شب یلدا
شب یلدا بلندترین شب سال که به زمان مابین غروب آفتاب از تاریخ 30 آذر یعنی آخرین روز پاییز تا طلوع آفتاب 1 دی ماه یعنی نخستین روز زمستان مربوط می شود مصادف با انقلاب زمستانی در نیمکره شمالی می باشد به همین علت از آن تاریخ به بعد طول شب کوتاه تر و طول روز بیشتر می شود.یلدا برگرفته از یک واژه سُریانی می باشد که به تولد و زایش معنی شده است. سریانی زبان رایج مسیحی ها بوده است که از تحقیق و بررسی در کتب تاریخی واژه نامه ها کسب شده است دانشمند بزرگ و تقویم شناس ابوریحان بیرونی با نام میلاد اکبر از شب یلدا یاد می کند و آن را میلاد خورشید دانسته است.
واژه یلدا به طور دقیق مشخص نیست که چطور و چه زمانی به زبان فارسی ورود کرده است این گونه از تاریخ بر آمده است که مسیحیان اولیه که در روم زندگی می کردند دچار سختی های فراوانی بودند در همان حال عده ای از آنها تصمیم به مهاجرت به ایران می کنند و به خاطر نزدیک بودن فرهنگ ها این واژه سریانی به زبان فارسی راه پیدا می کند.
همانطور که می دانید تاریخچه و پیشینه یلدا به زمانهای بسیار گذشته برمیگردد ولی مشخص نیست قدمت دقیق آن به چه زمانی تعلق دارد بسیاری از باستان شناسان هفت هزار سال پیش را برای تاریخ شب یلدا مطرح کرده اند. ظروف سفالی دوران قبل از تاریخ را به استناد گرفته اند چرا که نقوش حیوانی ماه های ایرانی همچون عقرب و قوچ داخل این ظرف ها هک شده اند البته ناگفته نماند نقوش کشفیات باستان شناسی و کتیبه ها نادرند ولی باستان شناسان بر این باورند که تا 7000 سال پیش نیز میتوان آیین مربوط به شب یلدا را رصد کرد.
با تمام این تفاسیر چیزی که به عنوان شب یلدا به رسمیت شناخته شده است به 500 سال پیش از میلاد برمیگردد و تاریخ وارد شدن آن به تقویم رسمی ایرانیان باستان به زمان داریوش یکم مربوط می شود تقویمی که شامل گاه شماری مصری ها و بابلی ها است.
طبق سنت های دیرینه در آیین کهن در اولین روز دی ماه شاهان ایرانی تاج و تخت شاهی را زمین گذاشته و با لباسی سپید به سمت صحرایی می رفته و بر روی فرش سفید می نشستند و نگهبانان و دربانان کاخ شاهی و همه خدمتکاران و برده ها در سطح شهر آزاد شده و مثل دیگران زندگی می کردند و همگی چه رئیس و چه پادشاه و چه مردم عادی به طور یکسان و در یک جایگاه بودند. البته ناگفته نماند صحت و سقم این گفته ثابت نشده که شاید تنها افسانه ای بیش نباشد.
جشن یلدا امروزه توسط ایرانیان با شب نشینی اقوام و خانواده در کنار یکدیگر برگزار می شود بدین گونه که اعضای خانواده در این شب مهم گردهم آمده و افراد مسن خانواده شروع به تعریف کردن قصه های کهن می کند که خوردن هندوانه ، آجیل و انار و شیرینی و میوه های مختلف از جنبه های نمادین این شب عزیز می باشد اغلب این میوه ها دانه های زیادی دارند و به نوعی جادوی سرایتی به شمار می روند که انسان ها با توسل به برکت پردانه بودن آن ها نیروی باروری را در خود نیز افزایش می دهند و هندوانه و انار را به خاطر سرخی رنگ شان نمایندگی از خورشید در شب تصور می کنند.
شب یلدا در قزوین
قزوین به دلیل اینکه در شاهراه ارتباطی بین چند استان قرار گرفته است دارای چهار راه فرهنگی است و اقوام مختلفی مانند کرد، ترک و لر در این شهر زندگی میکنند و هر یک آداب خاصی را در شب یلدا برگزاری می کنند.آجیل مخصوص
آیین شب یلدا در قزوین خوردن آجیل مخصوص، هندوانه، انار و شیرینی و میوه های گوناگون است که همه جنبه نمادی دارند و نشانه برکت، تندرستی، فراوانی و شادکامی هستند.ولی مردم قزوین در شب چله بر خلاف عید نوروز آجیل شور و شیرین تهیه می کنند و همچنین آنان از باسلق که شیرین است در کنار تخمه شور استفاده می کنند تا شب نشینی خود را به اولین صبح زمستانی گره بزنند پسته در بین مردم قزوین جایگاه خاصی دارد و تک تک عناصر فرهنگی از آن به عنوان آجیل شب چله استفاده می کنند و از آنجایی که باقلوا شیرینی مخصوص قزوین است. مردم در شب چله کامشان را با خوردن آن شیرین می کنند.شب نشینی
شبنشینى در شب چله از آداب و رسوم خاصی است که از دیرباز این سنن در بین مردم قزوین در شب یلدا اجرا می شود و در آن اعضای خانواده به خانه بزرگتر مانند مادربزرگ و پدر بزرگ می روند تا در شب چله که طولانی ترین شب سال است با هم باشند و با گوش کردن به قصه گویی بزرگتر ها از دور هم بودن لذت ببرند.تفأل به حافظ
حافظ خوانی و گرفتن فال حافظ در شب چله از دیگر رسوم قزوینی ها است که تاکنون زنده نگه داشته شده و در آن اعضای خانواده به ویژه جوانان با نیت کردن یک آرزو و قرائت فاتحهای برای حافظ از وی یک فال خوب طلب می کند.میوه های یلدایی
در قزوین نیز خوردن انار از آیین مردم این شهر در این شب است، آنان انار را دون دون می کردند و آن را داخل ظرفی می ریختند تا در شب چله میل کنند.این دانه های انار همانند یاقوت در این شب در جمع اعضای خانواده می درخشید و قلب های آنان را روشن می کرد. خوردن هندوانه در شب یلدا از دیگر رسوم مردم قزوین بود. از آنجایی که هندوانه در اواخر پاییز نبود، آنان هندوانه را از فصل تابستان در انبار کاه در مکانی نه سرد و نه گرم نگه می داشتند تا این میوه خوشمزه نپوسد تا آن را در شب چله در بین اعضای خانواده با یکدیگر بخورند و معتقد بودند هر فردی که در این شب هندوانه بخورد در تابستان سالآینده دچار عطش و تشنگی نمی شود.
خوردن خرمالو از میوه های دیگر مردم قزوین در آیین شب یلدا بود و از آنجایی که از قدیم این میوه به وفور در این شهر یافت می شد به همین دلیل جایگاه خاصی در بین آنان داشت و اکنون نیز تهیه کردن آن در شب یلدا از آیین های مردم این شهر است.
شام یلدایی
در گذشته بعضی از مردم قزوین در شب یلدا شام کله پاچه می گذاشتند و بعد از خوردن شام، استخوان های آن را بیرون نمی ریختند و آن را نگه می داشتند تا در فصل بهار و یا پاییز در جالیز و زمین کشاورزی بریزند و برخی دیگر استخوان های کله پاچه را می سوزاندند و گرد آن در جالیز می ریختند تا با انجام این دو روش محصولاتشان شته نزند. بعضی از مردم قزوین نیز به مناسبت شب چله آش شیر برنج درست می کردند و آن را با شیره می خوردند و عقیده داشتند که خوردن آن در این شب خاصیت فراوانی دارد.رسم شال انداختن
رسم شال انداختن از رسوم گذشته شب یلدا در روستاها مردم قزوین بود، در این مراسم پسر جوانی که از دختر خانواده ای خوشش می آمد و از او درخواست خواستگاری داشت در شب چله شالش را از سقف پشت بام خانه آن دختر از درجی سران یا باجه خانه آویزان می کرد و اگر خانواده دختر تمایل به دادن دخترشان به این پسر جوان بودند به آن شال هدیه ای می بستند.معمولا در بین خانواده دختر مرسوم بود که جورابی را به این شال می بستند و برخی دیگر هم جوراب به این شال می دوختند و داخل آن که کیسه مانند بود هدیه می گذاشتند این هدیه ها در حد یک جفت جوراب و یک مشت نخود کشمش بود. البته این مراسم به صورت نمادین در روستاها برگزار می شد.
مراسم کرسی سری
زمانی که دختر و پسر نامزد بودند، در روستاها مردم قزوین در شب چله مراسم کرسی سری را برگزار می کردند؛ در این مراسم خانواده پسر مجمعی را روی کرسی می گذاشت و دور مجمع را تزیین می کرد. و سپس داخل آن را با توجه به وسع مالی هدیه ای مانند یک قواره لباس، کله قند، میوه و آجیل می گذاشت و آن را در این شب به منزل دختر که نوعروس بود، می برد.حضور عاشیق ها
برخی خانواده های ترک زبان قزوینی، عاشیق یعنی نوازنده ساز و آوازه خوان آذری زبان، می آوردند و همگی باهم به داستان های افسانه ای و اسطوره ای که عاشیق می خواند، گوش می دادند.بعضی عاشیق ها شاهنامه و برخی دیگر کوراوغلو که نام داستانی حماسی به زبان آذری است می خوانند، خانواده های ترک زبان تا ساعات پس از نیمه شب بیدار می مانند و ضمن دست زدن تا پاسی از شب به شادی مشغول می شوند.
آیین ننه سرما
قزوینی ها معتقدند اگر در این شب ننه سرما گریه کند، باران، اگر پنبه های لحافش را بیرون بریزد، برف و اگر گردنبند مرواریدش پاره شود، از آسمان تگرگ می بارد.شب یلدا در الموت
در شب یلدا بیشتر مردم منطقه الموت نزد بزرگ روستا می روند و پای قصه بزرگترها می نشینند و آرزوی سالی پر برکت می کنند و انواع و اقسام خوراکیها، میوه، آجیل و شیرینی های محلی و پخت نان مخصوص با شیر و گردوی ساییده و ماست و هندوانه جزء اصلی سفره الموتی هاست و آنها معتقدند با خوردن این اقلام تا آخر زمستان از گزند سرما در امان هستند اما بطور کلی شب یلدا در بیشتر روستاهای الموت شبیه به هم است.حضور بر سر مزار از دست رفتگان قبل از غروب آفتاب یکی از مهمترین رسومی است که با روشن کردن شمع و یا فانوس گذاری و روشن گذاشتن چند نقطه به وسیله آتش این رسم در بیشتر روستاهای الموت باقی مانده است.
از غذای آماده شده آن شب برای بستگان، همسایگان و خانوادههایی که تازه وصلت انجام پذیرفته و فامیل و وابسته شدهاند فرستاده می شود و اگر در آن شب گذرتان بر هر خانه ای افتاد با انواع غذاها روبرو می شوید.
لحظاتی بعد از شام گروهی با نقابی که به چهره دارند در کوچه و پس کوچه به راه افتاده و با آواز و ترانه های مخصوص صاحب خانه را از آمدنشان مطلع می کنند و صاحب خانه با چیزهای موجود در خانه به آنها هدیه میدهد.
قدیم که خانهها نزدیک و در کنار هم بود سقف یا پشت بام هر خانه حیاط خانه دیگری بود مردم برای تهویه هوا یا عبور نور سوراخی را در سقف ایجاد می کردند به نام دریجه یا لوجن بعد از شام جوانان با کیسههای مخصوص که بیشتر بافته شده از پشم گوسفند یا بز بود با تکه طنابی از این سوراخ به پایین انداخته و صاحب خانه با مشاهده کیسه هدیه هایی را که بیشتر شامل گردو، فندق، آلبالو خشکه، نخودچی، کشمش، انار، ذرت، مرکبات، تخمه، آجیل بود، هر خانه بر اساس توان شخصی در داخل کیسه ها گذاشته و صاحب کیسه آن را از همان دریچه بالا می کشید و بعد از جمع آوری خوراکی ها و هدایا در یک جا جمع شده و مخلوط می کردند و برای هر خانه ای جداگانه هدیه ای از همان خوراکیها در نظر گرفته مقابل تک تک خانه ها رفته و بدون اینکه کسی آنها را بشناسد با ضربه ای به در متواری می شدند.
بیشتر مردم نزد بزرگ روستا رفته و از هر دری سخن می گفتند، داستان هایی از قهرمانی های افراد در گذشته، زمستان های سخت، حمله حیوانات وحشی، سیل ها، بهمن ها و حوادث طبیعی و غیرطبیعی سخن ها می گفتند و در ضمن این صحبت ها، از مشکلاتی که در چند ماه گذشته از نظر کشاورزی، دامداری، خانوادگی و سایر موارد داشتند گفتگو کرده و در پی راه حل های بهتر بودند و در نهایت با آرزوی زمستانی پربرف و برکت و خانه هایی گرم و روشن و دل هایی مهربان به سوی خانه های خود روانه می شدند.
برخی از آداب و رسوم مشترک ایرانیان در شب یلدا
فال حافظ و شاهنامه خوانی
شاهنامه خوانی و فال حافظ در شب های یلدا یکی دیگر از سرگرمی های ایرانیان می باشد و از دیرباز مرسوم بوده است چنانچه برای تفآل زدن به حافظ مخاطب مورد نظر نیت می کند و بزرگ مجلس که قرار است قال بگیرد از او می خواهد این جمله را با خود تکرار کند: ای حافظ شیرازی، تو کاشف هر رازی، من طالب یک فالم، بر من نظر اندازی…و سپس دیوان را باز کرده و غزل بالای سمت راست را خوانده چراکه جواب تفآل می باشد اگر با وسط غزل مواجه شدند فال باید از ابتدای غزل یعنی صفحه پشت خوانده شود.پس از اینکه غزل خوانده شد آن را تفسیر می کنند .چنانچه فال با محتوای مثبت از آب در آمد یعنی فال خوب است اما اگر منفی بود یعنی بد است البته نا گفته نماند تمامی غزلیات حافظ محتوایی روحیه بخش و عاشقانه دارند.
و همچنین شاهنامه خوانی جزء جدایی ناپذیرترین برنامه های شب یلدا می باشد که از دیرباز رایج می بوده است شاهنامه ها اگر با شیوه نقالی خوانده شود جذابیتش صد چندان می شود.
آتش روشن کردن
از آنجایی که آتش روشن کردن در دیدگاه گذشتگان نماد روشنی و خورشید بود و همچنین بعضی ها آن را برای رفع تاریکی و نحسی اهریمن میشناختند از این رو برای فراری دادن تاریکی ها و قوای اهریمن آتش روشن می کردند تا محفلی گرم در کنار یکدیگر ایجاد کنند.قصه خوانی و مثل گویی
در شب یلدا خانواده ها دور هم جمع می شوند و به شعرخوانی ها و داستان خوانی بزرگ تر ها و پیرتر ها گوش فرا می دهند.قصه هایی غیر واقعی و کوچک که قهرمان های آن پریان و دیوها و جانوران هستند و مطمئنا شنیدنش برای هر کودکی خوشایند و جذاب می باشد.و بسته به فرهنگ هر شهر یا استانی قصه های مربوط به خودشان نقل میشود به عنوان مثال قصه حسین کرد شبستری در میان آذربایجانی ها و داستان های شاهنامه در بین خراسانی ها رایج می باشد.
چیدمان سفره
چیدن سفره شب یلدا با انواع خوراکی ها و تنقلات یکی از آیین های این شب بیادماندنی می باشد که شامل آجیل های مخصوص و میوه هایی همچون انار و هندوانه و دیگر تنقلات داخل آن قرار می دهند.جالب است بدانید در دوران گذشته سفره ای با اسم میَزد پهن می شده است و از میوه های خاص خشک و تر و آجیل و یا به اصطلاح زرتشتیان لُرک در سفره استفاده میشده است که یکی از اجزای اصلی سفره می باشد و در حقیقت ولیمه این جشن به شمار می رود.از سایر اجزا می توان به عطردان، آتشدان، بخوردارن و بَرسَم اشاره کرد.بَرسَم ابزاری برای دعا خوانی می باشد که از فلز نقره و برنج و یا شاخه گیاهی خاص درست می شود.میوه های مخصوص
اصلی ترین میوه شب یلدا انار می باشد چرا که گذشتگان آن را مایه برکت و باروری می دانستند و این تفسیر را بخاطر دانه های زیاد آن مطرح کردند و همچنین رنگ قرمزی که دارد نماد خورشید و شادی است.در حقیقت خوردن و وجود انار در سفره شب یلدا به علت اعتقاد به تاثیر جادوی سرایتی آن بوده است به طوری که با خوردن انار و توسل کردن به آن نیروی باروری و برکت را در خود بالا می بردند.قداست میوه انار از دوران بسیار قدیمی برای همه ثابت شده است و حتی دارای جایگاه ویژه ای در میان ادیان بزرگ جهان داشت چراکه در افسانه ها و اساطیر هم نام آن ذکر شده است.انار در دین زرتشتی از مقدسات محسوب می شود و از درختان مینوی است و جالب است بدانید در مراسم دینی زرتشتیان از شاخه ها و میوه آن بکار می رود.
و اما هندوانه هم همانند انار یکی از خاص ترین میوه های شب یلدا است ولی سوالی که اینجا مطرح است این است که اول سرما خوردن هندوانه کمی عجیب نیست؟باید بدانید همانطور که هندوانه یک میوه تابستانی است بنابر این علاوه بر رنگ سرخش یادآور حرارت و گرمای تابستان و همچنین نماد خورشید می باشد.
البته از سایر میوه ها و مرکبات همچون پرتقال،سیب،خرمالو،گلابی و یا حتی کدو تنبل و لبو هم می توان استفاده کرد.
شب یلدا و هدایای عروس
یکی از رسوم زیبا و نمادین شب یلدا، رسم کادو برای عروس است، بسیاری از خانواده ها برای خوشامدگویی و ابراز خرسندی و علاقه به عروس خانم هدایایی را به مناسبت اولین شب یلدا به او هدیه میدهند. این رسم هنوز هم تا حدودی در ایران اجرا می شود و طرفداران خاص خود را دارد.از گذشته تاکنون یلدا، شبی خاص برای ایرانیان بوده که دور هم جمع شده آن را جشن می گرفتند، این مراسم از قدیم الایام برای تازه عروس دامادها هم با اندکی تفاوت بوده است. در شب چله یا یلدا، خانواده داماد با طبقی بزرگ از هدایای مختلف به منزل پدر عروس می رفتند و اولین یلدای عروس و داماد را جشن می گرفتند تا علاوه بر خوش آمد گویی به عروس برای ورود به خانوادشان، دو خانواده همدیگر را بهتر بشناسند.
هدیه دادن رسمی دلنشین از گذشته تا کنون در میان ایرانیان است، از این رو خانواده داماد با توجه به موقعیت اجتماعی و توان مالی که دارند، تلاش می کنند بهترین کادو را برای عروس بگیرند. هرچند که این هدایا در هر شهر با توجه به سنت و آداب و رسوم همان جا گرفته می شود، اما بعضی از آنها در اکثر مناطق مشترک است.
برای مثال اصفهانی ها در شب یلدا در میان هدیه های یلدایی عروس و داماد، غذاهای محلی هم به عنوان کادو به خانواده عروس میبخشیدها ندیا رسم کادو شب یلدا برای عروس و داماد اصفهانیها، شامل چند صندوق یا جعبه میوههای مختلف پاییزی و زمستانی هم میشده و این میوهها فردای شب چله، بین فامیل عروس پخش می شده است.
خراسانیها هم در شب چله برای تازه عروس خوانچه یا خونچه می فرستاده اند که شامل میوه هایی مثل پرتقال، سیب، انار، هندوانه و همچنین هدایایی مثل پارچه و آینه می شده است. به جز میوه ها، بقیه موارد با پولک و تور تزیین می شده اند.
در مازندران نیز رسم بر این بوده که خانواده داماد برای شب چله یا چله شو مازندرانی، خرجی می فرستاده است. یعنی هر چیزی که عروس نیاز داشت، در این شب برایش فراهم می کرد.
کفش
در کنار هدایای مختلف برای عروس خانم کفش هم دیده می شود. اغلب افراد کفش های زمستانی و گرم مثل بوت و نیمبوت را برای شب چله در نظر می گیرند.پارچه
هدایای شب یلدا متنوع بوده و به سلیقه و بودجه هر فرد بستگی دارد. خانواده داماد می توانند در کنار هدایا پارچه برای دوخت لباس مجلسی، چادر و غیره را نیز به عروس خانم هدیه کنند.لباس
یکی از هدایای متداول شب یلدا برای عروس خانم ها لباس های زمستانی و گرم شامل بلوزهای بافتنی و پالتو و غیره می باشد. بسیاری از افراد این لباس ها را به صورت زیبایی تزئین کرده و به عروس خانم هدیه می دهند.طلا
طلا معمولا یکی از هدایایی است که برای عروس خانم ها در شب یلدای سال اول ازدواجشان می برند. خانواده داماد با توجه به بودجه و توانایی مالی خود و همچنین توجه به سلیقه عروس خانم می توانند به او سکه، نیم یا ربع سکه، گوشواره، دستبند، گردنبند، النگو و غیره هدیه کنند.شیرینی و کیک
علاوه بر کادو ها شیرینی یا کیک نیز پای ثابت این مراسم است. شما می توانید یک کیک با تم یلدایی را در کنار هدایای خود قرار داده و برای عروس خانم ببرید.آجیل و میوه
معمولا بردن آجیل و میوه هایی مانند هندوانه، انار، لبو، آناناس، کدوتنبل، موز و غیره در کنار دیگر هدایا جزو رسوم شب چلهای عروس است. سبد میوه را تزئین کنید، این کار نشان دهنده سلیقه شما بوده و این را می رساند که شما برای عروس خانم احترام قائلید.هدیه نقدی
برخی از خانواده ها ترجیح می دهند که به جای طلا و... هدیه نقدی به عروسشان بدهند تا او بتواند مطابق سلیقه خود چیزی را که دوست دارد، بخرد. دادن کارت هدیه بانکی به عنوان کادو شکل ظاهری قشنگتر و جذابیت بالاتری نسبت به دادن وجه نقد برای کادو دارد.گل
دسته گلها و گلهای شاخه ای تقریباً برای هر مناسبتی هدیه خوبی هستند.شما می توانید جعبههای حاوی طلا، در یک سبد گل قرار دهید و به عروس خانم هدیه کنید.هدایایی که عنوان نموده ایم، بر اساس رسم و رسوم اکثریت است اما ممکن است برخی از این هدایا در شهرهای مختلف رسم نباشد پس بستگی به رسم و رسوم و بودجه شما دارد که چه هدایایی برای عروس خانمتان ببرید. هدایای یلدایی عروس جنبه ی تشریفاتی دارد و اگر خانواده ای شرایط انجام این تشریفات را ندارد نباید موجب دلخوری خانواده ی عروس شود. در آخر فراموش نکنید که هدف اصلی این سنت شادی و کنارهم بودن است.
قدیمی ها رسم شب چلهای را ساده برگزار می کردند و این مراسم تنها برای گذراندن اوقاتی شاد بین خانواده تازه عروس و تازه داماد و آشنایی هر چه بیشتر خانوادهها بوده است. این رسم زیبا نباید موجب کدورت گردد و فراموش نکنید که خرید و تزیین این هدیهها نباید به بستری برای چشم و همچشمی و ایجاد سوء تفاهم و دلخوری تبدیل شود.
منبع: سایت راسخون