دلیل تغییر بوی بدن در سنین مختلف چیست؟

در این مقاله به این موضوع می پردازیم که آیا بوی بدن انسان در سنین مختلف متفاوت است و سپس به علت این موضوع می پردازیم با ما همراه باشید.
چهارشنبه، 19 دی 1403
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: لیلا معصومی
موارد بیشتر برای شما
دلیل تغییر بوی بدن در سنین مختلف چیست؟
بوی بدن انسان در طول زندگی تغییر میکند، نوزاد رایحه ی ویژه و تازه ای دارد، در حالیکه اگر به نوجوانان فکر کنیم،آنها هم بوی مشخصی دارند که نسبت به نوزاد متفاوت است، جوانان هم تفاوتهایی دارند. در مقایسه با مطالعات فرهنگ رایج مردم در سال 2012 ، اکثر مردم توجهی به این بو ها ندارند. بعضی ها بوی جوانان را شیرین و کهنه توصیف کرده اند.

نویسندگان بر این باورند که مردم بوی ناخوشایند را بیشتر از سوی افراد پیر دریافت میکنند، مطالعات نشان میدهد که افراد در سنین مختلف بوهای متفاوتی را درک میکنند. سن های مختلف، بوهای متفاوت این اول و آخر دلیل تغییر بوی بدن در سنین مختلف است.

شیمیدان ها سن را اساس این طبقه بندی ذکر کردند. سالمندان در اثر افزایش سن در مقابل تغییرات بدنشان نمی توانند بهداشت فردی شان را رعایت کنند. کارشناسان می گویند که این نتیجه ی ترکیب بو های متفاوت و اثر باکتری های روی پوست شان است، بدن آن ها آنزیمی به نام nonenal2 را بسیار زیاد ترشح می کند .که منبع اش اسید های چرب اشباع شده امگا هفت بوده است، کارشناسان این آنزیم را در افراد بالای 40 سال مشاهده کردند، با افزایش سن میزان آنزیم افزایش میاد و عوامل محیطی و شیوه ی زندگی هم بر روی بوی بدن انسان تاثیر گذار است.

در حالیکه آنزیم 2-nonenal دلیل واضحی برای بوی بدن انسان است، اما کارشناسان هنوز در حال تلاش برای یافتن دلیلی مرتبط با افزایش سن هستند.

در واقع،ممکن است بوی بد نتیجه ی تقابل بین عرق و باکتری های روی پوست باشد، در طول زندگی باکتری های متفاوتی روی پوست انسان زندگی میکنند ،مثل ترکیبات شیمیایی بدن انسان که در حال تغییر است در حالی که چنانچه در بخش سلامت نمناک گفته ایم این آنزیم مسول تغییرات بدن با افزایش سن است،اما هنوز مشخص نیست که چرا این اتفاق می افتد.

فرض کنید اصلا سالمندی نباشد که بوی مخصوصی داشته باشد ؛ کودکان،نوجوانان،جوانان افراد میان سال هر کدام بوهای مخصوص به خودشان را دارند، کارشناسان بر این باورند که این بوهای خاص به زنده ماندن و بهتر زندگی کردن افراد کمک میکند. به طور مثال نوزاد برای مادر بوی جذابی دارد که باعث نزدیک شدنشان می شود، در جوانان بوی بدنشان ممکن است برای فرد دیگری حس باروری یا همسر وی شدن را داشته باشد.
 

علت یابی تغییر بوی بدن از کودکی تا پیری

بوی بدن انسان در طول زندگی تغییر میکند، نوزاد رایحه ی ویژه و تازه ای دارد، در حالیکه اگر به نوجوانان فکر کنیم،آنها هم بوی مشخصی دارند که نسبت به نوزاد متفاوت است، جوانان هم تفاوتهایی دارند. در مقایسه با مطالعات فرهنگ رایج مردم در سال 2012 ، اکثر مردم توجهی به این بو ها ندارند. بعضی ها بوی جوانان را شیرین و کهنه توصیف کرده اند. نویسندگان بر این باورند که مردم بوی ناخوشایند را بیشتر از سوی افراد پیر دریافت میکنند، مطالعات نشان میدهد که افراد در سنین مختلف بوهای متفاوتی را درک میکنند. سن های مختلف، بوهای متفاوت این اول و آخر دلیل تغییر بوی بدن در سنین مختلف است.
 
بوی بدن نوزاد
دلیل علمی برای بوی خوش نوزاد وجود دارد و نمی توان گفت این اتفاق فقط برای عده ای رخ می دهد و آنها با بو کردن نوزاد به طرز عجیبی مسحور بوی او می شوند. تحقیقات نشان می دهد نوزاد واقعا بوی خوبی دارد و این یک روشی بیولوژیکی با ارزش برای بقا و زنده ماندن نوزاد است.

در حقیقت بسیاری از افراد که اکثر آنها پدر و مادر نوزادان بودند بوی خوش نوزاد را یکی از دلنشین ترین و بهترین عطرهای که تا به حال بو کرده اند، می دانند.

در سال 2013 فرسنلی در یک تحقیق با مجله روانشناسی فرانتیرز همکاری می کرد او و همکارانش روی واکنش و پاسخ خانم ها به بوی بدن نوزاد تحقیقات گسترده ایی انجام دادند. آنها 30 خانم را مورد بررسی قرار دادند. 15 خانم قبلا مادر شده بودند و 15 خانم تجربه مادر شدن نداشتند. همه آنها نوزادانی که نمی شناختند و کمتر از دو روز سن داشتند را بو کردند. نتایج آزمایشات و تحقیقات هر آنچه مادران از قبل می دانستند را اثبات کرد. به نظر آنها بوی نوزاد می تواند آنها را هیپنوتیزم کند.

آزمایشاتی که روی مغز شرکت کنندگان در این بررسی انجام شد، نشان داد بویی که از بدن نوزاد دو روزه ساطع می شود، بخش مرتبط با حس بویایی را در مغز خانم ها فعال می کند. در این تحقیق تفاوتی بین واکنش و پاسخ های دریافتی از خانم هایی که قبلا صاحب فرزند شده اند و خانم هایی که تا به حال تجربه بچه دار شدن را نداشتند وجود نداشت. در نتایج این بررسی هر دو گروه بوی نوزاد را مانند عطری خوشبو و سحرآمیز و حتی دارویی آرامبخش توصیف کردند.

بوئیدن دائم، دیدن و لمس نوزاد تاثیر زیادی در برقراری و استحکام رابطه بین مادر و فرزند  دارد. فرسنلی توضیح می دهد بو و حس بویایی در روزهای ابتدایی تولد با وجود تاثیر فراوان روی مادر و اطرافیان کمتر از هر چیز دیگری قابل تشخیص بوده و مورد توجه قرار می گیرد همچنین اطلاعات و آگاهی ما نسبت بوی نوزاد بسیار کم و محدود است. هر فردی می تواند داستانی درباره بو یا عطر خاص که خاطراتی را برای او تداعی می کند یا احساسات او را تحت تاثیر قرار می دهد، تعریف کند.

به طور کلی محققان علت اصلی خوشبو بودن نوزاد را نمی دانند با این حال چند تئوری وجود دارد. برخی فکر می کنند این بو از غدد عرق نوزاد ساطع می شود و برخی از کارشناسان معتقدند این همان بوی ماندگار ورنیکس کازئوزا است. ورنیکس کازئوزا ماده ایی است که بدن جنین در رحم با آن پوشیده شده است و پس از تولد بیشتر آن جذب شده و مقدار باقی مانده با شستن نوزاد از بین می رود.

دانشمندان روی دو طرفه بودن رابطه عاطفی بر اساس حس بویایی اطلاعات زیادی در اختیار دارند. بر اساس یافته های فرسنلی و همکارانش با هر دم تعداد زیادی سیگنال و علامت پیچیده، غیرقابل رویت به مغز ما فرستاده می شود. همچنین با بویی که دائما از بدن ما ساطع می شود اطلاعاتی از قبیل میزان استرسی که داریم، بیماری حتی ارتباط با اطرافیان در فضا منتشر می شود.
 
بوی بدن در دوران بلوغ
تغییر و بدتر شدن بوی بدن در دوران بلوغ امری است که به عوامل مختلفی وابسته است اما شایع ترین علت بوی بدن در دوران بلوغ تغییرات فیزیکی به ویژه تغییر در هورمون های این افراد می باشد.

در دوران بلوغ تولید هورمون های جدید در بدن افزایش پیدا می کند. این هورمون ها منجر به افزایش میزان رطوبت غدد عرق نوجوانان می شوند در نتیجه این امر در دوران بلوغ افراد بیشتر عرق می کنند و باعث می شود که بیشتر بوی بدن آنها احساس شود البته این تغییرات هورمونی می توانند باعث بدتر شدن بوی بدن در دوران بلوغ نیز شوند.

در طول زندگی همه افراد عرق می کنند از کودکان گرفته تا بزرگسالان. غدد موجود در سرتاسر بدن ما به عنوان یک سیستم خنک کننده عمل می کنند و در حین ورزش، استرس یا گرمای هوا عرق تولید می کنند. با این حال در دوران بلوغ هورمون ها منجر به فعال شدن نوع جدیدی از غدد می شوند. این غدد عمدتا زیر بازوها و کشاله ران هستند و علاوه بر تولید عرق باعث ایجاد روغن نیز می شوند.

هورمون های جدید تولید شده در دوران بلوغ باعث می شود که عرق نوجوانان داری مواد شیمیایی باشد که در دوران کودکی وجود نداشته اند. این مواد شیمیایی جدید زمانی که تجزیه میشوند بوهای قوی تر و جدیدی تولید می کنند. این مسئله توضیح می دهد که چرا بوی بدن نوجوانان به ویژه در ابتدای دوران بلوغ شدید تر است.

در همه انسان ها باکتری هایی وجود دارد که روی پوست و لباس آنها زندگی می کند. این باکتری ها عرق چرب موجود در زیر بازوها و کشاله را تجزیه می کنند و باعث بدتر شدن بوی بدن در دوران بلوغ می شوند. غدد عرق تولید کننده عرق چرب در پاها وجود ندارد اما جوراب و کفش رطوبت را حفظ می کنند و با این باکتری ها ترکیب می شوند و نوع دیگری از بوی بد را ایجاد می کنند.
 
بوی بدن در دوران بارداری
در دوران بارداری حمام رفتن سخت‌ تر می‌شود. یکی دیگر از مواردی که در بارداری می‌تواند بوی بدن را بیشتر کند، تعریق بیشتر است. همچنین وزن زن بالاتر می‌ رود. تمامی این موارد در بوی بد بدن در دوران بارداری موثر است. از طرف دیگر در دوران بارداری، بدن شما تغییرات زیادی می‌ کند که همین مسئله می‌ تواند در افزایش بوی بد بدن موثر باشد. اگر بیشتر از حد نیاز عرق می‌ کنید و نگران تغییرات بدن خود هستید، می‌ توانید با دکتر عمومی یا دکتر زنان در رابطه با این مسئله مشورت کنید.
 
بوی بدن در دوران پیری
پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها بوی به خصوص خود را دارند، بویی که برایمان آشنا و خاطره انگیز و دوست داشتنی است. بویی که با چشم بسته هم می‌توانیم آن را تشخیص دهیم. اگر فکر می‌کنید که این بو تنها متعلق به افراد سالمندی است که در دور و بر شما وجود دارند سخت در اشتباهید.

پدیدهبوی سالمندان واقعا وجود دارد و بویی که از سالمندان دور و بر خود می‌شنوید تنها مربوط به نفتالین و نم خانه آن‌ها نیست. محققان مرکز شیمی فیلادلفیا تایید کرده اند که سالمندان بوی به خصوصی دارند و این بو به میزانی قابل تشخیص است که می‌توان افراد سالمند را تنها با شنیدن این بو تشخیص داد  وبه هر نقطه از این کره خاکی که بروید همین بو را از افراد سالمند آنجا خواهید شنید.

محققان می‌گویند توانایی تشخیص سن افراد از بویی که آن‌ها می‌دهند، می‌تواند یک مهارت تکاملی باشد. توانایی که حیوانات هم بوسیله آن قادر می‌شوند که جوان و سالم بودن یک هم نوع خود را تشخیص دهند و هم سانان پیر و بیمار خود را اشتبا‌ها به جای آن‌ها نگیرند.

توضیح بیولوژیکی مشخصی برای بوی متفاوتی که افراد مسن دارند وجود ندارد، اما محققان به این نکته اشاره می‌کنند که رایحه‌ های بدن انسان‌ها از یک سری فعل و انفعالات پیچیده‌ای که مابین ترشح غدد پوستی و فعالیت‌های میکروبی وجود دارد، سرچشمه می‌گیرند؛ و الگوی تغییر ترکیب این غدد ترشحی پوستی وابسته به عامل سن است.
 

نتیجه گیری

با توجه به مطالب ذکر شده تغییرات در بوی بدن طبیعی است. از زمانیکه تغیرات بر روی آنزیم شروع شد چندین شرکت ژاپنی محصولاتشان را بر پایه ی ماسکی برای رفع بوی بد افراد سالمند قرار دادند، اما هیچ گونه شواهدی در استفاده از محصولشان دریافت نکردند حتی مردم هم نسبت به بوی سالمندان بی تفاوت بودند، در واقع مطالعات سال 2012 نشان می دهد که بوی سالمندان در مقایسه با جوانان زیاد هم ناخوشایند نیست.

در این مطالعه 44 مرد و زن به گروهای سنی 20-33سال،45-55 سال،75-90 سال تقسیم شدند.از آنها خواسته شد که با تی شرت هایی که دارای پد جذب کننده ی عرق هست، برای پنج روز متوالی بد.ن حمام رفتن، زندگی کنند حتی از خوردن غذاهایی که بوی عرق و ادرارشان را زیاد میکند نیز خودداری کنند.

بعد از پنج روز پد ها را جمع آوری کردند و هر کدام را در ظرف شیشه ای در گوشه ای گذاشتند. محققین از آنها خواستند که شیشه ها را بو کنند و سن و جنسیت هر کدام را حدس بزنند.

آزمون گرها در تشخیص بوی بدن جوانان و افراد میانسال، ساعات سختی را پشت سر گذاشتند ، زیرا خیلی شبیه هم بودند، اما تشخیص بوی سالمندان بسیار آسان بود نتایج نشان می دهد که سالمندان بوی ویژه ای دارند،اما بد و ناخوشایند نیست. در بخش سلامت نمناک می خوانید که اگر شما در رابطه با تغییرات سنی که باعث بوی بدن شما می شود نگران هستید؛ محصولاتی را که دارای آنزیم خوش بو کننده هستند را خریداری کنید. محصولات خوش بو کننده بوی بد بدن را از بین می برد.

در سال 2000 محققین دریافتند که خوشبو کننده ها بر اساس سن هستند، آنها به 22 نفر در رده ی سنی 26-75 سال تی شرت های پد دار دادند که چند شب متوالی بپوشند و در آخر مولکول هایی که به لباس ها چسبیده بودند را آنالیز کردند. آنها بیش از دو آنزیم بر ری لباس افراد بالای 40 سال در مقایسه با افراد جوان مشاهده کردند.

در کل در لباس افراد بالای 40 سال آنزیم های بسیاری وجود داشت . این امر نشان دهنده افزایش تعداد آنزیم ها با بالا رفتن سن افراد است ، این نشان دهنده ی این است افراد سالمند نسبت به افراد میان سال بد بو تر هستند و سه مرتبه بیشتر نیازمند استفاده از خوشبو کننده ها می باشند.

منبع: سلامت راسخون


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط