شناخت انديشه هاي اجتماعي شهيد بهشتي
منزلت مردان و انسان ها را با معيار حق بشناس
خاستگاه ارزش ها از ديدگاه شهيد بهشتي
شناخت انسان
انسان در اسلام
و سپس افراد را در اين نهضت مسلکي به طور کلي و فارغ از هر نوع مسلک و مکتبي چنين تقسيم بندي مي کنند:
يک نهضت مسلکي که داراي يک راه، مسلک ، ايده، عقيده ،جهان بيني و ايدئولوژي است ، به محض اين که آغاز مي شود گروه هايي به او روي مي آورند:
1)جستجوگران راستين حق جوي که دلشان در عشق حق مي تپد.
2)مردم ناراضي از وضع موجود که به اميد وضعيت بهتر و آرمان هاي عالي تر شخصي به نهضت جديد روي مي آورند ولي خيلي جا باز نمي کنند.
3)مردم ناراضي از وضع موجود ولي به دنبال گمشده اي که جاه طلبي هاي وضع موجود ،فرصت رشد و ترقي و رسيدن به مقام دلخواه را به آنها نداده است و جا باز مي کند.
4)فرصت طلباني که در کمينگاه نشسته اند و تازه نفس و با زيرکي به ميدان مي آيند.
5)توده هاي عام ناآگاه که گروه اول در حقيقت بايد به وسيله آنها پيام خودشان را تحقق بخشند.
همان طور که از نظر گذشت در تقسيم بندي مذکور، تنها گروه اول با اهدافي واقعي و راستين براي تحقق ارزش ها و معيارهاي يک مسلک به ميدان آمده اند و البته گروه پنجم نيز قابل تاثير مي باشند.
اما در تفکر مکتبي شهيد بهشتي بقيه گروه ها رها شده نمي باشند.
بلکه اين رسالت همگان به خصوص گروه اول است تا در سايه ي عمل و تلاش جامعه را يکدست نمايند.
بنابراين در جهان بيني اسلامي و با تکيه بر معيارها و ارزش هاي آن، همه ي افراد اجتماع ذي قيمت هستند و بايد در راه اصلاح و هدايت آنها کوشيد اما اين به معناي فردگرايي نيست .نگاه آزاد انديشانه به انسان به عنوان موجودي صاحب اراده و تفکر و انتخاب در انديشه شهيد بهشتي، هدف را در توفيق دستيابي به انسان در تلاش هايش به سعادت،متمرکز مي کند. ايشان ضمن اين که به سعادت فرد انساني اهميت بسيار مي دهد اما اين تجمع و بسيج نيروها را براي اصلاح انسان و بشريت به گونه ي فراگير نمي داند بلکه بالا بردن درصد اين اصلاح را ايده آل مي داند و در بيان اين مطلب از منطق قرآن بهره مي گيرد.
ب)بخش دوم: اصول ارزشي از ديدگاه شهيد بهشتي
همانطور که در ابتداي بحث عرض شد، ارزش ها از ديدگاه آن شهيد بزرگوار در ضمن طرح اصولي اساسي و ارزشمند براي اداره يک نظام اجتماعي طرح گرديده است.
اينک اهم آن اصول که عمده ي بحث در اين مقاله نيز بدان ها اختصاص دارد، در ذيل مي آيد:
1)اصل ايمان و عشق به خدا
2)اصل قسط و عدل
3)اصل امامت و امت
4)اصل آزادي
5)اصل تعهد و تخصص
6)اصل امر به معروف و نهي از منکر
7)اصل سازماندهي و تشکيلات
ج)بخش سوم: انقلاب اسلامي و ارزش ها از ديدگاه شهيد بهشتي
پس از بررسي اصول ارزشي در نظام اجتماعي از ديدگاه شهيد بهشتي اينک وقت آن رسيده که نظام جمهوري اسلامي و يا به تعبيري انقلاب اسلامي را از نقطه نظر جايگاه آن ارزش ها محک بزنيم. ايشان ضمن آن که انقلاب ما را انقلاب ارزش ها مي داند، به عنوان يکي از معماران اين انقلاب خطر جانشين شدن اشخاص را به جاي ارزش ها،خطرناک دانسته و مي فرمايند:
«يکي از مصيبت هاي عصر ما اين است که اشخاص کم کم دارند جانشين ارزش ها مي شوند. اين خطرناک است .انقلاب ما ،انقلاب ارزش هاست. تعليم اسلام و تعليم مولي علي (ع) اين است: تو ارزش ها را بشناس و اشخاص را با ارزش ها بسنج.
بحث ها بايد بر محور ارزش ها باشد. حمايت ها بايد از ارزش ها باشد، درود بايد بر ارزش ها باشد،درود بر شهيدان ،اين مي شود درود بر ارزش ها، حمايت از انسان هاي مخلص،اين مي شود حمايت از يک ارزش، درود بر کساني که از بام تا شام مخلصانه براي مردم در راه رضاي خدا زحمت مي کشند اين مي شود درود بر يک ارزش.
ما بايد ارزش ها را بشناسيم. البته شکي نيست اشخاص را هم بايد بشناسيم. اما اول ارزش ها را بعد اشخاص را .نه اول اشخاص بعد ارزش ها، آيا به يادمان نمي آيد، منزلت مردان و انسان ها را با معيار و محک حق بشناس».
منبع: ويژه نامه بزرگداشت هفتم تير/ ضميمه روزنامه اصفهان زيبا/ تيرماه 1389