پيش فعالان دبستاني

بيش فعالان محترم که معرف حضورتان هستند.همان بچه هاي که از ديوار راست بالا مي روند ومعلم وپدر ومادر از دستشان به عذاب هستند. قبلا هم به عذاب بوده اند، مهماني برايشان مصيبت بوده از بس که ديگران را اذيت کرده...
شنبه، 28 خرداد 1390
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
پيش فعالان دبستاني

پيش فعالان دبستاني
پيش فعالان دبستاني


 

نويسنده: دکتر بهروز جليلي*




 
بيش فعالان محترم که معرف حضورتان هستند.همان بچه هاي که از ديوار راست بالا مي روند ومعلم وپدر ومادر از دستشان به عذاب هستند. قبلا هم به عذاب بوده اند، مهماني برايشان مصيبت بوده از بس که ديگران را اذيت کرده دست به اين چيز وآن چيز ميزده اندکودکي ديگر را هل مي داده اند.
تازه بعد از رسيدن به دبستان هم آن قدر در کلاس شربه پا مي کرده اند که دايم پاي پدرومادر به مدرسه باز مي شده وتعهد مي داده اند که ديگر اکبر قول مي دهد از اين کارها نکند. بعد از مدتها پدرومادر متوجه شده اند که اکبر جان مثل همه پسرهابچه ها شيطان نيست بلکه شيطنت ونافرماني و، وول خوردن وي بيش از حد است وبهتر است فکر جدي به حالش کرد واورا نزد دکتر برد. بعد از چند بار هم پدر ومادر قبول کرده اند که اين داروها آدم را کج وکوله ومعتاد نمي کند بلکه ناجي زندگي وتحصل اوست.مقصودم داروي ريتالين(2) يا مشابهين آن است.حالا چندين سوال در ذهن شماي پدر ومادر دور مي زند.
1) آيا داروي اکبر را ادامه بدهم..؟
2) آيا براي کلاس هاي مدرسه به او داروبدهم...؟
3) آيا بگذارم بيرون از منزل برود وبا بچه هاي همسايه بازي کند..؟
4) چه نوع ورزشي وي را بفرستم؟
5) سال آينده چه نوع مدرسه يا برود دولتي يا غير انتفاعي
6) اصلا کلاس برود ودرس بخواند يا نه...؟
7) اين که مي گويند بعضي غذاها وتنقلات اين ها را پر تحرک تر مي کند درست است يا غلط..؟
8) وده ها سوال ديگر.
اما پدرومادر با خود کشمکش دارند که:
اگرداروهاي کودک ريتالين بوده است به احتمال 99 درصد بايد در عرض 7 تا 10 روز دارو آرام آرام قطع شود.
اگر هم بعضي کلاس ها مثل رياضي وزبان وغيره درمدرسه داير مي گردد باز هم بهتر است درتابستان ابدا به اين ها ريتالين ندهيم.
براي بعضي کلاس ها وتعليمات در مدرسه اگر دارويي لازم شود از دکتر خودش سوال بفرماييد ايشان داروي خفيف ديگري به جز ريتالين خواهند داد.
فقط در مورد بچه هايي که چند تجديد آورده اند ممکن است که سال ها است رد شده است.
اصلا اين که ريتالين به رشد بچه صدمه مي زند موضوعي است که سال ها است رد شده است.
درمورد کلاس هاي تيز هوشان ويا دام پروران وغيره نيز نبايد ريتالين داد.
اما بعضي پاسخ ها:
تابستان بگذاريم بيرون از منزل بازي کند؟ جواب مثبت است بشرطي که با مراقبت همراه باشد که درمنزل همسايگان سنگ وچوب نياندازد و وسط خيابان بسوي اتوميلي هاندودوهزار بلا به سر خود و ديگران نياورد. اين بچه ها. مستعد تصادف با اتومبيل وسقوط نيز آدميزاد هستند واصلا بچه هاي توکوچه را از کره ماه نياورده اند وبچه رفتار اجتماعي را ياد بگيرد وتو کوچه برود.
مي توان هر روز وظيفه سرپرستي را به يکي از اين بچه محول کرد که مراقب سايرين باشد. يادتان باشد که حيا به چشم است و وقتي به آدم وظيفه اي محول شد ديگر رويش نمي شود خودش هم شر بپا کند.

چه نوع ورزشي مناسب اين کودکان است؟
 

ورزش هاي تعادلي مثل اسکيت ودوچرخه سواري ونيز بسکتبال وشنا وفوتبال حتما توصيه مي شود: مثلا ورزش فوتبال قانون پذيري اين ها را بيشتر خواهد کرد.

آيا ورزش هاي رزمي مثل کونگ فووکاراته هم توصيه مي شوند؟
 

فقط درصورتي که مربي با تجربه اي وجودداشته باشد اين گونه ورزش ها توصيه مي شوند که توانايي کنترل فرد را بالا مي برد اگر نه معني اين گونه ورزش ها زدن ديگران وابراز خشونت خواهد بود که کار را پيچيده تر مي کند.

آيا کلاس زبان مناسب است:
 

جواب مثبت است وخط را نيز مي توان برآن افزود ولي اصولا هر بچه اي را در تابستان نبايد آن قدر با کلاس بمباران کرد که از هر چه تابستان است متنفر شود وبگويد آقا مرده شور هر چه تابستان است ببرند.

آيا کلاس هاي کامپيوتر قابل توصيه است؟
 

باز هم جواب مثبت است ولي مدت آن بايد محدود به 1 تا 2 ساعت درشبانه روز باشد.

آيا بازي هاي کامپيوتري که انواع آن را مطلع هستيد قابل توصيه است؟
 

جواب مثبت است ولي آن هم به زماني بين 1 تا ساعت در روز بايد محدود شود وبايد به کودک فهماندکه معني اين بازي ها افزايش مهارت است که آدم درحين بازي از اين تکنيک ها استفاده کند وگرنه اعتياد به کامپيوتر وبازي هاي کامپيوتري پيش مي آيد که بلاي جامعه ما شده است ويک مشت بچه خانه نشين چاق تحويل ما مي دهد که در سنين بالا تر عوارض قلب وعروق وضعف شنوايي وغيره را باعث خواهد شد.

سال آينده چه نوع مدرسه اي برود؟
 

جواب آن است که حتما مدرسه خلوت باشد، يعني کلاس بيش از 25 دانش آموز نداشته باشد وگرنه مدرسه دولتي يا غير انتفاعي جواب اين مشکل نيست.
يعني بعضي ها نگويند همه دولتي ها خوب است وبرخي بگويند همه غير دولتي ها . يادمان باشد اگر معلم مدرسه افلاطون هم باشد نمي تواند دريک کلاس 45 نفره جز داد زدن سر بچه ها ودعوت به سکوت کاري بکند ولي معلمهاي کم سواد تر وکم تجربه تر هم مي تواند وظايف تعليماتي يک کلاس 12 تا 20 نفره را بهتر به انجام برسانند .پس دولتي يا غير انتفاعاي جواب نيست بلکه اولين فاکتور خلوتي مدرسه است والبته اگر مدرسه خلوت تر ، آموزگاران با تجربه تر وکار کشته تر داشت که ديگر چه بهتر.

درتابستان کلاس برود ولي فقط 1 تا 2 ساعت در روز
 

اصلا بچه هاي بيش فعال درمدارسي که زمان حضورشان 4تا 5 ساعت باشد بهتر عملکرد دارند (نهايتا تا ساعت 1 تا 1/5 بعد از ظهر) تا مدارسي که به حوالي 3 تا 4 بعد از ظهر مي رسد زيرا در ساعات آخر بنزين تمرکز بکل به پايان رسيده وجز وول خوردن وشربپا کردن کاري نخواهندکرد.
اين که مي گويند بعضي غذاها تمرکز را پايين مي آورند نامش رژيم فين گلد( 3) بوده است که حوالي 15 سال است مردود شناخته شده والبته بهتر است بچه اي از خوردن پاستيل وشکلات وچيپس وپفک منع گردد وفقط به صورت تفنني مصرف شود ولي نه اينکه به دروغ بگوييم اين ها باعث ايجاد پرتحرکي مي گردد.
درپايان اميدوارم نکات فوق بتواند به سلامت، اکبر جان را از پل مدرسه عبور داده وما را نيز درانجام وظيفه خود موفق تر سازد.

پي‌نوشت‌ها:
 

* روانپزشک (تهران)
1- پيش فعالان دبستاني ADHD In Schools
2- ريتالين Ritalin
3- رژيم فين گلد Fiengold Dtet
 

منبع:فصلنامه بهداشت و روان شماره 30




 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط