وقتي هنوز پر از خدايي
به جاي مقدمه
نوشتن سفرنامه نيز در ميان نويسندگان همه تمدن ها بسيار شايع بوده و از اين طريق تمدن ها به گفت و گو با هم مي پرداخته اند؛ مردم هر قوم با خواندن عجايب اقوام ديگر، هوايي مي شده اند که آن تجربيات را نه از لاي سطور و اوراق، که با چشم خود تجربه کنند . اما درباره سفرهاي روحاني و زيارتي ،قصه عميق تر هم مي شود. زيرا تأثير اين سفر بر نويسنده نيز فراتر از حد تصور خود اوست خود او با خواندن سفرنامه زيارتي خودش، بعدها حيرت مي کند؛ يعني وقتي شما مي رويد ونيز، البته تحت تأثير معماري ها و رفتار مردم و طبيعت و ... قرار مي گيريد، ولي وقتي نوشته هاي اين سفر را بعداً مي خوانيد، خيلي نويسنده و تجربه هايش برايتان غريبه نمي نمايد... اما وقتي مثلاً از سفر عمره بر مي گرديد و نوشته هاي خود را مي خوانيد ،حيرت مي کنيد! انگاري داريد نوشته يک نفر ديگر را مي خوانيد و اين سفري است از جنس روح. دو هفته پيش که از سفر عمره آمدم ، علي درستکار عزيز به من توصيه کرد قبل از اين که مستي اين سفر بپرد، نوشته هايم را براي خوانندگان ايده آل بنويسم. زيرا ممکن است نتوانم احساساتم را به موقع بر کاغذ بياورم. از اين رو مصمم شدم با تمام قلت سواد نوشتاري که براي ابراز احساساتم دارم، سطوري درباره اين سفر بنويسم تا شما نيز در اين ماجرا با من سهيم شويد.
سفر وراي همه سفرها
فراموش نکن که ابن ملجم درکنار کعبه، با همفکران خود هم قسم شد که علي (ع) را ترور کند. پس مي بيني که وقتي نخواهي انديشه کني، کعبه نردبان تو به جهنم مي شود، نه اسباب تقرب الهي .
مدينه
عاشقي بر در خانه ي معشوقي رفت و معشوق پرسيد کيستي؟
گفت: من ام؛
معشوق ندا در داد : هنوز اهليت ورود به خانه مرا نداري!
عاشق بيچاره سال ها دربدري کشيد و دوباره بر گشت و معشوق باز ندا داد: کيستي؟
عاشق گفت: تو!
و اين همان سري است که در عشق الهي رخ مي دهد و منيتي ديگر براي دلداده نمي ماند...
ورود به حرم پيغمبر (ص)
برنامه ريزي براي بهره وري بهتر
*خواندن نمازهاي واجب روزانه در حرم به جماعت
* مطالعه قرآن
* خواندن زندگي رسول اکرم (ص)
* زيارت رسول اکرم (ص)
*زيارت ائمه بقيع(ع)
*دعا براي خانواده و مريض هايت و اساتيد و شاگردانت
* نماز قضا خواندن
و اين چنين شد که مدت اقامت در مدينه مقدمه خوبي شد که بفهمي چرا محمد (ص ) مي تواند الگوي بزرگي براي خوب بودنت باشد و چرا اين آدم هنوز از وراي قرون مي تواند دل از پيروانش ببرد...
مطالعات خوب براي زيارتي خوب
خانم شميل چنان شيفتگي به رسول خدا دارد که در مقدمه کتابش مي نويسد :
اين کتاب محصول چهل سال علاقه ام نسبت به شخصيت پيامبر مسلمانان است. نخست در دهه دوم زندگي ( که به راهنمايي دکتر هانس النبرگ به فرا گرفتن زبان عربي اشتغال داشتم) با مفهوم محمد عارف آشنا شدم و مرا سخت به شوق آورد . درآن سال هاي نقش پذيري روح و روان،کتاب سيد امير علي به نام «زندگي و تعاليم محمد يا روح اسلام »، و تحقيق عالمانه «آندرائه» از جمله کتاب هاي دل پسند من بودند و کتاب اخير تا امروز مايه الهام من باقي مانده است او اضافه مي کند: در سال هاي دانشجويي خود در دانشگاه برلين از خواندن مولود شريف، سروده «سليمان چلبي » لذت مي بردم که شعري است ساده و دل انگيز و از معجزات ميلاد محمد (ص) حکايت مي کند.
«شيمل »يادآور شده است :
در آن سال ها درباره تعظيم عموم مسلمانان به ساحت پيامبر در جمع مسلمانان ترکيه نکات فراوان آموختم.
سپس علاقه عميق به متون شعري و عرفاني شبه قاره هند و پاکستان سبب شد پي ببرم آثار اقبال لاهوري چه بسيار از صبغه عشق به پيامبر برخوردار است.
مطالعه ادبيات عاميانه سندي ابعاد تازه اي بر اين نقش افزود.
اشتياقم به موضوع تکريم پيامبر و انعکاس آن در ادبيات، خاصه شعر، منتهي شد به چند مقاله در باب شناخت آن حضرت؛ چنان که از ديدگاه اقبال گذشته، در شعرهاي سند تجلي يافته و مصلح و عارف مسلماني چون «ميردرد» در قرن دوازدهم هجري، در دهلي، درباره اش نظريه پردازي کرده است، که با ديگر موضوعات تلفيق شد.
مطالبي که به اين ترتيب تدوين شد با نکاتي ديگر به هم پيوست و اساس يکي از سخنراني هايي را تشکيل داد که در سال 1980 م (1360 ش ) در شوراي انجمن فرهيختگان آمريکا ايراد کردم و به صورت فصل پنجم کتابم نشر يافت. ناشر آلماني کتاب ها يم، مرا تشويق کرد تا آن فصل را به صورت کتابي در تکريم پيامبر به تفصيل درآورم که در سال 1981م (1361 ش) به طبع رسيد.
... احتمالاً خوانندگان مغرب زمين( که با سنت آميخته به نفرتي چندين قرني نسبت به محمد پرورش يافته اند)
انگشت تحّير گزند اگر دريابند که در تمامي خبرها و گزارش ها بر خصلتي که در وجود پيامبر به طور ويژه تأکيد رفته، فروتني و عطوفت اوست. منابع متعدد از التفات محمد (ص) و تنگي معيشت خاندانش ، موضوع اصلي سنت پسند مردم را پديد آورده است. مهر عشق آميز پيامبر شامل همه مردم بود. اشتياقش به کودکان زبانزد است . در کوچه سلام شان مي کرد و همبازي ايشان مي شد.
علاقه اش در خصوص حيوانات نيز مشهور است. در اينترنت گشتم و در پايگاه اطلاع رساني حوزه، نکات زير را درباره اين بانوي شريف يافتم:
«آن ماري شيمل» 18 فروردين 301 (7 آوريل 1922 ) در شهر ارفوت آلمان متولد شد. او از کودکي به مطالعه شرقي و اسلامي علاقه مند بود و خانواده اش تا اندازه اي در شکل گرفتن اين اشتياق مؤثر بودند. در پانزده سالگي تصميم به فراگيري زبان عربي گرفت اما معلمش او را محدود به آموزش اين زبان نکرد ، بلکه کوشيد شاگرد خود را با فرهنگ اسلامي نيز مأنوس کند. در نوزده سالگي وارد دانشگاه شد و پس از اخذ دکتراي اسلام شناسي، در حالي که 24 سال داشت، با تدريس در مراکز علمي و دانشگاهي به آموزش و پرورش دانشجويان مشتاق به معارف ديني و مذهبي پرداخت و در روشنگري درباره اسلام نقش مهمي را عهده دار شد. او خاطر نشان مي کند:
«اسلام آئيني است که در بين غربي ها بسيار بد فهميده شده و توسط افرادي ناوارد و احياناً مُغرض به اموري غير واقع متهم شده است».
مطالعات پژوهشي شيمل در سال 1949 م در سوئد در زمينه شرق شناسي و دين شناسي و سرانجام تدريس تاريخ اديان در دانشگاه آنکارا طي سال هاي 1954 تا 1959 م،از ديگر خدمات و کوشش هاي علمي و پژوهشي اين دانشور آلماني به شمار مي رود. بيش از هرجا، تحقيقات او در کشور ترکيه متمرکز شد و در طول پنج سال به دانشجويان علوم اسلامي دانشکده الهيات ترکيه، فلسفه اروپايي، جامعه شناسي ديني و تاريخ تطبيقي اديان را آموزش داد. اين ايام در زندگي او تأثيري به سزا نهاد و عشق صميمي و تفاهم نسبت به اسلام را در نهادش شکوفاتر ساخت.
به مناسبت پژوهش در افکار و انديشه هاي اقبال لاهوري(متفکر مسلمان) به پاکستان دعوت شد و روابط خوبي با مراکز فرهنگي و علمي اين سرزمين برقرار کرد...
به توصيه دوستي کتاب فروش و البته کتاب خوان، دو کتاب آورده اي:
1-محمد، پيامبري که بايد از نوشناخت- اثر زيباي کنستانتين ويرژيل گورگيو
- ترجمه ماندني مرحوم ذبيح الله منصوري
2- محمد رسول خدا- اثر جاودانه بانوي عارف آلماني: آن ماري شيمل که سال هاست عمر خودش را براي شناخت تمدن اسلامي و مولوي و نبي اکرم صرف کرد. مطالعات پژوهشي شيمل در سال 1949م در سوئد در زمينه شرق شناسي و دين شناسي و سرانجام تدريس تاريخ اديان در دانشگاه آنکارا طي سال هاي 1954 تا 1959 م. از ديگر خدمات و کوشش هاي علمي و پژوهشي اين دانشور آلماني به شمار مي رود. بيش از هر جا، تحقيقات او در کشور ترکيه متمرکز شد و در طول پنج سال به دانشجويان علوم اسلامي دانشکده علوم اسلامي دانشکده الهيات ترکيه، فلسفه اروپايي، جامعه شناسي ديني و تاريخ تطبيقي اديان را آموزش داد.
منبع: نشريه زندگي ايده آل شماره 45
/ج