روابط اقتصادي و سياسي جمهوري ارمنستان با جمهوري اسلامي ايران (2)
نويسنده:ميرابراهيم صديق بطحايي اصل*
عوامل منطقه اي در گسترش روابط جمهوري اسلامي ايران با جمهوري ارمنستان
تغيير ساختار در نظام بين الملل يعني فروپاشي اتحاد جماهير شوروي و از بين رفتن جنگ سرد، تغيير نظام دوقطبي در جهان و تعديل شدن آن، شکست کمونيسم و عوامل ديگر بوجود آمدن کشورهاي مستقل از کنار اتحاد جماهير شوروي و توجه کشورهاي منطقه اي و فرامنطقه اي به اين کشورها بدليل داشتن منابع طبيعي و ذخائر نفتي و عدم توسعه کافي اين کشورها در بعد اقتصادي و تکنولوژي و... که پاي کشورهاي فرامنطقه اي و منطقه اي را براي دستيابي به اين منابع به منطقه باز کرد و بسياري از اين چنين عواملي؛ درگسترش روابط بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري ارمنستان مؤثر بوده است.
جدا از عوامل تأثيرگذار منطقه اي و بين المللي در روابط بين ايران و آذربايجان چه عوامل ديگر منطقه اي و بين المللي وجود دارد که در گسترش روابط بين ايران وارمنستان تأثيرگذار بوده است؟ و آيا اصلا جمهوري ارمنستان در منطقه قفقاز چاره اي جز اين هم داشته است يا خير و اين جمهوري ارمنستان است که خود را به جمهوري اسلامي ايران نزديک کرده است. پس اگر اين چنين نتيجه گيري کرديم جمهوري اسلامي ايران براي استفاده و برداشت از اين موضوع چطور عمل کرده است و چطور بايد عمل مي کرد؟
1-محصور بودن ارمنستان در خشکي
بنابراين ارتباطات ايران-ارمنستان پس از احداث پل اتومبيل رو از طريق رودخانه ارس در 26 دسامبر سال 1995 گسترش يافت. اين پل به طول 192 متر مي باشد و احداث آن سه سال به طول انجاميد. ساخت اين پل در مجموع 2/46 ميليون دلار هزينه داشت که 900 هزار دلار آن را ايران پرداخت کرد. در زمينه توسعه راههاي ارتباطي اهميت ارمنستان براي ايران در جهات شمال و شمال غربي است زيرا که ارتباط با روسيه و اروپاي مرکزي را تأمين مي کند. ايران به دليل منافع نفت و گاز خود داراي اهميت و ارزش جهاني است و کشورهاي اروپايي مانند فرانسه و آلمان و نيز کشورهاي اروپاي مرکزي را به خود جذب مي کند. بسياري از اين کشورها منابع سوخت فسيلي ايران را مهمترين منبع انرژي در قرن آينده مي دانند. علاوه بر اين توسعه امکانات ايران در زمينه توليدات پتروشيمي ايجاد راه هاي ارتباطي جديد با اروپا و روسيه را، يعني کشورهايي که مهمترين شرکاي سياسي و اقتصادي ايران هستند، الزام آور مي سازد. اين راهها بايد از نظر اقتصادي مقرون به صرفه بوده و از سلطه پيمان نظامي آتلانتيک مصون باشند، يعني بايد آبراه سوئز و تنگه هاي درياي سياه را دور بزنند.
بايد اضافه کرد که در نتيجه پيشرفت و توسعه فعالانه راه هاي ارتباطي، ايران به منطقه ترانزيتي مهمي براي کشورهاي آسياي مرکزي، هندوستان و چين و بعدها همچنين براي روسيه درخواهد آمد و در منطقه مورد بحث، حجم حمل ونقل کالا ممکن است تا حد چندين ميليون تن نيز برسد.
2-نياز ارمنستان به انرژي
ارمنستان از نظر منابع انرژي کشوري بسيار فقير و وابسته به خارج است. اين جمهوري گاز را از سيبري و ترکمنستان و نفت و ذغال سنگ را از ديگر کشورها تأمين مي نمايد و همانطور که قيد گرديد درسالهاي اخير هم با توجه به قطع شدن راه هاي ارتباطي ارمنستان با خارج از کشور به علت منازعه قره باغ طبيعتا مشکلات زيادي در اين زمينه به وجود آمده است.
طي چند دهه اخير عمده ترين نوع انرژي مصرفي ارمنستان از نوع انرژي الکتريکي بوده که توسط نيروگاه حرارتي هيدروالکتريک و هسته اي تأمين مي شد. با خارج شدن نيروگاه هسته اي اکتمبريان از مدار توليد به علت امکان تخريب محيط زيست و عدم امنيت کافي، توليد برق در اين کشور به شدت کاهش يافته و در سال 1993 برخي از مناطق ايروان پايتخت ارمنستان در طول روز به طور متوسط حتي کمتر از سه ساعت جريان برق داشته اند.
بديهي است بدون برقراري يک جريان برق نسبتاً مدوام بسياري از امکانات کشور غيرقابل بهره برداري باقي خواهند بود.يکي از مهمترين مسائل در حال حاضر مشکل تأمين انرژي مورد نياز در ارمنستان است که نه تنها صنايع بلکه زندگي روزمره مردم را نيز مختل کرده است. در کنار اين مشکل اساسي مشکل محيط زيست نيز بروز کرده است که خود زائيده مشکل انرژي است. در ارمنستان براي حل مشکل انرژي دست به اقداماتي زده مي شود که در نهايت صدمات جبران ناپذيري را بر محيط زيست اين کشور تحميل خواهد کرد. ذکر گرديد که چون ارمنستان فاقد منابع انرژي است تمام برنامه هاي تأمين انرژي در اين کشور عمدتاً بر پايه توليد انرژي الکتريکي صورت گرفته است بنحوي که ارمنستان تا قبل از فروپاشي اتحاد جماهيرشوروي صادرکننده انرژي الکتريکي در داخل اتحاديه بوده است و توليد انرژي توسط نيروگاه هاي هسته اي، آبي و حرارتي صورت مي گرفت. در سالهاي اخير با به وجود آمدن مشکلات قيد شده ديگر نه تنها توليد کننده انرژي الکتريکي نيست بلکه براي تأمين انرژي برق خود هم مشکل دارد. در شهر ايروان جريان برق به دو يا چهار ساعت در روز محدود مي شود و موجب مشکلات عديده اي در تأمين نيازمندي هاي مردم گرديده است کمترين آن قطع جريان آب آشاميدني، متوقف شدن وسايل حمل و نقل شهري و غيرشهري و تعطيل شدن کارخانه هايي است که در توليدات خود نياز به جريان برق دارند. ذکر اين نکته لازم است که ايروان پايتخت ارمنستان داراي وسايل حمل و نقل شهري از قبيل مترو، تراموا، اتوبوسهاي برقي و گازوئيلي و همچنين تاکسي هاي بنزيني است.
نيروگاههاي حرارتي اين کشور به دليل کمبود سوخت مازوت و گاز به حالت نيمه تعطيل درآمده و با اينکه شهر ايروان و بيشتر شهرهاي ارمنستان از شبکه انتقال گاز شهري برخوردار است ولي به علت جنگ بين دو جمهوري آذربايجان و ارمنستان و قطع گاز صادراتي جمهوري آذربايجان و همچنين به لحاظ اينکه لوله هاي گاز وارداتي از گرجستان در معرض خرابکاري قرار دارند، عملاً ارمنستان با قطع کامل گاز مورد مصرف خانگي و صنايع خود نيز روبه رو است. انرژي الکتريکي فقط براي مصارف خدمات حياتي اختصاص داده شده است. ارمنستان مطلقاً منابع نفت يا گاز در سرزمين خود ندارد و واردات اين مواد نيز با توجه به بحران اقتصادي دچار مشکل جدي است. به هر صورت مسائل انرژي در ارمنستان مشکلاتي را در محيط زيست ايجاد کرده و ادامه آن بي ترديد بر اکولوژي مناطق همسايه از جمله ايران تأثير خواهد نهاد. براي تأمين انرژي جمهوري ارمنستان از بين همسايگان متکي به ايران خواهد بود و ايران بعداز روسيه در منطقه با جمهوري ارمنستان رابطه نزديک داشته و مي تواند براي بحران انرژي در ارمنستان مؤثر واقع شود. پس عامل کمبود انرژي در جمهوري ارمنستان را مي توان يکي از عوامل نزديکي روابط دو کشور به هم فرض کرد و از اين عامل هردو کشور براي بهبود روابط استفاده نمايند.
پي نوشت ها :
* عضو هيأت علمي و معاون پژوهشي دانشگاه آزاد اسلامي واحد ايلام
منبع: فصلنامه مطالعات آسياي مرکزي و قفقاز،سال پانزدهم ،دوره چهارم، شماره 56 زمستان 1385.ادامه دارد...
/ج