بررسي 7 مادربرد مبتني بر چيپ ست AMD 785G
با توجه به اين واقعيت که چيپ ست نسبتاً جديد AMD 785G ارزش فراواني را در بازار عمومي ارائه مي نمايد، ما اين فرصت را بدست آورديم تا يک مجموعه ي گسترده از مادربردهاي مبتني بر اين چيپ ست که شامل مدلهاي AM2+/DDR2, ATX, microATX, AM3/DDR3 هستند را مورد بررسي قرار دهيم.
ما متوجه شديم که با کاهش قيمتها، اين مادربردها مي توانند عملکرد غافلگير کننده اي را نسبت به قيمت توجيه پذيري که براي آنها مي پردازيد، ارائه کنند. اما تفاوتهاي آنها بسيار آشکارتر از چيزي هستند که احتمالاً فکر کرده ايد. وقتي کار مطالعه ي اين مقاله را تمام کنيد، ايده ي بسيار خوبي در مورد انواع مختلف مادربردهاي 785G موجود در بازار و همچنين اين موضوع که کداميک از آنها مي تواند براي نيازهاي خاص شما مناسب تر باشد، بدست خواهيد آورد.
ASRock M3A785GXH/128M
مادربرد مورد بحث به همراه نرم افزار Overclocking شرکت ASRock عملکرد Instant Boot (که مزاياي يک Shutdown کامل سيستم را با سرعت بازيابي از حالت Sleep ترکيب مي کند) Intellignet Energy Saver (يک ويژگي AM2+/AM3 که فازهاي اضافي تغذيه برق را تحت فشارهاي کاري سبک غيرفعال مي نمايد تا در مصرف برق صرفه جوئي کند) و همچنين Hybrid Booster (که ASRock ادعا مي کند يک ويژگي اورکلاکينگ امن است زيرا يک ناظر حرارتي مجتمع از CPU در برابر داغ شدن بيش از حد محافظت مي نمايد)، ارائه مي گردد.
بايد اعتراف کنيم ما هميشه کنجکاو هستيم که ببينيم دانشمندان ديوانه ي ASRock دفعه ي بعد چه معجون تازه اي را معرفي خواهند نمود. در واقع M3A785GXH/128M به هيچوجه ما را نااميد نکرد:
بله اين مادربرد به سه اسلات x16 PCI Express مجهز است. در واقع M3A785GXH/128M به ترکيب پيش فرض 785G/SB710 متکي است و چيپ ست 785G به 16 مسير براي گرافيک محدود شده. بنابراين، مسيرهاي PCI Express قابل دسترسي بايد مابين دو اسلات PCIex16 براي عملکرد x16 منفرد و يا x8/x8 دوگانه به اشتراک گذاشته شده باشند. اسلات x16 سوم به 4 مسير محدود شده است. حالتهاي x16 منفرد و يا x8/x8 دوگانه براي دو اسلات بالائي از طريق يک کارت سوئيچ قابل انتخاب هستند که باعث صرفه جوئي در هزينه ها مي شود.
دو اسلات x8 نسل دوم نبايد تأثير چشمگيري بر عملکرد CrossFireX داشته باشند، اما اسلات x4 يقيناً يک پيکربندي CrossFireX سه گانه را کند خواهد کرد. به هر حال، اين مادربرد انبوهي از گزينه هاي جذاب را در رابطه با قابليتهاي گرافيکي در اختيار کاربران قرار مي دهد. ما بايد ASRock را به خاطر ارائه ي يک مادربرد ارزانقيمت که مي تواند سه کارت گرافيکي دو اسلاتي را اداره نمايد، تحسين کنيم.
اين مادربرد با يک کانکتور تغذيه ي ATX 12V 8 پايه اي کمکي و يک کانکتور 4 پايه اي از نوع Molex (علاوه بر کانکتور ATX power 24 پايه اي استاندارد) موضوع مصرف برق را کاملاً جدي گرفته است. با اينحال، اتصال 4 پايه اي Molex تنها براي عملکرد CrossFire مورد نياز خواهد بود.
حالا که درباره ي مصرف برق صحبت کرديم، بد نيست بدانيد که ASRock ادعا مي نمايد اولين توليد کننده اي است که از استاندارد (Using Product Eup Energy) اتحاديه ي اروپا پشتيباني مي کند. بر اساس اين استاندارد، يک سيستم در زمانيکه خاموش است نبايد بيش از 1 وات برق مصرف کند.
ASRock در عين حال يک روش منحصر بفرد را انتخاب کرده است تا به کاربران خود امکان دهد که بين ششمين درگاه SATA 3Gb/s و يا يک درگاه eSATA خارجي حق انتخاب داشته باشند. درگاه eSATA در پانل I/O غيرفعال است. البته تا زمانيکه ششمين درگاه SATA داخلي از طريق يک کابل به عملکرد آن اختصاص پيدا کند. شايد اين هوشمندانه ترين و يا آراسته ترين راه حل به حساب نيايد، اما بر اساس تجربه ي شخصي خود مي توانيم بگوئيم بسيار نااميد کننده خواهد بود وقتي شما مي توانيد از يک درگاه SATA داخلي ديگر استفاده نمائيد، در حاليکه توليد کننده ي مادربرد شما آن را به يک اتصال eSATA خارجي اختصاص داده است.
ما متوجه شديم که پيکربندي و استقرار قطعات بر روي اين مادربرد تا حدودي عجيب اما قابل استفاده است. اتصال ATX power24 پايه اي در بالاترين قسمت مادربرد قرار گرفته و در صورتيکه منبع تغذيه ي کيس شما در قسمت پائين آن نصب مي شود مي تواند برايتان مشکل ساز باشد. اگر از پيکربندي CrossFire استفاده مي کنيد، محل استقرار کانکتور تغذيه کمکي Molex چندان راحت نخواهد بود. کانکتور IDE بطور عجيبي عمود بر لبه ي مادربرد قرار گرفته است. کانکتور کابل فلاپي در حاشيه ي پائيني مادربرد و متمايل به سمت چپ تعبيه شده است که در هنگام استفاده از ابزارهاي موروثي باعث آشفتگي مديريت کابلها مي گردد.
در نهايت، بسيار خوشحال کننده است که مي بينيم دو کانکتور از 6 کانکتور SATA اين مادربرد بطور عادي تعبيه شده اند. با اينحال، آنها در زير کانکتورهاي پانل قرار دارند. 4 کانکتور SATA باقيمانده در گوشه ي پائين و سمت راست مادربرد قرار گرفته اند و سر راه ساير بخشها نيستند، اما آنها با يک چرخش 90 درجه اي به سمت بيرون مادربرد تعبيه شده اند که به اعتقاد ما يک استقرار ايده آل به حساب نمي آيد.
به نظر مي رسد ASRock تنها توليد کننده اي است که بطور فعالي ويژگي ACC شرکت AMD را به عنوان يک روش بالقوه براي باز کردن هسته هاي غيرفعال (Dormant) پردازنده و يا فعال سازي کاشه ي غيرفعال آن، تبليغ مي کند. با اينحال، اين يک قابليت کاملاً تصادفي است که تا حدود زيادي به پردازنده ي شما بستگي خواهد داشت. در واقع، فعال کردن ACC به ما امکان داد تا هسته هاي غيرفعال CPU خود را بکار بيندازيم و به اين ترتيب چهارمين هسته ي پردازنده ي Phenom II X3 705e خود را فعال نمائيم. متأسفانه پردازنده ي Phenom II x2 550 ما نتوانست تجربه ي مشابهي را به نمايش بگذارد و فعال کردن ACC بر روي آن صرفاً باعث سقوط و از کار افتادن سيستم گرديد. بعبارت ديگر، اين روش مي تواند يک موهبت و يا يک مصيبت باشد: در حاليکه ACC مي تواند هسته هاي غيرفعال را بکار بيندازد اما نمي تواند براي افزايش پتانسل اورکلاکينگ در CPU هائي که فاقد کاشه و يا هسته هاي غيرفعال سالم هستند، مورد استفاده قرار گيرد.
اورکلاک نمودن هسته ي گرافيکي مجتمع کاملاً موفقيت آميز بود و ما توانستيم يک اورکلاک آراسته ي 100 درصدي را از 500 مگاهرتز به 1 گيگاهرتز تجربه کنيم. براي انجام اينکار، ما ولتاژ mGPU را با اندکي افزايش به 1/59 ولت رسانديم، يک تنظيم ولتاژ اختصاصي که هيچيک از مادربردهاي ديگر در اين مجموعه داراي آن نمي باشد.
در واقع، تنها نااميدي ما به پشتيباني حافظه مربوط مي شد. ما نتوانستيم ماجولهاي 12800-Mushkin XP3 خود را با استفاده از زمانبندي معتدل 9-10-10-25 در فرکانس 1600 مگاهرتز بوت کنيم، حتي با وجود آنکه حافظه ي مذکور بعنوان يک قطعه ي 7-8-7-20 فروخته مي شود. ما مي دانيم بکار انداختن پردازنده هاي AM3 با سرعتهاي حافظه ي بالاتر از 1333 مگاهرتز کار دشوار است، اما از آنجائيکه ASRock با افتخار پشتيباني از حافظه ي 1600 مگاهرتزي را بر روي جعبه خود تبليغ مي کند، انتظارات بالاتري از آن داشتيم. عليرغم اين مسئله، پردازنده هاي AM3 احتمالاً حافظه ي 1333 مگاهرتزي با تأخير پائين را به حافظه ي 1600 مگاهرتزي ترجيح مي دهند، بنابراين تجربه ي ما بيشتر يک نااميدي به حساب مي آيد تا يک مشکل عملکردي.
بطور خلاصه ASRock M3A785GXH/128M يک مادربرد با ويژگيهاي کامل است که انعطاف پذيري بسيار بالائي را براي مشتاقان سخت افزاري که با محدوديت بودجه مواجه هستند، فراهم مي کند.
Asus M4A785TD-V EVO
2 اونس مس در PCB براي بهبود انتشار حرارتي، فازهاي متعدد تغذيه برق و ابزارهاي اورکلاکينگ Turbo را در بر مي گيرد.
بسته بندي اين محصول نسبتاً استاندارد است و يک کابل IDE، چهار کابل SATA، يک محافظ I/O، يک دفترچه ي راهنما و يک CD درايور را در بر مي گيرد. با اينحال، کانکتورهاي قابل جداسازي Q-Connector براي سهولت نصب پانل سيستم و کانکتورهاي USB نيز در بسته بندي آن ديده مي شوند.
ساير ويژگيهاي M4A785TD-V EVO شامل Turbo Key (که به کليد Power امکان مي دهد تا بعنوان يک کليد اورکلاکينگ عمل کند)، Turbo V (ابزار نرم افزاري اورکلاکينگ Asus که وضعيت کارت گرافيکي را بصورت سخت افزاري تشخيص داده و آن را بطور مقتضي اورکلاک مي نمايد) و Express Gate (يک توزيع سبک و Instant-on) از لينوکس که به يک مرورگر وب، دسترسي عکس، بازيهاي Flash, IM و Skype مجهز است. اين توزيع تنها در 5 ثانيه بوت مي شود) هستند.
ما کمي نااميد شديم که ديديم اين مادربرد فاقد بعضي از ويژگيهاي متداول تر کلاس Enthusisat نظير کليدهاي Clear CMOS, Power و Reset بصورت Onboard است. دو اسلات PCIe x16، سازگاري با CrossFire دو کارتي را تضمين مي کنند. البته تنها اسلات PCIe آبي رنگ پهناي باند 16X کامل را فراهم مي کند، در حاليکه اسلات خاکستري به پهناي باند 4X محدود شده است. اين ترکيب مي تواند با يک تأثير منفي بر عملکرد CrossFire در مقايسه با دو اسلات 16X و يا حتي دو اسلات 8X همراه باشد.
در مورد اکثر بخشها، مادربرد از چيدمان بسيار خوبي برخوردار است. کابل ATX Power24 پايه اي در يک موقعيت ايده آل مرکزي قرار گرفته است که به آساني براي منابع تغذيه ATX استاندارد قابل دسترسي خواهد بود. پنج درگاه SATA نيز در محدوده ي مياني مادربرد قرار گرفته اند و بجاي آنکه به سمت راست چرخيده باشند، در وضعيت استاندارد تعبيه شده اند. با استقرار تمام اين درگاه ها در بالاي اولين اسلات x16 PCIe، از تداخل احتمالي آنها با کارتهاي گرافيکي بلند اجتناب شده است.
يکي از انتقادهاي محدود ما دراين بخش به درگاه IDE مربوط مي شود که بطور عمود بر حاشيه ي مادربرد تعبيه گرديده است. آزاردهنده ترين اشکال، اين است که به نظر مي رسد اتصال تغذيه برق پنکه ي CPU بطور غيرضروري دور از پردازنده، در گوشه ي بالا و سمت راست مادربرد قرار گرفته و نحوه ي استقرار آن بصورتي است که ماجولهاي حافظه بين کانکتور پنکه ي CPU و پنکه قرار مي گيرند.
جالب است به اين نکته اشاره کنيم که جهت دستيابي مادربرد مورد بحث به سرعتهاي حافظه ي 1800 مگاهرتزي تبليغ شده براي آن، بايد بر يک کلاک مرجع اورکلاک شده تکيه داشته باشد زيرا بالاترين سرعت حافظه ي قابل انتخاب در BIOS آن، 800 مگاهرتز (MT/s 1600) است. ما به ماجولهاي حافظه ي DDR3 1800 مگاهرتزي دسترسي نداشتيم، ولي مي توانيم بگوئيم که اين مادربرد ماجولهاي 12800-Mushkin XP3 ما را در فرکانس 1600 مگاهرتز و با زمانبندي 7-8-7-20 تبليغ شده براي آن اداره نمود، بدون اينکه با هرگونه مشکلي در زمينه ي پايداري مواجه گردد. در واقع Asus M4A785TD-V EVO يکي از دو مادربردي بود که در اين مجموعه توانستند چنين قابليتي را به نمايش بگذارند.
Asus M4A785TD-V EVO نيز همانند مادربردهاي Gigabyte و MSI در BIOS خود داراي گزينه اي است که به کاربران امکان مي دهد تا روش کار ويژگي ACC شرکت AMD را تغيير دهند. اين گزينه تحت عنوان Unleashing Mode شناخته مي شود و تنها پس از فعال سازي ACC قابل مشاهده خواهد بود. اگر ويژگي Unleashing Mode پس از فعال سازي ACC در وضعيت پيش فرض خود باقي بماند، شما نمي توانيد هيچيک از هسته هاي غيرفعال پردازنده ي خود را بکار بيندازيد، اما مي توانيد پتانسيل اورکلاکينگ بهتري را از يک پردازنده ي Phenom اوليه بدست آوريد. با اينحال، اگر گزينه ي Unleashing Mode بصورت Enabled تنظيم شده باشد، امکان Unlock نمودن هسته هاي غيرفعال پردازنده را فراهم مي سازد. اين يک ويژگي عالي است زيرا اکثر مادربردهاي ديگر تنها يکي از دو نوع عملکرد ACC را در اختيار شما قرار مي دهند. بکار انداختن هسته هاي غيرفعال پردازنده و سقوط پردازنده اي که تمايلي به انجام اينکار ندارد و يا صرفاً تأمين تحمل اورکلاکينگ بيشتر (بدون اينکه هسته هاي غيرفعال را بکار بيندازد).
تنظيم Unleashing Mode به کاربر امکان مي دهد تا بهترين حالت عملکردي را برحسب نيازهاي خود انتخاب کند. ما اين ويژگي را آزمايش کرديم و متوجه شديم که بسيار خوب کار مي کند: اين تنظيم به پردازنده ي Phenom II 550 BE ما امکان داد تا بطور پايداري پس از فعال شدن ويژگي ACC به کار خود ادامه دهد، بدون آنکه هسته هاي غيرفعال پردازنده را بکار بيندازد. همين پردازنده پس از فعال شدن گزينه ي Unleashing Mode به همراه ويژگي ACC دچار سقوط شد، زيرا هسته هاي قفل شده ي آن معيوب بودند. با اينحال، نمونه ي Phenom II X3 705e ما در هنگام استفاده از Unleashing Mode با هر چهار هسته ي خود کار مي کرد.
اورکلاک نمودن پردازنده ي گرافيکي مجتمع در يک چشم بر هم زدن انجام شد و حتي بدون يک تنظيم اختصاصي ولتاژ GPU در BIOS نيز مادربرد Asus با حداکثر پتانسيل اورکلاک پايدار پردازنده ي گرافيکي بر روي ASRock مطابقت داشت. ما فرکانس اين پردازنده ي گرافيکي را از 500 مگاهرتز پيش فرض به 1000 مگاهرتز افزايش داده و يک افزايش عملکرد تأثيرگذار را بدون لمس کردن هيچيک از تنظيمات ولتاژي بدست آورديم. ما افزايش ولتاژ پل شمالي به 1/355 ولت را نيز امتحان کرديم، اما اينکار هيچ تفاوتي را به همراه نداشت و ما نتوانستيم GPU را به سطح بالاتري اورکلاک نمائيم.
Biostar TA785GE 128M
در مقابل TA785GE 128M بعنوان يک مادربرد DDR2 AM2+از انعطاف پذيري پشتيباني دامنه ي کامل پردازنده هاي AM2+ نظير نسل اول Phenom, AM2 Athlon X2, Athlon II و Phenom II برخوردار است. گذشته از اين، محصول Biostar همانند ساير محصولات جدي مبتني بر Radeon HD 4200 مگابايت حافظه ي SidePort DDR2 مجهز است.
ساير ويژگيهاي اين مادربرد عبارتند از G.P.U. Green (که فازهاي اضافي تغذيه برق را تحت فشارهاي کاري سبک غيرفعال مي نمايد تا در مصرف برق صرفه جوئي کند. G.P.U سرنام عبارت Green Power Utility است نه Graphic Processing Unit يک مجموعه از سه پروفايل اورکلاکينگ در BIOS که سطوح فزاينده اي از عملکرد را ارائه مي کنند) و Tseries OC Utility (ابزار اورکلاکينگ تحت ويندوز Biostar).
اين مدل در عين حال بخاطر برخورداري از کليدهاي Power و Reset داخلي از ساير شرکت کنندگان اين مجموعه مجزا مي نمايد، اما متأسفانه بخاطر نداشتن کليد Clear CMOS از فهرست آرزوهاي کامل مشتاقان سخت افزاري جا مي ماند.
بسته بندي TA785GE 128M هيچ آيتم غافلگير کننده اي را در بر نمي گيرد و شامل يک کابل IDE، دو کابل SATA، يک محافظ I/O، يک دفترچه ي راهنما و يک CD درايور است. آيتم بعدي در اين بسته بندي که مي تواند براي ارتقاء دهندگان مهم باشد، يک آداپتور تبديل اتصال برق Molex به SATA است.
TA785GE براي اداره ي مشخصات 125 واتي خود نيازي به تغذيه برق فوق العاده ندارد، بنابراين کابل ATX Power24 پايه اي استاندارد صرفاً با يک کانکتور کمي ATX 12V 4 پايه اي همراهي مي شود. کانکتور ATX 24 پايه در قسمت مياني مادربرد قرار گرفته است، يعني همان جائي که ما ترجيح مي دهيم باشد. اتصال ATX 12V 4 پايه اي نيز در محل متداول خود قرار دارد، گوشه ي بالا و سمت چپ مادربرد (که البته براي کيسهائي که منبع تغذيه ي آنها در قسمت پائين کيس نصب مي شود، چندان راحت نخواهد بود).
بعنوان يک محصول microATX فضاي چنداني براي اسلاتهاي توسعه باقي نمانده است. با اينحال، يک اسلات X16 PCIe 2.0 براي کارتهاي گرافيکي الحاقي و دو اسلات PCI استاندارد براي ابزارهاي موروثي در اختيار شما قرار گرفته اند. ساير ويژگيهائي که اين مادربرد در اختيار شما قرار نمي دهد عبارتند از يک خروجي HDMI، کنترلر FireWire و اينترفيس eSATA. گيج کننده ترين ويژگي از قلم افتاده، خروجي HDMI بر روي يک مادربرد 785G است، زيرا سينماي خانگي يکي از اهداف اصلي اين چيپ ست به حساب مي آيد. شايد اگر Biostar يک آداپتور DVI-to-HDMI را در بسته بندي اين مادربرد خود قرار مي داد، ما کمتر تعجب مي کرديم.
کانکتورهاي اصلي IDE و SATA در همان محلي تعبيه شده اند که ما دوست داريم آنها را ببينيم: گوشه ي پائين و سمت چپ مادربرد، در حاليکه به آساني قابل دسترسي هستند و در مسير هيچ مؤلفه ي ديگري قرار نگرفته اند. در عين حال، کانکتور درايو فلاپي تا حدودي از محل نصب درايو فاصله دارد.
يک نکته ي نهائي براي علاقمندان موسيقي: Biostar TA785GE 128M تنها مادربردي در اين گروه است که يک codec(Realtek ALC662 channel HD audio 5.1 را بجاي يک Codec 8 کاناله (7.1) ارائه مي نمايد. اين محصول در عين حال تنها مادربردي است که فاقد يک گزينه براي خروجي صداي ديجيتال مي باشد.
اين مادربرد از حافظه ي 1066-DDR2 پشتيباني مي کند و کاملاً با استفاده از ماجولهاي ADATA ما که براي فرکانسهاي بالاي 800 مگاهرتز رده بندي شده اند بوت مي شد، اما سيستم نمي توانست يک اجراي 3Dmark را در اين تنظيمات به پايان برساند. مسلماً ماجولهاي ما در يک نرخ سيگنالينگ اورکلاک شده کار مي کردند، ولي ما توانستيم يک اجراي 3DMark را بر روي مادربرد Foxconn و در سرعت 1066 مگاهرتز کامل نمائيم.
فعال کردن ويژگي ACC شرکت AMD متأسفانه باعث سقوط سيستم با هر دو پردازنده ي Phenom II X2 550 و Phenom II X3 705e ما شد. نکته ي عجيب اين است که هسته ي چهارم پردازنده ي 705e بر روي ساير مادربردها قابل راه اندازي بود.
بطور جالب توجهي Biostar TA785GE 128M يکي از دو مادربرد در مجموعه ي ما بود که امکان اورکلاک نمودن حافظه ي SidePort را فراهم مي کرد. ما توانستيم فرکانس حافظه ي SidePort را از 1000 مگاهرتز پيش فرض آن به 1066 مگاهرتز افزايش دهيم. اين يک موفقيت تعيين کننده به حساب نمي آيد، اما يک ويژگي قابل اشاره در ميان مجموعه اي از مادربردهاي رقيب است که با کوچکترين دستکاري SidePort بلافاصله دچار اختلال در صفحه نمايش مي شدند.
پردازنده ي گرافيکي مجتمع نيز ما را نااميد نکرد و پس از افزايش ولتاژ پل شمالي به 1/35 ولت در Bios توانستيم آن را تا سطح 900 مگاهرتز بطور پايدار اورکلاک نمائيم. اين مقدار، 400 مگاهرتز سريعتر از سرعت پيش فرض 500 مگاهرتزي مؤلفه ي مذکور است.
Foxconn Cinema Premium
اين مادربرد در عين حال يکي از دو نمونه ي موجود در اين گروه است که بجاي حافظه ي DDR3 از حافظه ي DDR2 استفاده مي کنند و همانند ساير مادربردهاي DDR2 حداکثر از پردازنده هاي 125 واتي پشتيباني مي نمايد. در حاليکه اين ويژگي کاربران Cinema Premium را به Phenom II X4 955 محدود خواهد کرد، اما به نظر نمي رسد که کاربران حوزه ي هدف آن با اين موضوع مشکلي داشته باشند، زيرا پردازنده هاي سينماي خانگي بيشتر بخاطر مصرف پائين انرژي و همچنين توليد حرارت کمتر انتخاب مي شوند نه سرعتهاي کلاک بالاي خود. يک پردازنده ي کم مصرف Athlon II X2 250 که مصرف آن بسيار کمتر از 125 وات است، مي تواند يک همراه مناسب براي اين مادربرد باشد.
تمايز واقعي دراين نکته است که مادربرد Foxconn Cinema Premium هر دو استاندارد DTS Connect و Dolby Digital Live را در اختيار شما مي گذارد. اين بدان معني است که شما مي توانيد از يک خروجي ديجيتال براي اتصال مستقيم مادربرد به يک سيستم صوتي صداي فراگير که به يک ديکودر Dolby Digital، يک ديکودر DTS و يا هر دو آنها مجهز مي باشد، استفاده نمائيد. مزيت ويژگي مذکور در آن است که امکان اجراي بازيها و فايلهاي صوتي با صداي فراگير از طريق اين فناوريها امکانپذير مي گردد، حتي اگر منبع فاقد يک تراک صوتي DD يا DTS باشد.
موضوع عجيب اين است که Foxconn تصميم گرفته براي هدايت مؤلفه ي صداي مادربرد خود از Realtek ALC888 codec استفاده کند نه Realtek ALC889 codec (که نسبت سيگنال به نويز بهتري دارد و بر روي مادربردهاي Gigabyte و MSI در همين مجموعه نصب شده است). همچنين بايد به اين نکته اشاره کنيم که Foxconn Cinema Premium فاقد حافظه ي SidePort بصورت Onboard است. از آنجائيکه SidePort يک ويژگي مفيد براي شتابدهي 3 بعدي به حساب مي آيد، تا حدودي توجيه پذير به نظر مي رسد که يک مادربرد متمرکز بر سينماي خانگي نيازي به سربار هزينه اي آن ندارد.
بسته بندي ساده ي اين مادربرد، مستندات فوق العاده اي را در بر مي گيرد اما به غير از آن چيز زيادي را بدست نخواهيد آورد. علاوه بر دفترچه ي راهنما و راهنماي راه اندازي سريع، يک CD درايور، محافظ I/O و دو کابل SATA در بسته بندي اين مادربرد ديده مي شوند. هيچ کابل IDE دراين مجموعه وجود ندارد زيرا Foxconn Cinema Premium فاقد يک اينترفيس IDE است. اين موضوع از ديدگاه کاربري که تصميم به ارتقاء سيستم خود گرفته است تا حدودي گيج کننده خواهد بود، زيرا اين مادربرد بجاي ماجولهاي جديدتر DDR3 از حافظه ي قديمي تر DDR2 استفاده مي نمايد.
Cinema Premium محصولي با يک ظاهر شيک است. حرارت گيرهاي سياه رنگ آن که بر روي يک PCB سياه رنگ قرار گرفته اند، با نوشته ي طلائي رنگ «Cinema HD» و همچنين لوگوهاي Dolby Digital Live و DTS connect آرايش شده اند. رنگ نارنجي برجسته بر روي تعدادي از قطعات اين مادربرد، واقعاً از جنبه ي زيبائي به آن کمک مي کند.
تا جائيکه به کاربردپذيري مربوط مي شود، کانکتورهاي ATX Power24 پايه اي و همچنين يک کانکتور تغذيه ي کمکي 12 ولتي 8 پايه اي بر روي اين مادربرد تعبيه شده اند. 4 درگاه از 5 درگاه SATA مادربرد به سمت چپ چرخيده اند که از نظر ما يک وضعيت بهينه به حساب نمي آيد، اما درگاه SATA پنجم در وضعيت استاندارد و به سمت کاربر تعبيه شده است.
Cinema Premium به همراه محصول ECS بعنوان دو مادربرد microATX با بيشترين اسلاتهاي توسعه ي ممکن در اين گروه حاضر شده بودند. بر روي اين مادربرد يک اسلات x16 PCIe 2.0 دو اسلات PCIe x1 ويک اسلات PCI استاندارد وجود دارد. از سوي ديگر، شما هيچ اتصالي را براي IDE، فلاپي و يا FireWire در اختيار نخواهيد داشت.
ما با يک مشکل عجيب مواجه شديم که در آزمايش بازيها بر روي دو مدل از 3 مادربرد اين مجموعه که فاقد حافظه ي SidePort بودند، خودنمائي کرد: هر دو بازي Left 4 Dead و World in Conflict در صورت تغيير تفکيک پذيري بازي دچار سقوط مي شدند. اگر مقدار حافظه ي اشتراکي IGP بطور دستي در BIOS تنظيم مي شد، اين مشکل برطرف مي گرديد و به همين دليل ما گزينه ي مذکور را به صورت 512 مگابايت تنظيم کرديم.
Foxconn Cinema Premium نيز همانند مادربرد Biostar مدعي است که با DDR2-1066 سازگاري دارد. اما بر خلاف محصول Biostar، اين مادربرد توانست يک اجراي 3DMark را در اين تنظيمات با ماجولهاي ADATA800+ (با زمانبندي 5-7-7-24 و ولتاژ 2 ولت) به پايان برساند. متأسفانه فعال کردن ويژگي ACC با هر دو نمونه پردازنده ي ما به سقوط سيستم منتهي گرديد، درست همانند وضعيتي که بر روي تنها مادربرد ديگر مبتني بر حافظه ي DDR2 در اين مجموعه با آن مواجه بوديم.
درحاليکه ما توانستيم سيستم را با IGP اورکلاک شده به 1000 مگاهرتز بوت کنيم، اما سيستم در اين وضعيت هنگام اجراي آزمايشها دچار سقوط مي شد، حتي با حداکثر تنظيمات مجاز ولتاژ پل شمالي، ما با استفاده از تنظيمات BIOS براي افزايش ولتاژ پل شمالي به ميزان 0/210 ولت، توانستيم در اورکلاک نمودن چيپ ست گرافيکي مجتمع به يک سطح پايدار 900 مگاهرتزي موفق باشيم.
Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
تنها ويژگي از قلم افتاده بر روي اين مادربرد، حافظه ي SidePort است که بر روي مدل خواهر آن يعني GA-MA785GPMT-UD2H تعبيه گرديده.
همانطور که در مورد بعضي از مدلهاي ديگر اين مجموعه شاهد بوديم، مي توان گفت که بسته بندي محدود در مورد مادربردهاي ارزانقيمت نسبتاً متداول است. بسته بندي اين مادربرد شامل دفترچه هاي راهنما، يک CD درايور، يک محافظ I/O، دو کابل SATA و يک کابل IDE است. هيچ مؤلفه ي ممتازي در اين بسته بندي به چشم نمي خورد، اما به هر حال تمام موارد اصلي را در بر مي گيرد.
ساير ويژگيهاي GA-MA785GT-UD3H عبارتند از Easy Energy Saver (يک ويژگي AM2+/AM3 که فازهاي اضافي تغذيه برق را تحت فشار کاري سبک از کار مي اندازد تا در مصرف برق صرفه جوئي کند) و EasyTune6 (نرم افزار اورکلاکينگ و نظارت بر منابع Gigabyte).
وقتي نوبت به اتصالات مي رسد، محصول Gigabyte کامل ترين مادربرد در مجموعه ي حاضر به حساب مي آيد و تمام مخلفات را به همراه دارد: دو اسلات x16 PCIe 2.0 براي کارت گرافيکي (اسلات آبي پهناي باند 16x
کامل را فراهم مي کند، در حاليکه اسلات نارنجي به پهناي باند 4x محدود شده است که در مقايسه با دو اسلات 16x و يا حتي دو اسلات 8x با يک تأثير منفي بر عملکرد CrossFire همراه خواهد بود)، سه اسلات x1 PCIe، دو اسلات PCI استاندارد، دو درگاه FireWire (يک درگاه بصورت داخلي)، کانکتورهاي Serial و Parallel داخلي، درگاه هاي IDE و فلاپي ونهايتاً 6 درگاه SATA. Gigabyte در عين حال با استفاده از تراشه ي ممتاز Realtek ALC889A، در زمينه ي Codec صوتي نيز مضايقه نکرده است.
از نظر چيدمان مادربرد، Gigabyte بخوبي تمام گزينه ها را در فضاي موجود جا داده است، بدون آنکه دسترسي به هيچ بخشي را بيش از حد دشوار نمايد. کانکتور ATX Power 24 پايه اي در محل مناسبي قرار دارد و کانکتورهاي IDE و SATA (که همگي به سمت کاربر قرار گرفته اند) نيز در وضعيت مشابهي هستند. صرفاً بايد در نظر داشته باشيد که نصب يک کارت گرافيکي بلند در اسلات PCI Express دوم، احتمالاً دو درگاه SATA پائيني را خواهد پوشاند و باعث مي شود که آنها غيرقابل استفاده گردند.
آيتمهائي که احتمال استفاده از آنها کمتر است (نظير کانکتورهاي Serial و Parallel) در امتداد پائيني مادربرد قرار گرفته و از سر راه ساير مؤلفه ها کنار رفته اند. تنها انتقادي که مي توانيم در اين بخش به آن اشاره کنيم، وضعيت سه کانکتور USB داخلي است که در بالاي اسلات کارت گرافيکي دوم قرار گرفته اند. اگر کاربر تصميم داشته باشد از يک پيکربندي CrossFire استفاده کند، اتصال کابلها به اين درگاه هاي USB تا حدودي پيچيده خواهد شد.
GA-MA785GT-UD3H قادر است بصورت ديناميک و بدون مواجه شدن با سقوط، حافظه ي سيستم را به زيرسيستم گرافيکي تخصيص دهد، زيرا فاقد هر گونه کاشه ي SidePort است. از سوي ديگر دو مادربرد فاقد SidePort ديگري که در اين گروه قرار دارند، با تغيير تفکيک پذيري در BIOS بصورت دستي در يک مقدار مشخص تنظيم مي گرديد.
اين مادربرد با ماجولهاي حافظه واجد شرايط از سرعتهاي حافظه ي 1800+-DDR3 پشتيباني مي کند. ماجولهاي Mushkin ما در فهرست Qualified اين مادربرد قرار نداشتند، ولي ما به هر حال صرفاً در حال براي دستيابي به 1600MT/s تلاش مي کرديم. متأسفانه مادربرد Gigabyte با اين ماجولها در يک زمانبندي راحت حتي بوت نشد. همين ماجولهاي حافظه با کلاک 1600 مگاهرتز بر روي مادربردهاي Asus و ECS کار کرده بودند. بنابراين، در نظر داشته باشيد که ظاهراً محصول Gigabyte تا حدودي در رابطه با سازگاري حافظه سخت گيرتر است.
در حاليکه اين مادربرد به ويژگي ACC شرکت AMD مجهز مي باشد، اما اين انعطاف پذيري را نيز در اختيار کاربران قرار مي دهد که تصميم بگيرند آيا مايل هستند هسته هاي غيرفعال را در پردازنده هاي X2 و X3 بکار بيندازند يا خير. اگر صرفاً ويژگي ACC را فعال کنيد، هيچيک از هسته هاي غيرفعال را Unlock نخواهيد نمود، بلکه احتمالاً پتانسيل اورکلاکينگ بالاتري را بر روي اولين نسل از پردازنده هاي Phenom بدست مي آوريد. با اينحال اگر Hybrid BIOS را به همراه ACC انتخاب نمائيد، امکان بکار انداختن هسته هاي غيرفعال بر روي پردازنده هاي مناسب را در اختيار خواهيد داشت. اين يک ويژگي عالي به حساب مي آيد زيرا اکثر مادربردهاي ديگر تنها يکي از اين تنظيمات BIOS را در اختيار شما قرار مي دهند: Unlock نمودن هسته هاي پردازنده (که مي تواند يک پردازنده ي ناراضي را به سقوط بکشاند) و يا عدم Unlock هسته هاي پردازنده به منظور تأمين تحمل اورکلاکينگ بيشتر بر روي تراشه هاي Phenom اوليه. تنظيمات Hybrid به کاربر امکان مي دهد تا بهترين وضعيت ممکن را براي خود انتخاب نمايد.
ما اين ويژگي را آزمايش کرديم و متوجه شديم که عملکرد بي نقصي دارد. در واقع مادربرد Gigabyte به پردازنده ي Phenom II 550 BE امکان داد که در حين فعال بودن ويژگي ACC به کار خود ادامه دهد، البته بدون Unlock نمودن دو هسته ي ديگر اين پردازنده. هنگاميکه از Hybrid BIOS به همراه ACC استفاده مي کرديم، همين پردازنده دچار سقوط مي شد زيرا دو هسته ي غيرفعال آن معيوب بودند. در عين حال، تنظيمات Hybrid به پردازنده ي Phenom II X3 705e ما امکان داد تا با 4 هسته ي فعال به کار خود ادامه دهد.
اورکلاکينگ GPU به 900 مگاهرتز در ولتاژ پيش فرض پل شمالي منتهي شد. به نظر مي رسيد که افزايش ولتاژ پل شمالي هيچ تأثيري بر بالاترين سطح اورکلاک قابل دستيابي براي ما ندارد، ولي 900 مگاهرتز بعنوان يک نتيجه ي پايدار باقي ماند که ما از آن راضي بوديم.
ECS A785GM-M
بسته بندي مادربرد نسبتاً استاندارد است، به استثناء اين نکته که 4 کابل SATA را در بر مي گيرد. غير از اين کابلها، يک CD درايور، يک CD نصب eJiffy يک محافظ I/O يک کارت مرجع نصب و يک کابل IDE در بسته بندي مادربرد به چشم مي خورند.
ساير ويژگيهاي مادربرد A785GM-M عبارتند از ECS Jiffy (يک توزيع سبک لينوکس که از يک مرورگر وب، دسترسي عکس و گپ زني آنلاين با يک زمان بوت 8 ثانيه اي برخوردار است) و M.I.B.II (يوتيليتي دستکاري BIOS شرکت ECS) استقرار قطعات بر روي مادربرد نسبتاً ايده آل است، به استثناء چند نکته ي کوچک، کانکتور ATX Power 24 پايه اي براي کيسهائي که منبع تغذيه ي آنها در پائين نصب مي شود، اندک بالا قرار گرفته است. کانکتورهاي SATA نيز براي حفظ فضاي موجود با زاويه ي 90 درجه به سمت راست چرخيده اند (در واقع اين تصميم باعث مي شود که اتصالات SATA با يک کارت گرافيک الحاقي بلند تداخل نداشته باشند). غير از موارد مذکور، موضوع چنداني براي صحبت درباره ي چيدمان مادربرد ECS وجود ندارد.
اتصالات تعبيه شده که يک اسلات 16X PCIe 2.0 دو اسلات PCIe 1x/4x و يک اسلات PCI استاندارد را در بر مي گيرند، براي يک مادربرد microATX بسيار خوب هستند.
وقتي نوبت به کليدهاي OnBoard مي رسد، ECS تنها توليد کننده اي است که کار خود را به درستي انجام داده. علاوه بر کليدهاي Power و Reset يک کليد Clear CMOS نيز بر روي اين مادربرد تعبيه شده است. اورکلاک نمودن اين مادربرد بخاطر عدم وجود يک جامپر CLR CMOS که شما را با خود درگير نمايد، بسيار آسانتر شده است. در عين حال يک نمايشگر LED تشخيصي نيز وجود دارد و سکو به يک بلندگوي Onboard نيز مجهز مي باشد.
مشکل چيست؟ براي شروع بايد بگوئيم امکان ذخيره سازي پروفايلهاي BIOS وجود ندارد، که يک فقدان دردناک براي مادربردي با يک کليد Clear BIOS به حساب مي آيد. در عين حال مي توانيم به عدم پياده سازي کنترلهاي نرخ فرمان حافظه و همچنين حذف کامل ويژگي ACC شرکت AMD تنظيمات دستي تأخير CAS را ناديده مي گيرد. هنگاميکه ما تأخير (Latency) را بر روي 9 تنظيم کرديم، اين گزينه بر اساس آنچه که در CPU-Z نمايش داده مي شد به 7 برمي گشت. ساير تنظيمات اعمال مي شوند، اما تأخير CAS از اين قاعده مستثني است.
وقتي ما اين موضوع را به ECS گزارش داديم، آنها يک BIOS ويژه را جهت آزمايش براي ما ارسال کردند که از نرخ فرمان حافظه پشتيباني نموده و تنظيمات دستي تأخير نيز در آن کار مي کرد. بنابراين اگر ECS اين BIOS جديد را براي بارگذاري در اختيار عموم کاربران قرار دهد، اکثر نگراني هاي ما از بين خواهند رفت. اما تا جائيکه ما مي توانيم ببينيم، تنها BIOS قابل دسترسي بر روي سايت وب اين شرکت هنوز نسخه ي معيوب اوليه است. ECS هنوز مشخص نکرده است که يک ارتقاء عمومي چه زماني منتشر خواهد شد.
در هر صورت، سخت افزار توانست نتايج بسيار مثبتي را با BIOS منتشر نشده براي ما تأمين نمايد. يکي از مواردي که مي توانيم به آن اشاره کنيم، موفقيت اين مادربرد در آزمايش حافظه ي MT/s 1600 يا زمانبندي 7-8-7-20 و در ولتاژ 1.65V بود. تنها مادربرد رقيب ديگري که توانست حافظه را بصورت پايدار در اين سرعت اداره کند، محصول Asus بود.
اين مادربرد از همان مشکلي که در Foxconn Cinema Premium شاهد آن بوديم رنج مي برد. بعبارت ساده تر، بازيهاي Left 4 Dead و World in Conflict در صورت تغيير تفکيک پذيري صفحه نمايش دچار سقوط مي شدند. همانند مادربرد Foxconn وقتي مقدار حافظه ي اشتراکي IGP را بطور دستي در BIOS تنظيم کرديم، اين مشکل برطرف گرديد. به همين دليل ما آن را بر روي مقدار حداکثر 512 مگابايت تنظيم نموديم.
اورکلاک نمودن GPU به سرعت کلاک 900 مگاهرتز منتهي شد که استاندارد (اما هنوز تأثيرگذار) به نظر مي رسد. براي پايداري، ما 180 mV+ به ولتاژ پل شمالي افزوديم.
MSI 785GM-E65
در مقابل، بسته بندي MSI 785GM-E65 چندان شلوغ به نظر نمي رسد. اين بسته بندي شامل دفترچه هاي راهنما، يک CD درايور، يک محافظ I/O، يک کابل IDE و يک آداپتور تغذيه برق Molex-to-SATA است.
ساير ويژگيهاي مادربرد MSI عبارتند از Active Phase Switching (يک ويژگي AM2+/AM3 که فازهاي اضافي تغذيه برق را به منظور صرفه جوئي در مصرف انرژي از کار مي اندازد) و Easy OC switch (يک سوئيچ Onboard براي تنظيم سطح اورکلاک به ميزان 10 درصد، 15 درصد و يا 20 درصد کلاک مرجع، بدون آنکه مجبور باشيد وارد BIOS شويد).
در حاليکه تنها يک اسلات PCIe 2.0 16 مسيري واحد و يک اسلات PCIe x1 بر روي اين مادربرد قرار دارند، اما دو اسلات PCI استاندارد نيز بر روي آن تعبيه شده اند. مي توان گفت که MSI با پياده سازي دو درگاه FireWire (يک درگاه بصورت داخلي)، کانکتورهاي Serial و Parallel داخلي، درگاه هاي IDE و فلاپي و همچنين شش درگاه SATA (که يکي از آنها يک درگاه eSATA خارجي است)، به همه چيز فکر کرده است. مادربرد 785GM-E65 در عين حال به يک Codec صوتي ممتاز يعني Realtek ALC889 مجهز مي باشد.
اين مادربرد از چيدمان خوبي برخوردار است و تمام کانکتورها و سوکتهاي آن در امتداد حاشيه هائي قرار گرفته اند که به آنها تعلق دارند. کانکتور ATX Power 24 پايه اي در قسمت مياني مادربرد قرار دارد و حتي درگاه هاي IDE و فلاپي نيز در محل صحيح خود قرار گرفته اند. 4 عدد از درگاه هاي SATA به سمت راست چرخيده اند اما حتي در اينجا نيز MSI يک درگاه واحد با دسترسي آسان را در اختيار شما مي گذارد و به سختي مي توان اين شرکت را بخاطر تلاش براي صرفه جوئي در فضاي مادربردي با چنين شکل ساخت کوچکي سرزنش کرد، آنهم زمانيکه چنين مجموعه ي گسترده اي از گزينه ها براي آن در نظر گرفته شده است.
يک محدوديت عجيب تر ديگر نيز در BIOS وجود داشت: اين مادربرد به ما اجازه نمي داد که تأخير حافظه ي tRAS را بطور دستي تنظيم کنيم. با اينحال، تمام تنظيمات اصلي (نظير تأخير CAS, tRCD و tRP) بخوبي کار مي کردند. از آنجائيکه tRAS عمدتاً بعنوان يک تنظيم ثانويه در نظر گرفته مي شود، فقدان آن يک نگراني جدي به حساب نمي آيد.
همانند محصولات Gigabyte و Asus مادربرد MSI نيز داراي يک گزينه ي EC Firmware در BIOS خود مي باشد که شيوه ي کار ويژگي ACC شرکت AMD را تغيير مي دهد. اگر EC Firmware در هنگام فعال سازي ACC در تنظيم پيش فرض Normal باقي بماند، هيچيک از هسته هاي غيرفعال پردازنده Unlock نخواهند شد، اما شما پتانسيل اورکلاکينگ بهبود يافته اي را براي يک پردازنده ي نسل اول Phenom بدست مي آوريد. با اينحال، اگر EC Firmware در وضعيت Special تنظيم گردد، امکان بکار انداختن هسته هاي غيرفعال پردازنده را فراهم مي کند. اين يک ويژگي عالي است زيرا اکثر مادربردهاي ديگر تنها يک نوع BIOS را در اختيار شما قرار مي دهند.
تنظيمات EC Firmware به کاربر امکان مي دهند تا بهترين وضعيت را بر اساس نيازهاي خود انتخاب کند. ما اين ويژگي را آزمايش نموده و متوجه شديم که بخوبي کار مي کند. در واقع اين تنظيم به پردازنده ي Phenom II 550 BE ما اجازه داد که پس از فعال سازي ويژگي ACC بطور پايداري به کار خود ادامه دهد، بدون آنکه هسته هاي غيرفعال پردازنده را Unlock نمايد. همين پردازنده پس از تغيير تنظيمات EC Firmware به Special دچار سقوط شده زيرا هسته هاي غيرفعال آن معيوب بودند. با اينحال، پردازنده ي Phenom II X3 705e ما در اين وضعيت با هر 4 هسته ي خود به کار ادامه داد.
MSI 785GM-E65 نتوانست ماجولهاي 12800-Mushkin Xp3 ما را در سرعت MT/s 1600 با زمانبندي راحت 9-10-10-25 بوت کند، حتي با وجود آنکه ماجولهاي حافظه ي مذکور بعنوان يک کيت 1600 مگاهرتزي با زمانبندي 7-8-7-20 به فروش مي رسند. البته ما مي دانيم که وادار نمودن پردازنده هاي AM3 به کار با سرعتهاي حافظه ي بالاتر از 1333 مگاهرتز کار دشواري است. در عين حال، ما MSI را بخاطر اينکه مادربرد خود را بعنوان محصولي با قابليت اداره ي حافظه ي 1600 مگاهرتزي معرفي مي نمايد، تحسين مي کنيم. با وجود آنکه ما يک ادعاي کوچک در زمينه ي اورکلاکينگ 1600 مگاهرتزي را در پشت جعبه ي اين محصول ديديم، اما دفترچه ي راهنماي آن فرکانس 1333 مگاهرتز را بعنوان بالاترين کلاک حافظه ي سازگار اعلام مي کند.
مادربرد MSI يکي از دو مادربرد در مجموعه ي ما بود که اورکلاک حافظه ي SidePort را مي پذيرفتند و در واقع تنها محصول AM3 به حساب مي آمد که توانائي انجام اينکار را داشت (عليرغم فقدان تنظيمات ولتاژ SidePort در BIOS). ما توانستيم حافظه ي SidePort را به 1700 مگاهرتز اورکلاک نمائيم که بالاترين تنظيم قابل دسترسي در BIOS بود، بدون آنکه با مشکلات به هم ريختن صفحه نمايش و يا سقوط سيستم مواجه شويم.
متأسفانه GPU مجتمع اين مادربرد به اندازه ي حافظه ي SidePort آن در زمينه ي اورکلاکينگ با ما همکاري نکرد و ما نهايتاً به کلاک 800 مگاهرتز براي آن رسيديم. 300 مگاهرتز بالاتر از سرعت پيش فرض 500 مگاهرتزي اين GPU چندان بد به نظر نمي رسد، اما 785GM-E65 تنها مادربردي بود که نتوانست بطور پايداري به فرکانس 900 مگاهرتز دست پيدا کند. شايد اورکلاک SidePort بتواند تا حدودي به نرخ فريمها در مقايسه هاي اورکلاک شده کمک نمايد.
1- پيکربندي سيستم آزمايش
پردازنده:
- Phenom II X3 705e (2/5 گيگاهرتز، 6 مگابايت کاشه)
- Phenom II X2 550 BE (3/1 گيگاهرتز، 6 مگابايت کاشه)
مادربردها:
- ASRock M3A785GXH/128M
- Asus M4A785TD-V EVO
- Biostar TA785GE 128M
- Foxconn Cinema Premium
- Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
- ECS A785GM-M
- MSI 785GM-E65
حافظه:
- DDR2: A-Data در پيکربندي AD2800E002GOU (2x 2GB-DDR2-800 CAS 5-5-5-18-24-2T
- DDR3: Mushkin F3-10666CL7-2GBPK (2 x 2GB در پيکربندي (CAS 9-10-10-25-34-2T 1333-DDR3
گرافيک: Radeon HD 4200 (GPU مجتمع چيپ ست 785G با فرکانس 500 مگاهرتز)
درايو ديسک سخت: Western Digital Caviar Black 640 گيگابايتي
(PRM, 32MB Cache, SATA 3.0 Gb/s 7200
صدا: HD Audio مجتمع
شبکه: شبکه سازي گيگابايتي مجتمع
منبع تغذيه: Thermaltake Toughpower) 1,200W, ATX12V v2.2, EPS12V,
2- پيکربندي نرم افزاري
سيستم عامل: Microsoft Windows Vista Home Premium x64 SP1
درايور گرافيکي:
- AMD 790GX: Catalyst 9.7
- AMD 785G: 8.632-090626a-083962E Beta
پائين ترين امتياز در اينجا يعني 2190 به Foxconn Cinema Premium و بالاترين امتياز (2308) به Asus M4A785TD-V EVO تعلق گرفته است. توجه داشته باشيد که محصولات ECS, Foxconn و Gigabyte پائين ترين امتيازها را در اين مقايسه بدست آورده اند. مدلهاي مذکور در عين حال مادربردهائي هستند که فاقد حافظه ي SidePort مي باشند. به اين ترتيب مي توان نتيجه گرفت که حافظه ي SidePort مزيت آشکاري را به همراه دارد، گرچه اين برتري چندان چشمگير نيست.
در PCMark ما شاهد امتيازهاي نسبتاً پايداري در ميان مادربردها هستيم، هرچند که به نظر مي رسد ECS 785GM-M از امتياز پائين تري در عملکرد درايو ديسک سخت برخوردار مي باشد.
آزمايشهاي مقايسه اي Sisoft Sandra همگي تنها يک درصد تفاوت را در عملکرد پردازنده نشان مي دهد. تنها تفاوت قابل توجه در اين ميان، يک نقصان پهناي باند حافظه براي مادربردهاي Biostar و Foxconn است که تنها مدلهاي AM2/DDR2 در اين گروه به حساب مي آيند. DDR3 در آزمايشهاي مقايسه اي مصنوعي به مادربردهاي AM3 کمک مي کند، ولي ما ترديد داريم که اين وضعيت تأثير چنداني بر مقايسه هاي نرم افزارهاي کاربردي و بازيها داشته باشد.
در حاليکه نتايج تمام آزمايشهاي ،TMPGEnc iTunes, Lame Audio Encoder و Mainconcept Reference تنها يکي دو درصد تفاوت را در بين شرکت کنندگان نشان مي دهند، موضوع چنداني براي صحبت باقي نمي ماند. مقايسه هاي 3ds Max 2009 نيز نکته ي جالب توجهي را به نمايش نمي گذارد.
حالا اجازه بدهيد ببينيم که آيا مقايسه هاي Productivity نظير آزمايشهاي AVG Antivirus و فشرده سازي فايل مي توانند تفاوتي را ايجاد کنند يا خير.
AVG Anti-Virus به يک بن بست شباهت دارد که گروه آزمايشي ما در آن تنها يکي دو ثانيه تفاوت را با يکديگر به نمايش مي گذارند. از سوي ديگر، مقايسه هاي WinRAR و WinZip نهايتاً وابستگي کافي به پهناي باند حافظه را نشان دادند تا يک تفاوت بسيار اندک مابين مادربردهاي AM3/DDR3 و AM2+/DDR2 را به نمايش بگذارند.
حال اجازه بدهيد به سه عنوان بازي مورد علاقه ي خود نگاهي بيندازيم و ببينيم که آيا تفاوت قابل ذکري مابين مادربردهاي شرکت کننده در اين آزمايش وجود دارد يا خير. در عين حال، به اين ترتيب مي توانيم سطح عملکرد چيپ ستهاي مجتمع 785G را در اين محصولات بررسي کنيم.
در آزمايشهاي مقايسه اي بازيها، سه مادربرد فاقد حافظه ي SidePort يعني Foxconn Cinema Premium, ECS A785GM-M و Gigabyte GA-MA785 GT-UD3H تا حدودي عقب مانده اند، تفاوت در کل مجموعه کمتر از 10 درصد است، اما اگر تصميم داريد که بدون اضافه کردن يک کارت گرافيکي الحاقي گهگاه به اجراي بازيها بپردازيد، برخورداري از حافظه ي SidePort مي تواند ارزش مناسبي را با هزينه ي اندکي براي شما تأمين نمايد.
ما اورکلاک mGPU را در مراحل 100 مگاهرتزي بررسي کرديم تا يک ايده ي کلي از سطح عملکرد اين مادربردها را بدست آوريم، به نظر مي رسد که حتي ضعيف ترين نمونه نيز توانسته به سطح 800 مگاهرتز دست يابد که يک اورکلاک 60 درصدي به حساب مي آيد. بهترين نتيجه، 100 مگاهرتز بود که يک اورکلاک 100 درصدي را به نمايش مي گذاشت. در واقع ما بسيار متأسف بوديم که چرا کارتهاي گرافيکي الحاقي نمي توانند چنين پتانسيلي را براي اورکلاک تأمين نمايند. اما اجازه دهيد تأثير اين اورکلاک را بر عملکرد واقعي محصولات شرکت کننده در اين گروه بررسي کنيم:
بالاترين نتايج از بالاترين اورکلاکها بدست آمده اند، به استثناء مادربرد Gigabyte که به سطح 1000 مگاهرتزي دست يافته اما فاقد حافظه ي SidePort است تا بتواند از اين بهبود واقعاً بهره گيري نمايد. توجه داشته باشيد که مادربرد MSI از سکوهاي Foxconn و ECS پيشي گرفته است، حتي با وجود آنکه دو مادربرد مذکور پتانسيل اورکلاک بالاتري داشته اند (اين مسئله احتمالاً به حافظه ي SidePort مادربرد MSI مربوط مي شود که تا سطح بالائي اورکلاک شده بود). در مورد هر يک از مادربردها، اورکلاک GPU مجتمع با يک بهبود چشمگير در تفکيک پذيري 768*1024 همراه بوده و آن را از يک وضعيت حاشيه اي به يک سطح قابل قبول و راحت رسانده است.
حالا با يکي ديگر از مزاياي مادربردهاي AM2+/DDR2 مواجه مي شويم: مصرف برق هر دو مادربرد Foxconn Cinema Premium و TA785 GE 128M Biostar پائين تر از همکاران AM3/DDR3 آنها است. تنها مادربرد MSI 785 GM-E65 به اين مدلها نزديک مي شود که نشان مي دهد ويژگي سوئيچ فاز فعال MSI تنها يک شعار تبليغاتي نيست.
مي خواهند مسيري براي ارتقائهاي بعدي در اختيار داشته باشند به يک گزينه ي ارزشمند تبديل کند.
سخت افزار اين محصول کاملاً حاضر است، اما BIOS مادربرد تا حدودي محدود کننده است، طوري که به نظر مي رسد دو تيم جداگانه با اهداف متفاوت به طراحي هر يک از آنها پرداخته اند. BIOS فاقد پروفايلهاي قابل ذخيره سازي، کنترل کلاک PCIe و يا کنترل نرخ فرمان حافظه مي باشد. بدتر از همه اينکه، هيچ گزينه اي براي ACC در آن به چشم نمي خورد. اگر ECS نسخه ي آزمايشي ويژه ي BIOS خود را که به ما اجازه داد از آن استفاده کنيم بصورت عمومي منتشر نمايد، مي توانيم A785GM-M را از صميم قلب بعنوان يک مادربرد عالي کلاس Enthusiast با قيمت کاملاً قابل قبول، توصيه کنيم. اما با BIOS پيش فرض، اشتياقي براي اينکار نخواهيم داشت.
در يک تحليل نهائي، مي توانيم ببينيم که چيپ ست 785G تنها به يک سطح بودجه محدود نمي شود. طيف کاملي از سکوها در بازار به چشم مي خورند که به شيوه هاي مختلف از اين چيپ ست بهره گيري مي نمايند تا واقعاً براي کاربران متفاوتي مناسب باشند. حق انتخاب هميشه يک وضعيت ايده آل است و در ميان محصولات 785G امروزي هيچ کمبودي در اين زمينه مشاهده نمي شود.
منبع: ماهنامه ي کامپيوتري بزرگراه رايانه، شماره ي 125.
ما متوجه شديم که با کاهش قيمتها، اين مادربردها مي توانند عملکرد غافلگير کننده اي را نسبت به قيمت توجيه پذيري که براي آنها مي پردازيد، ارائه کنند. اما تفاوتهاي آنها بسيار آشکارتر از چيزي هستند که احتمالاً فکر کرده ايد. وقتي کار مطالعه ي اين مقاله را تمام کنيد، ايده ي بسيار خوبي در مورد انواع مختلف مادربردهاي 785G موجود در بازار و همچنين اين موضوع که کداميک از آنها مي تواند براي نيازهاي خاص شما مناسب تر باشد، بدست خواهيد آورد.
ASRock M3A785GXH/128M
ويژگيها و سخت افزار
مادربرد مورد بحث به همراه نرم افزار Overclocking شرکت ASRock عملکرد Instant Boot (که مزاياي يک Shutdown کامل سيستم را با سرعت بازيابي از حالت Sleep ترکيب مي کند) Intellignet Energy Saver (يک ويژگي AM2+/AM3 که فازهاي اضافي تغذيه برق را تحت فشارهاي کاري سبک غيرفعال مي نمايد تا در مصرف برق صرفه جوئي کند) و همچنين Hybrid Booster (که ASRock ادعا مي کند يک ويژگي اورکلاکينگ امن است زيرا يک ناظر حرارتي مجتمع از CPU در برابر داغ شدن بيش از حد محافظت مي نمايد)، ارائه مي گردد.
بايد اعتراف کنيم ما هميشه کنجکاو هستيم که ببينيم دانشمندان ديوانه ي ASRock دفعه ي بعد چه معجون تازه اي را معرفي خواهند نمود. در واقع M3A785GXH/128M به هيچوجه ما را نااميد نکرد:
بله اين مادربرد به سه اسلات x16 PCI Express مجهز است. در واقع M3A785GXH/128M به ترکيب پيش فرض 785G/SB710 متکي است و چيپ ست 785G به 16 مسير براي گرافيک محدود شده. بنابراين، مسيرهاي PCI Express قابل دسترسي بايد مابين دو اسلات PCIex16 براي عملکرد x16 منفرد و يا x8/x8 دوگانه به اشتراک گذاشته شده باشند. اسلات x16 سوم به 4 مسير محدود شده است. حالتهاي x16 منفرد و يا x8/x8 دوگانه براي دو اسلات بالائي از طريق يک کارت سوئيچ قابل انتخاب هستند که باعث صرفه جوئي در هزينه ها مي شود.
دو اسلات x8 نسل دوم نبايد تأثير چشمگيري بر عملکرد CrossFireX داشته باشند، اما اسلات x4 يقيناً يک پيکربندي CrossFireX سه گانه را کند خواهد کرد. به هر حال، اين مادربرد انبوهي از گزينه هاي جذاب را در رابطه با قابليتهاي گرافيکي در اختيار کاربران قرار مي دهد. ما بايد ASRock را به خاطر ارائه ي يک مادربرد ارزانقيمت که مي تواند سه کارت گرافيکي دو اسلاتي را اداره نمايد، تحسين کنيم.
اين مادربرد با يک کانکتور تغذيه ي ATX 12V 8 پايه اي کمکي و يک کانکتور 4 پايه اي از نوع Molex (علاوه بر کانکتور ATX power 24 پايه اي استاندارد) موضوع مصرف برق را کاملاً جدي گرفته است. با اينحال، اتصال 4 پايه اي Molex تنها براي عملکرد CrossFire مورد نياز خواهد بود.
حالا که درباره ي مصرف برق صحبت کرديم، بد نيست بدانيد که ASRock ادعا مي نمايد اولين توليد کننده اي است که از استاندارد (Using Product Eup Energy) اتحاديه ي اروپا پشتيباني مي کند. بر اساس اين استاندارد، يک سيستم در زمانيکه خاموش است نبايد بيش از 1 وات برق مصرف کند.
ASRock در عين حال يک روش منحصر بفرد را انتخاب کرده است تا به کاربران خود امکان دهد که بين ششمين درگاه SATA 3Gb/s و يا يک درگاه eSATA خارجي حق انتخاب داشته باشند. درگاه eSATA در پانل I/O غيرفعال است. البته تا زمانيکه ششمين درگاه SATA داخلي از طريق يک کابل به عملکرد آن اختصاص پيدا کند. شايد اين هوشمندانه ترين و يا آراسته ترين راه حل به حساب نيايد، اما بر اساس تجربه ي شخصي خود مي توانيم بگوئيم بسيار نااميد کننده خواهد بود وقتي شما مي توانيد از يک درگاه SATA داخلي ديگر استفاده نمائيد، در حاليکه توليد کننده ي مادربرد شما آن را به يک اتصال eSATA خارجي اختصاص داده است.
ما متوجه شديم که پيکربندي و استقرار قطعات بر روي اين مادربرد تا حدودي عجيب اما قابل استفاده است. اتصال ATX power24 پايه اي در بالاترين قسمت مادربرد قرار گرفته و در صورتيکه منبع تغذيه ي کيس شما در قسمت پائين آن نصب مي شود مي تواند برايتان مشکل ساز باشد. اگر از پيکربندي CrossFire استفاده مي کنيد، محل استقرار کانکتور تغذيه کمکي Molex چندان راحت نخواهد بود. کانکتور IDE بطور عجيبي عمود بر لبه ي مادربرد قرار گرفته است. کانکتور کابل فلاپي در حاشيه ي پائيني مادربرد و متمايل به سمت چپ تعبيه شده است که در هنگام استفاده از ابزارهاي موروثي باعث آشفتگي مديريت کابلها مي گردد.
در نهايت، بسيار خوشحال کننده است که مي بينيم دو کانکتور از 6 کانکتور SATA اين مادربرد بطور عادي تعبيه شده اند. با اينحال، آنها در زير کانکتورهاي پانل قرار دارند. 4 کانکتور SATA باقيمانده در گوشه ي پائين و سمت راست مادربرد قرار گرفته اند و سر راه ساير بخشها نيستند، اما آنها با يک چرخش 90 درجه اي به سمت بيرون مادربرد تعبيه شده اند که به اعتقاد ما يک استقرار ايده آل به حساب نمي آيد.
BIOS و اورکلاکينگ
به نظر مي رسد ASRock تنها توليد کننده اي است که بطور فعالي ويژگي ACC شرکت AMD را به عنوان يک روش بالقوه براي باز کردن هسته هاي غيرفعال (Dormant) پردازنده و يا فعال سازي کاشه ي غيرفعال آن، تبليغ مي کند. با اينحال، اين يک قابليت کاملاً تصادفي است که تا حدود زيادي به پردازنده ي شما بستگي خواهد داشت. در واقع، فعال کردن ACC به ما امکان داد تا هسته هاي غيرفعال CPU خود را بکار بيندازيم و به اين ترتيب چهارمين هسته ي پردازنده ي Phenom II X3 705e خود را فعال نمائيم. متأسفانه پردازنده ي Phenom II x2 550 ما نتوانست تجربه ي مشابهي را به نمايش بگذارد و فعال کردن ACC بر روي آن صرفاً باعث سقوط و از کار افتادن سيستم گرديد. بعبارت ديگر، اين روش مي تواند يک موهبت و يا يک مصيبت باشد: در حاليکه ACC مي تواند هسته هاي غيرفعال را بکار بيندازد اما نمي تواند براي افزايش پتانسل اورکلاکينگ در CPU هائي که فاقد کاشه و يا هسته هاي غيرفعال سالم هستند، مورد استفاده قرار گيرد.
اورکلاک نمودن هسته ي گرافيکي مجتمع کاملاً موفقيت آميز بود و ما توانستيم يک اورکلاک آراسته ي 100 درصدي را از 500 مگاهرتز به 1 گيگاهرتز تجربه کنيم. براي انجام اينکار، ما ولتاژ mGPU را با اندکي افزايش به 1/59 ولت رسانديم، يک تنظيم ولتاژ اختصاصي که هيچيک از مادربردهاي ديگر در اين مجموعه داراي آن نمي باشد.
در واقع، تنها نااميدي ما به پشتيباني حافظه مربوط مي شد. ما نتوانستيم ماجولهاي 12800-Mushkin XP3 خود را با استفاده از زمانبندي معتدل 9-10-10-25 در فرکانس 1600 مگاهرتز بوت کنيم، حتي با وجود آنکه حافظه ي مذکور بعنوان يک قطعه ي 7-8-7-20 فروخته مي شود. ما مي دانيم بکار انداختن پردازنده هاي AM3 با سرعتهاي حافظه ي بالاتر از 1333 مگاهرتز کار دشوار است، اما از آنجائيکه ASRock با افتخار پشتيباني از حافظه ي 1600 مگاهرتزي را بر روي جعبه خود تبليغ مي کند، انتظارات بالاتري از آن داشتيم. عليرغم اين مسئله، پردازنده هاي AM3 احتمالاً حافظه ي 1333 مگاهرتزي با تأخير پائين را به حافظه ي 1600 مگاهرتزي ترجيح مي دهند، بنابراين تجربه ي ما بيشتر يک نااميدي به حساب مي آيد تا يک مشکل عملکردي.
بطور خلاصه ASRock M3A785GXH/128M يک مادربرد با ويژگيهاي کامل است که انعطاف پذيري بسيار بالائي را براي مشتاقان سخت افزاري که با محدوديت بودجه مواجه هستند، فراهم مي کند.
Asus M4A785TD-V EVO
ويژگيها و سخت افزار
2 اونس مس در PCB براي بهبود انتشار حرارتي، فازهاي متعدد تغذيه برق و ابزارهاي اورکلاکينگ Turbo را در بر مي گيرد.
بسته بندي اين محصول نسبتاً استاندارد است و يک کابل IDE، چهار کابل SATA، يک محافظ I/O، يک دفترچه ي راهنما و يک CD درايور را در بر مي گيرد. با اينحال، کانکتورهاي قابل جداسازي Q-Connector براي سهولت نصب پانل سيستم و کانکتورهاي USB نيز در بسته بندي آن ديده مي شوند.
ساير ويژگيهاي M4A785TD-V EVO شامل Turbo Key (که به کليد Power امکان مي دهد تا بعنوان يک کليد اورکلاکينگ عمل کند)، Turbo V (ابزار نرم افزاري اورکلاکينگ Asus که وضعيت کارت گرافيکي را بصورت سخت افزاري تشخيص داده و آن را بطور مقتضي اورکلاک مي نمايد) و Express Gate (يک توزيع سبک و Instant-on) از لينوکس که به يک مرورگر وب، دسترسي عکس، بازيهاي Flash, IM و Skype مجهز است. اين توزيع تنها در 5 ثانيه بوت مي شود) هستند.
ما کمي نااميد شديم که ديديم اين مادربرد فاقد بعضي از ويژگيهاي متداول تر کلاس Enthusisat نظير کليدهاي Clear CMOS, Power و Reset بصورت Onboard است. دو اسلات PCIe x16، سازگاري با CrossFire دو کارتي را تضمين مي کنند. البته تنها اسلات PCIe آبي رنگ پهناي باند 16X کامل را فراهم مي کند، در حاليکه اسلات خاکستري به پهناي باند 4X محدود شده است. اين ترکيب مي تواند با يک تأثير منفي بر عملکرد CrossFire در مقايسه با دو اسلات 16X و يا حتي دو اسلات 8X همراه باشد.
در مورد اکثر بخشها، مادربرد از چيدمان بسيار خوبي برخوردار است. کابل ATX Power24 پايه اي در يک موقعيت ايده آل مرکزي قرار گرفته است که به آساني براي منابع تغذيه ATX استاندارد قابل دسترسي خواهد بود. پنج درگاه SATA نيز در محدوده ي مياني مادربرد قرار گرفته اند و بجاي آنکه به سمت راست چرخيده باشند، در وضعيت استاندارد تعبيه شده اند. با استقرار تمام اين درگاه ها در بالاي اولين اسلات x16 PCIe، از تداخل احتمالي آنها با کارتهاي گرافيکي بلند اجتناب شده است.
يکي از انتقادهاي محدود ما دراين بخش به درگاه IDE مربوط مي شود که بطور عمود بر حاشيه ي مادربرد تعبيه گرديده است. آزاردهنده ترين اشکال، اين است که به نظر مي رسد اتصال تغذيه برق پنکه ي CPU بطور غيرضروري دور از پردازنده، در گوشه ي بالا و سمت راست مادربرد قرار گرفته و نحوه ي استقرار آن بصورتي است که ماجولهاي حافظه بين کانکتور پنکه ي CPU و پنکه قرار مي گيرند.
BIOS و اورکلاکينگ
جالب است به اين نکته اشاره کنيم که جهت دستيابي مادربرد مورد بحث به سرعتهاي حافظه ي 1800 مگاهرتزي تبليغ شده براي آن، بايد بر يک کلاک مرجع اورکلاک شده تکيه داشته باشد زيرا بالاترين سرعت حافظه ي قابل انتخاب در BIOS آن، 800 مگاهرتز (MT/s 1600) است. ما به ماجولهاي حافظه ي DDR3 1800 مگاهرتزي دسترسي نداشتيم، ولي مي توانيم بگوئيم که اين مادربرد ماجولهاي 12800-Mushkin XP3 ما را در فرکانس 1600 مگاهرتز و با زمانبندي 7-8-7-20 تبليغ شده براي آن اداره نمود، بدون اينکه با هرگونه مشکلي در زمينه ي پايداري مواجه گردد. در واقع Asus M4A785TD-V EVO يکي از دو مادربردي بود که در اين مجموعه توانستند چنين قابليتي را به نمايش بگذارند.
Asus M4A785TD-V EVO نيز همانند مادربردهاي Gigabyte و MSI در BIOS خود داراي گزينه اي است که به کاربران امکان مي دهد تا روش کار ويژگي ACC شرکت AMD را تغيير دهند. اين گزينه تحت عنوان Unleashing Mode شناخته مي شود و تنها پس از فعال سازي ACC قابل مشاهده خواهد بود. اگر ويژگي Unleashing Mode پس از فعال سازي ACC در وضعيت پيش فرض خود باقي بماند، شما نمي توانيد هيچيک از هسته هاي غيرفعال پردازنده ي خود را بکار بيندازيد، اما مي توانيد پتانسيل اورکلاکينگ بهتري را از يک پردازنده ي Phenom اوليه بدست آوريد. با اينحال، اگر گزينه ي Unleashing Mode بصورت Enabled تنظيم شده باشد، امکان Unlock نمودن هسته هاي غيرفعال پردازنده را فراهم مي سازد. اين يک ويژگي عالي است زيرا اکثر مادربردهاي ديگر تنها يکي از دو نوع عملکرد ACC را در اختيار شما قرار مي دهند. بکار انداختن هسته هاي غيرفعال پردازنده و سقوط پردازنده اي که تمايلي به انجام اينکار ندارد و يا صرفاً تأمين تحمل اورکلاکينگ بيشتر (بدون اينکه هسته هاي غيرفعال را بکار بيندازد).
تنظيم Unleashing Mode به کاربر امکان مي دهد تا بهترين حالت عملکردي را برحسب نيازهاي خود انتخاب کند. ما اين ويژگي را آزمايش کرديم و متوجه شديم که بسيار خوب کار مي کند: اين تنظيم به پردازنده ي Phenom II 550 BE ما امکان داد تا بطور پايداري پس از فعال شدن ويژگي ACC به کار خود ادامه دهد، بدون آنکه هسته هاي غيرفعال پردازنده را بکار بيندازد. همين پردازنده پس از فعال شدن گزينه ي Unleashing Mode به همراه ويژگي ACC دچار سقوط شد، زيرا هسته هاي قفل شده ي آن معيوب بودند. با اينحال، نمونه ي Phenom II X3 705e ما در هنگام استفاده از Unleashing Mode با هر چهار هسته ي خود کار مي کرد.
اورکلاک نمودن پردازنده ي گرافيکي مجتمع در يک چشم بر هم زدن انجام شد و حتي بدون يک تنظيم اختصاصي ولتاژ GPU در BIOS نيز مادربرد Asus با حداکثر پتانسيل اورکلاک پايدار پردازنده ي گرافيکي بر روي ASRock مطابقت داشت. ما فرکانس اين پردازنده ي گرافيکي را از 500 مگاهرتز پيش فرض به 1000 مگاهرتز افزايش داده و يک افزايش عملکرد تأثيرگذار را بدون لمس کردن هيچيک از تنظيمات ولتاژي بدست آورديم. ما افزايش ولتاژ پل شمالي به 1/355 ولت را نيز امتحان کرديم، اما اينکار هيچ تفاوتي را به همراه نداشت و ما نتوانستيم GPU را به سطح بالاتري اورکلاک نمائيم.
Biostar TA785GE 128M
ويژگيها و سخت افزار
در مقابل TA785GE 128M بعنوان يک مادربرد DDR2 AM2+از انعطاف پذيري پشتيباني دامنه ي کامل پردازنده هاي AM2+ نظير نسل اول Phenom, AM2 Athlon X2, Athlon II و Phenom II برخوردار است. گذشته از اين، محصول Biostar همانند ساير محصولات جدي مبتني بر Radeon HD 4200 مگابايت حافظه ي SidePort DDR2 مجهز است.
ساير ويژگيهاي اين مادربرد عبارتند از G.P.U. Green (که فازهاي اضافي تغذيه برق را تحت فشارهاي کاري سبک غيرفعال مي نمايد تا در مصرف برق صرفه جوئي کند. G.P.U سرنام عبارت Green Power Utility است نه Graphic Processing Unit يک مجموعه از سه پروفايل اورکلاکينگ در BIOS که سطوح فزاينده اي از عملکرد را ارائه مي کنند) و Tseries OC Utility (ابزار اورکلاکينگ تحت ويندوز Biostar).
اين مدل در عين حال بخاطر برخورداري از کليدهاي Power و Reset داخلي از ساير شرکت کنندگان اين مجموعه مجزا مي نمايد، اما متأسفانه بخاطر نداشتن کليد Clear CMOS از فهرست آرزوهاي کامل مشتاقان سخت افزاري جا مي ماند.
بسته بندي TA785GE 128M هيچ آيتم غافلگير کننده اي را در بر نمي گيرد و شامل يک کابل IDE، دو کابل SATA، يک محافظ I/O، يک دفترچه ي راهنما و يک CD درايور است. آيتم بعدي در اين بسته بندي که مي تواند براي ارتقاء دهندگان مهم باشد، يک آداپتور تبديل اتصال برق Molex به SATA است.
TA785GE براي اداره ي مشخصات 125 واتي خود نيازي به تغذيه برق فوق العاده ندارد، بنابراين کابل ATX Power24 پايه اي استاندارد صرفاً با يک کانکتور کمي ATX 12V 4 پايه اي همراهي مي شود. کانکتور ATX 24 پايه در قسمت مياني مادربرد قرار گرفته است، يعني همان جائي که ما ترجيح مي دهيم باشد. اتصال ATX 12V 4 پايه اي نيز در محل متداول خود قرار دارد، گوشه ي بالا و سمت چپ مادربرد (که البته براي کيسهائي که منبع تغذيه ي آنها در قسمت پائين کيس نصب مي شود، چندان راحت نخواهد بود).
بعنوان يک محصول microATX فضاي چنداني براي اسلاتهاي توسعه باقي نمانده است. با اينحال، يک اسلات X16 PCIe 2.0 براي کارتهاي گرافيکي الحاقي و دو اسلات PCI استاندارد براي ابزارهاي موروثي در اختيار شما قرار گرفته اند. ساير ويژگيهائي که اين مادربرد در اختيار شما قرار نمي دهد عبارتند از يک خروجي HDMI، کنترلر FireWire و اينترفيس eSATA. گيج کننده ترين ويژگي از قلم افتاده، خروجي HDMI بر روي يک مادربرد 785G است، زيرا سينماي خانگي يکي از اهداف اصلي اين چيپ ست به حساب مي آيد. شايد اگر Biostar يک آداپتور DVI-to-HDMI را در بسته بندي اين مادربرد خود قرار مي داد، ما کمتر تعجب مي کرديم.
کانکتورهاي اصلي IDE و SATA در همان محلي تعبيه شده اند که ما دوست داريم آنها را ببينيم: گوشه ي پائين و سمت چپ مادربرد، در حاليکه به آساني قابل دسترسي هستند و در مسير هيچ مؤلفه ي ديگري قرار نگرفته اند. در عين حال، کانکتور درايو فلاپي تا حدودي از محل نصب درايو فاصله دارد.
يک نکته ي نهائي براي علاقمندان موسيقي: Biostar TA785GE 128M تنها مادربردي در اين گروه است که يک codec(Realtek ALC662 channel HD audio 5.1 را بجاي يک Codec 8 کاناله (7.1) ارائه مي نمايد. اين محصول در عين حال تنها مادربردي است که فاقد يک گزينه براي خروجي صداي ديجيتال مي باشد.
BIOS و اورکلاکينگ
اين مادربرد از حافظه ي 1066-DDR2 پشتيباني مي کند و کاملاً با استفاده از ماجولهاي ADATA ما که براي فرکانسهاي بالاي 800 مگاهرتز رده بندي شده اند بوت مي شد، اما سيستم نمي توانست يک اجراي 3Dmark را در اين تنظيمات به پايان برساند. مسلماً ماجولهاي ما در يک نرخ سيگنالينگ اورکلاک شده کار مي کردند، ولي ما توانستيم يک اجراي 3DMark را بر روي مادربرد Foxconn و در سرعت 1066 مگاهرتز کامل نمائيم.
فعال کردن ويژگي ACC شرکت AMD متأسفانه باعث سقوط سيستم با هر دو پردازنده ي Phenom II X2 550 و Phenom II X3 705e ما شد. نکته ي عجيب اين است که هسته ي چهارم پردازنده ي 705e بر روي ساير مادربردها قابل راه اندازي بود.
بطور جالب توجهي Biostar TA785GE 128M يکي از دو مادربرد در مجموعه ي ما بود که امکان اورکلاک نمودن حافظه ي SidePort را فراهم مي کرد. ما توانستيم فرکانس حافظه ي SidePort را از 1000 مگاهرتز پيش فرض آن به 1066 مگاهرتز افزايش دهيم. اين يک موفقيت تعيين کننده به حساب نمي آيد، اما يک ويژگي قابل اشاره در ميان مجموعه اي از مادربردهاي رقيب است که با کوچکترين دستکاري SidePort بلافاصله دچار اختلال در صفحه نمايش مي شدند.
پردازنده ي گرافيکي مجتمع نيز ما را نااميد نکرد و پس از افزايش ولتاژ پل شمالي به 1/35 ولت در Bios توانستيم آن را تا سطح 900 مگاهرتز بطور پايدار اورکلاک نمائيم. اين مقدار، 400 مگاهرتز سريعتر از سرعت پيش فرض 500 مگاهرتزي مؤلفه ي مذکور است.
Foxconn Cinema Premium
ويژگيها و سخت افزار
اين مادربرد در عين حال يکي از دو نمونه ي موجود در اين گروه است که بجاي حافظه ي DDR3 از حافظه ي DDR2 استفاده مي کنند و همانند ساير مادربردهاي DDR2 حداکثر از پردازنده هاي 125 واتي پشتيباني مي نمايد. در حاليکه اين ويژگي کاربران Cinema Premium را به Phenom II X4 955 محدود خواهد کرد، اما به نظر نمي رسد که کاربران حوزه ي هدف آن با اين موضوع مشکلي داشته باشند، زيرا پردازنده هاي سينماي خانگي بيشتر بخاطر مصرف پائين انرژي و همچنين توليد حرارت کمتر انتخاب مي شوند نه سرعتهاي کلاک بالاي خود. يک پردازنده ي کم مصرف Athlon II X2 250 که مصرف آن بسيار کمتر از 125 وات است، مي تواند يک همراه مناسب براي اين مادربرد باشد.
تمايز واقعي دراين نکته است که مادربرد Foxconn Cinema Premium هر دو استاندارد DTS Connect و Dolby Digital Live را در اختيار شما مي گذارد. اين بدان معني است که شما مي توانيد از يک خروجي ديجيتال براي اتصال مستقيم مادربرد به يک سيستم صوتي صداي فراگير که به يک ديکودر Dolby Digital، يک ديکودر DTS و يا هر دو آنها مجهز مي باشد، استفاده نمائيد. مزيت ويژگي مذکور در آن است که امکان اجراي بازيها و فايلهاي صوتي با صداي فراگير از طريق اين فناوريها امکانپذير مي گردد، حتي اگر منبع فاقد يک تراک صوتي DD يا DTS باشد.
موضوع عجيب اين است که Foxconn تصميم گرفته براي هدايت مؤلفه ي صداي مادربرد خود از Realtek ALC888 codec استفاده کند نه Realtek ALC889 codec (که نسبت سيگنال به نويز بهتري دارد و بر روي مادربردهاي Gigabyte و MSI در همين مجموعه نصب شده است). همچنين بايد به اين نکته اشاره کنيم که Foxconn Cinema Premium فاقد حافظه ي SidePort بصورت Onboard است. از آنجائيکه SidePort يک ويژگي مفيد براي شتابدهي 3 بعدي به حساب مي آيد، تا حدودي توجيه پذير به نظر مي رسد که يک مادربرد متمرکز بر سينماي خانگي نيازي به سربار هزينه اي آن ندارد.
بسته بندي ساده ي اين مادربرد، مستندات فوق العاده اي را در بر مي گيرد اما به غير از آن چيز زيادي را بدست نخواهيد آورد. علاوه بر دفترچه ي راهنما و راهنماي راه اندازي سريع، يک CD درايور، محافظ I/O و دو کابل SATA در بسته بندي اين مادربرد ديده مي شوند. هيچ کابل IDE دراين مجموعه وجود ندارد زيرا Foxconn Cinema Premium فاقد يک اينترفيس IDE است. اين موضوع از ديدگاه کاربري که تصميم به ارتقاء سيستم خود گرفته است تا حدودي گيج کننده خواهد بود، زيرا اين مادربرد بجاي ماجولهاي جديدتر DDR3 از حافظه ي قديمي تر DDR2 استفاده مي نمايد.
Cinema Premium محصولي با يک ظاهر شيک است. حرارت گيرهاي سياه رنگ آن که بر روي يک PCB سياه رنگ قرار گرفته اند، با نوشته ي طلائي رنگ «Cinema HD» و همچنين لوگوهاي Dolby Digital Live و DTS connect آرايش شده اند. رنگ نارنجي برجسته بر روي تعدادي از قطعات اين مادربرد، واقعاً از جنبه ي زيبائي به آن کمک مي کند.
تا جائيکه به کاربردپذيري مربوط مي شود، کانکتورهاي ATX Power24 پايه اي و همچنين يک کانکتور تغذيه ي کمکي 12 ولتي 8 پايه اي بر روي اين مادربرد تعبيه شده اند. 4 درگاه از 5 درگاه SATA مادربرد به سمت چپ چرخيده اند که از نظر ما يک وضعيت بهينه به حساب نمي آيد، اما درگاه SATA پنجم در وضعيت استاندارد و به سمت کاربر تعبيه شده است.
Cinema Premium به همراه محصول ECS بعنوان دو مادربرد microATX با بيشترين اسلاتهاي توسعه ي ممکن در اين گروه حاضر شده بودند. بر روي اين مادربرد يک اسلات x16 PCIe 2.0 دو اسلات PCIe x1 ويک اسلات PCI استاندارد وجود دارد. از سوي ديگر، شما هيچ اتصالي را براي IDE، فلاپي و يا FireWire در اختيار نخواهيد داشت.
BIOS و اورکلاکينگ
ما با يک مشکل عجيب مواجه شديم که در آزمايش بازيها بر روي دو مدل از 3 مادربرد اين مجموعه که فاقد حافظه ي SidePort بودند، خودنمائي کرد: هر دو بازي Left 4 Dead و World in Conflict در صورت تغيير تفکيک پذيري بازي دچار سقوط مي شدند. اگر مقدار حافظه ي اشتراکي IGP بطور دستي در BIOS تنظيم مي شد، اين مشکل برطرف مي گرديد و به همين دليل ما گزينه ي مذکور را به صورت 512 مگابايت تنظيم کرديم.
Foxconn Cinema Premium نيز همانند مادربرد Biostar مدعي است که با DDR2-1066 سازگاري دارد. اما بر خلاف محصول Biostar، اين مادربرد توانست يک اجراي 3DMark را در اين تنظيمات با ماجولهاي ADATA800+ (با زمانبندي 5-7-7-24 و ولتاژ 2 ولت) به پايان برساند. متأسفانه فعال کردن ويژگي ACC با هر دو نمونه پردازنده ي ما به سقوط سيستم منتهي گرديد، درست همانند وضعيتي که بر روي تنها مادربرد ديگر مبتني بر حافظه ي DDR2 در اين مجموعه با آن مواجه بوديم.
درحاليکه ما توانستيم سيستم را با IGP اورکلاک شده به 1000 مگاهرتز بوت کنيم، اما سيستم در اين وضعيت هنگام اجراي آزمايشها دچار سقوط مي شد، حتي با حداکثر تنظيمات مجاز ولتاژ پل شمالي، ما با استفاده از تنظيمات BIOS براي افزايش ولتاژ پل شمالي به ميزان 0/210 ولت، توانستيم در اورکلاک نمودن چيپ ست گرافيکي مجتمع به يک سطح پايدار 900 مگاهرتزي موفق باشيم.
Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
ويژگيها و سخت افزار
تنها ويژگي از قلم افتاده بر روي اين مادربرد، حافظه ي SidePort است که بر روي مدل خواهر آن يعني GA-MA785GPMT-UD2H تعبيه گرديده.
همانطور که در مورد بعضي از مدلهاي ديگر اين مجموعه شاهد بوديم، مي توان گفت که بسته بندي محدود در مورد مادربردهاي ارزانقيمت نسبتاً متداول است. بسته بندي اين مادربرد شامل دفترچه هاي راهنما، يک CD درايور، يک محافظ I/O، دو کابل SATA و يک کابل IDE است. هيچ مؤلفه ي ممتازي در اين بسته بندي به چشم نمي خورد، اما به هر حال تمام موارد اصلي را در بر مي گيرد.
ساير ويژگيهاي GA-MA785GT-UD3H عبارتند از Easy Energy Saver (يک ويژگي AM2+/AM3 که فازهاي اضافي تغذيه برق را تحت فشار کاري سبک از کار مي اندازد تا در مصرف برق صرفه جوئي کند) و EasyTune6 (نرم افزار اورکلاکينگ و نظارت بر منابع Gigabyte).
وقتي نوبت به اتصالات مي رسد، محصول Gigabyte کامل ترين مادربرد در مجموعه ي حاضر به حساب مي آيد و تمام مخلفات را به همراه دارد: دو اسلات x16 PCIe 2.0 براي کارت گرافيکي (اسلات آبي پهناي باند 16x
کامل را فراهم مي کند، در حاليکه اسلات نارنجي به پهناي باند 4x محدود شده است که در مقايسه با دو اسلات 16x و يا حتي دو اسلات 8x با يک تأثير منفي بر عملکرد CrossFire همراه خواهد بود)، سه اسلات x1 PCIe، دو اسلات PCI استاندارد، دو درگاه FireWire (يک درگاه بصورت داخلي)، کانکتورهاي Serial و Parallel داخلي، درگاه هاي IDE و فلاپي ونهايتاً 6 درگاه SATA. Gigabyte در عين حال با استفاده از تراشه ي ممتاز Realtek ALC889A، در زمينه ي Codec صوتي نيز مضايقه نکرده است.
از نظر چيدمان مادربرد، Gigabyte بخوبي تمام گزينه ها را در فضاي موجود جا داده است، بدون آنکه دسترسي به هيچ بخشي را بيش از حد دشوار نمايد. کانکتور ATX Power 24 پايه اي در محل مناسبي قرار دارد و کانکتورهاي IDE و SATA (که همگي به سمت کاربر قرار گرفته اند) نيز در وضعيت مشابهي هستند. صرفاً بايد در نظر داشته باشيد که نصب يک کارت گرافيکي بلند در اسلات PCI Express دوم، احتمالاً دو درگاه SATA پائيني را خواهد پوشاند و باعث مي شود که آنها غيرقابل استفاده گردند.
آيتمهائي که احتمال استفاده از آنها کمتر است (نظير کانکتورهاي Serial و Parallel) در امتداد پائيني مادربرد قرار گرفته و از سر راه ساير مؤلفه ها کنار رفته اند. تنها انتقادي که مي توانيم در اين بخش به آن اشاره کنيم، وضعيت سه کانکتور USB داخلي است که در بالاي اسلات کارت گرافيکي دوم قرار گرفته اند. اگر کاربر تصميم داشته باشد از يک پيکربندي CrossFire استفاده کند، اتصال کابلها به اين درگاه هاي USB تا حدودي پيچيده خواهد شد.
BIOS و اورکلاکينگ
GA-MA785GT-UD3H قادر است بصورت ديناميک و بدون مواجه شدن با سقوط، حافظه ي سيستم را به زيرسيستم گرافيکي تخصيص دهد، زيرا فاقد هر گونه کاشه ي SidePort است. از سوي ديگر دو مادربرد فاقد SidePort ديگري که در اين گروه قرار دارند، با تغيير تفکيک پذيري در BIOS بصورت دستي در يک مقدار مشخص تنظيم مي گرديد.
اين مادربرد با ماجولهاي حافظه واجد شرايط از سرعتهاي حافظه ي 1800+-DDR3 پشتيباني مي کند. ماجولهاي Mushkin ما در فهرست Qualified اين مادربرد قرار نداشتند، ولي ما به هر حال صرفاً در حال براي دستيابي به 1600MT/s تلاش مي کرديم. متأسفانه مادربرد Gigabyte با اين ماجولها در يک زمانبندي راحت حتي بوت نشد. همين ماجولهاي حافظه با کلاک 1600 مگاهرتز بر روي مادربردهاي Asus و ECS کار کرده بودند. بنابراين، در نظر داشته باشيد که ظاهراً محصول Gigabyte تا حدودي در رابطه با سازگاري حافظه سخت گيرتر است.
در حاليکه اين مادربرد به ويژگي ACC شرکت AMD مجهز مي باشد، اما اين انعطاف پذيري را نيز در اختيار کاربران قرار مي دهد که تصميم بگيرند آيا مايل هستند هسته هاي غيرفعال را در پردازنده هاي X2 و X3 بکار بيندازند يا خير. اگر صرفاً ويژگي ACC را فعال کنيد، هيچيک از هسته هاي غيرفعال را Unlock نخواهيد نمود، بلکه احتمالاً پتانسيل اورکلاکينگ بالاتري را بر روي اولين نسل از پردازنده هاي Phenom بدست مي آوريد. با اينحال اگر Hybrid BIOS را به همراه ACC انتخاب نمائيد، امکان بکار انداختن هسته هاي غيرفعال بر روي پردازنده هاي مناسب را در اختيار خواهيد داشت. اين يک ويژگي عالي به حساب مي آيد زيرا اکثر مادربردهاي ديگر تنها يکي از اين تنظيمات BIOS را در اختيار شما قرار مي دهند: Unlock نمودن هسته هاي پردازنده (که مي تواند يک پردازنده ي ناراضي را به سقوط بکشاند) و يا عدم Unlock هسته هاي پردازنده به منظور تأمين تحمل اورکلاکينگ بيشتر بر روي تراشه هاي Phenom اوليه. تنظيمات Hybrid به کاربر امکان مي دهد تا بهترين وضعيت ممکن را براي خود انتخاب نمايد.
ما اين ويژگي را آزمايش کرديم و متوجه شديم که عملکرد بي نقصي دارد. در واقع مادربرد Gigabyte به پردازنده ي Phenom II 550 BE امکان داد که در حين فعال بودن ويژگي ACC به کار خود ادامه دهد، البته بدون Unlock نمودن دو هسته ي ديگر اين پردازنده. هنگاميکه از Hybrid BIOS به همراه ACC استفاده مي کرديم، همين پردازنده دچار سقوط مي شد زيرا دو هسته ي غيرفعال آن معيوب بودند. در عين حال، تنظيمات Hybrid به پردازنده ي Phenom II X3 705e ما امکان داد تا با 4 هسته ي فعال به کار خود ادامه دهد.
اورکلاکينگ GPU به 900 مگاهرتز در ولتاژ پيش فرض پل شمالي منتهي شد. به نظر مي رسيد که افزايش ولتاژ پل شمالي هيچ تأثيري بر بالاترين سطح اورکلاک قابل دستيابي براي ما ندارد، ولي 900 مگاهرتز بعنوان يک نتيجه ي پايدار باقي ماند که ما از آن راضي بوديم.
ECS A785GM-M
ويژگيها و سخت افزار
بسته بندي مادربرد نسبتاً استاندارد است، به استثناء اين نکته که 4 کابل SATA را در بر مي گيرد. غير از اين کابلها، يک CD درايور، يک CD نصب eJiffy يک محافظ I/O يک کارت مرجع نصب و يک کابل IDE در بسته بندي مادربرد به چشم مي خورند.
ساير ويژگيهاي مادربرد A785GM-M عبارتند از ECS Jiffy (يک توزيع سبک لينوکس که از يک مرورگر وب، دسترسي عکس و گپ زني آنلاين با يک زمان بوت 8 ثانيه اي برخوردار است) و M.I.B.II (يوتيليتي دستکاري BIOS شرکت ECS) استقرار قطعات بر روي مادربرد نسبتاً ايده آل است، به استثناء چند نکته ي کوچک، کانکتور ATX Power 24 پايه اي براي کيسهائي که منبع تغذيه ي آنها در پائين نصب مي شود، اندک بالا قرار گرفته است. کانکتورهاي SATA نيز براي حفظ فضاي موجود با زاويه ي 90 درجه به سمت راست چرخيده اند (در واقع اين تصميم باعث مي شود که اتصالات SATA با يک کارت گرافيک الحاقي بلند تداخل نداشته باشند). غير از موارد مذکور، موضوع چنداني براي صحبت درباره ي چيدمان مادربرد ECS وجود ندارد.
اتصالات تعبيه شده که يک اسلات 16X PCIe 2.0 دو اسلات PCIe 1x/4x و يک اسلات PCI استاندارد را در بر مي گيرند، براي يک مادربرد microATX بسيار خوب هستند.
وقتي نوبت به کليدهاي OnBoard مي رسد، ECS تنها توليد کننده اي است که کار خود را به درستي انجام داده. علاوه بر کليدهاي Power و Reset يک کليد Clear CMOS نيز بر روي اين مادربرد تعبيه شده است. اورکلاک نمودن اين مادربرد بخاطر عدم وجود يک جامپر CLR CMOS که شما را با خود درگير نمايد، بسيار آسانتر شده است. در عين حال يک نمايشگر LED تشخيصي نيز وجود دارد و سکو به يک بلندگوي Onboard نيز مجهز مي باشد.
BIOS و اورکلاکينگ
مشکل چيست؟ براي شروع بايد بگوئيم امکان ذخيره سازي پروفايلهاي BIOS وجود ندارد، که يک فقدان دردناک براي مادربردي با يک کليد Clear BIOS به حساب مي آيد. در عين حال مي توانيم به عدم پياده سازي کنترلهاي نرخ فرمان حافظه و همچنين حذف کامل ويژگي ACC شرکت AMD تنظيمات دستي تأخير CAS را ناديده مي گيرد. هنگاميکه ما تأخير (Latency) را بر روي 9 تنظيم کرديم، اين گزينه بر اساس آنچه که در CPU-Z نمايش داده مي شد به 7 برمي گشت. ساير تنظيمات اعمال مي شوند، اما تأخير CAS از اين قاعده مستثني است.
وقتي ما اين موضوع را به ECS گزارش داديم، آنها يک BIOS ويژه را جهت آزمايش براي ما ارسال کردند که از نرخ فرمان حافظه پشتيباني نموده و تنظيمات دستي تأخير نيز در آن کار مي کرد. بنابراين اگر ECS اين BIOS جديد را براي بارگذاري در اختيار عموم کاربران قرار دهد، اکثر نگراني هاي ما از بين خواهند رفت. اما تا جائيکه ما مي توانيم ببينيم، تنها BIOS قابل دسترسي بر روي سايت وب اين شرکت هنوز نسخه ي معيوب اوليه است. ECS هنوز مشخص نکرده است که يک ارتقاء عمومي چه زماني منتشر خواهد شد.
در هر صورت، سخت افزار توانست نتايج بسيار مثبتي را با BIOS منتشر نشده براي ما تأمين نمايد. يکي از مواردي که مي توانيم به آن اشاره کنيم، موفقيت اين مادربرد در آزمايش حافظه ي MT/s 1600 يا زمانبندي 7-8-7-20 و در ولتاژ 1.65V بود. تنها مادربرد رقيب ديگري که توانست حافظه را بصورت پايدار در اين سرعت اداره کند، محصول Asus بود.
اين مادربرد از همان مشکلي که در Foxconn Cinema Premium شاهد آن بوديم رنج مي برد. بعبارت ساده تر، بازيهاي Left 4 Dead و World in Conflict در صورت تغيير تفکيک پذيري صفحه نمايش دچار سقوط مي شدند. همانند مادربرد Foxconn وقتي مقدار حافظه ي اشتراکي IGP را بطور دستي در BIOS تنظيم کرديم، اين مشکل برطرف گرديد. به همين دليل ما آن را بر روي مقدار حداکثر 512 مگابايت تنظيم نموديم.
اورکلاک نمودن GPU به سرعت کلاک 900 مگاهرتز منتهي شد که استاندارد (اما هنوز تأثيرگذار) به نظر مي رسد. براي پايداري، ما 180 mV+ به ولتاژ پل شمالي افزوديم.
MSI 785GM-E65
ويژگيها و سخت افزار
در مقابل، بسته بندي MSI 785GM-E65 چندان شلوغ به نظر نمي رسد. اين بسته بندي شامل دفترچه هاي راهنما، يک CD درايور، يک محافظ I/O، يک کابل IDE و يک آداپتور تغذيه برق Molex-to-SATA است.
ساير ويژگيهاي مادربرد MSI عبارتند از Active Phase Switching (يک ويژگي AM2+/AM3 که فازهاي اضافي تغذيه برق را به منظور صرفه جوئي در مصرف انرژي از کار مي اندازد) و Easy OC switch (يک سوئيچ Onboard براي تنظيم سطح اورکلاک به ميزان 10 درصد، 15 درصد و يا 20 درصد کلاک مرجع، بدون آنکه مجبور باشيد وارد BIOS شويد).
در حاليکه تنها يک اسلات PCIe 2.0 16 مسيري واحد و يک اسلات PCIe x1 بر روي اين مادربرد قرار دارند، اما دو اسلات PCI استاندارد نيز بر روي آن تعبيه شده اند. مي توان گفت که MSI با پياده سازي دو درگاه FireWire (يک درگاه بصورت داخلي)، کانکتورهاي Serial و Parallel داخلي، درگاه هاي IDE و فلاپي و همچنين شش درگاه SATA (که يکي از آنها يک درگاه eSATA خارجي است)، به همه چيز فکر کرده است. مادربرد 785GM-E65 در عين حال به يک Codec صوتي ممتاز يعني Realtek ALC889 مجهز مي باشد.
اين مادربرد از چيدمان خوبي برخوردار است و تمام کانکتورها و سوکتهاي آن در امتداد حاشيه هائي قرار گرفته اند که به آنها تعلق دارند. کانکتور ATX Power 24 پايه اي در قسمت مياني مادربرد قرار دارد و حتي درگاه هاي IDE و فلاپي نيز در محل صحيح خود قرار گرفته اند. 4 عدد از درگاه هاي SATA به سمت راست چرخيده اند اما حتي در اينجا نيز MSI يک درگاه واحد با دسترسي آسان را در اختيار شما مي گذارد و به سختي مي توان اين شرکت را بخاطر تلاش براي صرفه جوئي در فضاي مادربردي با چنين شکل ساخت کوچکي سرزنش کرد، آنهم زمانيکه چنين مجموعه ي گسترده اي از گزينه ها براي آن در نظر گرفته شده است.
BIOS و اورکلاکينگ
يک محدوديت عجيب تر ديگر نيز در BIOS وجود داشت: اين مادربرد به ما اجازه نمي داد که تأخير حافظه ي tRAS را بطور دستي تنظيم کنيم. با اينحال، تمام تنظيمات اصلي (نظير تأخير CAS, tRCD و tRP) بخوبي کار مي کردند. از آنجائيکه tRAS عمدتاً بعنوان يک تنظيم ثانويه در نظر گرفته مي شود، فقدان آن يک نگراني جدي به حساب نمي آيد.
همانند محصولات Gigabyte و Asus مادربرد MSI نيز داراي يک گزينه ي EC Firmware در BIOS خود مي باشد که شيوه ي کار ويژگي ACC شرکت AMD را تغيير مي دهد. اگر EC Firmware در هنگام فعال سازي ACC در تنظيم پيش فرض Normal باقي بماند، هيچيک از هسته هاي غيرفعال پردازنده Unlock نخواهند شد، اما شما پتانسيل اورکلاکينگ بهبود يافته اي را براي يک پردازنده ي نسل اول Phenom بدست مي آوريد. با اينحال، اگر EC Firmware در وضعيت Special تنظيم گردد، امکان بکار انداختن هسته هاي غيرفعال پردازنده را فراهم مي کند. اين يک ويژگي عالي است زيرا اکثر مادربردهاي ديگر تنها يک نوع BIOS را در اختيار شما قرار مي دهند.
تنظيمات EC Firmware به کاربر امکان مي دهند تا بهترين وضعيت را بر اساس نيازهاي خود انتخاب کند. ما اين ويژگي را آزمايش نموده و متوجه شديم که بخوبي کار مي کند. در واقع اين تنظيم به پردازنده ي Phenom II 550 BE ما اجازه داد که پس از فعال سازي ويژگي ACC بطور پايداري به کار خود ادامه دهد، بدون آنکه هسته هاي غيرفعال پردازنده را Unlock نمايد. همين پردازنده پس از تغيير تنظيمات EC Firmware به Special دچار سقوط شده زيرا هسته هاي غيرفعال آن معيوب بودند. با اينحال، پردازنده ي Phenom II X3 705e ما در اين وضعيت با هر 4 هسته ي خود به کار ادامه داد.
MSI 785GM-E65 نتوانست ماجولهاي 12800-Mushkin Xp3 ما را در سرعت MT/s 1600 با زمانبندي راحت 9-10-10-25 بوت کند، حتي با وجود آنکه ماجولهاي حافظه ي مذکور بعنوان يک کيت 1600 مگاهرتزي با زمانبندي 7-8-7-20 به فروش مي رسند. البته ما مي دانيم که وادار نمودن پردازنده هاي AM3 به کار با سرعتهاي حافظه ي بالاتر از 1333 مگاهرتز کار دشواري است. در عين حال، ما MSI را بخاطر اينکه مادربرد خود را بعنوان محصولي با قابليت اداره ي حافظه ي 1600 مگاهرتزي معرفي مي نمايد، تحسين مي کنيم. با وجود آنکه ما يک ادعاي کوچک در زمينه ي اورکلاکينگ 1600 مگاهرتزي را در پشت جعبه ي اين محصول ديديم، اما دفترچه ي راهنماي آن فرکانس 1333 مگاهرتز را بعنوان بالاترين کلاک حافظه ي سازگار اعلام مي کند.
مادربرد MSI يکي از دو مادربرد در مجموعه ي ما بود که اورکلاک حافظه ي SidePort را مي پذيرفتند و در واقع تنها محصول AM3 به حساب مي آمد که توانائي انجام اينکار را داشت (عليرغم فقدان تنظيمات ولتاژ SidePort در BIOS). ما توانستيم حافظه ي SidePort را به 1700 مگاهرتز اورکلاک نمائيم که بالاترين تنظيم قابل دسترسي در BIOS بود، بدون آنکه با مشکلات به هم ريختن صفحه نمايش و يا سقوط سيستم مواجه شويم.
متأسفانه GPU مجتمع اين مادربرد به اندازه ي حافظه ي SidePort آن در زمينه ي اورکلاکينگ با ما همکاري نکرد و ما نهايتاً به کلاک 800 مگاهرتز براي آن رسيديم. 300 مگاهرتز بالاتر از سرعت پيش فرض 500 مگاهرتزي اين GPU چندان بد به نظر نمي رسد، اما 785GM-E65 تنها مادربردي بود که نتوانست بطور پايداري به فرکانس 900 مگاهرتز دست پيدا کند. شايد اورکلاک SidePort بتواند تا حدودي به نرخ فريمها در مقايسه هاي اورکلاک شده کمک نمايد.
چيدمان آزمايش و مقايسه ها
1- پيکربندي سيستم آزمايش
پردازنده:
- Phenom II X3 705e (2/5 گيگاهرتز، 6 مگابايت کاشه)
- Phenom II X2 550 BE (3/1 گيگاهرتز، 6 مگابايت کاشه)
مادربردها:
- ASRock M3A785GXH/128M
- Asus M4A785TD-V EVO
- Biostar TA785GE 128M
- Foxconn Cinema Premium
- Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
- ECS A785GM-M
- MSI 785GM-E65
حافظه:
- DDR2: A-Data در پيکربندي AD2800E002GOU (2x 2GB-DDR2-800 CAS 5-5-5-18-24-2T
- DDR3: Mushkin F3-10666CL7-2GBPK (2 x 2GB در پيکربندي (CAS 9-10-10-25-34-2T 1333-DDR3
گرافيک: Radeon HD 4200 (GPU مجتمع چيپ ست 785G با فرکانس 500 مگاهرتز)
درايو ديسک سخت: Western Digital Caviar Black 640 گيگابايتي
(PRM, 32MB Cache, SATA 3.0 Gb/s 7200
صدا: HD Audio مجتمع
شبکه: شبکه سازي گيگابايتي مجتمع
منبع تغذيه: Thermaltake Toughpower) 1,200W, ATX12V v2.2, EPS12V,
2- پيکربندي نرم افزاري
سيستم عامل: Microsoft Windows Vista Home Premium x64 SP1
درايور گرافيکي:
- AMD 790GX: Catalyst 9.7
- AMD 785G: 8.632-090626a-083962E Beta
مقايسه هاي Synthetic
پائين ترين امتياز در اينجا يعني 2190 به Foxconn Cinema Premium و بالاترين امتياز (2308) به Asus M4A785TD-V EVO تعلق گرفته است. توجه داشته باشيد که محصولات ECS, Foxconn و Gigabyte پائين ترين امتيازها را در اين مقايسه بدست آورده اند. مدلهاي مذکور در عين حال مادربردهائي هستند که فاقد حافظه ي SidePort مي باشند. به اين ترتيب مي توان نتيجه گرفت که حافظه ي SidePort مزيت آشکاري را به همراه دارد، گرچه اين برتري چندان چشمگير نيست.
در PCMark ما شاهد امتيازهاي نسبتاً پايداري در ميان مادربردها هستيم، هرچند که به نظر مي رسد ECS 785GM-M از امتياز پائين تري در عملکرد درايو ديسک سخت برخوردار مي باشد.
آزمايشهاي مقايسه اي Sisoft Sandra همگي تنها يک درصد تفاوت را در عملکرد پردازنده نشان مي دهد. تنها تفاوت قابل توجه در اين ميان، يک نقصان پهناي باند حافظه براي مادربردهاي Biostar و Foxconn است که تنها مدلهاي AM2/DDR2 در اين گروه به حساب مي آيند. DDR3 در آزمايشهاي مقايسه اي مصنوعي به مادربردهاي AM3 کمک مي کند، ولي ما ترديد داريم که اين وضعيت تأثير چنداني بر مقايسه هاي نرم افزارهاي کاربردي و بازيها داشته باشد.
مقايسه هاي نرم افزار کاربردي
در حاليکه نتايج تمام آزمايشهاي ،TMPGEnc iTunes, Lame Audio Encoder و Mainconcept Reference تنها يکي دو درصد تفاوت را در بين شرکت کنندگان نشان مي دهند، موضوع چنداني براي صحبت باقي نمي ماند. مقايسه هاي 3ds Max 2009 نيز نکته ي جالب توجهي را به نمايش نمي گذارد.
حالا اجازه بدهيد ببينيم که آيا مقايسه هاي Productivity نظير آزمايشهاي AVG Antivirus و فشرده سازي فايل مي توانند تفاوتي را ايجاد کنند يا خير.
AVG Anti-Virus به يک بن بست شباهت دارد که گروه آزمايشي ما در آن تنها يکي دو ثانيه تفاوت را با يکديگر به نمايش مي گذارند. از سوي ديگر، مقايسه هاي WinRAR و WinZip نهايتاً وابستگي کافي به پهناي باند حافظه را نشان دادند تا يک تفاوت بسيار اندک مابين مادربردهاي AM3/DDR3 و AM2+/DDR2 را به نمايش بگذارند.
حال اجازه بدهيد به سه عنوان بازي مورد علاقه ي خود نگاهي بيندازيم و ببينيم که آيا تفاوت قابل ذکري مابين مادربردهاي شرکت کننده در اين آزمايش وجود دارد يا خير. در عين حال، به اين ترتيب مي توانيم سطح عملکرد چيپ ستهاي مجتمع 785G را در اين محصولات بررسي کنيم.
در آزمايشهاي مقايسه اي بازيها، سه مادربرد فاقد حافظه ي SidePort يعني Foxconn Cinema Premium, ECS A785GM-M و Gigabyte GA-MA785 GT-UD3H تا حدودي عقب مانده اند، تفاوت در کل مجموعه کمتر از 10 درصد است، اما اگر تصميم داريد که بدون اضافه کردن يک کارت گرافيکي الحاقي گهگاه به اجراي بازيها بپردازيد، برخورداري از حافظه ي SidePort مي تواند ارزش مناسبي را با هزينه ي اندکي براي شما تأمين نمايد.
اورکلاکينگ
ما اورکلاک mGPU را در مراحل 100 مگاهرتزي بررسي کرديم تا يک ايده ي کلي از سطح عملکرد اين مادربردها را بدست آوريم، به نظر مي رسد که حتي ضعيف ترين نمونه نيز توانسته به سطح 800 مگاهرتز دست يابد که يک اورکلاک 60 درصدي به حساب مي آيد. بهترين نتيجه، 100 مگاهرتز بود که يک اورکلاک 100 درصدي را به نمايش مي گذاشت. در واقع ما بسيار متأسف بوديم که چرا کارتهاي گرافيکي الحاقي نمي توانند چنين پتانسيلي را براي اورکلاک تأمين نمايند. اما اجازه دهيد تأثير اين اورکلاک را بر عملکرد واقعي محصولات شرکت کننده در اين گروه بررسي کنيم:
بالاترين نتايج از بالاترين اورکلاکها بدست آمده اند، به استثناء مادربرد Gigabyte که به سطح 1000 مگاهرتزي دست يافته اما فاقد حافظه ي SidePort است تا بتواند از اين بهبود واقعاً بهره گيري نمايد. توجه داشته باشيد که مادربرد MSI از سکوهاي Foxconn و ECS پيشي گرفته است، حتي با وجود آنکه دو مادربرد مذکور پتانسيل اورکلاک بالاتري داشته اند (اين مسئله احتمالاً به حافظه ي SidePort مادربرد MSI مربوط مي شود که تا سطح بالائي اورکلاک شده بود). در مورد هر يک از مادربردها، اورکلاک GPU مجتمع با يک بهبود چشمگير در تفکيک پذيري 768*1024 همراه بوده و آن را از يک وضعيت حاشيه اي به يک سطح قابل قبول و راحت رسانده است.
حالا با يکي ديگر از مزاياي مادربردهاي AM2+/DDR2 مواجه مي شويم: مصرف برق هر دو مادربرد Foxconn Cinema Premium و TA785 GE 128M Biostar پائين تر از همکاران AM3/DDR3 آنها است. تنها مادربرد MSI 785 GM-E65 به اين مدلها نزديک مي شود که نشان مي دهد ويژگي سوئيچ فاز فعال MSI تنها يک شعار تبليغاتي نيست.
جمع بندي
1- ASRock M3A785GXH/128M:
2- Asus M4A785TD-V EVO:
3- Biostar TA785GE 128M:
مي خواهند مسيري براي ارتقائهاي بعدي در اختيار داشته باشند به يک گزينه ي ارزشمند تبديل کند.
4- Foxconn Cinema Premium:
5- Gigabyte GA-MA785GT-UD3H:
6- ECS A785GM-M:
سخت افزار اين محصول کاملاً حاضر است، اما BIOS مادربرد تا حدودي محدود کننده است، طوري که به نظر مي رسد دو تيم جداگانه با اهداف متفاوت به طراحي هر يک از آنها پرداخته اند. BIOS فاقد پروفايلهاي قابل ذخيره سازي، کنترل کلاک PCIe و يا کنترل نرخ فرمان حافظه مي باشد. بدتر از همه اينکه، هيچ گزينه اي براي ACC در آن به چشم نمي خورد. اگر ECS نسخه ي آزمايشي ويژه ي BIOS خود را که به ما اجازه داد از آن استفاده کنيم بصورت عمومي منتشر نمايد، مي توانيم A785GM-M را از صميم قلب بعنوان يک مادربرد عالي کلاس Enthusiast با قيمت کاملاً قابل قبول، توصيه کنيم. اما با BIOS پيش فرض، اشتياقي براي اينکار نخواهيم داشت.
7- MSI 785GM-E65:
در يک تحليل نهائي، مي توانيم ببينيم که چيپ ست 785G تنها به يک سطح بودجه محدود نمي شود. طيف کاملي از سکوها در بازار به چشم مي خورند که به شيوه هاي مختلف از اين چيپ ست بهره گيري مي نمايند تا واقعاً براي کاربران متفاوتي مناسب باشند. حق انتخاب هميشه يک وضعيت ايده آل است و در ميان محصولات 785G امروزي هيچ کمبودي در اين زمينه مشاهده نمي شود.
منبع: ماهنامه ي کامپيوتري بزرگراه رايانه، شماره ي 125.
/ج