پلاستيک کمتر، زندگي بهتر

در اواخر قرن 19، وقتي واسيا هيکات، کاشف نيترات سلولز (اولين پلاستيک با منشا طبيعي) در آزمايشگاه عرق مي‌ريخت و تلاش مي‌کرد تا ماده‌اي جايگزين عاج فيل که بسيار کمياب بود و کاربردهاي فراوان داشت توليد کند، فکر نمي‌کرد کار به جايي برسد که هر سال در آمريکا 25 ميليارد ليوان يک بار مصرف راهي سطل آشغال شود، در تهران ماموران شهرداري
سه‌شنبه، 19 بهمن 1389
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
پلاستيک کمتر، زندگي بهتر

پلاستيک کمتر، زندگي بهتر
پلاستيک کمتر، زندگي بهتر


 





 

زندگي پلاستيکي، سلامت را تهديد مي‌کند
 

در اواخر قرن 19، وقتي واسيا هيکات، کاشف نيترات سلولز (اولين پلاستيک با منشا طبيعي) در آزمايشگاه عرق مي‌ريخت و تلاش مي‌کرد تا ماده‌اي جايگزين عاج فيل که بسيار کمياب بود و کاربردهاي فراوان داشت توليد کند، فکر نمي‌کرد کار به جايي برسد که هر سال در آمريکا 25 ميليارد ليوان يک بار مصرف راهي سطل آشغال شود، در تهران ماموران شهرداري روزانه 33 تن زباله پلاستيکي جمع کنند، مقامات چيني قوانين ضدپلاستيکي صادر کنند و سوئدي‌ها اسباب‌بازي‌هاي پلاستيکي را تحريم کنند و هنرمند چيني لباس سر تا سر پلاستيکي براي خودش ببافد و در سطح شهر راه بيفتد که اي مردم، از افزايش آلودگي‌هاي زيست محيطي نگران باشيد!
اما هيکات، شاخ غول توليد پلاستيک را شکست و تمام اين اتفاق‌هاي دور از ذهنش رخ داد و چه بسا امروز روي مزارش – اگر مرده باشد- چند کيسه پلاستيکي در هوا مي‌چرخند و اگر زنده باشد، با ليوان‌ يک بار مصرف در حال خوردن آب ميوه است و داخل کيف پلاستيکي‌اش چند بلوز و شلوار جديد، شايد هم در حال يک راه‌پيمايي ضدپلاستيکي!

امراض پلاستيکي
 

پلاستيک بي‌دليل به وجود نيامده و در راه توليد آن سال‌ها مطالعه انجام شده و موها سپيد شده است اما توليد و مصرف بي‌محاباي ماده دير تجزيه شونده‌اي چون پلاستيک که سوزاندن آن ‌براي محيط زيست صدمات جبران‌ناپذيري را دارد، مي‌تواند زندگي ما را تا مرز تهديدهاي جدي پيش ببرد. در حالي که با کمي دقت و تغيير در اين شيوه زندگي که در پيش گرفته‌ايم، مي‌توانيم خطرات آن را کاهش بدهيم.
جايگزين کردن وسايلي که پلاستيکي نيستند به جاي پلاستيک و خانواده مواد پلاستيکي و محدودکردن مصرف پلاستيک، نه تنها سخت نيست بلکه بسيار هم ساده است و گاه کافي است تا نگاهي به گذشته پلاستيک نزده‌مان بيندازيم تا جايگزين‌هاي خوب پلاستيک را بيابيم.

پارچه به جاي پلاستيک
 

پارچه تا حد بسيار زيادي مي‌تواند جاي پلاستيک را بگيرد و رقيب سرسختي براي آن باشد. خريد و حتي دوخت کيسه‌هاي پارچه‌اي مي‌تواند استفاده از کيسه‌هااي پلاستيک يک‌بار مصرف را بسيار محدود کند. کافي است به کيسه‌هاي پلاستيکي که در يخچال يا پشت کابينت داريد نگاهي بيندازيد تا ببينند در آينده نزديک تنها خود شما به محيط اطرافتان چه ميزان زباله پلاستيکي تقديم مي‌کنيد. در حالي که مي‌توانيد با تهيه چهار تا پنج کيسه پارچه‌اي جلوي مصرف 40 تا 50 کيسه پلاستيکي را بگيريد. کيسه‌هايي که براي قرار دادن ميوه‌هاي گوناگون استفاده مي‌کنيد و اين نه تنها در کاهش مصرف پلاستيک موثر است که نگهداري ميوه و سبزي‌ها در کيسه‌هاي پارچه‌اي موجب تازه‌تر ماندن آنها در يخچال نيز مي‌شود.

مس و استيل به جاي پلاستيک
 

رديف آبکش‌هاي پلاستيکي، سبدهاي زرد و سفيد و آبي پلاستيکي، قاشق پلاستيکي، ظرف غذاي دردار پلاستيکي و هر آنچه که شما مي‌توانيد، در آشپزخانه خود ببينيد که در هياتي پلاستيکي عرض اندام مي‌کنند تا ديروز هم بودند اما در جنسيتي ديگر مانند قاشق چوبي، آبکش‌هاي مسي، ظرف‌هاي غذاي استيل که هنوز هم در بازار موجود هستند و نه تنها ضررهاي جايگزين‌هاي پلاستيکي خود را ندارند بلکه نگه‌دارنده‌هاي بهتري از ظروف پلاستيکي هستند.

لباس‌هاي نخي به جاي پلاستيکي
 

در زمان خريد به جاي اينکه تمام حواس خود را به مارک‌هاي تقلبي و مد آن بدهيد، کمي هم در تشخيص جنس لباس هوش و ذکاوت به خرج دهيد. لباس‌هايي که درصد بالايي پلاستيک دارند، از بلوز و شلوار گرفته تا جورابي که به پا داريد، نه تنها گرماي بيشتري را جذب مي‌کنند بلکه با سرعت بيشتري بو مي‌گيرند و خيلي زود فرم و شکل اصلي خود را از دست مي‌دهند.

کف‌پوش‌هاي ناپلاستيکي
 

حتما اين روزها پشت ويترين بسياري از فرش فروشي‌هايي‌ که فرش‌هايي با طرح فانتزي دارند ايستاده‌ايد و محو شکل و ظاهر غريب و گاه باورنکردني آنها شده‌ايد. بهتر است کمي واقع‌بين باشيد و تا جايي که مي‌توانيد، استفاده از اين‌گونه کف‌پوش‌ها را محدود کنيد، چرا که ماده اصلي بيشتر آنها پلاستيک است و شما هم دوست نداريد کودک‌تان به جاي سر گذاشتن بر الياف طبيعي و يا نسبتا طبيعي در ميان پلاستيک غلت بزند.

يک‌بار مصرف کاغذي نه پلاستيکي
 

مجري تلويزيون گوشه ليوان يک بار مصرفش را مي‌برد با آرامش آن را مي‌خورد. شما هم‌ با خودتان مي‌گوييد حتما اين برنامه‌اي طنز يا سري جديد ديدني‌ها است اما تمام حدس‌هاي شما اشتباه است، چرا که به تازگي ظروف يک‌بار مصرفي توليد شده که مواد سازنده آنها غلات است و با خوردن آنها نه براي شما مشکلي پيش مي‌آيد و نه با دور انداختن‌شان خطي بر صورت زيباي طبيعت مي‌افتد. اما خيلي عجله نکنيد چون اين ظروف در ايران ظاهرا ‌به تازگي به توليد انبوه رسيده است. اما شما مي‌توانيد دين خود را به خودتان و طبيعت اطراف‌تان با استفاده از ظروف يک بار مصرف کاغذي ادا کنيد که اين روزها در کنار مواد يک بار مصرف پلاستيکي در بازار موجود هستند.

پيشگيري بهتر از درمان
 

از همين حالا با خودتان تصميم بگيريد هنگام خريد، حداقل پلاستيک را از فروشنده‌ها بگيريد. اگر کيف شما گنجايش خريدتان را دارد و آسيبي هم به آن وارد نمي‌شود، چه لزومي دارد يک کيسه فريزر از فروشنده بگيريد؟ حتي بهتر است يک کيسه پارچه‌اي محکم‌تر و با ابعاد بزرگ‌تر همراه داشته باشيد تا خريدهايتان را داخل آن بگذاريد.

خبرهاي پلاستيکي دور دنيا
 

• يک شرکت نوشابه‌سازي در آمريکا براي مبارزه با آلودگي‌هاي زيست محيطي، از بطري‌هاي نوشابه‌اي استفاده مي‌کند که حداقل ميزان پلاستيک را داشته باشند.
• کشور چين استفاده از کيسه‌هاي پلاستيکي خيلي نازک يا يک بار مصرف را ممنوع کرده است. طي اين سال‌ها کيسه‌هاي پلاستيکي از جاذبه‌هاي گردشگري چين کم کرده‌اند. کميسيون توسعه چين نيز اعلام کرده بود از هر دو شهروند چيني يک نفر کيسه پلاستيکي مصرف مي‌کند.
• در ايران تشکلي به نام «جمعيت زنان مبارز با آلودگي‌هاي محيط زيست» کيسه‌هاي پارچه‌اي با آرم جمعيت‌شان براي رواج استفاده از اين نوع کيسه‌ها توليد کرده‌اند. آنها حتي به جاي استفاده از دستمال کاغذي، از دستمال‌هاي پارچه‌اي استفاده مي‌کنند.
منبع: http://www.salamat.com



 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط