به تصدیق اندیشمندان و صاحب نظران، نه قله سر به فلک کشیده عرفانش در دسترس و دید محجوب ما بود و نه گام هایی لنگ آگاهی ما را توان پیمودن دامنه گسترده و ابعاد کمالاتش، و نه اندیشه قاصر را توان نفوذ در ژرفای وجودش .
عظمت شخصیت امام (ره) و عمق گستردگی آن حتی برای نزدیک ترین افراد و برجسته ترین شاگردانش ایشان قابل دسترسی و شناخت دقیق نبود و کسی را هم یاری چنین ادعا نیست .
با این همه هرکس متناسب با درک و ظرفیت و استعداد خویش و از زوایه ای آن هم در بعد ظاهری و اثباتی قطره ای از دریای حکمت و فرزانگی امام (ره) را چشیده است و با جمع آوری این قطره ها است که جویبارهایی از آن دریای فضلیت برای تشنه کامان تاریخ و نسل های آینده ،جاری می شود .
نام خمینی گلهای امید را در دلهای شکوفا می کرد و نقاب فریب از چهره سالوس صفتان و ستمگران به دور می افکند. او کسی بود که زور گوئیهای طواغیت غرب و شرق در آستان عزیز و منعیش همچون شراره ای از هیبت عزتش و سو سوزده ،و افسرده و خاموش می شدند. او کسی بود که شراب طهور «سلوک اخلاقی و نبرد انقلاب »را یک جا سر کشید و در این مسیر آنچه را که دیگران به چشم سر نمی دیدند به چشم دل می دید و آنچه را به گوش سر نمی شنید به گوش جان می شنید. و به روشنی اسلام ناب محمدی (ص) را از سایر جلوه ها دروغین آن (مانند اسلام شاهنشاهی، اسلام مقدس نمایان ،اسلام متحجرین، اسلام سرمایه داران بی درد و عافیت طلب) و در یک کلام «اسلام امریکایی» باز می شناخت که بر دیگران مشکل و بلکه غیر ممکن بود .
این قلم همچون دیگر صاحب نظران اعتقاد دارد ، انقلاب اسلامی ماهیتا یک حرکت ارزشی بود و به همین جهت با بسیاری از محاسبات علمی سازگاری و انطباق نداشت و بطور قطع و یقین بنیانگذار و رهبر فقید انقلاب کبیر اسلامی موفق و پیروزی آن نیز ارزش های اعتقادی جامعه تحت رهبری خویش را به عنوان دستمایه و سرمایه کار خویش برگزید و با تعریف و یادآوری این ارزش ها که به صورت بالقوه در فطرت هایی پاک انسان ها موجود بود به بارور ساختن و بهره دهی اعتقادات ارزشی آنان دست یافت . بر احدی پوشیده نیست که ارزش های یاد شده در تعالیم حضرت امام (ره) مستفاد و مستخرج از متن معارف غنی اسلام و تشیع بود. ضمن آنکه باید اذعان داشت اعجاز کلام و رهبری آن حضرت بدان جهت بود که امام (ره) خود معلم اخلاق و استاد تهذیب و تهذب نفس بود و مشی و مرام حضرتش قبل از بیان و زبان و کلاس درس ممثل و مصداق عینی همان ارزش ها بود. ارزش هایی چون عبودیت و تعبد، زهد و پارسایی، شجاعت و مجاهدت در راه خدا، ایثار و فداکاری برای ارزش های اجتماعی و عمومی و هوشمندی و حضور فعال در متن جامعه و تحولات آن در جزء جزء شخصیت حضرت امام (ره) متجلی بود .
و البته به این نکته نیز باید اشاره شود که امام (ره) در زمره عالمان و فقهایی نبود که به بحث و درس و رتق و فتق امور دینی و مذهبی صرف مقلدین قانع باشد و بلکه نگاه تیزبین و هوشمندش همه زوایای جامعه، حکومت، مجلس ،حوزه ها، دانشگاه ها، جوامع روشنفکری، فرق مذهبی، صنعت، اقتصاد، بازرگانی، ادبیات و در یک کلام همه جا را زیر نظر داشت و مسئولانه و فعالانه عکس العمل نشان می داد. امام راحل با عینیت دادن اوصافی در خود و نیل به توفیق بر این باور بود که چنانچه جامعه نیز آن خصلت ها را در خویش احیاء کند موفق خواهد شد و با این دیدگاه می توان نتیجه گیری نمود که نهضت بزرگ امام خمینی (ره ) پیش از آنکه یک انقلاب اسلامی و دینی تلقی گردد یک انقلاب ارزشی با رویکرد دینی - مذهبی در نهاد جامعه بود. راقم این سطور با توجه به آغاز هفدهمین سالروز جانسوز بنیانگذار و احیاءگر آئین محمد (صلی الله علیه واله)_ حضرت امام خمینی (ره)_ بر آنست تا در این مقاله کوتاه و فشرده ضمن معرفی ارزش ها از دیدگاه معظم له متعاقبا آفاتی که این ارزش های انقلاب را تهدید می کند، فهرست وار مطرح و بار دیگر مردم و مسئولین دلسوز نظام اسلامی را به تعمیق و تامل دعوت نماید .
● بیان ارزش های انقلاب اسلامی از منظر امام خمینی (ره (:
تحلیل گران بر این عقیده هستند،که ارزشهای انقلاب اسلامی، سرمایه بیرونی وجود ملکوتی رهبر فقید کبیر انقلاب بوده اند، زیرا اگر ویژگی های شخصی ،شخصیتی و درونی حضرت امام (ره) را بخشی از سرمایه رهبری آن بزرگوار بدانیم بدون شک به سرمایه های بیرونی دیگر معتقد خواهیم شد که دستمایه مدیریتی و زعامت آن رهبر فرزانه و مرجع موفق بوده است و این بخش همان ارزش های انقلاب اسلامی اند .
این ارزشها که بیشترین توجهات امام راحل از ۱۵ خرداد ۴۲ تا بهمن ۵۷ و حتی تا پایان عمر شریفش به آنها معطوف گشته و به تکرار در مناسبات های گوناگون با امت خویش در عرصه های مختلف بیان فرموده اند بشرح ذیل می باشد که به یادآوری آنها اکتفا می شود :
۱ - حضور مردم در صحنه: یکی از عوامل ایجاد و ابقای انقلاب اسلامی و پویایی و تبلور و حیات و استمرار آن طی ربع قرن اخیر حضور مسئولانه و متعهدانه مرحوم در صحنه بوده است. (۱ (
۲ - ایمان: از ارزش هایی بنیادین انقلاب اسلامی از دیدگاه حضرت امام (ره) عنصر ایمان بود. با این عنصر پیوند بین امام و امت یک پیوند عاطفی عمیقی بود که هدایت انقلاب از همین طریق امکان پذیر بود.(۲ (
۳ - ایثار : روحیه ایثارگری و فداکاری از سرمایه های انقلاب و از دلایل پیروزی انقلاب به حساب می آمد. (۳ (
۴ - جهاد: تاریخ درخشان اسلام گواه صادقی است که "جهاد" یکی از ارکان استقرار و توسعه مکتب بی بدلیل آئین محمدی (صلی الله علیه واله) در طول زمان و مکان بوده است و انقلاب اسلامی که منادی احیاء دوباره نهضت دینی به منظور حاکمیت ارزش های الهی بشمار می آید در مسیر حرکت خویش از این عنصر سازنده و رهایی بخش بهره های فراوانی برده است .
حضرت امام خمینی (ره) خود از مصادیق بارز جهاد فی سبیل الله و مجاهدین در راه خدا بود و با جهاد تبلیغی و عملی خود از سنین نوجوانی در عرصه های جهاد اکبر و اصغر علیه ستمگران،و استعمارگران، سر بلند بیرون آمد و خود نیز منادی بزرگ جهاد گردید و این ارزش را به عنوان نقطه عطفی در ارزیابی ارزشهای انقلاب اسلامی مورد عنایت و تاکید قرار می داد.(۴ (
۵ - شهادت: در فرهنگ اسلام واژه ای است که قداست خاصی دارد، اگر کسی با مفاهیم اسلامی آشنا باشد و در عرف خاصی اسلامی این کلمه را تلقی کند، احساس می کند که هاله ای از نور این کلمه را فرا گرفته است و آن کلمه " شهید" است. شهادت سلاحی است که هیچ دشمنی قادر به ارائه و عرضه قوی تر از آن نیست و ملتی که با این سلاح به جنگ دشمن می روند پیروزی را به معنی اصلی و کامل آن بدست می آورند. ملت فهیم و شجاع ایران که تمامی سربلندی ها و افتخارات خویش را مرهون اسلام و معارف متعالی آن هستند و همواره عزت خود را در مسیر تدین به اسلام و تمسک به پیامبر اکرم (صلی الله علیه واله) و اهل بیت مطهرش (علیهم السلام) بدست آورده اند، در پویش واقعیت جهاد و چه بسیار این گوهر گرانقدر شهادت را بدست آورده و با همین اسلحه نیرومند دشمنان خویش را از لحاظ مادی و معنوی خسته و ناامید ساخته اند به جرات باید گفت رمز پایداری مردم سلحشور و با فرهنگ ایران در طول قرن های متمادی در میان دریایی از توطئه و فشارها و ستم های درونی و بیرونی، تمسک به جهاد فی سبیل الله و قبول شهادت در راه خدا بوده است و اگر نمی بود این رویکرد، نام ایران به تاریخ می پیوست و ملت ایران در میان هجوم های بزرگی که به او شده است هضم و منهدم می شود.(۵ (
۶ - ساده زیستی : یکی از ارزش های رفتاری و شخصیتی امام خمینی (ره) همچون ائمه هدی(ع) زهد و پرهیز از دنیا بود که ساده زیستن و دوری از تجملات نمود عینی و چهره شاخص این پرهیزگاری می باشد. وجود چنین خصوصیتی در امام (ره) سبب شد تا گرایش مردم به سوی ایشان روز به روز افزون گردد و دامنه نفوذ حضرتش در قلوب جامعه گسترش یابد. به این نکته ظریف هم باید توجه داشت که اسلام با رفاهیات سرجنگ و ستیز نداشته و ندارد و حکم به اباحه رفاه مشروع فرموده است و اگر هم در اخلاق اسلامی، نفی تجمل گرایی و دوری از دنیازدگی پررنگ می باشد، به عنوان ضرورتی برای تسریع در حرکت تکاملی انسان مطرح گشته است لذا امام (ره) به عنوان معمار و طراح بنای رفیع انقلاب کبیر اسلامی، ساده زیست و پرهیز از تجملات را یکی از ارزشهای انقلاب مطرح و خود بدان پای بند بود و در طول حیات مبارکش همگان را بویژه روحانیون و مسئولان عالیرتبه نظام اسلامی را به این ارزش و پاسداری از آن توجه می دادند. (۶ (
۷ - وحدت کلمه: بداهت نقش وحدت کلمه در انقلاب اسلامی و آثار معجزه گرانه این عنصر بحث و تفصیل پیرامون آن را غیر ضروری می نماید. امام (ره) وحدت همگی براساس اصول و مصالح عالیه را برطرح مسائل ثانویه ای که ممکن بود تفرقه آمیز باشد ارجح می دانست و همواره از وحدت کلمه به عنوان رمزی از رموز پیروزی و ارزشی از ارزش های انقلاب اسلامی یاد می فرمود و آن را از اوجب واجبات می شمرد.(۷ (
● آسیب شناسی انقلاب اسلامی از نگاه امام ( ره ):
بنابراین آنچه که می تواند اقتدار انقلاب اسلامی، پویایی و استمرار آن را مورد تهدید قرار دهد مانند هر پدیده دیگر دارای دو منشاء است: یکی منشاء درونی و دیگری منشاء بیرونی. اینک آسیب های مورد اشاره را از منظر مدیر، طراح و معمار انقلاب اسلامی - امام راحل - فهرست وار بر شمرده و یادآوری می نمائیم :
الف. آسیب های داخلی (درونی) انقلاب اسلامی :
۱ - نفوذ افکار و اندیشه های انحرافی:
دیگر از طریق دوستان و پیروان به علت ناآشنایی درست با مکتب، مجذوب یک سلسله نظریات و اندیشه های بیگانه و یا استحاله شدگان فرهنگی می گردند و آگاهانه یا ناآگاهانه آن نظریات رنگ و لعاب مکتبی و ارزشی می دهند و عرضه می نمایند.(۸ )
۲ - عدم حضور اندیشمندان و روحانیت در صحنه:
این مهم مانع از نفوذ نااهلان و نامحرمان و مغرضان و جاهلان و خودباختگان به عرصه اندیشه و مدیریت انقلاب می گردد.(۹ )
۳ - نفوذ فرصت طلبان:
۴ - پیروی ازتمایلات نفسانی و گرایش به زندگی اشرافی :
۵ - بر مسند رسیدن راحت طلبان :
راحت طلبان چه در صحنه سیاست و اداره داخل کشور و چه در عرصه بین الملل، حرکت ها و باید و نبایدها را بر محوریت تحصیل راحتی خویش تفسیر، تائید و یا رد می کنند راحت طلبان هیچگاه در اندیشه رفاه عمومی و توزیع عادلانه ثروت نبوده و نخواهند بود. راحتی طلبی مسئولان بلند پایه نظام اسلامی و مدیران ارشد اجرایی کشور آنان را به زخارف دنیوی متمایل و تدریجاً طماع خواهد ساخت و طمع، عقل معاش و عقل معاد را از ایشان خواهد ربود. و به همین دلیل امام در این زمینه هشدار داده و اخطار نموده اند.(۱۲ )
۶ - ایجاد تفرقه و اختلاف:
۷ - فراموش شدن هدف:
۸ - دور شدن از ولایت فقیه:
۹ - تضعیف ارزش ها و نهادهای انقلابی:
۱۰ - نفوذ در دستگاه های اجرایی: یکی دیگر از آسیب های انقلاب اسلامی نفوذ نااهلان و ظاهرالصلاح در دستگاه های اجرایی کشور و تصدی مناسب و مسئولیت هاست. ایشان ممکن است با حمایت یا بدون حمایت اجانب بر سر کار آیند و لذا حضرت امام (ره) در فرازهایی از وصیت نامه سیاسی- الهی خود به این مهم اشاره داشته اند و نسبت به این عامل بیماری زای خطرناک هشدار داده اند.(۱۷ )
ب- آسیب های خارجی (بیرونی) انقلاب :
۱ - شبیخون و تهاجم فرهنگی:
۲ - بحران های سیاسی:
پینوشتها:
۱ - صحیفه نور: جلد ۱۹ صفحه ۲۳۸. صحیفه نور ۲۰۹۰ صفحه ۴ صحیفه نور جلد ۱۵ و صفحه ۲۷
۲ - قادر فاضلی، جاوید نامه، وصیت نامه حضرت امام خمینی _ره صفحه ۲۴ - ۲۲ و صفحه ۴۶ - ۴۲ صحیفه نور، جلد ۱۷ و صفحه ۱۰۱
۳ - سید حمید روحانی، بررسی و تحلیلی از نهضت امام خمینی جلد ۱ صفحه ۴۸۷ سرگذشت های ویژه از زندگی حضرت امام خمینی (ره) به روایت جمعی از فضلاء جلد ۵ صفحه ۸۶ صحیفه نور ۱۷۹۰ صفحه ۱۸۹
۴ - صحیه نور، جلد ۵ صفحه ۲۶۳
۵ - شهید، صفحه ۷۲ شهید مرتضی مطهری، انتشارات صدرا کشف الاسرا، امام خمینی (ره( صحیه نور جلد ۱۷ صفحه ۱۰۴
۶ - علامه شهید مرتضی مطهری، نهضت های اسلامی در صد ساله اخیر صفحه ۱۰۷، صحیفه نور جلد ۷ صفحه ۲۱۷
۷ - صحیفه نور جلد ۱۵ صفحه ۲۷ و ۱۰۸ و ۲۴۴
۸ - نهضت های اسلامی در صد ساله اخیر، فحه ۹۳- ۹۰ صحیفه نور، جلد ۱۲ ص ۲۲ صحیفه نور، جلد ۷ صفحه ۲۲۶، صحیه نور جلد ۲۰، ۱۲۷
۹ - صحیفه نور، جلد ۲۰ صفحه ۱۳۰ صحیفه نور جلد ۱۷ صفحه ۲۶۲ صحیفه نور جلد ۲ صفحه ۲۰
۱۰ - قادر فاضلی، همان منبع ۶۸-۶۶ و ۹۰-۸۸
۱۱ - صحیفه نور جلد ۲۰ صفحه ۱۳۰
۱۲ و ۱۳ همان منبع صفحه ۱۹۴ صفحه ۲۰ و ۹۰ و ۱۳۰- ۱۲۵
۱۴ - صحیفه نور جلد ۷ صفحه ۷۸ و ۶ صحیفه نور جلد ۵ صفحه ۲۴۱ صحیفه نور، جلد ۹ صفحه ۷۲ و ۷۶ صحیفه نور جلد ۲۰ صفحه ۲۳۵ صحیفه نور، جلد ۲۱ صفحه ۳۸
۱۵ - صحیفه نور جلد ۹ صفحه ۱۷۰ و ۲۵۱
۱۶ - صحیفه نور جلد ۲۱ و صفحه ۷۶ و ۸۰-۸۸ و ۱۸۳- ۱۸۲
۱۷ - وصیت نامه سیاسی۰ الهی امام (ره) صفحه ۶۸
۱۸ - صحیفه نور، جلد ۲۱ صفحه ۱۸۴ دیدگاه های فرهنگی امام خمینی (ره) خانم کبری اسدی موسسه نشر و تحقیق ذکر
۱۹ - قادر فاضلی، جاوید نامه، صفحه ۶۱-۵۹ صحیفه نور جلد ۲۱ صفحه ۱۰۸ - ۱۰۷
ارسال توسط کاربر محترم سایت : j133719
/ج