ژئوتکنیک-مکانیک خاک و زمینه های وابسته(2)

بسياري از دانش پژوهان و دانشجويان علاقه مندند که بدانند کدام کشور در يک رشته ي تخصصي سهم بيش تر يا فعاليت بيش تري دارد. پاسخ به اين پرسش چندان ساده نيست؛ اما يکي از راه هاي تقريبي مقايسه اين است که تعداد همايش ها، سمينارها و کارگاه هاي بين المللي تشکيل شده در آن زمينه در کشورهاي مورد نظر مورد ارزيابي قرار
دوشنبه، 16 خرداد 1390
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
ژئوتکنیک-مکانیک خاک و زمینه های وابسته(2)

ژئوتکنیک-مکانیک خاک و زمینه های وابسته(2)
ژئوتکنیک-مکانیک خاک و زمینه های وابسته(2)


 

نويسنده:‌ دكتر مسعود ميرمحمدصادقي (1)




 
نگاهي کلي به مبحث ژئوتکنيک - مکانيک خاک و زمينه هاي وابسته (1)

سهم نسبي کشورها در توسعه ژئوتکنيک
 

بسياري از دانش پژوهان و دانشجويان علاقه مندند که بدانند کدام کشور در يک رشته ي تخصصي سهم بيش تر يا فعاليت بيش تري دارد. پاسخ به اين پرسش چندان ساده نيست؛ اما يکي از راه هاي تقريبي مقايسه اين است که تعداد همايش ها، سمينارها و کارگاه هاي بين المللي تشکيل شده در آن زمينه در کشورهاي مورد نظر مورد ارزيابي قرار گيرند؛ و نيز به تعداد نفرات ارائه دهنده ي مقالات در کنفرانس ها و مجلات و نيز به حجم فعاليت هاي علمي و نوآوري هاي ارائه شده ي مربوط به آن مبحث در کشورهاي مورد بحث توجه گردد.
نگارنده در يک مطالعه ي آماري بيش از 300 مورد گردهمايي بين المللي يا منطقه اي در زمينه ي ژئوتکنيک، مکانيک خاک، مکانيک سنگ و ديناميک خاک را مربوط به سال هاي 1961 تا سال 2000 مورد بررسي قرار داده است. نتيجه ي اين بررسي از ديدگاه ترتيب درصد مقالات به شرح زير به دست آمد:
آمريکا (36)، انگلستان (29)، ژاپن (23)، کانادا (17)، استراليا (15)، هند (12)، فرانسه (11)، چين (10)، تايلند (10)، آلمان (9) و کشورهاي ديگر در حد 8 تا 6.
در يک ارزيابي ديگر، شمار مقالات از کشورهاي مختلف در همايش هاي بين المللي مکانيک خاک و مهندسي پي شمارش شد. بعضي از نتايج به دست آمده به اين شرح است:
براي نخستين کنفرانس بين المللي (سال 1936): از 181 مقاله، آمريکا (70)، اتريش (26)، هلند (18)، روسيه (14)، آلمان (9) و بقيه ي کشورها از 7 تا صفر.
در چهاردهمين کنفرانس بين المللي که در سال 1997 در کشور آلمان برگزار گرديد، حدود 1100 نفر از متخصصان و پژوهشگران از 55 کشور شرکت کردند و طي آن، باارائه ي حدود 465 مقاله، مباحث زير مورد بحث قرار گرفته است:
1) آزمايش هاي خاک و مشخصات خواص مهندسي زمين
2) پيشرفت هاي اخير در تکنيک هاي مهندسي پي ها
3) سازه هاي نگهبان و شيرواني هاي حفاري شده
4) کارهاي زيرزميني در ناحيه ي شهري
5) بهبود خواص خاک و تسليح آن
6) دفع مواد زايد و زمين هاي آلوده شده
7) کارگاه آموزشي و بازآموزي در مهندسي ژئوتکنيک
آمار مقالات نشان مي دهد که از 465 مقاله ي ارائه شده در اين کنفرانس، آلمان با 47 مقاله داراي بيش ترين تعداد مقالات، آمريکا با 43؛ ژاپن با 33؛ فرانسه با 24؛ انگلستان، برزيل و کانادا هر کدام با 20 تا 18 مقاله؛ ايتاليا، روسيه، لهستان و هلند هر کدام با 13 مقاله، اسپانيا، چين، سوئد و مکزيک هر کدام با 11 مقاله، هند و استراليا هر کدام با 10 مقاله و بلژيک، کره و پرتغال هر کدام با 8 تا 6 مقاله، رديف هاي بعدي را تشکيل داده اند و ساير کشورها از 5 تا 1 مقاله ارائه داده اند که از جمله از ايران 3 مقاله در آن کنفرانس (سال 1997) ارائه شده بوده است.
نتيجه اي که از اين آمار حاصل مي شود، عبارت است از اين که معمولاً تعداد شرکت کنندگان از کشور يا ناحيه اي که کنفرانس در آن جا تشکيل شده است، به نحو چشمگيري قابل توجه است (به مأخذ شماره ي 1 مراجعه شود) و نکته ي دوم اين است که تعداد شرکت کنندگان از کشورهاي مختلف معمولاً به طور متوسط از کشورهاي: آمريکا، فرانسه، ژاپن، انگلستان، ايتاليا، کانادا و گاهي برزيل و هند رديف هاي بالا را به خود اختصاص مي دهند.

مجلات و همايش هاي در ايران
 

در ايران، نخستين سمينار بين المللي مکانيک خاک و مهندسي پي در سال 1369 در دانشگاه تهران و بعد از سه سال دومين آن در سال 1372 تشکيل شد. سومين همايش به نام مهندسي ژئوتکنيک و مکانيک خاک ايران در سال 1381 در دانشگاه اميرکبير برگزار گرديد؛ قرار است چهارمين آن در سال 1389 در تهران برگزار گردد. از طرفي، به اين علت که در همايش هاي مهندسي عمران، همواره بخشي از مباحث، مربوط به مهندسي ژئوتکنيک و زمينه هاي وابسته به آن است، از اين رو پذيرفته شده است که برگزاري همايش هاي پي در پي تخصصي در زمينه ي مکانيک خاک و ژئوتکنيک در اولويت قرار نگيرند. مثلاً در ششمين کنفرانس بين المللي مهندسي عمران که در دانشگاه صنعتي اصفهان در سال 1382 برگزار شد، از مجموعه ي مقالات 5 جلدي فارسي آن، يک جلد آن به مکانيک خاک، ژئوتکنيک و ژئودزي اختصاص يافته بود. به اين ترتيب، مي توان ادعا کرد که در تمام همايش هاي مهندسي عمران (کنفرانس بين المللي يا کنگره ي ملي) که در کشور برگزار مي گردد، مي توان مقالات جديد مکانيک خاک و پي و ژئوتکنيک را مشاهده نمود. يادآوري مي گردد که هشتمين کنگره ي بين المللي مهندسي عمران در تاريخ 21 تا 23 ارديبهشت سال جاري در دانشگاه شيراز برگزار گرديد.
از سوي ديگر، بخش مهمي از مباحث ساختگاهي، مربوط به مسايل مکانيک سنگ است که خود در حوزه ي ژئوتکنيک قلمداد مي گردد و به اين دليل، بخش هايي از زمينه ي ژئوتکنيک را بايد در کنفرانس هاي مکانيک سنگ (که در ايران تشکيل شده است) جست و جو نمود و نيز مباحث ژئوتکنيکي تونل ها، زيرگذرها و متروها را طبعاً مي توان در همايش هاي تونل سازي پي گيري نمود که سومين آن در سال 1366 و هفتمين در سال گذشته (88/2/28) در دانشگاه تربيت مدرس برگزار شد. بخشي از مسائل مکانيک خاک و ژئوتکنيک طبيعتاً مربوط به صنعت سدسازي ست، زيرا طراحي و اجراي سدها داراي ارتباط بنيادي و حياتي با مباحث مذکور مي باشد، و به همين علت انتظار مي رود در همايش هاي سدسازي نيز بخش مهمي به زمينه هاي ژئوتکنيکي اختصاص داده شود. نمونه اي از اين همايش ها، نخستين سمينار سدسازي ايران در سال 1366، و نخستين همايش سدهاي خاکي در ايران است که در سال 1376 برگزار گرديد.
در زمينه ي مجلات تخصصي مکانيک خاک، متأسفانه تاکنون مجله ي مهندسي مستقلي در حوزه ي مکانيک خاک يا ژئوتکنيک در ايران منتشر نگرديده است، ولي خوشبختانه مجله (فصل نامه) ي ژئوتکنيک و مقاومت مصالح وابسته به آزمايشگاه مکانيک خاک وزارت راه از سابقه ي ارزشمندي برخوردار است، به طوري که تاکنون حدود 110 شماره ي آن منتشر شده است. البته بايد توجه داشت که مجلاتي از اين قبيل، در طبقه بندي و ارزيابي مقالات آن در زمره ي مجلات پژوهشي - ترويجي قرار دارند و اين نوع مجلات معمولاً در کدبندي هاي ISI قرار نمي گيرد.
در اين جا تذکر اين مطلب نيز ارزشمند است که گرچه هنوز مجله ي خاصي مختص مباحث ژئوتکنيک و مکانيک خاک در ايران منتشر نشده است در تمام مجلات مهندسي کشور که از انتشارات دانشگاه ها يا وزارت علوم، تحقيقات و فناوري هستند، درج اين گونه مقالات کاملاً معمول است و تقريباً در بيش از 70 درصد شماره هاي اين گونه مجلات، دست کم يک يا دو مقاله مربوط به مباحث ژئوتکنيکي تاکنون به چاپ رسيده است؛ ضمن اين که اميد مي رود به زودي مجله اي مختص مباحث مورد نظر در اين حوزه توسط انجمن ژئوتکنيک ايران به منصه ي چاپ و انتشار برسد.

آموزش در مهندسي ژئوتکنيک
 

اهميت دادن به مسأله ي آموزش
 

به دليل اهميت آموزش در پيشبرد اهداف يک رشته ي علمي (اعم از مهندسي، علوم اجتماعي يا پزشکي و ...) و يافتن راه هاي ارتقاي آن، گاه گاهي همايش ها و گردهمايي هايي در سطح بين المللي يا منطقه اي تشکيل شده است تا نه تنها به وضعيت موجود آموزش آن مبحث پرداخته و در آن بازنگري گردد، بلکه خط مشي جديد و آينده نگري لازم از ديدگاه کارشناسان و دانشمندان خبره در آن زمينه نيز مشخص گردد. به همين خاطر در اين جا مناسب است اشاره گردد که کنفرانس آموزش مهندسي ايران در 1404، در روزهاي 22 و 23 ارديبهشت ماه سال جاري در دانشگاه تهران برگزار گرديد.
در زمينه ي مبحث ژئوتکنيک نيز، غالباً در همايش هاي بين المللي به لزوم بازنگري و ارزيابي برنامه هاي آموزشي آن توجه شده است؛ از جمله، به طور خاص کنفرانسي تحت عنوان «همايش بين المللي آموزش در مهندسي ژئوتکنيک» (Education & Training International Conference on Geotechnical Engineering) در سال 2000 در کشور روماني تشکيل گرديد. در اين کنفرانس 84 مقاله در 520 صفحه در زمينه هاي مختلف ولي مرتبط با آموزش اين شاخه از علوم مهندسي ارائه گرديد؛ که 6 مقاله ي اول از سخن رانان مدعو بوده است. در بخشي از مجموعه ي مقالات آن ها، مقالاتي ارائه شده است که نشان دهنده ي وضعيت آموزش اين رشته در 19 کشور از سراسر جهان است. يکي از سخن رانان مدعو در اين همايش، پرفسور «پراکاش» (Prakash) است که حدود 50 سال در امر آموزش درس هاي مختلف ژئوتکنيک نقش داشته و تجربه اندوخته است. نامبرده درس هاي مکانيک خاک را به سه گروه (سه مرحله)، يعني: مقدماتي، متوسطه و عالي تقسيم نموده و در مورد مباحث مربوط به هر گروه توضيح مفيدي ارائه مي دهد (به مآخذ 2 و 3 و 4 مراجعه شود).
در بعضي کشورهاي با سابقه ي بيش تر در زمينه ي ژئوتکنيک (مانند آلمان) حتي براي مهندسان و کارشناسان مهندسي عمران که مشغول فعاليت هستند، دوره هاي بازآموزي و آموزش هاي تخصصي برگزار نموده اند. براي نمونه، به مبحث هفتم از چهاردهمين کنفرانس بين المللي مکانيک خاک، 1997- مآخذ شماره ي 5 ارجاع داده مي شود.
خوشبختانه وضعيت آموزش و تربيت نيروي انساني لازم در زمينه هاي مرتبط با ژئوتکنيک و مکانيک خاک، در حال حاضر در کشور ايران در حد قابل قبول و در حال گسترش چشمگير است، به طوري که هم اکنون در حدود بيست و پنج دانشگاه دولتي (در مقايسه با سال 1368 که فقط 4 دانشگاه در اين زمينه دانشجو مي پذيرفتند) در مناطق مختلف کشور در دوره هاي کارشناسي ارشد مکانيک خاک دانشجو مي پذيرند؛ ضمن اين که در حال حاضر حداقل در 5 دانشگاه دوره هاي کارشناسي ارشد مکانيک سنگ برقرار است و بيش از شش دانشگاه در مقطع دکتراي مکانيک خاک نيز فعال هستند. علاوه بر اين، در حال حاضر در 5 واحد از دانشگاه هاي آزاد نيز مقطع کارشناسي ارشد مکانيک خاک داير است.

دروس وابسته به مکانيک خاک و ژئوتکنيک در دانشگاه ها
 

اين که چه مباحث و درس هايي در چه مقطعي در دوره هاي دانشگاهي و در چه گرايش هايي بايد تدريس شوند، خود مبحثي گسترده و تابع شرايط و امکانات و سلايق و علايق است. از آن جا که مهندسي ژئوتکنيک مربوط به دانشکده ي مهندسي عمران است، ابتدا اشاره مي شود که در حال حاضر در دوره ي کارشناسي عمران، 2 تا 3 درس از دروس مرتبط با مکانيک خاک و پي، و در دوره ي کارشناسي ارشد تخصصي مکانيک خاک، 5 تا 6 درس سه واحدي مرتبط با مکانيک خاک و ژئوتکنيک تدريس مي شود و همين طور در دوره ي دکتراي مکانيک خاک، 3 تا 4 درس سه واحدي در همين زمينه ارائه مي گردد. علاوه بر دانشکده هاي مهندسي عمران، در حال حاضر در دانشکده هاي با تخصص مکانيک سنگ و در گرايش هاي زمين شناسي مهندسي (در دانشکده هاي زمين شناسي)، در بعضي از گرايش هاي دانشکده هاي کشاورزي، در بعضي از مقاطع تحصيلي در گرايش ها و دانشکده هاي محيط زيست، در دانشکده هاي مربوط به تخصص هاي معدن، و حتي در گرايش بهداشت محيط بر حسب نياز و امکانات، از دو تا چند درس از مباحث مکانيک خاک نيز تدريس مي گردد؛ در عين حال تنوع درس ها و نيازهاي متفاوت در رشته هاي مختلف، و پيشرفت هاي تئوري و اجرايي مباحث مرتبط با اين زمينه، باعث شده است که در بعضي دانشکده ها و گرايش ها درس هايي اضافه بر برنامه ي معمول ارائه گردد يا به عکس، از محتواي بعضي دروس کاسته گردد.
برنامه ي مفصل دروس ژئوتکنيک در دوره هاي کارشناسي، کارشناسي ارشد و دکترا در بعضي از کشورها در مآخذ شماره 2 به صورت نسبتاً مفصل آمده است و در اين جا از تکرار آن صرف نظر مي شود، ضمن اين که توصيه مي شود علاقه مندان آن مقاله را مطالعه نمايند تا به ميزان توجه جدي به اين شاخه ي مهندسي در بعضي از کشورها آگاهي يابند.

ابزارهاي مورد استفاده در زمينه هاي مرتبط با ژئوتکنيک
 

دستگاه هاي آزمايشگاهي و «در محل»
 

ابزارهاي مورد استفاده و مورد نياز در پيشبرد مهندسي ژئوتکنيک و در مسائل اجرايي وابسته به آن را مي توان در چهار بخش: ابزارهاي آزمايشگاهي، دستگاه هاي صحرايي، ابزارهاي اندازه گيري و رفتارنگاري و ابزارهاي محاسباتي مورد بحث قرار داد.
در حال حاضر، آزمايشگاه هاي مکانيک خاک و مکانيک سنگ معمولاً مجهز به تعدادي دستگاه هاي اندازه گيري خواص معمولي و مورد نياز سنگ و خاک هستند، که غالباً شامل موارد زيرند:
دستگاه تعيين چگالي، وزن مخصوص، درصد رطوبت، درصد خلوص، دانه بندي، مقاومت برشي، حدود اتربرگ، سي بي آر (CBR)، تحکيم و تورم، نفوذپذيري، تعيين خواص ديناميکي خاک ها و سنگ ها.
يکي از ابزارهاي خاص پژوهش هاي رفتارسنجي در حوزه ي مکانيک خاک، دستگاه هاي مبتني بر تأثير عملکرد سانتريفوژ در اين زمينه است که هدف از آن ايجاد ثقل مصنوعي به منظور مطالعه ي رفتاري خاک در مقياس آزمايشگاهي، ولي در شرايط وزين مي باشد. به علت گستردگي کاربرد اين فرايند و مفيد بودن نتايج آن، تا کنون همايش هاي خاص اين پديده نيز در سطح بين المللي برگزار گرديده است، که اولين آن ها در سال 1991 در کلرادو تحت عنوان "Centrifuge91" برگزار شد.
از طرفي آزمايش هاي صحرايي يا در محل (in situ) به وسيله ي دستگاه هايي اجرا مي گردد که معمول ترين آن ها عبارت اند از:
دستگاه بارگذاري صفحه اي (PLT)، دستگاه نفوذ استاتيکي (CPT)، دستگاه آزمايش برشي مستقيم در محل؛ دستگاه نفوذ ضربه اي (SPT)، فشارسنجي (Pressuremeter) ديلاتومتري، و دستگاه هاي تعيين نفوذپذيري در محل (آزمايش هاي لوژن و لوفران).
از ابزارهاي ديگري که در مطالعات و پروژه هاي ژئوتکنيکي مورد استفاده قرار مي گيرند، ابزارهاي ژئوتکنيکي ست که کاربرد آن ها خاص حوزه ي مطالعه ي خاک و ژئوتکنيک نيست؛ بلکه اصولاً به منظور شناسايي لايه هاي زير سطحي، تغييرات آن ها، وجود آب زيرزميني و شناخت مناطق زيرسطحي در مقياس وسيع و طولاني ست، ولي به طور جنبي نيز از آن ها در اهداف ژئوتکنيکي و شناخت صحرايي براي پروژه هاي عمراني استفاده مي گردد.

ابزارهاي رفتارنگاري
 

گروه ديگري از ابزار مورد استفاده در پروژه هاي اجرايي ابزارهايي ست که براي اندازه گيري و ثبت مشخصاتي از رفتار محل يا سازه ي خاکي و سنگي کاربرد يافته اند. اين نوع ابزارها معمولاً براي اندازه گيري نيروها (يا تنش ها)، کرنش ها و دگرشکلي ها - اعم از جابه جايي قائم (نشست) يا افقي و مورب، ميزان نفوذپذيري، فشار آب، و بررسي لغزش ها و در موارد ديگر مورد استفاده مي باشند. از آنجا که اندازه گيري رفتار خاک و سنگ در محل پروژه يا بررسي رفتار سازه ي مورد نظر از ديدگاه هاي مختلف، اهميت قابل توجهي دارد، اين اندازه گيري ها بايد هدفمند و بسيار دقيق باشد و در غير اين صورت نتايج آن ارزشمند نخواهد بود.
در اين مبحث بايد توجه داشت که چگونگي نصب اين گونه ابزارها، انتخاب نوع مناسب آن ها، انتخاب محل مناسب براي نصب، زمان مناسب نصب آن ها و زمان هاي مناسب قرائت آن ها، فاصله ي زماني و تناوب قرائت ها، و ساير مسائل وابسته به اين فعاليت ها، نيازمند مهارت و اطلاعات تخصصي و دانش ويژه اي است که اين مجموعه، تحت عنوان مبحث ابزاربندي (Instrumentation) و رفتارنگاري (Monitoring) به طور مفصل در کتاب هاي خاص آن شرح داده شده است.
قابل ذکر است که ابزاربندي و رفتارنگاري پروژه ها - معمولاً سدها (اعم از خاکي، پاره سنگي يا بتني)، تونل ها و متروها، نيروگاه ها، ديوارهاي حايل، برج هاي ساختماني، بعضاً اجباري و آيين نامه اي است و در بسياري موارد مبتني بر تشخيص و علاقه ي کارفرما يا مشاور است. آنچه توضيح آن در اين مقاله مناسب است، فوايدحاصل از ابزار بندي و رفتارنگاري ست که عمدتاً در 4 بخش قابل بحث مي باشد.
1- مشاهده ي رفتار و عملکرد يک پروژه و ثبت زماني رفتار آن (يا حتي مقطعي) مي تواند نشان دهنده ي وضعيت رفتاري طبيعي و قابل انتظار آن پروژه باشد که در اين صورت به معناي موفق بودن آن بدون احساس نگراني ست؛ درعين حال ممکن است نشان دهنده ي رفتار غير قابل انتظار و پيش بيني نشده باشد که در اين حال نيازمند بررسي فوري کليه ي جنبه هاي طراحي، اجرا، شرايط موجود و حتي کنترل کردن ابزارها مي باشد. مثلاً نشست هاي بيش از حدِ يک پي در يک ساختمان بلند، دگرشکلي هاي جانبي يک گودبرداري يا يک برج، نشست هاي بيش از حدِ بدنه ي يک سد، افزايش فشار آب بيش از حد پيش بيني شده در بدنه ي يک سد خاکي، تغيير شکل هاي جانبي زياد در بدنه ي يک سد خاکي، ايجاد ترک هاي ناگهاني در بدنه ي سد، رفتار پيش بيني نشده در سدهاي بتني يا تکيه گاه هاي آن ها، رفتار تغيير شکلي و فشاري در دهانه ي تونل ها (مترو، تونل راه يا راه آهن) و نيروگاه ها وساير موارد متعددي که کراراً اتفاق افتاده است، مي تواند زنگ خطري باشد که موجب نگراني مجموعه ي مسئولان پروژه (اعم از کارفرما، پيمانکار، مشاور و ناظر) گردد و گاه نياز به اقدامات بسيار سريع دارد.
2- مطالعه ي رفتار يک پروژه ي اجرايي و مقايسه ي آن با آنچه در طراحي پيش بيني شده است، يک تجربه و درس فوق العاده باارزشي ست که طراح و مشاور از ديدگاه اطمينان به روش ها و اندازه گيري هاي مربوط به مصالح و ارزيابي هاي ساختگاه به دست مي آورند؛ به طوري که مي توانند براساس آن ها نکات مهم را شفاف کنند و براي پروژه هاي مشابه از روش هاي به کار برده شده با رضايت خاطر و اعتماد به نفس بيش تري بهره بگيرند.
3- همين نتيجه گيري و فايده - که در بالا به آن اشاره گرديد - مي تواند مفيد فايده در پيشبرد مرزهاي دانش در آن زمينه نيز باشد، زيرا پژوهشگران و دانشمندان واضع تئوري ها، با مشاهده ي آن اطلاعات حاصل از اندازه گيري ها، در حقيقت با يک آزمايشگاه واقعي در مقياس اجرايي مواجه اند و بر اساس آن نتايج مي توانند تئوري ها و تحليل هاي ارائه شده را تصحيح، تدقيق و تکميل کنند.
4- در صورتي که پروژه اي ناموفق باشد و با مشکلاتي مواجه گردد يا - در نهايت - تخريب گردد يا ريزش کند، معمولاً انتظار مي رود که همه ي عوامل دست اندرکار، يعني: مشاور، پيمانکار و ناظر و بعضي عوامل ديگر پاسخ گو باشند. در چنين مواردي تشخيص حقوقي و دادگاهي قصور يا تقصير معمولاً بسيار مشکل و در يک فرآيند طولاني مورد حل و بحث قرار مي گيرد. يکي از مواردي که انتظار مي رود بسياري قضايا را شفاف سازي کند، همين نتايج ابزاربندي و رفتارنگاري ست، مشروط به آن که ابزارها سالم و مناسب، در محل مناسب، و با عملکرد مناسب و با اپراتور مطمئن و با قرائت هاي در زمان هاي مناسب و پيش بيني نشده به نتيجه رسيده باشند.
با توجه به 4 مورد مذکور مي توان با اعتماد کامل پذيرفت که به فرآيند «ابزاربندي و رفتارنگاري» در حوزه ي ژئوتکنيک نبايد به صورت يک فرآيند غيرضروري و تفنني نگريست؛ بلکه اگر منظور از آن 4 هدف ذکر شده باشد، فعاليتي بسيار تخصصي و حساب شده و هدفمند است؛ به طوري که نصب ابزارها و کاربرد آن ها در محل هاي مناسب و يا بدون مطالعه و بدون توجه به ديدگاه تخصصي آن، نه تنها موجب نتيجه گيري مناسب و مفيد نمي گردد، بلکه ممکن است به نتايج گمراه کننده نيز منجر گردد، ضمن اين که خود ابزارها نوعي مزاحمت فيزيکي هم مي توانند داشته باشند.

نرم افزارهاي محاسباتي
 

در حال حاضر، خوشبختانه نرم افزارهاي متعددي مربوط به مسائل خاکي و سنگي در دسترس و مورد استفاده ي متخصصان اين رشته ها هستند که از نتايج آن ها کم و بيش در طراحي ها و تحليل ها استفاده مي شود، هرچند اطمينان به صحت نتايج آن ها در نشان دادن واقعيت هاي رفتاري در تمام حالت ها، مي تواند جاي بحث داشته باشد.
در اين جا تذکر نکته ي مناسب ديگري نيز مناسب به نظر مي رسد که بسياري از کاربران تازه کار با يادگيري يک نرم افزار و با داشتن اطلاعات اوليه ي آزمايشگاهي از مشخصات سنگ و خاک احساس مي کنند که به تحليل واقعي رفتار خاک دست مي يابند و نتايج حاصل را به عنوان وضعيت رفتاري واقعي تلقي کرده و بر اساس آن طراحي را ارائه مي دهند، در حالي که ممکن است به هيچ کدام از موارد ذکر شده توجهي نداشته باشند، گرچه خوشبختانه در بيش تر موارد، ضريب اطمينان طراحي آن قدر بالاست که مي تواند همه ي اشکالات مذکور را - هر چقدر هم نامعلوم باشد - در خود هضم کند. از طرفي (خوشبختانه) طراحي پروژه هاي مهم و متضمن مسائل ايمني و اقتصادي درجه بالا، منحصراً به عهده ي کاربران تازه کار و يا به عهده ي يک فرد گذاشته نمي شود. از اين رو، آن نگراني حاصل از خوش بيني بيش از حد به نتايج نرم افزاري تا کنون منجر به مشکلاتي نشده است.
در همين بحث، کاربران نتايج آزمايشگاهي کم و بيش اطلاع دارند که بسياري از نتايج اندازه گيري ها با تقريب هاي نامعلومي همراه است که يا به علت عدم دقت در نمونه گيري و نمونه سازي است، يا به علت عدم دقت در انجام آزمايش (چه در آزمايشگاه و چه در محل) است و يا به علت عدم احساس مسئوليت در تحليل و اعلام واقعيت هايي که در ضمن انجام آزمايش مشاهده شده است، مي باشد و يا به علت تقريب هايي است که مختص مصالحي چون خاک و سنگ است. علاوه بر اين، لازم به يادآوري ست که بعضي از خواص اندازه گيري شده در مورد خاک ها تا حد زيادي تابع عوامل ديگري از قبيل اندازه ي نمونه، بزرگي تنش وارد بر آن، شرايط و نوع آزمايش هم مي باشد. در عين حال و با وجود همه ي موارد ذکر شده، خوشبختانه بسياري از نتايج اندازه گيري آزمايشگاهي با همان وضعِ به دست آمده و گزارش شده در تحليل ها به کار برده نمي شود و کاربرد آن ها با توجه به درنظر گرفتن يک حاشيه ي اطمينان اوليه است.

توصيه هايي اجرايي
 

با توجه به مجموعه ي آنچه در بخش هاي قبلي به آن ها اشاره شد، يادآوري چند نکته ي اجرايي براي کاربران جوان در اين جا مفيد به نظر مي رسد:
1) گودبرداري هايي که در مناطق شهري به منظور احداث ساختمان ها انجام مي گيرد تاکنون تلفات جاني قابل توجهي داشته است و معمولاً همراه با ريزش و آسيب رساني به ساختمان هاي مجاور نيز بوده است، بنابراين دقت هاي بيش از حد معمول حتي در حد وسواس در اين گونه موارد منطقي است.
2) وجود خاک هاي دستي در بعضي مناطق به طرق مختلف (مثل وجود بارندگي و نفوذ آب باغچه و مشابه آن، خاک برداري درمجاورت آن، ارتعاشات و موارد مشابه) موجب سستي شالوده و عدم اطمينان مي گردد، از اين رو شناسايي و استحکام دادن به آن ها ضروري است؛ ضمن اين که اين گونه خاک ها تابع هيچ گونه از روابط و قوانين مکانيک خاک نيستند.
3) در حفاري هاي زيرزميني در مناطق شهري براي ايجاد مترو، زيرگذر، نصب لوله هاي آب و فاضلاب، لوله هاي گاز و مشابه آن ها، امکان تأثيرگذاري بر سطح زمين اعم از سطح خيابان، ساختمان ها و حتي احتمال فروريزش زمين نيز مي باشد، لذا لازم است شناخت و تحليل هاي لازم در اين گونه موارد به نحو مناسب و بيش از حد معمول انجام گيرد.
4) نتايج و گزارش هاي آزمايشگاه ها خالي از تقريب و خطا و گاه حتي خالي از اشتباه نيست، بنابراين در پروژه هاي بزرگ و مهم استفاده از دو آزمايشگاه متفاوت و مقايسه ي نتايج ضرورت مي يابد.
5) کاربرد مدل هاي رفتاري در محاسبات تحليلي، هرچند ظاهري زيبا و دقيق دارد - در صورتي که تطابق واقعي با رفتار محل مورد نظر نداشته باشد (يا منطبق بر شرايط مورد نظر آن مدل رياضي نباشد) خطاي تحليل حاصل از آن ها نامعلوم است و لذا نتايج تحليلي مبتني بر آن ها ممکن است فريبنده، غيرواقعي و حتي خطرناک باشد؛ از اين رو توصيه مي شود براي کاربرد اين گونه نتايج حاصل از کاربرد مدل هاي رفتاري حتماً از مشورت متخصصان آشنا به روش هاي عددي و صاحب نظر در مدل هاي رفتاري خاک استفاده گردد.
6) کاربرد نرم افزارهاي معمول (اعم از اين که براساس اجزاي محدود يا براساس تفاضل هاي محدود باشد) براي مهندسان تازه کار ممکن است در ابتدا فريبنده و آسان به نظر برسد، و به همين علت نتايج حاصل از آن ها ممکن است گمراه کننده و غيرقابل اعتماد باشد، لذا توصيه مي شود در اين موارد نيز کاربرد نتايج بعد از اطمينان کامل مورد استفاده قرار گيرد.

پي‌نوشت‌ها:
 

1- عضو هيأت علمي دانشکده ي مهندسي عمران، دانشگاه صنعتي اصفهان، عضو انجمن بين المللي ژئوتکنيکف، عضو انجمن بين المللي مکانيک سنگ، mahmood@cc.iut.ac.ir.
 

منابع و مآخذ
1) وفائيان، م.؛ «معرفي دانش ژئوتکنيک و ارزيابي کارنامه ي آن تا سال 2000»؛ مجله ي آموزش مهندسي ايران، شماره ي 2، سال دوم، ص 87 تا 107، تابستان 1379.
2) وفائيان، م.؛ «آموزش در مهندسي ژئوتکنيک»؛ مجله ي آموزش مهندسي ايران، شماره ي 3، سال سوم، ص 87 تا 102، پاييز 1380.
3) وفائيان، م.؛ «نگاهي اجمالي به دانش ژئوتکنيک و آموزش آن (مقدمه اي بر ارزيابي فراگير)»، مجموعه ي مقالات سومين همايش بين المللي ژئوتکنيک و مکانيک خاک ايران؛ آذر 1381؛ جلد سوم، ص 347 تا 358.
4) Prakash S.; Teaching Geotechnical Engineering 1950-2000 and beyond, Proc. ICGEET, 2000, pp25-33.
5) Workshop Educations in Geotechnical Engineering; pp 1991-2014; 14th ICSMFE, Hamburge, Germany, 1997.
ماهنامه ي فني - تخصصي دانش نما، شماره ي پياپي 173-172.




 



نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما
از محبت تا معرفت: سفری در دنیای معنویت
از محبت تا معرفت: سفری در دنیای معنویت
گل اول شباب الاهلی به النصر توسط سردار آزمون
play_arrow
گل اول شباب الاهلی به النصر توسط سردار آزمون
واکنش جدید نتانیاهو پس از بیانیه یحیی سریع: اقدامات یمن تهدیدی برای نظم جهانی است
play_arrow
واکنش جدید نتانیاهو پس از بیانیه یحیی سریع: اقدامات یمن تهدیدی برای نظم جهانی است
اتفاقاتی در ۱۴۰۰ سال قبل افتاده و گروهی آمدند تا انتقام ۱۴۰۰ سال قبل را از ما مردم شام بگیرند!
play_arrow
اتفاقاتی در ۱۴۰۰ سال قبل افتاده و گروهی آمدند تا انتقام ۱۴۰۰ سال قبل را از ما مردم شام بگیرند!
به رگبار بستن مناره یک مسجد در حال اذان توسط نظامیان اسرائیل
play_arrow
به رگبار بستن مناره یک مسجد در حال اذان توسط نظامیان اسرائیل
تماشای این ۲ گل زیبا در فوتبال زنان را از دست ندهید
play_arrow
تماشای این ۲ گل زیبا در فوتبال زنان را از دست ندهید
اظهارات ضدایرانی مشاور امنیت ملی ترامپ
play_arrow
اظهارات ضدایرانی مشاور امنیت ملی ترامپ
مداحی؛ رسانه تمام‌عیار تبیین
play_arrow
مداحی؛ رسانه تمام‌عیار تبیین
به آتش کشیدن درخت کریسمس در سوریه توسط تحریرالشام
play_arrow
به آتش کشیدن درخت کریسمس در سوریه توسط تحریرالشام
نمای شرکت تسلیحاتی حامی "اسرائیل" قرمز شد
play_arrow
نمای شرکت تسلیحاتی حامی "اسرائیل" قرمز شد
سخنگوی دولت: شاهد کاهش خاموشی‌ها خواهیم بود
play_arrow
سخنگوی دولت: شاهد کاهش خاموشی‌ها خواهیم بود
آمادگی ایران برای بازگشای سفارت در سوریه
play_arrow
آمادگی ایران برای بازگشای سفارت در سوریه
نگاهی به بهترین هتل شیراز از دید کاربران
نگاهی به بهترین هتل شیراز از دید کاربران
تعاریف حدادیان از شناخت رهبر انقلاب از مداحی و هنر
play_arrow
تعاریف حدادیان از شناخت رهبر انقلاب از مداحی و هنر
مهاجرانی: ساعت‌کاری ادارات از ساعت ۸ تا ۱۴ به صورت شناور شد
play_arrow
مهاجرانی: ساعت‌کاری ادارات از ساعت ۸ تا ۱۴ به صورت شناور شد