروید، البته دوربین گوشی هم کفایت می‌کند!
 

افراد مشهور و مشاهیر شهرستان بناب


یعقوب سلامتی
از شاعران معاصر در ۱۵ شهریور ۱۳۵۳ ه. ش. متولد شد. وی در شهر بناب ساکن است و در سرودن انواع شعر همچون غزل و رباعی و مثنوی مهارت دارد. در سن 21 سالگی اولین اثر خود را در کتابی تاریخی بنام «پژوهشی پیرامون زادگاه زرتشت» انتشار داد. مدتی بعد در رشته حقوق فارغ التحصیل شده به تدریس حقوق در دانشگاه پرداخت. ایشان در مقطع دکترا، مدرک حقوق بین‌الملل اخذ کرد و همزمان در رشته تخصصی خودش به تالیف آثار حقوقی پرداخت. با نگاهی به آثار و تحقیقات انجام شده توسط سلامتی، در فاصله سالهای 1390 الی 1400 تعداد مقالات نوشته شده ایشان به 40 مورد می‌رسد.


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما
گل اول شباب الاهلی به النصر توسط سردار آزمون
play_arrow
گل اول شباب الاهلی به النصر توسط سردار آزمون
واکنش جدید نتانیاهو پس از بیانیه یحیی سریع: اقدامات یمن تهدیدی برای نظم جهانی است
play_arrow
واکنش جدید نتانیاهو پس از بیانیه یحیی سریع: اقدامات یمن تهدیدی برای نظم جهانی است
اتفاقاتی در ۱۴۰۰ سال قبل افتاده و گروهی آمدند تا انتقام ۱۴۰۰ سال قبل را از ما مردم شام بگیرند!
play_arrow
اتفاقاتی در ۱۴۰۰ سال قبل افتاده و گروهی آمدند تا انتقام ۱۴۰۰ سال قبل را از ما مردم شام بگیرند!
به رگبار بستن مناره یک مسجد در حال اذان توسط نظامیان اسرائیل
play_arrow
به رگبار بستن مناره یک مسجد در حال اذان توسط نظامیان اسرائیل
تماشای این ۲ گل زیبا در فوتبال زنان را از دست ندهید
play_arrow
تماشای این ۲ گل زیبا در فوتبال زنان را از دست ندهید
اظهارات ضدایرانی مشاور امنیت ملی ترامپ
play_arrow
اظهارات ضدایرانی مشاور امنیت ملی ترامپ
مداحی؛ رسانه تمام‌عیار تبیین
play_arrow
مداحی؛ رسانه تمام‌عیار تبیین
به آتش کشیدن درخت کریسمس در سوریه توسط تحریرالشام
play_arrow
به آتش کشیدن درخت کریسمس در سوریه توسط تحریرالشام
نمای شرکت تسلیحاتی حامی "اسرائیل" قرمز شد
play_arrow
نمای شرکت تسلیحاتی حامی "اسرائیل" قرمز شد
سخنگوی دولت: شاهد کاهش خاموشی‌ها خواهیم بود
play_arrow
سخنگوی دولت: شاهد کاهش خاموشی‌ها خواهیم بود
آمادگی ایران برای بازگشای سفارت در سوریه
play_arrow
آمادگی ایران برای بازگشای سفارت در سوریه
نگاهی به بهترین هتل شیراز از دید کاربران
نگاهی به بهترین هتل شیراز از دید کاربران
تعاریف حدادیان از شناخت رهبر انقلاب از مداحی و هنر
play_arrow
تعاریف حدادیان از شناخت رهبر انقلاب از مداحی و هنر
مهاجرانی: ساعت‌کاری ادارات از ساعت ۸ تا ۱۴ به صورت شناور شد
play_arrow
مهاجرانی: ساعت‌کاری ادارات از ساعت ۸ تا ۱۴ به صورت شناور شد
اشاره رئیس قوه قضاییه به یک تصمیم مهم در مورد فیلترینگ
play_arrow
اشاره رئیس قوه قضاییه به یک تصمیم مهم در مورد فیلترینگ