کاربرد انرژي خورشيدي در معماري و برنامه ريزي شهري (1)
چکيده
کليد واژه ها: خورشيد و انرژي خورشيدي، معماري خورشيدي، سيستم هاي فعال (3) و غير فعال خورشيدي (4)، کالکتورهاي خورشيدي (5)، تأسيسات فتوولتاييک (6)، شهرسازي خورشيدي
مقدمه
صرفه جويي دقيق در مصرف انرژي و استفاده و به کارگيري موثرتر از اشکال منطبق با محيط زيست (به ويژه انرژي خورشيدي) به صورت يک فرضيه، نقش محوري را در کار افراد متخصص در اين زمينه ايجاد کرد. اين رويکرد جديد پاسخي عمل گرايانه به شرايط موجود بود و تنها بر اساس تمايل هاي مدگرايانه نبود.
حال، پس از گذشت سه دهه، مي توان تعداد زيادي از ساختمان هاي برجسته و ممتازي را نام برد که مفاهيم بلند پايه ي معماري پايدار در آن ها آشکار است. اين ساختمان ها بيانگر تعابير جديد و کاربردهاي موثر و جامع انرژي محيطي براي گرمايش، سرمايش، تهويه ي طبيعي، روشنايي و توليد الکتريسيته هستند. از جمله ساختمان هايي که انرژي خورشيدي در طراحي آن ها به عنوان يک معمار اصلي محسوب مي شود و به شکل موثر مورد استفاده قرار مي گيرد، مي توان به خانه ها و مجتمع هاي مسکوني از هر نوع و با هر ابعادي، مدارس، دانشگاه ها، ادارات، موزه ها، نمايشگاه ها و بسياري از کاربري هاي ديگر اشاره کرد.
خورشيد: جنبه هاي حسي و فن آوري
نور خورشيد تأثير مستقيمي بر توليد هورمون ها در بدن دارد و در نتيجه بر روي حالات، انگيزه، اشتياق و خواسته هاي بشر تأثير مي گذارد. نور خورشيدي به بدن انسان مي تابد و به آن انرژي مي دهد. در اثر تابش نور خورشيد (آفتاب) بر اشياء است که انسان مي تواند آن ها را ببيند و زيبايي آن ها را حس کند که اين زيبايي حاصل القاء نور است و تابش نور به اشياء، شکل، رنگ و حجم مي دهد. نور خورشيد به گل ها و درختان و جنگل ها زندگي مي بخشد، مناظر زيباي طبيعت را پديد مي آورد و قابل رويت مي کند و در واقع نور خورشيد منبع و اساس رشد و توليد غذاي بشر است. خورشيد به زمين تابيده و آن را
تصوير 2: يک ساختمان خورشيدي
مآخذ :Behling ص: 223، 1996
تصوير 3: خورشيد منبع نور وگرما
مآخذ: Herzog ص:23، 1996
خورشيد، خانه هاي ما را روشن و گرم مي کن و آب انباشته شده، باد و موج هاي دريا را گرم مي کند. برداشت هاي حسي انسان از طريق تجربه فيزيکي و قابليت بصري، زيبايي چند بعدي خورشيدي که هميشه منبع الهام هنرمندان و از جمله معماران بوده است را به بشر منتقل مي کند.
با اين حال، يکي از مواردي که در استفاده از خورشيد به عنوان شکلي از انرژي بايد مورد توجه قرار گيرد، ناپيوستگي تابش آن است. ناپيوستگي تابش خورشيدي در گذشته با کاربرد اشکال ديگري از انرژي به عنوان جايگزين يا با مهاجرت و جابه جايي رفع مي شد. مردم به نواحي که در آن جا فصل تابستان بود يا نواحي و اقليم هاي گرم تر جنوبي که زمين قابل کشت داشتند، مهاجرت مي کردند؛ و يا از نواحي حفاظت شده ي خود به نواحي که بيش تر در معرض نور خورشيد بودند، و در فصول سرد بر خلاف آن، نقل مکان مي کردند. انسان الگوي کلي زندگي اش را با وجود خورشيد، هماهنگ ساخته است.
خورشيد با تابش عظيم و بي انتهاي خود هيچگاه به شخص يا گروه خاصي تعلق نداشته است و متعلق به تمام موجودات زنده و غير زنده ي کره ي زمين و ساير کرات است. با اين همه، حتي اگر خورشيد ميليون ها بار بتابد تا انرژي مورد نياز امروز مردمان کره زمين را فراهم کند، باز هم اين مساله بايد در ارتباط با ساختمان ها، با حداکثر دقت در نظر گرفته شود، چرا که ساختمان ها جمع کندگان عظيم انرژي و نور خورشيد هستند که سايه خود را بر ساختمان هاي ديگر و بر زمين مي اندازند و در نتيجه قسمت هايي که در سايه قرار مي گيرند، مالکيت خورشيد را از دست مي دهند و در عوض ساختمان هايي که در معرض انرژي خورشيدي هستند مالکيت آن را از دست مي گيرند.
بنابراين استفاده از خورشيد بايد تمام عرصه ها از کاربري هاي شخصي (انساني) گرفته تا کاربري هاي تکنيکي و اجتماعي (انساني - زيست شناسي) را شامل شود.
تصوير4: خورشيد وساختمان ها
مآخذ:Herzog، ص:26، 1996
معماري خورشيدي
يکي از اشکال استفاده از انرژي خورشيدي در ساختمان به صورت مستقيم (انفعالي) است که در آن کيفيت و چگونگي معماري ساختمان، دريافت و ذخيره ي انرژي خورشيدي را فراهم مي کند.
کاربردهاي شخصي استفاده از نور خورشيد، چون گرمايش ساختمان يا اتاق ها با تابش خورشيد را نيز مي توان جزء کاربردهاي انفعالي يا مستقيم انرژي خورشيدي به شمار آورد.
تصوير 5: ايوان خورشيدي يک خانه ي خورشيدي
مآخذ:Herzog، ص:61، 1996
تصوير 6: گلخانه خورشيدي يک خانه ي خورشيدي مآخذ: Herzog، ص:75، 1996
تصوير 7: يک خانه ي خورشيدي با گرمايش انفعالي خورشيدي
کاربرد فني محض از انرژي خورشيدي بايد در کالکتورها (جمع کننده هاي انرژي خورشيدي) و سطوح تبديلي (مثل کالکتورهاي حرارتي) و تأسيسات فتوولتاييک (مبدل هاي انرژي خورشيدي به انرژي الکتريکي) رخ دهد، که از آن ها، انرژي به واحدهاي ذخيره يا مکان حقيقي خود جهت استفاده، انتقال مي يابد. اين يک کاربرد غيرمستقيم (يا فعال) از انرژي خورشيدي است، و تأسيسات تکنيکي آن، بر روي بدنه ي ساختمان، جايي که عاملي براي ايجاد سايه نباشد، نصب مي شوند.
از جمله نکات و مراحلي که در راستاي شکل گيري و اجراي يک پروژه ي معماري خورشيدي بايد مورد نظر قرار گيرند، مي توان به مواردي چون سايت ساختمان، شکل و فرم و مصالح ساختمان و خود ساختمان اشاره کرد که در ادامه به شرح هر يک پرداخته شده است.
تصوير 8: اتاق نشيمن يک خانه ي خورشيدي انفعالي
مآخذHerzog، ص: 73، 1996
تصوير 9: يک ساختمان اداري با کلکتورهاي خورشيدي
مآخذ: Herzog، ص: 103، 1996
سايت هاي ساختماني
منابع طبيعي قابل دسترس در يک مکان خاص، به خصوص خورشيد، باد و گرماي درون زميني بايد در تعيين موقعيت اقليمي ساختمان ها منعکس شوند و نيز در طراحي اوليه شکل و سطوح و لايه هاي ساختماني منظور گردند. بر حسب موقعيت جغرافيايي، شکل کالبدي، ترکيبات مواد و مصالح و اين که سازه براي چه منظوري مورد استفاده قرار گرفته، الگوهاي گوناگون موجود يا جديد براي ايجاد يک سازه در ارتباط متقابل با عوامل مکاني که در زير آمده است، بايد مدنظر قرار گيرد.
* داده هاي اقليمي (ارتفاع خورشيد، تغييرات فصلي و ناحيه اي نور خورشيد، دماهاي متفاوت هوا، نيروي باد و مسير آن، دوره هاي زماني که در آن بادها مي وزند، ميزان رطوبت و بارش و غيره).
تصوير 10: يک خانه ي خورشيدي هم ساز با اقليم
مآخذ: Herzog، ص:76، 1996
تصوير 11: گنبد پارلمان آلمان هماهنگ با تغييرات ارتفاع و زواياي خورشيدي
مآخذ: Herzog، ص: 133، 1996
تصوير 12: يک ساختمان خورشيدي هماهنگ با توپوگرافي وشيب زمين
مآخذ:Herzog، ص:121، 1996
* موقعيت، شکل هندسي، اندازه ها و ابعاد ساختمان هاي مجاور، ساختارهاي توپولوژيکي (زمين شناسي)، آب و پوشش گياهي (الگوهاي متغير سايه اندازي، انعکاس، حجم، تشعشعات و تابش و غيره).
* تناسب جرم و توده هاي زميني موجود به عنوان بدنه هاي ذخيره حرارتي (گرمايي).
* الگوهاي انساني و مکانيکي حرکت.
* قراردادها و آيين نامه هاي موجود ساختمان سازي و ميراث هاي معماري.
مصالح و شکل ساختمان
در استفاده از مصالح، اشکال ساختماني، فن آوري سازه، حمل و نقل، نصب و مونتاژ قطعات توليدي مربوط به اجزاي ساختماني، بايد محتوا، مقدار انرژي و چرخه ي عمر (طول عمر) مصالح در نظر گرفته شود.
* مواد خام قابل بازيافت که به مقدار کافي با مقادير دقيق در دسترس هستند و اشکال ساختماني شامل انواع سازه ها و ساختمان هايي که داراي حداقل مقدار مصرف انرژي اوليه هستند، بايد در اولويت قرار داده شوند.
تصوير 13: سازه ي شيشه اي شفاف خورشيدي با نام Lite Wall
مآخذ: Herzog، ص:199، 1996
تصوير 13: سازه ي شيشه اي شفاف خورشيدي با نام Lite Wall
مآخذ: Herzog، ص:199، 1996
تصوير 15: عايق حرارتي شفاف شيشه اي خورشيدي
مآخذ: Herzog، ص:202، 1996
* ساختارهاي باربر و پوسته ي ساختمان ها بايد مقاوم باشند و دوام زيادي داشته باشند، به طوري که از کارايي و موثر بودن مصالح، نحوه ي عمل و مصرف انرژي آن ها اطمينان حاصل شود و هزينه ي دفع را به حداقل رساند.
يک ارتباط بهينه ميان انرژي توليد شده يا مورد استفاده در طول عمر آن، بايد حاصل شود.
عناصر و اجزاي ساختماني که به طور فعال يا غيرفعال انرژي خورشيدي مصرف مي کنند و آن دسته از المان هايي که به راحتي قادر به استفاده براي رفع مشکلات طراحي و ابعادي هستند، موادي هستند که بايد در آينده براي گسترش آن ها تلاش شود و بايد استفاده ي آن ها را در اولويت قرار داد.
سيستم هاي جديد و محصولات توليد شده در زمينه ي انرژي و فن آوري ساختمان، بايد اين قابليت را داشته باشند که به آساني با اجزاي ساختمان يکپارچه و ترکيب گردن و به راحتي قابل تعويض و تجديد باشند.
تصوير16: عايق حرارتي شفاف خورشيدي به نام Kapipane
مآخذ: Herzog،ص: 203، 1996
تصوير 17: عملکرد مقطع يک خانه ي خورشيدي با تغييرات خورشيد
مآخذ: Herzog، ص:76، 1996
تصوير 18: استفاده از مصالح و سازه هاي قابل تغيير دريک استاديوم خورشيدي
مآخذ: Herzog، ص:89، 1996
ساختمان
* عملکردها بايد در پلان و مقطع به گونه اي مشخص شوند که تغييرات دما و نواحي دمايي محاسبه گرديده باشد.
* نقشه کشي و اجراي ساختمان و انتخاب مصالح بايد بر اساس يک راهکار و مفهوم انعطاف پذير و قابل تغيير باشد، به گونه اي که تغييرات بعدي در به کارگيري و استفاده از آن ها بتواند با حداقل هزينه براي مصالح و انرژي صورت پذيرد .
* نفوذپذيري پوسته ساختمان نسبت به نور، گرما و هوا، و نيز شفافيت پوسته ساختمان بايد قابل کنترل و قابل اصلاح باشد، به گونه اي که بتواند در برابر تغييرات شرايط آب و هوايي محلي عکس العمل نشان دهد (مثل ميزان دريافت انرژي خورشيدي، محافظت در برابر تابش، انعکاس نور، سايه اندازي، محافظت در برابر گرم شدن هاي موقتي و تهويه قابل تطبيق طبيعي).
تصوير 19: پوسته ي نفوذ پذير دريک ساختمان خورشيدي
مآخذ: Herzog، ص:99: 1996
تصوير 20: رفاه خريداران وبازديد کنندگان دريک مارکت خورشيدي
مآخذ: Herzog،ص: 91، 1996
منابع تکنيکي و انرژي که در يک ساختمان مورد استفاده قرار مي گيرد، بايد متناسب با عملکردهاي ساختمان باشند، بررسي ها نشان مي دهند که نيازها براي گروه هاي مختلف استفاده کننده بايد دوباره مورد بازبيني قرار گيرند و در هر جايي که لازم است اصلاح گردند. ساختمان ها با کاربري هاي خاص، از قبيل خانه ها، موزه ها، کتابخانه ها، بيمارستان ها و غيره، بايد به طور جداگانه در نظر گرفته شوند، چرا که شرايط آب و هوايي و اقليمي خاصي براي هر يک از آن ها وجود دارد.
شهرسازي خورشيدي
شهر، در کل بايد به عنوان يک ارگانيسم با طول عمر کاملاً طولاني مورد توجه قرار گيرد، همواره اين امکان براي يک شهر بايد وجود داشته باشد که تغييرات ثابتي که در ساختار و ظاهر شهر به وجود مي آيند، قابل کنترل باشند تا حداقل اختلال و حداکثر استفاده از منابع انرژي حاصل شود.
شهرها منابعي به شکل ساختمان هستند که داراي ظرفيت انرژي اوليه بالايي هستند. دستيابي به يک يکپارچگي منسجم تر با تعادلي کامل ميان طبيعت، همسايگي هاي گوناگون، ساختمان ها و فضاهاي باز، فراساختارها و عملکرد آن ها، سيستم هاي حمل و نقل و ارتباطات، بايد در معرض يک فرايند ثابت که چرخه هاي طبيعي تجديدپذيري انرژي را دنبال مي کند، مورد اصلاح و احياء و بازسازي قرار گيرد.
آنچه که در اين نوع شهرسازي بايد در نظر گرفته شود، سايه اندازي نواحي خارجي ساختمان است: به عبارت ديگر کاربرد اجتماعي و همگاني انرژي خورشيدي. ساختمان ها بر روي کالکتورهاي بيولوژيکي، يعني نواحي که گياهان رشد مي کنند، نيز سايه ايجاد مي کنند. اين مساله باعث کاهش درجه ي حرارت زمين و کاهش زماني است که مي توان از گل ها و درختان لذت برد. در حقيقت، بيشتر گياهان ممکن است نتوانند تحت چنين شرايطي رشد کنند.
يکي از نيازهاي پايه اي و اساسي، نياز به پيشرفت متمرکزتر جهت ايجاد همسايگي هاي متراکم و همچنين ايجاد خدمات، منابع و مراکز فرهنگي است که عابر پياده نيز بتواند به راحتي به آن دسترسي پيدا کند. بدين ترتيب، حجم ترافيک و تعداد معيارها و ابعاد فراساختاري را مي توان کاهش داد.
نواحي و قسمت هاي خارجي ساختمان، در گسترش با تراکم بالا، از اهميت اجتماعي خاصي برخوردارند. روشنايي کامل اين قسمت ها، حس بصري و احساس رفاه و راحتي افراد را تقويت مي کند. فضاهاي بازي که مي توان در آن ها قدم زد، بازي کرد و يا اوقات فراغت را در آن گذراند، بايد تحت تأثير کامل نور و گرماي طبيعي خورشيد باشند. اين نوع کاربرد مستقيم يا انفعالي انرژي خورشيدي، از نظر تکنولوژي خورشيدي، نسبت به استفاده از نور خورشيد در فضاهاي داخلي ساختمان، داراي کارايي بالاتري است (البته اگر به بعد فضاي خارجي ساختمان (براي مثال با کنار گذاشتن وسايل نقليه) توجه شود).
اشکال ساختماني موقعيت و قرارگيري آن ها در ارتباط با يکديگر، به طور خودکار منجر به انتشار و پخش نور خورشيد و اثرات فردي، تکنيکي و اجتماعي که در بر دارد، مي شود. در اشکال متراکم گسترش، کاربرد اجتماعي و همگاني از اهميت اصلي برخوردار است.
شکل ساختارهاي شهري و مناظر طبيعي ساخت بشر، بايد با استفاده از فاکتورهاي محيطي و اقليم شناسي که در ادامه بيان مي شود، مديريت گردد:
تصوير 21: طرحي براي يک دهکده ي خورشيدي در ايسلند
مآخذ: Herzog، ص: 176، 1996
تصوير 22: طرحي براي يک دهکده ي خورشيدي در ايسلند
مآخذ: Herzog، ص: 177، 1996
* کنترل دما و استفاده از روشنايي طبيعي روز در خانه ها و مکان هاي عمومي.
* توپوگرافي (فرم زمين، پرتوگيري و در معرض نور خورشيد قرار گرفتن به شکل کامل، شرايط و مکان هاي عمومي).
* مسير و شدت وزش باد (در امتداد خيابان ها، خانه ها، فضاها و مکان هاي عمومي سرپوشيده، تهويه سيستماتيک، راهروهاي هواي سرد).
* پوشش گياهي و توزيع مناطق گياهي (تأمين اکسيژن، وجود گرد و خاک، تعادل دمايي، سايه اندازي،بادشکن ها).
* بررسي آب هاي زيرزميني (رباطه ي ميان آب و سيستم هاي راه آبي).
تسهيلات سرويس دهي و توليد مي توانند يکديگر را تکميل کنند و به شکل موثرتري مورد استفاده قرار بگيرند. پياده ها و وسايل نقليه اي که بدون استفاده از سوخت هاي فسيلي حرکت مي کنند، راهکارهايي هستند که بايد در مناطق شهري مورد توجه قرار گيرند. حمل و نقل عمومي نيز بايد مورد پشتيباني ويژه قرار گيرند، نياز به پارکينگ عمومي نيز بايد کاهش يابد و مصرف بنزين و ساير سوخت ها نيز بايد به حداقل رسد.
تصوير 23: پلان زونA از يک دهکده ي خورشيدي در ايسلند و جهت گيري خانه ها به سمت خورشيد وهماهنگي با توپوگرافي
مآخذ: Herzog، ص: 179، 1996ص: 180، 1996
تصوير 24: طرحي براي شهر خورشيدي Lize- Pichling در استراليا
مآخذ: Herzog، ص: 180، 1996
در مکان هاي عمومي شهرها و حومه ها، بايد اقداماتي جهت بهبود آب و هواي شهري، کنترل دما، حفاظت در برابر باد، سرمايش و گرمايش خاص اين مکان ها و با استفاده از انرژي هاي تجديدپذيري چون انرژي خورشيدي، انجام گيرد و قدم هايي در اين زمينه برداشته شود.
تصوير 25: سايت پلان شهر خورشيدي Lize- Pichling در استراليا
مآخذ: Herzog، ص:183، 1996
تصوير 26: اسکيس از پوشش گياهي و طبيعت شهر خورشيدي Lize- Pichling در استراليا
مآخذ: Herzog، ص:184، 1996
تصوير 27: اسکيس از جهت گيري خانه ها به سمت خورشيد درشهر خورشيدي Lize- Pichling در استراليا
نتيجه گيري
تصوير 28: اسکيس از جهت گيري خانه ها وخيابان ها به سمت خورشيد در شهر خورشيديLize- Pichling در استراليا
تصوير 29: مقطعي از شهر خورشيدي Lize- Pichling در استراليا ونمايش واکنش خانه ها به تغييرات زوايه ي تابش خورشيد
بنابراين پروژه هاي معتبر آينده پروژه هايي هستند که مقدار و نيز چرخه ي حيات مصالح و مواد ساختماني و استفاده از انرژي هاي تجديدپذير چون خورشيد را مدنظر قرار دهند و تأثيرات ساختماني را بر فضاهاي شهري و محيط به طور کامل لحاظ کنند، به طوري که مناظر و چشم اندازهاي طبيعي حفظ گردد و ساختمان ها و شهرهايي همساز و هماهنگ با طبيعت ايجاد شوند.
پينوشتها:
1- بيش تر مطالب اين مقاله حاصل ترجمه ي بخشي از کتاب Urban planing "Solar Energy in Architecture and" نوشته ي "Thomas Herzog" ، توسط نگارنده مي باشد.
2- دانشجوي کارشناسي ارشد، دانشگاه آزاد اسلامي واحد خوراسگان.
3- Active Solar System
4- Solar System Passive
5- Solar Callectors
6- Photovoltaic Installations
* بندتي، آلودو، 1384. «نورمن فاستر»، ترجمه ي: م. موسوي، تهران: انتشارات نشر خاک، چاپ دوم.
* دنکاي، مارک و برون، جي. 1386. «خورشيد باد و نور، طرحي اقليمي (استراتژي هاي طراحي در معماري)، ترجمه: س. آقايي، تهران، انتشارات گنج هنر، ويرايش دوم.
* حاج سقطي، اصغر. 1380. «اصول و کاربرد انرژي خورشيدي»، تهران، انتشارات دانشگاه علم و صنعت ايران، چاپ اول.
* Behling, Sophia. 1996. Sol Power (The evolution of solar architecture), Germany, VG Bild-Kunst, Bonn.
* Herzog, Thomas. 1996. Solar Energy in Architecture and Urban Planing Germany, Prestel Verleg.
* Schittich, Christian. 2003. in Detail Solar Architecture,, Germany, Institute fur internationale Architecture, Doknmentation GmbH & Co. KG.
دانش نما شماره پياپي 166-165
/ج