شهر پلدشت کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری
پلدشت یکی از شهرهای مرزی استان آذربایجان غربی در شمال غربیترین نقطه ایران و ساحل رود ارس است. این شهر مرکز سیاسی و اداری شهرستان پلدشت است. مردم پلدشت به زبان ترکی آذربایجانی و اقلیتی نیز به زبان کردی کرمانجی صحبت میکنند. ۹٠ درصد شیعه مذهب و ۱٠ درصد سنی مذهب هستند.
یکی دیگر از شهرستان های زیبای استان آذربایجان غربی، شهر زیبا و بکر پلدشت می باشد . شهرستان پلدشت در کناره رود ارس قرار گرفته است و از نظر اقتصادی نقش مهمی در این منطقه و حتی کشور ایفا می کند. به طوری که مسیر پایانه مرزی پلدشت به مقصد کشورهای ارمنستان، آذربایجان و قفقاز در شمال کشور در این منطقه واقع شده است. مسیر بسیار هموار و مناسب این شهر از مزیت های مهم آن محسوب می شود که سبب رونق مبادلات اقتصادی ایران با شمال آسیا و اروپا شده است، همچنین از این مسیر است که ایران انرژی مصرفی جمهوری خودمختار نخجوان، یکی از جمهوری های آذربایجان را تامین می کند. این منطقه به خاطر موقعیت جغرافیایی خود و در مسیر بودن تزانزیت کالاها و همسایگی با کشورهای دیگر، نیازمند ایجاد زیرساخت های فعالیت های اقتصادی می باشد که هم اکنون ساخت پل موسوم به «دوستی» بین ایران و جمهوی خود مختار نخجوان و همچنین برنامه ریزی و ساخت تاسیسات پایانه مرزی پلدشت در محل یاد شده، در راس برنامه های سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای قرار گرفته است. مردم پلدشت به زبان ترکی آذربایجانی و اقلیتی نیز به زبان کردی کرمانجی صحبت میکنند. ۹٠ درصد شیعه مذهب و ۱٠ درصد سنی مذهب هستند. پلدشت شمالی ترین نقطه آذربایجان غربی در ۴۷ کیلومتری غرب ماکوست که در سال ۱۳۸۸ از شهرستان ماکو جدا شد و به جرگه ۱۷ شهرستان استان پیوست، در این شهرستان و در کنار رود مرزی ارس پایانه مرزی پلدشت و در فاصله ۲۳۰ کیلومتری از مرکز استان قرار گرفته که با وسعت ۱۸.۲هکتار بعنوان یکی از دروازه های جمهوری اسلامی ایران با جمهوری آذربایجان محسوب می شود. کار اصلی مردم این شهر کشاورزی و دامداری است. اما در چند سال گذشته و بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و تشکیل جمهوری آذربایجان، پلدشت از نظر تجاری اهمیت پیدا کرد و اکثر مردم به کار تجارت روی آوردند. یک بازارچه مشترک مرزی نیز در این شهر ایجاد شدهاست . البته در چندین سال گذشته به دلیل رفع مشکل کم آبی که با احداث سد ماکو و انتقال آب آن به اراضی پلدشت و روستاهای اطراف حاصل شدهاست، کشاورزی دوباره رونق پیدا کردهاست. پلدشت در کناره رود مرزی ارس واقع شدهاست. این بخش ناحیهای جلگهای و شنزار میباشد و قسمتی از آن کوهستانی است. هوای آن نسبت به دیگر بخشها گرمتر است. رود زنگبار نیز دقیقاً از مرکز شهر میگذرد و به ارس میریزد. بر خلاف ماکو که دارای طبیعتی کوهستانی است، پلدشت دارای آب و هوای نیمه خشک است. زمستان بسیار سرد و تابستان نیز گرم است. این شهر در یک دشت مسطح مابین دو دشت شیبلو و زنگنه واقع شدهاست. نام این شهر هم از این مورد نشات گرفتهاست. البته آن سوی رود ارس، کاملاً کوهستانی است که این خود یکی از موارد جالب و دیدنی این منطقه به حساب میآید. حاشیه رود ارس(آراز) در اطراف این شهر پوشیده از جنگل است که زیبایی خاصی به آن دادهاست. ضمناً محیط مناسبی برای چرای حیوانات به حساب میآید.
این شهرستان شامل بخشهای زیر می باشد:
بخش ها:
مرکزی، ارس
دهستان:
دهستان چایباسارشرقی، دهستان زنگبار، دهستان گِچْلَرات شرقی، دهستان گچلرات غربی
حمام تاریخی پورناک در روستای پورناک، از روستاهای قدیمی شهرستان پلدشت و از کهنترین و آبادترین روستاهای منطقه آزاد ماکو قرار دارد. با قدمتی که به دوره قاجار بازمیگردد، این حمام ۲۰۰ سال عمر دارد و از مقاصد گردشگری تاریخی و جاهای دیدنی ماکو به شمار میرود. ابعاد بزرگ بنا نشاندهنده آن است که این حمام در دوران خود، پررونق بوده و مشتریان زیادی داشته است. این اثر در تاریخ ۷ مهر ۱۳۸۱، با شماره ثبت ۶۲۲۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
کمپ گردشگری سد ارس
کمپ ارس از ویژگی های گردشگری و فرهنگی برجسته در آذربایجان غربی برخوردار است. آنچه که با نام این منطقه و آرامش آن گره خورده رود ارس است که با آرامش ظاهری ولی جوش و خروش درونی خود زیبایی صد چندانی را به این منطقه بخشیده است. این منطقه با امکاناتی مانند قایق سواری، رستوران و پمپ بنزین شرایط مناسبی برای تفریح و سرگرمی دارد و می توانید از تماشای رود ارس نیز لذت ببرید که با فرهنگ مردم این مرز و بوم گره خورده است.
بازار صنم بلاغی
بازار مرزی صنم بلاغی پلدشت با ۱۴ هزار متر مربع وسعت، یکی از بازارهای مرزی کشور در استان آذربایجان غربی به شمار میرود و از جاذبه های گردشگری ماکو در فاصله ۳۰ کیلومتری آن، در پلدشت است. در این بازار که ۳۰ غرفه دارد، کالاهای مختلفی از جمله مصنوعات صنعتی، صنایع چوبی، مصالح ساختمانی، میوه و ترهبار و همچنین کالاهای وارداتی عرضه میشود.
کلیسای استفانوس
کلیسای «سنت استپانوس» یا» «کلیسای استفانوس» مقدس دومین کلیسای مهم ارامنه ایران است که از نظر اهمیت بعد از قرهکلیسا قرار میگیرد. کلیسای استپانوس مقدس در منطقه آزاد «ارس» در ۶ کیلومتری روستای دره شام به فاصله ۱۵ کیلومتر غرب شهر جلفا در محلی به نام قزل وانک (صومعه سرخ) در استان آذربایجان شرقی قرار دارد. استپانوس مقدس یکی از ۷ نفر نیک تاماتی است که مراسم تحلیف او به وسیله حواریون حضرت عیسی مسیح انجام گرفت و از مبلغان مسیحیت شد. یهودیان اورشلیم به او تهمت زدند که سخنانی برخلاف شریعت یهود گفته، استپانوس را دستگیر و در روز ۲۶ دسامبر سال ۳۶ میلادی سنگسار کردند. این کلیسا در بین درختان و درهای سرسبز محصور شده و حصاری سنگی دورتادور بنا را احاطه کرده است. این کلیسا مورد احترام تمام مسیحیان و کم و بیش تمامی ادیان است. هر ساله ارامنه بسیاری از گوشه و کنار ایران به زیارت این مکان شتافتند. شیوه معماری بنا و مصالح ساختمانی آن نشان دهنده این مطلب است که این کلیسا در بین قرن چهارم تا ششم هجری (دهم تا دوازدهم میلادی) در سال ۱۶۴۳ میلادی به دست جاثلیق هاکوب اهل جلفا که در آن دوره اسقف اعظم این دیار بود بنا شد که در سال ۱۶۵۵ عملیات ساختمانی آن به اتمام رسید و در سال ۱۶۸۰ بخشهای دیگری نیز به این دیر اضافه شد که در سالهای ۱۷۰۴،۱۸۲۶و۱۸۶۵ مرمتهای کلی در ساختمان آن صورت گرفت. این کلیسا نیز همچون قره کلیسا مورد توجه عباس میرزا قرار گرفته و این شاهزاده در امر ترمیم بناهای آن در سالهای ۱۸۲۰ الی ۱۸۲۶ انجام شد.
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.