كسب درآمد از نرمافزارهاي اپنسورس
اشاره :
خدمات بهجاي انحصار
اگر بخواهيم نگاهي به صنعت نرمافزارهاي اپنسورس در جهان داشته باشيم، با بيش از دويست شركت تجاري در زمينه سيستمعامل لينوكس و BSD روبهرو هستيم كه بر اساس سكوي اپنسورس فعاليت ميكنند. اين شركتها با همكاري همديگر روي صدها نرمافزار كاربردي سرمايهگذاري كردهاند كه برخي از آنها تجاري هستند و براي سكوهاي سيستمعاملي و بازار توسعه داده ميشوند و برخي ديگر هم غيرتجاري هستند.
در اين ميان شركتهايي وجود دارند كه توانايي رقابت با شركتهاي تجاري نرمافزارهاي انحصاري را دارند و حتي بخش قابل توجهي از بازار را تحت كنترل خود درآوردهاند.
دنياي اپنسورس شامل چندين هزار محصول، شركت تجاري و آزاد ارائهدهنده راهحلهاي كاربردي و خدمات پشتيباني است. (به طوري كه تنها در كشور استراليا بيش از 300 شركت وجود دارد. اگر علاقمند هستيد اطلاعات بيشتري در اين زمينه به دست بياوريد، ميتوانيد به پايگاه OSIA به نشاني www.osia.net.au مراجعه نماييد).
اضافه بر اين، اكنون بسياري از شركتهاي قدرتمند و شناختهشده در دنياي كامپيوتر و ICT كه از قدمت زيادي نيز برخوردارند، به پشتيباني از نرمافزارهاي اپنسورس روي آوردهاند كه دامنه آن از توليدكنندگان محصولات سختافزاري تا شركتهاي كاملاً تخصصي فناوريهاي پيشرفته را دربرميگيرد. بسياري از راهحلهاي اقتصادي از سوي شركتهاي تجاري ارائهدهنده محصولات انحصارگرا پشتيباني و حمايت ميشوند كه از همراهي نرمافزارهاي اپنسورس با نرمافزارهاي انحصاري حكايت دارد و فرضيه تضاد اين دو نوع نرمافزار را رد ميكند. نهتنها نرمافزارهاي انحصاري با ابزارهاي اپنسورس قابل ساخت و توسعه هستند، بلكه بسياري از برنامههاي انحصاري از توابع كتابخانهاي اپنسورس بهره ميبرند و روي سكوهاي نرمافزاري اپنسورس اجرا ميشوند.
مدل توسعه و توزيع1 اپنسورس موجب پيشرفت نرم افزارهاي بومي2 ميشود و يك ميدان توسعه پويا و فعال را براي برنامهنويسان آزاد3 به وجود ميآورد. براي مثال، بازار محصولات نرمافزاري كشوري مانند استراليا كه بر پايه توليد و بهكارگيري نرمافزارهاي بومي و اختصاصي شكل گرفته است، هيچگونه تلاش يا فعاليتي براي توليد نرمافزارهاي عمومي در آن صورت نميگيرد (غالب شركتهاي استراليايي كه داراي نمايندگي شركتهاي بينالمللي ايالات متحده هستند با دادن زيانهاي بسيار مجبور به تعطيلي شدهاند)، يك محيط مستعد براي پذيرش مدل توسعه اپنسورس و رشد نرمافزارهاي آزاد تلقي ميشود.
پرهيز از دوبارهكاري
پيش از اينكه اولين خط از برنامه را كدنويسي كنيد، بگذاريد به شما بگوييم چگونه اپنسورس ميتواند به شما كمك نمايد و در زمان و هزينههاي شما صرفهجويي كند. مدل استفاده از بستهها و ماجولهاي اضافي و آماده، يك شيوه پذيرفته شده در ميان توسعهدهندگان اپنسورس است كه شامل در اختيار قرار دادن كدهاي يك ابزار افزودني، قالب و پيكربندي يك برنامه كاربردي و شايد يك برنامه تقريباً كامل و آماده باشد. زماني كه شما طرح يك نرمافزار را ترسيم ميكنيد، به دقت درباره اجزا و ماجولهاي مورد نياز برنامه تامل نماييد و به گشت و گذار براي يافتن آنها بپردازيد. دنياي اپنسورس بيش از پانصدهزار ماجول كاربردي را از هزاران توسعهدهنده، براي شما فراهم كرده است.
شروع كار
در گام بعد، پروژهاي كه تمامي نيازمنديها و انتظارت شما را برآورده ميكند و براي توليد محصولتان مناسب است را دانلود نماييد و تمامي كدهاي پروژه را از نظر ساختار برنامهنويسي، كيفيت كدها و توضيحات پروژه مورد بررسي قرار دهيد. اگر به قطعه كد يا ماجولي برخورد كرديد كه مدت زمان زيادي از برنامهنويسي آن گذشته است، ميتوانيد با مطالعه اسناد راهنما و توضيحات پروژه، به نسخههاي جديدتر پروژه دسترسي پيدا كنيد. در پروژههاي اپنسورسي كه از يك تيم توسعه قدرتمند و فعال سود ميبرند، اين مزيت وجود خواهد داشت كه در هر زمان بتوانيد به نسخههاي جديدتري از برنامه مراجعه كنيد.
اكنون زمان ساخت برخي از اجزاي برنامه جديد خود مانند فرم ، كاربرگ و لوگوها فرارسيدهاست. اگر منابع اپنسورس را به خوبي جستجو كرده باشيد، بسياري از بخشهاي برنامه با تغييري جزئي در سورسكد پروژه اپنسورس آماده خواهند بود و براي تهيه آنها زمان و نيروي انساني زياي هدر نخواهد رفت. در اين مرحله از توليد محصول نرمافزاري، شما به عنوان مدير پروژه، نياز داريد به تخمين مدت زمان توسعه پروژه بپردازيد و سرعت كدنويسي تيم برنامهنويسي خود را برآورد كنيد. همچنين يك برنامه كامل و بينقص، شامل تمامي اجزا، حتي پيغامهاي خطاي كاربر است. اگر اين بخشها در پروژه اپنسورس وجود نداشته باشند، مقدار زمان و تلاش لازم براي تهيه آنها را نيز به زمان توسعه برنامه اضافه كنيد.
اكنون زماني است كه بايد تصميم بگيريد كه آيا پروژه شما كامل و بينقص است يا نياز به اشكالزدايي و خطاگيري دارد. هيچ پروژه نرمافزاري خالي از اشتباهات كدنويسي و برنامهنويسي نيست. زيرا همواره برخي از اين اشتباهات، از چشم تيم توسعه و مدير پروژه پنهان خواهند بود. بسياري از پروژههاي اپنسورس قدرتمند، قبل از انتشار رسمي يك نسخه، چندين نسخه آزمايشي را براي يافتن نواقص و خطاهاي برنامه و گرفتن بازخورد درمورد امنيت و كيفيت برنامه، منتشر ميكنند. اين روش چندين مزيت دارد: تمامي باگهاي برنامه كشف و برطرف ميشوند، كدهاي غير بهينه و كدهاي مرده از پروژه حذف خواهند شد و در نهايت سطح امنيتي برنامه در مواجهه با كدهاي تخريبي Exploit به صورت بسيار زيادي بالا خواهد رفت.
البته ممكن است رفع اشكال يك برنامه چندين سال به طول بينجامد. به همين خاطر طول مدت زمان خطايابي برنامه رابطه مستقيمي با اهداف و اراده شما در توليد يك برنامه دارد. قطعاً پروژه نرمافزاري كه تمامي پروسههاي اشكالزدايي و بهبود را پشتسر گذاشته است و چندين بار در گسترهاي مانند اينترنت در معرض آزمايش و استفاده كاربران حرفهاي قرارگرفته باشد، يك خروجي كامل و با كيفيت خواهدداشت و اين نكته دقيقاً كليد برتري نرمافزارهاي اپنسورس بر نرمافزارهاي انحصاري است. گستره آزمايش نرمافزارهاي اپنسورس، شبكهاي مانند اينترنت است. اما در نرمافزارهاي انحصاري، اين گستره به تعدادي برنامهنويس و تيم آزمايشكننده محدود ميشود.
براي ارتباط بهتر و استفاده موثرتر از توسعهدهندگان و هكرهايي كه مشتاقانه و به صورت رايگان حاضر به همكاري با تيم توسعه پروژه شما هستند، نيازمند تشكيل يك انجمن درباره پروژه هستيد تا با در دسترس قراردادن سورس كد پروژه، بتوانيد هر نسخه آزمايشي را در ميان انجمن توزيع كنيد و از اين طريق با توسعهدهندگان در ارتباط باشيد. البته مجوز نرمافزار شما بايد اجازه هرگونه دسترسي و اصلاح را به كاربران داده باشد. تشكيل دادن يك انجمن، اجباري نيست. اما نشانه احترام به جامعه توسعهدهندگان آزاد است.
بسته نرمافزاري
خدمات پشتيبانياي كه ارائه ميدهيد ميتواند عامل ديگري در قيمتگذاري بستههاي نرمافزاري محسوب شود. به هر صورت، موفقيت در اين موضوع به تخصص در بازاريابي و نوع محصول شما بستگي دارد.
ورود به بازار
اين بستههاي افزودني ميتوانند قابليتهايي مانند پشتيباني از يك زبان يا ساعت و تاريخ يك منطقه را نيز دربربگيرند. يك حقيقت ديگر در مدل تجاري اپنسورس، تضاد ميان محصول نرمافزاري بومي و مشتريان بينالمللي است. اگر سعي كنيد يك محصول عمومي و فراگير توليد كنيد، به ديگران خدمت كردهايد و بازار بومي را از دست دادهايد و اگر يك محصول بومي را توسعه دهيد ديگر بايد از بازار بينالمللي چشمپوشي نماييد.
بسياري از مشتريان نرمافزارهاي تخصصي، از عدم پشتيباني و خدماترساني يك محصول جديد نگرانهستند و در حقيقت "خدمات پس از فروش" ميدان جدي رقابت ميان نرمافزارهاي بومي و سراسري است. دليل عدم موفقيت بسياري از محصولات بومي كه توسعه داده ميشود نيز در اين واقعيت نهفته است كه شركتهاي بينالمللي نرمافزار، توانستهاند اين نگراني خريدار را برطرف نمايند.
مدل تجارت اپن سورس بر مبناي كسب درآمد از پشتيباني و ارائه خدمات ويژه استوار است و شما براي بازاريابي محصولي اپنسورسي، بايد در زمينه پشتيباني تجاري از محصول فعال باشيد و دغدغههاي خريدار را از جهت توسعه و ارائه خدمات به صورت مداوم برطرف نماييد. در كوتاه مدت، اپنسورس در هزينههاي بازاريابي و حضور در بازارهاي بينالمللي يك محصول عمومي صرفهجويي قابل توجهي مينمايد و اگر محصول شما عالي و قدرتمند باشد، به طوري كه امكان رقابت در بازارهاي بينالمللي را داشته باشد، اپنسورس يك فرصت استثنايي خواهد بود كه نبض بازار را به دست بگيريد. اكنون بازار بينالمللي براي حضور محصولات تجاري اپنسورس بسيار مستعد و آماده است و بررسي و تحليل اخبارهاي چند سال اخير، از موفقيت پروژههاي اپنسورس و گرايش بسياري از دولتها به سوي نرمافزارهاي آزاد حكايت ميكند.
كسب درآمد
شما ميتوانيد نسخههاي مختلفي از محصول را تهيه كنيد و براي هر نسخه يك مدت زمان ارائه خدمات پشتيباني مانند سه ماهه، شش ماهه و يك ساله تعريف كنيد. در يك مدل ديگر ميتوان بر روي هر نسخه، خدمات پشتيباني متفاوتي را ارائه نمود. براي نرمافزارهاي تخصصي، ميتوان صدها دلار خدمات پشتيباني براي هر بار اشكالزدايي سيستم، و براي يك دوره سه ماهه هزاران دلار تعريف كرد.
در گام بعد، سرويسهايي مانند نصب و راهاندازي، سفارشي نمودن و ارتقاي سيستم، بهترين راه درآمدزايي خواهند بود. به طوري كه درآمد واقعي نرمافزار اپنسورس از اين سرويسها خواهد بود. بااينكه سورسكد برنامه را در اختيار مشتري قرار ميدهيد بازهم، دلايل زيادي وجود دارد كه كاربران تمايل داشته باشند از شما سرويس بگيرند و هزينه آن را نيز پرداخت نمايند. برخي از كاربران توانايي توسعه برنامه را ندارند و يا به اين امر چندان رغبت نشان نميدهند. در بسياري از شركتهاي تجاري، عنصر "زمان" نقشي حياتي دارند وآنها ترجيح ميدهند با سرويسگيري از شما، عملاً در زمان خود صرفهجويي نمايند.
بنابراين سرويسهاي ارائه شده از سوي شما مورد استقبال قرار خواهد گرفت و يك راه كسب درآمد در نرمافزارهاي اپنسورس محسوب ميشود. به اين نكته ظريف نيز توجه داشته باشيد كه هيچكسي به خوبي شما به سورسكدها تسلط ندارد و زمان ساخت يك بسته اضافي و يا هر عمليات توسعه ديگر، براي تيم برنامهنويسي غير از تيم توسعه پروژه، بسيار طولاني و هزينهبر خواهد بود. هميشه كاربراني وجود خواهند داشت كه به نسخه رايگان قابل دانلود برنامه اكتفا نكنند و نيازمند استفاده از خدمات و سرويسهاي سفارش سازي شما باشند.
در نهايت، ميتوانيد از طريق مجوز نرمافزار كسب درآمد كنيد. هنگامي كه از يك مجوز اپنسورس براي نرمافزار خود استفاده ميكنيد، بدين معني نيست كه نميتوان نرمافزار را تحت مجوزي خارج از اپنسورس منتشر كرد. به دلايل بسيار زيادي، بهترين مجوز اپنسورس براي اين منظور General Public Licence) GPL) است. اين رويكرد مخصوصاً براي توابع كتابخانهاي و نرمافزارهايي كه در رده نرمافزارهاي مهندسي و بانكاطلاعاتي طبقهبندي ميشوند كاربرد دارد. با استفاده از مجوز GPL، هر شخصي ميتواند يك نرمافزار را براي توزيع مجدد با ديگر برنامههاي اپنسورس تركيب نمايد و باز تحت مجوز GPL منتشر نمايد و اگر مشتري نخواهد برنامه را توسعه دهد و مجدداً توزيع كند، لزومي ندارد كه برنامه تحت يك مجوز اپنسورس قرار گيرد.
بسياري از كاربران به صورت بالقوه تمايل ندارند نرمافزار فروختهشده به آنها تحت مجوز اپنسورس باشد و امكان تغيير و توزيع آن وجود داشته باشد. بنابراين ميتوانيد با سفارشي نمودن نرمافزار و ارائه يك نسخه مخصوص براي كاربر، مجوز اپن سورس را از برنامه بگيريد. اين رويكرد هيچگونه تضادي با مجوزهاي اپنسورس ندارد و با تمامي آنها سازگار است. اگر مشتري شما بخواهد محصول تحت مجوز GPL را توسعه دهد و آن را توزيع نمايد و شما فقط سورسكد برنامه را تحت مجوز GPL منتشر نماييد. اگر از مجوزهاي خانواده BSD براي مثال MIT) ،Apache و...) براي محصول خود استفاده مينماييد، نيازي به آزادكردن سورسكد برنامه اشتقاق شده نداريد.
حرف آخر
البته اپنسورس نمودن سورسكد برنامه، نوشداروي هر دردي نخواهد بود و در هر شرايطي نميتوان به سوي اپنسورس حركت كرد. همچنين مدل تجاري مبتني بر عدم دسترسي به سورسكد نيز ضامن موفقيت نيست و در مقايسه با مدل اپنسورس نيازمند سرمايهگذاري بيشتري است. سعي و كوشش و ميزان آگاهي و خطرپذيري شما در نتيجه تعيينكننده است و اين شما هستيد كه بايد با توجه به شرايط و آيندهاي كه تصور خواهيد كرد، تصميم نهايي را بگيريد. با يك جنبش هر چند كوچك در دنياي اپنسورس ممكن است محصول شما در فهرست موفقترين نرمافزارهاي اپنسورس قرار بگيرد. چون دنياي اپنسورس اين ظرفيت نهفته را در خود دارد.
پينوشت:
1- development and distribution models: در مدل توسعه و توزيع، نرمافزار پس از طي نمودن يك مرحله از توسعه، براي تست و آزمايش به صورت گسترده در ميان برنامهنويسان و علاقمندان توزيع ميشود. پس از مشخص شدن خطاها و اشكالات برنامه، مجدداً مرحله توسعه برنامه آغاز ميشود.
2- نرمافزارهاي بومي (Local Software) در مقابل نرمافزارهاي عمومي يا سراسري (Global Software) قراردارند و به نرمافزارهايي اطلاق ميشود كه داراي ويژگيها و قابليتهاي كشور يا منطقه محل توسعه هستند.
3- منظور برنامهنويساني هستند كه در استخدام يك شركت تجاري نيستند و به صورت آزاد و از روي علاقه به برنامهنويسي و توسعه نرمافزار ميپردازند.
ماهنامه شبکه
http://www.shabakeh-mag.com
ارسال مقاله توسط کاربر محترم سایت: sm1372