شهرستان گنبد کاووس کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری

شهرستان گنبد کاووس یکی از شهرستان‌های استان گلستان ایران است. مرکز این شهرستان، شهر گنبد کاووس است. نام پیشین این شهرستان، دشت گرگان بوده که در تاریخ ۲۸ بهمن ۱۳۵۱ به گنبد کاووس تغییرنام پیدا کرد. شهرستان گنبد کاووس از شمال تا غرب با کشور ترکمنستان، از شمال شرقی با شهرستان مراوه‌تپه، از شرق با شهرستان کلاله، از جنوب شرقی با شهرستان‌های گالیکش و مینودشت، از جنوب با شهرستان‌های آزادشهر و رامیان و از جنوب غربی با شهرستان آق‌قلا همسایه است.
شنبه، 19 خرداد 1403
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: ایوب شهبازی
موارد بیشتر برای شما
شهرستان گنبد کاووس کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری

مشخصات

کشور ایران
استان گلستان
شهرستان گنبد کاووس
بخش مرکزی
جمعیت  ۳۴۸٬۷۴۴ نفر
مساحت ۲۱ کیلومتر مربع
زبان گفتار زبان ترکى و فارسی
مذهب شیعه
ارتفاع از سطح دریا ۵۲ متر
شرایط آب و هوا مساعد و معتدل
پیش شماره تلفن ۰۱۷
شناسه ملی خودرو  ایران ۶۹ ب، و، هـ، ی
ره آورد فرش

شهرستان گنبد کاووس یکی از شهرستان‌های استان گلستان ایران است. مرکز این شهرستان، شهر گنبد کاووس است. نام پیشین این شهرستان، دشت گرگان بوده که در تاریخ ۲۸ بهمن ۱۳۵۱ به گنبد کاووس تغییرنام پیدا کرد. شهرستان گنبد کاووس از شمال تا غرب با کشور ترکمنستان، از شمال شرقی با شهرستان مراوه‌تپه، از شرق با شهرستان کلاله، از جنوب شرقی با شهرستان‌های گالیکش و مینودشت، از جنوب با شهرستان‌های آزادشهر و رامیان و از جنوب غربی با شهرستان آق‌قلا همسایه است. ساکنان این شهرستان ترکیبی از فارسی زبانان و ترکمن‌های ایرانی هستند و همچنین مهاجرانی از مناطق دیگر از جمله سیستان و بلوچستان، آذربایجان، شاهرود، سمنان و خراسان تشکیل می‌دهند. حدود ۵٨٪ از جمعیت این شهرستان سنی مذهب ترکمن و بلوچ و ۴٢٪ شیعه فارسی زبانان و ترک‌ ها هستند. بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، جمعیت شهرستان گنبد کاووس برابر با ۳۴۸٬۷۴۴ نفر بوده‌ است. گنبدکاووس دارای آب و هوایی نسبتا مساعد و معتدل و خاکی حاصل‌خیز به‌خصوص خاک‌های جلگه‌ای لس است. آب کشاورزی از رودها و چاه‌ها فراهم می‌شود و محصولات کشاورزی عبارتند از: گندم، جو، برنج، بنشن، و مرکبات. این شهرستان همچنین غلات تولیدی را به تهران و شهرهای بزرگ دیگر صادر می‌کند. گنبدکاووس دارای باغ‌های زیتون فراوان است.
 

این شهرستان شامل بخش‌های زیر می‌ باشد:

 
بخش ها:
مرکزی، داشلی‌ برون
 
دهستان:
دهستان فجر، دهستان سلطانعلی، دهستان آق‌ آباد، دهستان باغلی ماراما، دهستان اترک و دهستان کرند
 
روستاها:
آی‌ تمر، بایلر، پشه‌ لر، تنگلی، چاروایلقی، سلاق نوری، عوض‌ حاجی، قزاقلی، کورکلی، هیوه‌ چی بالا و ....
 

جای‌ های دیدنی شهرستان گنبد کاووس

 
میل گنبد، بلندترین برج تمام آجری جهان
یکی از معروف ترین جاهای دیدنی گنبد میل گنبد یا برج قابوس می باشد که بر بلندای یک تپه قرا رگرفته است. این برج به عنوان بلندترین برج تمام آجری در دنیا شهرت دارد. این بنای تاریخی بسیار با شکوه و دیدنی است. این برج از سطح تپه ۵۰ متر ارتفاع دارد که ۳۲ متر آن از پای برج تا قاعده بالای هرم ناقص است و از آغاز مخروط تا نوک آن ۱۸ متر است. این برج در گذشته هادی و راهبر مسافرانی بوده که از این سرزمین عبور می‌کرده‌اند.
 
سد گلستان
سد گلستان در شهرستان گنبد کاووس در حدود ۱۲ کیلومتری شمال شرقی شهر گنبد کاووس بر رودخانه گرگان رود احداث شده است. سد گلستان از .نوع سدهای خاکی همگن است و شاخه اصلی آن از ارتفاعات کوه‌های شرق استان سرچشمه می‌گیرد.
 
تالاب آلماگل
تالاب آلماگل بزرگ‌ترین دریاچه استان گلستان و یک تالاب آب شور است که در شهرستان گنبد کاووس، بخش داشلی برون و در کنار شهر اینچه برون واقع است. این تالاب به معنی دریاچه سیب می باشد.این تالاب منابع مغذی بسیاری داره و گونه های آبزی مختلفی توش زندگی می کنن. حاشیه تالاب رو پوشش نی در بر گرفته و ضلع جنوبیش هم پوشیده از جنگل های گزه. اگه اهل ماهی گیری باشین ماهی های زیادی واسه صید تو این تالاب هست مثل کپور معمولی، کپورچه، آمور،گامبوزیا و ...
 
تالاب آجی گل
تالاب آجی گل در شمال شهرستان گنبد کاووس و در جنوب روستای تنگلی واقع شده است. مساحت آن حدود ۳۶۰ هکتار است. عمق این تالاب از ۱ تا ۵ متر در نقاط مختلف متغیر است.
مسیر دسترسی به این تالاب‌ها از شهر گرگان به سمت آق قلا و اینچه برون است. برای رسیدن به این تالاب‌ها باید مسیر ۸۰ کیلومتری را از شهر گنبد کاووس تا بخش مرزی داشلی برون طی کرد.
 
زیارتگاه خالد نبی
زیارتگاه خالد نبی در ۹۰ کیلومتری شمال شرقی گنبد کاووس روی کوهی ۷۰۰ متری (مشهور به کوه خدا) بین کلاله و مراوه تپه قرار دارد. مجموعه‌ی گورستان و زیارتگاه خالد نبی از چند مکان زیارتی و همچنین یک قبرستان تاریخی تشکیل شده است. این مجموعه که در ارتفاعات و مناطق کوهستانی استان گلستان قرار دارد، محل تدفین خالد نبی و همچنین میزبان تندیس‌های سنگی متعدد و کوچک و بزرگی است. از آنجایی‌که خالد نبی از شخصیت‌های محبوب و مورد احترام ترکمن‌ها محسوب می‌شود، این زیارتگاه در کنار تعدادی اتاق و زائرسرا برای اقامت و استراحت زائران و همچنین، یک مسجد ساخته شده که پذیرای علاقه‌مندان است.
 
روستای هیوه چی بالا
این روستا درفاصله 17 کیلومتری جنوب غربی شهرستان گنبد کاووس قرار دارد. این روستا بسیار زیبا می باشد که توجه بسیاری از مسافرین را به خود جذب می کند.
 
امامزاده یحیی بن زید
یحیی بن زید، نوه امام سجاد(علیه السلام) که پس از شهادت پدرش (زید) از کوفه به خراسان گریخت و با فراخواندن مردم خراسان، دست به قیام علیه بنی امیه زد. قیام وی همانند قیام پدرش با شکست مواجه شد و در جوزجان افغانستان به شهادت رسید و همان جا دفن شد. با این حال در بعضی از شهرهای ایران مثل گرگان، سبزوار و ورامین مزارهایی به وی منسوب است. جوزجان هم‌اکنون در فاصله ۱.۵ کیلومتری شرق شهر سرپل (شهری در شمال افغانستان بین بلخ و میمنه) واقع است و مرقد یحیی نیز در آنجا است.
 
شهر تاریخی دشت حلقه
دشت حلقه یا دشت قلعه در 15 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان گنبد کاووس ، سه کیلومتری شمال جاده گرگان ـ مشهد و حد فاصل شهرستان های مینودشت و آزادشهر در دهستان القجر واقع شده. شهر به صورت هشت ضلعی نامنظم بنا شده.
 
یاریم تپه
این تپه باستانی در 9 کیلومتری جنوب گنبد کاووس قرار دارد.رودخانه قره سو از شمال تپه میگذرد و تمامی قسمت شمالی آنرا شسته است. بقایای به دست آمده از این تپه حداکثر به دوره نوسنگی حدود هزاره پنجم میرسد. سفالهای قرمز، سفالهای خاکستری، نارنجی و قرمز پارتی. در دوره نو سنگی ساکنان این تپه اجساد را در زیر خانه های خود دفن میکردند و پس از دوره آهن اجساد خود را در بیرون از خانه ها در گورستانی کنار تپه دفن میکردند.
 
مجتمع سوارکاری
مجتمع سوارکاری گنبد کاووس در شمال شرقی شهر و در بلوار معلم واقع است. این مجموعه دارای ۱۲۰ هکتار زمین کشاورزی، پارکینگ، فضای سبز، پیست اسب‌دوانی به مساحت تقریبی ۳۰ هکتار، سوئیت، ویلا، استبل (اسطبل) زمستانه و تابستانه، جایگاه مسابقات و استخر شنا است. مسابقه‌های اسب‌دوانی در فصل‌های بهار و پاییز برگزار می‌شود و دوستداران بسیاری را از گوشه و کنار کشور به خود جذب می‌کند.
 
روستای آق بند
روستای آق‌ بند از توابع شهر گنبد کاووس است و منظ‌ره‌های بکر و چشم‌نواز بسیاری دارد. تپه‌های اطراف روستا سرسبزند و مکان مناسبی برای گله‌داران و تغذیه دام‌هایشان است. مهم‌ترین جاذبه دیدنی این روستا منطقه صدف کوهی یا لوماشل است که از رسوب فسیل‌های صدف‌ها و مرجان‌ها تشکیل شده. این منطقه به دلیل اینکه از دوره سوم زمین‌شناسی به جا مانده بسیار مهم است. فروردین ماه بهترین زمان سفر به روستای آق‌ بند است.
 
بازارچه مرزی اینچه برون
بازارچه اینچه برون در ۲۰ کیلومتری شهر مرزی اینچه برون در استان گلستان قرار دارد و یکی از پربازدیدترین جاذبه‌‌ های گردشگری گنبد کاووس به‌ شمار می‌رود. بسیاری از اجناس دست دوم روسی و صنایع دستی ترکمنستان را می‌توانید از این بازار تهیه کنید. همچنین امکاناتی مانند پارکینگ، غذاخوری و سرویس بهداشتی در این مکان فراهم است. یک بازار آلاچیقی نیز به تازگی بیرون از بازار اصلی ساخته شده است که در آن صنایع دستی ترکمن‌ها مانند لباس، زیورآلات ترکمنی و حتی فرش به فروش می‌رسد.
 
دریاچه مصنوعی گنبد کاووس
دریاچه مصنوعی گنبد کاووس در ابتدای ورودی شهر واقع شده است و از مکان های دیدنی گنبد کاووس به‌شمار می‌‌رود. این دریاچه که به مساحت پنج هکتار و گنجایش ۱۲۰ هزار متر مکعب آب در سال ۸۴ احداث شد، با قرارگیری در جهت غالب باد به سمت شهر، کمک شایانی در بهبود هوای گنبد کاووس، به خصوص در بخش‌های جنوبی می‌کند. از تفریحات محبوب در این مکان می‌توان به پیاده‌روی، قاق‌رانی و ورزش پیرامون دریاچه اشاره کرد.
 
آق تپه
آق تپه گنبد کاووس در حدود ۱۵ کیلومتری شمال شرقی شهرستان گنبد کاووس و در ۵۰۰ متری شرق محل پیوستن دو رودخانه گرگان و اوغان قرار دارد. این تپه که از جاذبه های گردشگری گنبد کاووس محسوب می‌شود، کهن‌ترین روستای پیش از تاریخ در دشت گرگان است که قدمت آن را بیش از ۷۵۰۰ سال تخمین زده‌اند. طبق کاوش‌های صورت گرفته در آق تپه، آثاری از دوران پیش از تاریخ، عصر برنز (مفرغ)، عصر آهن، دوران اشکانیان، دوران ساسانیان و دوران اسلامی یافت شده است.


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط