ويژگيهاي مرد خوب از ديدگاه پيامبر اعظم (ص)
تشكيل خانواده با ازدواج امكانپذير است. زن و مردي كه هيچ رابطه و وابستگي به يكديگر ندارند، با اين پيمان مقدس، خود را به يكديگر وابسته ميبينند و بر اساس آن، روابط بسيار نزديك و دلبستگي فراواني نسبت به يكديگر پيدا ميكنند.
ازدواج در گام نخست ميتواند مايه آرامش، رشد و پويايي زن و شوهر باشد و در مرحله بالاتر، زمينهساز تولد فرزند يا فرزنداني شود. از آنجا كه اسلام به اين نهاد مقدس توجه ويژه دارد، ازدواج بيش از پيش اهميت مييابد تا آنجا كه پيامبر اكرم صلياللهعليهوآله هميشه افراد را به ازدواج تشويق ميكرد.
1. تشويق به ازدواج
خداوند در قرآن كريم، به خانوادهها چنين سفارش ميكند:
بيهمسران خود و غلامان و كنيزان درستكارتان را همسر دهيد. اگر تنگدستند، خداوند، آنها را از فضل خويش بينياز خواهد كرد و خدا، گشايشگر داناست. (نور: 32)
پيامبر اكرم صلياللهعليهوآله نيز با پيروي از قرآن كريم، همه را با شيوههاي گوناگون به ازدواج تشويق ميكند.
الف) ازدواج، سنّت رسول خدا صلياللهعليهوآله
حضرت محمد صلياللهعليهوآله، ازدواج را سنّت و روش خود معرفي ميكرد، بنا براين، شايسته است يك مسلمان از سنّت و روش پيامبر پيروي كند. آن حضرت ميفرمود: "أَلنِّكاحُ سُنَّتِي فَمَنْ رَغِبَ عَنْ سُنَّتِي فَلَيْسَ مِنِّي؛ ازدواج، سنّت و روش من است. پس هر كه از سنّت من روي گرداند، از من نيست ".1
ب) ازدواج، محبوب خدا
پيامبر اكرم صلياللهعليهوآله درباره ازدواج فرمود:
ما بُنِيَ فِي الإِسَلامِ بِناءٌ أَحَبُّ إِلَي اللّهِ عَزَّوَجَلَّ، وَ أَعَزُّ مِنَ التَّزْوِيِجِ.2
هيچ بنايي در اسلام نهاده نشده است كه نزد خداوند ـ عزوجل ـ محبوبتر و عزيزتر و ارجمندتر از ازدواج باشد.
ج) ازدواج، سبب پاكي و پاكيزگي
پيامبر اكرم صلياللهعليهوآله، ازدواج را سبب پاك و پاكيزه بودن انسان در ديدار با پروردگار ميداند:
مَنْ أَحَبَّ أَنْ يَلْقَي اللّهَ طاهِراً مُطَهَّراً فَلْيَلْقَهُ بِزَوجَةٍ.3
هر كس دوست دارد خدا را پاك و پاكيزه ديدار كند، در حالي كه متأهل است، خدا را ديدار كند.
د) ازدواج، مايه نزديكي و دوستي با خدا
مؤمن، محبت و دوستي خدا را بر هر چيزي ترجيح ميدهد. پيامبر اكرم صلياللهعليهوآله براي نزديك شدن به خداوند، راههاي فراواني را به رهروان خويش نشانميدهد كه يكي از آنها ازدواج است. كسي كه براي خشنودي خداوند ازدواج ميكند، سزاوار دوستي با پروردگار است. حضرت رسول اكرم صلياللهعليهوآلهفرموده است:
مَن نَكَحَ للّهِ وَأَنْكَحَ لِلّهِ اسْتَحَقَّ وَلايَةَ اللّهِ.4
هر كس براي خدا ازدواج كند و براي خدا كسي را به ازدواج ديگري درآورد، سزاوار ولايت و دوستي خدا است.
ه ) ازدواج، سبب حفظ دين
پيامبر اكرم صلياللهعليهوآله براي تشويق جوانان به ازدواج، برخي آثار و بركتهاي ازدواج را در دنيا و آخرت براي آنها بيان ميكند. از جمله آثاري كه حضرت به آن اشاره دارد، حفظ دين است. ايشان در كلامي ميفرمايد:
أَيُّما شابٍّ تَزَوَّجَ فِي حَداثَةِ سِنِّهِ عَجَّ شَيْطانُهُ: يا وَيْلَهُ عَصَمَ مِنِّي دِينَهُ.5
هر جواني كه در دوره جواني خود ازدواج كند، شيطانش فرياد برآورد كه: واي بر او! دين خود را از [گزند] من حفظ كرد.
همچنين در جايي ديگر ميفرمايد:
إِذا تَزَوَّجَ الْعَبْدُ فَقَدِ اسْتَكْمَلَ نِصْفَ الدِّينِ، فَلْيَتَّقِ اللّهَ فِي النِّصْفِ الْباقِي.6
هرگاه بنده ازدواج كند، نصف دين را كامل كرده است و براي [حفظ] نصف ديگر بايد تقواي خدا پيشه كند.
و) ازدواج، عامل برتري
پيامبر اعظم صلياللهعليهوآله ميفرمايد:
أَلْمُتَزَوِّجُ النّائمُ أَفْضَلُ عِنْدَاللّهِ مِنَ الصّائِمِ القائِمِ الْعَزَبِ.7
انسان ازدواج كرده خفته، نزد خدا از انسان عزب روزهگير شبزندهدار برتر است.
ز) ازدواج، مايه افزايش روزي
پيامبر اكرم صلياللهعليهوآله فرمود:
إِتَّخِذُوا الأَهْلَ، فَإِنَّهُ أرْزَقُ لَكُمْ.8
زن بگيريد؛ زيرا ازدواج كردن، روزي شما را بيشتر ميكند.
ح) ازدواج، نيكو گرداننده اخلاق
آن حضرت فرمود:
مردان عزب خود را زن دهيد؛ زيرا با اين كار، خداوند، اخلاق آنان را نيكو ميگرداند و روزيهايشان را زياد ميكند و بر جوانمرديهاي آنان ميافزايد.9
2. ويژگيهاي زن شايسته
مهمترين ويژگيهاي زن خوب از ديدگاه پيامبر اعظم صلياللهعليهوآله عبارتند از:
الف) دينداري
حضرت محمد صلياللهعليهوآله ميفرمود: "فَعَلَيْكُمْ بِذاتِ الدِّينِ؛ پس بر شما باد به [ازدواج] با زنان ديندار ".10
زن ديندار، زني است كه خدا را ميشناسد، به قيامت معتقد است و به دستورهاي الهي جامه عمل ميپوشاند. چنين زني، پاكدامن، امين، مهربان در برابر شوهر خود، فروتن و در برابر نامحرمان، متكبر است. اين ويژگيها كه از دينداري وي سرچشمه ميگيرد، سبب شيرين شدن زندگي خانوادگي ميشود. پيامبر اكرم صلياللهعليهوآله درباره ازدواج مردان با زنان ميفرمايد:
به خاطر چهار چيز با زنان ازدواج ميكنند: مال و ثروت؛ دينداري؛ زيبايي و اصل و نسب و خانواده. پس تو با زنان ديندار ازدواج كن.11
ب) اصالت خانوادگي
مشهور است كه پيامبر اعظم صلياللهعليهوآله فرمود: "إِيّاكُمْ وَ خَضْرَاءَ الدِّمَنِ؛ از گياه روييده در خرابه بپرهيزيد. " از حضرت پرسيدند كه مقصود از خضراء الدِّمَن يا همان گياه روييده در خرابه چيست؟ حضرت فرمود: "أَلْمَرْأَةُ الحَسْناءُ فِي مَنْبِتِ السَّوءِ؛ زن زيبارويي كه در خانوادهاي فاسد رشد كرده است ".12
حديث معروف: "أَلسَّعِيدُ مَنْ سَعِدَ فِي بَطْنِ أُمِّهِ وَالشَّقِيُّ مَنْ شَقِيَ فِي بَطْنِ أُمَّهِ؛ سعادتمند كسي است كه در شكم مادرش سعادتمند است و بدبخت كسي است كه در شكم مادرش بدبخت شده است "،13 به اهميت وجود مادر در تكوين سرشت آدمي اشاره دارد. وراثت و نقش مادر در جسم و جان فرزند انكارناپذير است. پيامبر اسلام در همين زمينه فرموده است: "وَانْظُرْ فِي أَيِّ نِصابٍ تَضَعُ وَلدَكَ فَإِنَّ الْعِرْقَ دَسّاسٌ؛ بنگر فرزند خود را در چه مكاني قرار ميدهي؛ زيرا رگ و ريشه در فرزند اثر ميگذارد. "14 همچنين در سخني ديگر ميفرمايد: "تَزَوَّجُوا فِي الحِجْزِ الصّالِح فَإِنَّ الْعِرْقَ دَسّاسٌ؛ با خانواده صالح (خوب و شايسته) ازدواج كنيد كه رگ و ريشه (خون) در فرزند اثر ميگذارد ".15
ج) همكفو و هم رتبه بودن
همكفو بودن؛ يعني همسنخ و هم رتبه بودن. اين ويژگي ميتواند زمينههاي انس، الفت و آسايش زن و مرد را فراهم سازد. هرچه زن و شوهر از نظر اجتماعي، اقتصادي، علمي، اخلاقي و زيبايي به يكديگر نزديكتر و داراي نقاط مشترك بيشتري باشند، زمينه انس و الفت بيشتري در آنها به وجود ميآيد.16 درواقع، اين مسئله از مهمترين عوامل استحكام روابط ميان زن و شوهر به شمار ميرود.
پيامبر اعظم صلياللهعليهوآله افزون بر دينداري، اصالت خانوادگي، همرتبه و هم سنخ بودن، ويژگيهاي ديگري را نيز براي يك همسر خوب برميشمرد. از جمله: شوهر دوست بودن، عفيف بودن، عزيز دو خانواده، خاضع در برابر شوهر،17 دوشيزه، زايا، كم مهريه، زيبا روي و... .
أَفضَلُ نِساءِ اُمَّتِي أَصبَحُهُنَّ وَجْها وَ أقَلُّهُنَّ مَهراً.18
بهترين زنان امت من، خوبرويترين و كم مهريهترين آنان هستند.
زنان زيباروي معمولاً مهريههاي سنگيني دارند، ولي زن مؤمن كه از امت پيامبر اكرم صلياللهعليهوآله است، تنها سعادت خانواده را در نظر دارد و مهريه خود را كم قرار ميدهد. بر اساس روايتهاي گوناگون از ائمه اطهار، مهريه سنگين نشانه شومي زن و ازدواج است.
3. ويژگيهاي مرد خوب
اسلام همانگونه كه به مردان سفارش ميكند در انتخاب همسر دقت كنند، به دختران و پدران و مادرانشان هم سفارش ميكند در انتخاب شوهر، معيارهاي خاصي را در نظر بگيرند. اهميت اين مسئله تا آن جاست كه ازدواج را طوق بندگي دانسته است. بنا براين، هر كس دختر خود را شوهر دهد، او را به بندگي داده است. پس بايد بنگرد كه دختر خود را به بندگي چه كسي ميدهد.19
الف) امانتداري
قرآن كريم هنگام نقل داستان حضرت موسي عليهالسلام و حضرت شعيب عليهالسلام بيان ميكند: "وقتي حضرت موسي عليهالسلام خدمت حضرت شعيب عليهالسلامرسيد، يكي از دختران شعيب عليهالسلام به پدر خطاب ميكند و ميگويد: اي پدر او را استخدام كن؛ چرا كه بهترين كسي است كه استخدام ميكني. هم نيرومند (و هم) در خور اعتماد (امين) است ". (قصص: 26)
در روايتهاي اسلامي آمده است: "حضرت شعيب عليهالسلام از دختر ميپرسد، امين بودن اين جوان را از كجا فهميد. او عرض ميكند: پدر جان، من وقتي به دستور شما نزد موسي عليهالسلام رفتم و او را دعوت به منزل نمودم، هنگامي كه خواستم جلو بيفتم و او را راهنمايي كنم، او اجازه نداد و به من گفت: شما پشت سر من حركت كنيد و از همانجا مرا راهنمايي كنيد... ".20
ب) دينداري
پيامبر اكرم صلياللهعليهوآله در روايتي به دو ويژگي مرد اشاره ميفرمايد كه دينداري و امين بودن است.
إِذا جاءَكُم مَنْ تَرضَوْنَ دِينَهُ وَ أَمانَتَهُ يَخطُبُ (إِلَيْكُمْ) فَزَوِّجُو؛ إِنْ لاتَفْعَلُوهُ تَكُنْ فِتْنَةٌ فِي الْأَرْضِ وَ فَسادٌ كَبِيرٌ.21
هرگاه كسي به خواستگاري نزد شما آمد و دينداري و امانتداري او را پسنديديد، به او زن دهيد. اگر چنين نكنيد، در روي زمين تبهكاري و فساد بسيار پديد خواهد آمد.
در روايتها افزون بر امانتداري و دينداري، به ويژگيهاي ديگري چون خوشاخلاقي، شرافت و آبرومندي نيز اشاره شده است.
پينوشتها:
1. محمدباقر مجلسى، بحارالانوار، بيروت، مؤسسه الوفاء، 1405 ه . ق، ج 100، ص 220، ح 23.
2. همان، ص 222، ح 40.
3. محمد بن حسن حر عاملى، وسائل الشيعه، قم، مؤسسه آل البيت، 1409 ه . ق، ج 20، ص 18، ح
24912؛ بحارالانوار، ج 100، صص 220 و 221. با استفاده از سىدى 5/2 نور
4. ميزان الحكمه، ج 5، ح 7800.
5. همان، ص 7805. اين حديث در مستدرك الوسائل، ج 14، ص 149 چنين آمده است: "ما مِنْ
شابٍّ تَزَوَّجَ فِى حَداثَةِ سِنِّهِ إلاّ عَجَّ شَيْطانُهُ: يا وَيْلَهُ عَصَمَ مِنِّى ثُلُثَىْ دِينَهُ فَلْيَبَّقِ اللّهَ العَبدُ فِى الثُّلُثِ الْباقِى ".
6. همان، ح 7807.
7. همان، ح 7812.
8. همان، ح 7813.
9. همان، ح 7814.
10. همان، ح 7831.
11. همان، ح 7836.
12. همان، ح 7858.
13. بحارالانوار، ج 43، ص 44.
14. كنزالعمال، ج 15، ص 855.
15. همان، ص 296.
16. وسائل الشيعه، ج 14، ص 29.
17. مكارم الاخلاق، ص 200.
18. بحارالانوار، ج 103، ص 237، ح 25.
19. ميزان الحكمه، ج 5، ح 7855.
20. نك: تفسير نمونه، ج 16، ص 64.
21. همان، ح 7838.
ارسال توسط کاربر محترم سایت :hasantaleb
/ج