نكته‌هايي براي تأمين سلامت زائران سرزمين وحي

آمارهاي منتشر شده نشان مي‌دهد كه امسال بيش از 97هزار زائر ايراني مناسك حج تمتع را به جاي مي‌آورند و به زيارت خانه خدا مشرف مي‌شوند، و اين در حالي است كه در طول اين سفر معنوي بايد اقداماتي صورت گيرد تا سلامت‌شان به خطر نيفتد. حال آن كه بررسي‌هاي انجام شده نشان مي‌دهد مشكلات و عفونت‌هاي تنفسي، بيماري‌هاي قلبي، فشار خون، ورم معده و پيچ‌خوردگي‌ها و شكستگي‌هاي استخوان، سلامت زائران را تحت‌الشعاع قرار مي‌دهد.
دوشنبه، 30 آبان 1390
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
نكته‌هايي براي تأمين سلامت زائران سرزمين وحي

نكته‌هايي براي تأمين سلامت زائران سرزمين وحي
نكته‌هايي براي تأمين سلامت زائران سرزمين وحي


 

نویسنده:بيتا مهدوي




 
هر سال با فرا رسيدن ماه ذي‌القعده عده زيادي از هموطنان‌مان خود را براي رفتن به سرزمين وحي آماده مي‌كنند.
آمارهاي منتشر شده نشان مي‌دهد كه امسال بيش از 97هزار زائر ايراني مناسك حج تمتع را به جاي مي‌آورند و به زيارت خانه خدا مشرف مي‌شوند، و اين در حالي است كه در طول اين سفر معنوي بايد اقداماتي صورت گيرد تا سلامت‌شان به خطر نيفتد. حال آن كه بررسي‌هاي انجام شده نشان مي‌دهد مشكلات و عفونت‌هاي تنفسي، بيماري‌هاي قلبي، فشار خون، ورم معده و پيچ‌خوردگي‌ها و شكستگي‌هاي استخوان، سلامت زائران را تحت‌الشعاع قرار مي‌دهد.
از اين رو فراهم آوردن شرايط جسمي و رواني مناسب براي بالا بردن توانمندي‌هاي زائران، بسيار حايز اهميت است.

توصيه‌هاي سرپرست حجاج ايراني
 

حجت‌الاسلام والمسلمين سيدعلي قاضي عسكر، نماينده ولي‌فقيه و سرپرست حجاج ايراني چندي قبل در گفت‌وگو با خبرگزاري مهر خطاب به زائران ايراني اظهار داشته است: با همكاري مسئولان عربستان، شرايط بهتر از سال‌هاي گذشته است و تلاش بر اين است كه تعامل خوبي بين طرفين براي برگزاري مراسم حج وجود داشته باشد.
او با تأكيد بر اين كه بايد بعد احساسي در زيارت را به بعد معرفتي تبديل كنيم، مي‌افزايد: بهتر است در كنار پرداختن به مسائل ديگر حج، روي محورهاي معرفتي، تعامل كشورهاي اسلامي با يكديگر و روحيه معنوي كه بر زائران حاكم است كار كنيم تا همه احساس كنند فضاي جديدي در حج پيدا شده است.
قاضي‌عسكر پرداختن به فعاليت‌هاي قرآني قاريان كشور و حضور جانبازان و كهنسالان در حج را از موضوعاتي مي‌داند كه رسانه‌ها بايد به آن‌ها توجه كنند. به گفته او، جلوه‌هاي بسيار زيبايي در حج وجود دارد كه بايد معرفتي شود.
قاضي عسكر همچنين به زائران توصيه مي‌كند كه نگران آينده نباشند و از لحظه‌هاي حضور در مكه مكرمه و مدينه منوره حداكثر استفاده را داشته باشند و از اين فرصت براي تفكر و آشنايي با تاريخ اسلام و اتفاقاتي كه در اين سرزمين رخ داده است، استفاده كنند تا پس از زيارت خانه خدا، با بصيرت به ميهن اسلامي‌مان بازگردند.

نكته‌هايي براي تأمين سلامت زائران سرزمين وحي

توصيه‌هايي به زائران ايراني
 

دكتر سيدعلي رياض رئيس مركز پزشكي حج و زيارت جمعيت هلال احمر جمهوري اسلامي كه در مدينه منوره به سر مي‌برد، در مصاحبه تلفني به گزارشگر روزنامه اطلاعات مي‌گويد: در حال حاضر شرايط سلامت زائران مساعد است و فقط تعدادي شكستگي استخوان وجود داشت، به طوري كه از 8 نفر بيمار بستري 4 نفرشان دچار شكستگي شده اند، به اين ترتيب كه 2 زائر سالخورده از تخت به زمين افتاده بودند كه چون پوكي استخوان داشتند، دچار شكستگي استخوان ران شدند، يك مورد سقوط از پله‌برقي و يك مورد هم زمين‌خوردگي به دليل ليز بودن زمين، ديده شده است.
وي مي‌افزايد: با توجه به اين كه سن اغلب زائران بالا است و بعضي از آنان به پوكي استخوان مبتلا هستند، ممكن است به راحتي دست و پايشان بشكند، البته در اين ايام يك مورد تصادف هم داشتيم كه خوشبختانه تلفات جاني نداشت.
برخي از بيماراني كه به علت شكستگي استخوان، توانايي اعمال حج را نداشتند، به ايران بازگردانده شدند. همچنين بيماراني كه مبتلا به نارسايي قلبي و كليوي بودند و از نظر سني نمي‌توانستند اعمال حج را انجام دهند، با هماهنگي‌هاي لازم به ايران بازگشتند.
دكتر رياض سپس به زائران توصيه مي‌كند: افراد مسن از رفت‌و‌آمدهاي اضافي در خيابان‌ها خودداري كنند و فقط اعمال واجبشان را به جاي آورند. آنان همچنين سعي كنند در ساعات گرم روز از محل‌هاي اقامت‌شان بيرون نيايند، بلكه در اول صبح و يا عصرها و بعد از غروب آفتاب بيرون بيايند. به توصيه‌هاي ما توجه كنند مخصوصاً در ايام انجام اعمال تشريق، مواظب سلامت خود باشند.
در اين ايام پزشكان در كاروان‌ها مشغول خدمت و بيمارستان‌ها در حال آماده‌باش هستند و آمبولانس‌هايي را در اختيار داريم تا در صورت لزوم، به وسيله آن‌ها به ياري بيماران بشتابيم.
وي مي‌افزايد: از كاروان‌هاي زائران جانباز استقبال كرده‌ايم و خدمات مورد نياز را در اختيارشان گذاشته‌ايم. آمبولانس‌ها هم در طول روز در حال تردد هستند و بيماران را به مراكز درماني مي‌رسانند. البته اين بدان معني نيست كه بيماران زيادي داريم، موارد بيماري بسيار عادي است و هيچ مشكل نگران‌كننده‌اي وجود ندارد.

امكانات پزشكي حج
 

رئيس مركز حج و زيارت در پاسخ به اين پرسش كه امكانات پزشكي حجاج ايراني امسال در چه حدي است، مي‌گويد: در حال حاضر 14 دستگاه آمبولانس و 340 نفر كادر پزشكي در بيمارستان‌هاي مكه و مدينه فعالند كه حدود 50پزشك متخصص و فوق‌تخصص، 70پرستار و حدود 104 همكار پاراكلنيكي در رشته‌هاي آزمايشگاه و داروخانه‌ را شامل مي‌شود.
در ضمن 10 پزشك مسلط به زبان‌هاي عربي و انگليسي با ما همكاري دارند و از بيماراني كه در بيمارستان‌هاي سعودي بستري مي‌شوند، مراقبت و بعد از بهبود آنان را مرخص مي‌كنند.
حدود 100 نفر هم نيروهاي پشتيبان فرهنگي، امدادي، فوريت‌هاي پزشكي، اورژانس و خدمات به ارائه خدمات مورد نياز زائران، مي‌پردازند.
اين در حالي است كه نزديك به 590 پزشك نيز در كاروان‌ها و 2 بيمارستان مكه و مدينه، آماده مداواي بيماران هستند. در ايام عرفات يك كلنيك تخصصي و اورژانس داير مي‌كنيم در «منا» هم همين‌طور. يك كلينيك اورژانسي و تخصصي با تمامي تجهيزات پزشكي را هم به صحراي عرفات اعزام مي‌كنيم. در مسجد شجره و ديگر مساجد ايستگاه امداد و فوريت‌هاي پزشكي مستقر كرده‌ايم تا زائران عزيزي كه در آن مكان محرم مي‌شوند، بتوانند به پزشك دسترسي داشته باشند اگر چه در كاروان‌ها پزشك مستقر است، ولي در سيستم امدادي هم پزشك وجود دارد. چند روز پيش يك زائر جانباز دچار شوك ناشي از هاپيوگليسمي (افت قند خون) شده بود كه پزشكان توانستند او را احياء كنند. خوشختانه اين جانباز به حالت عادي بازگشت و توانست مسير حج‌اش را ادامه دهد.
در برگشت هم در جده يك پايگاه خواهيم داشت كه اگر زائري بيمار شد، بتوان او را مداوا كرد.
دكتر رياض در مورد مراقبت‌هاي بهداشتي رستوران‌ها و هتل‌ها مي‌افزايد: بازرسان مركز پزشكي حج و زيارت نگاهي جدي به بهداشت طبخ مواد غـــذايي دارند و آشپزخانه‌ها بسيار بهداشتي غذا را طبخ مي‌كنند و توزيع غـــذا نيز مكانيزه و با استفاده از دستكش‌ها و ظروف يك‌بار مصرف انجام مي‌شود و كارشناسان بهداشتي هم تمامي هتل‌ها را تحت نظر دارند.
او همچنين يادآوري مي‌كند: امسال براي اولين بار 14 پروپازل (مقاله) تحقيقاتي را آورده‌ايم كه در آن 14 موضوع را تحت بررسي و تحقيق قرار مي‌دهيم و يكسري از كارها را شروع كرده‌ايم.
در مركز پزشكي حج هم بحث آموزش و پژوهش‌ بسيار جدي است و در همه پروازهاي حجاج پشت صندلي هواپيما مجله ميقات تندرستي و كارت بهداشتي گذاشته‌ايم كه در آن توصيه‌هاي لازم نوشته شده است.
يك فيلم 10 دقيقه‌اي هم تهيه شده كه توصيه‌هاي بهداشتي به حجاج است.
حدود 16 تيزر تلويزيوني را پخش كرده‌ايم كه همه اينها جنبه آموزشي داشته است. كتاب راهنماي سلامت را هم چاپ كرده‌ايم كه همه نكات و توصيه‌ها در آن بوده و تمامي اين مسائل تمهيداتي بوده است كه زائران بتوانند فريضه حج را به سلامت ادا كنند.
به زائران عزيز توصيه مي‌كنم كه وسايلشان را جا نگذارند و در صورتي كه از عينك استفاده مي‌كنند، عينك يدكي هم همراهشان باشد، كساني كه سمعك دارند، از آن استفاده كنند و جزوه‌هايي كه برايشان تهيه شده است، بخوانند.
زائراني كه به امراض خاصي مانند قند، بيماري‌هاي قلبي و فشار خون مبتلا هستند، آن‌ها را جدي بگيرند و توصيـــه‌هاي لازم را به كار ببنــــدند. ما هم با آمادگي زياد در خدمتشــــان هستيم و نگران هيچ چيز نباشند.
او در پاسخ به اين پرسش كه آيا بيماري‌هاي خاصي مانند آنفلوانزا در عربستان شايع شده است يا نه، اظهار مي‌دارد: هيچ بيماري خاصي در عربستان شايع نشده است و در صورتي كه بيماري خاصي شايع شود، بلافاصله وزارت بهداشت عربستان آن را اعلام مي‌كند و وزارت بهداشت و درمان كشورمان هم به دليل حساسيت زيادش بلافاصله بخشنامه‌اي صادر مي‌كند. به هر حال تاكنون بيماري خاصي شايع نشده است و احتمال شيوع آن هم نمي‌رود و از اين رو در حال حاضر اوضاع و شرايط سلامت زائران ايراني از هر نظر مساعد است.

رعايت بهداشت فردي و گروهي
 

دكتر رضا غلامي در گفت‌وگو با گزارشگر روزنامه اطلاعات اظهار مي‌دارد: همه بيماراني كه به دلايل متعدد تحت درمان و نظر پزشك قرار دارند، بايد با پزشك معالج خود در خصوص مسافرت رفتن يا نرفتن مشورت كنند و زماني كه پزشك به بيمار اجازه سفر حج را داد، او بايد همه داروهايش را با خود ببرد و طبق دستور آن‌ها را مصرف كند. خوشبختانه امروز علاوه بر كمك‌هاي پزشكان همسفر حجاج، امكان ارتباط تلفني با پزشكان معالج در ايران نيز وجود دارد و زائران مي‌توانند سؤالات خود را با آنان در ميان بگذارند. پيش از سفر نيز بهتر است زائران واكسن آنفلوانزا را تزريق كنند، اگرچه اين كار صددرصد زائران را در برابر بيماري مصون نمي‌كند، اما توصيه مي‌شود كه آن را انجام دهند.
وي مي‌افـــزايـــد: شيـــوع بيماري‌هاي تنفسي و عفونت‌هاي دستگاه تنفسي فوقاني ويروس‌هاي متعدد در عربستان موجب مي‌شود در ميان برخي از زائراني كه از حج بازمي‌گردند، سرفه و مشكلات تنفسي رايج شود. بنابراين زائران بايد از ماسك‌هاي يك بار مصرف استفاده كنند، تا احتمال انتقال اين بيماري‌ها كم شود.
بيماران تنفسي حتي‌الامكان به جاهاي شلوغ و پررفت و آمد نروند و براي قرباني كردن و رمي جمرات نايب بگيرند و در اين باره با روحاني كاروان صحبت كنند.
موضوع ديگر اين است كه به دليل استفاده بيش از حد از مواد شيميايي ضدعفوني‌كننده، امكان حملات آسم و تهديد سلامت اين بيماران افزايش مي‌يابد و از اين رو توصيه مي‌شود در ساعات خاصي كه شستشو و ضدعفوني اماكن با استفاده از مواد شيميايي انجام مي‌شود از آنجا بيرون بروند.
كولر و تهويه‌ها در هتل‌ها و اماكن عمومي زائران بسيار قوي است و زائران بايد مراقب باشند و در حالي كه عرق دارند جلوي باد مستقيم كولرها قرار نگيرند تا بيمار نشوند.

وسايل مورد نياز زائران
 

دكتر غلامي يادآوري مي‌كند: با توجه به آب و هواي گرم و غبارآلود عربستان، به زائران توصيه مي‌شود لوازمي نظير كلاه لبه‌دار، كرم ضدآفتاب، كرم‌ مرطوب‌كننده و عينك آفتابي را كه براي محافظت از پوست ضروري است، با خود بردارند.
اين پزشك سپس توصيه مي‌كند: در صورت ابتلا به آفتاب‌سوختگي علاوه بر دوري كامل چندروزه از تماس مستقيم با نور خورشيد، شستشوي مداوم صورت با آب سرد و استفاده از يخ به طوري كه چند عدد يخ كوچك قالبي در داخل كيسه پلاستيكي بگذارند و روي محل سوختگي كمپرس كنند، بسيار مؤثر است.
در صورتي كه آفتاب‌سوختگي شديد باشد با استفاده از كرم‌هاي درماني كه از سوي مراكز درماني حجاج در مكه و مدينه در اختيار گذاشته مي‌شود، درمان خواهند شد. بيماراني كه دچار بيماري‌هاي «فتوسنيستيو» يا بيماري‌هاي پوستي حساس به نور هستند، با كسب اجازه شرعي از مراجع مذهبي، مي‌توانند از كرم‌هاي ضدآفتاب كه پزشك معالج تجويز كرده است، استفاده كنند. شستشوي مرتب بدن همچنين مي‌تواند از عرق‌سوز شدن پوست كه حاصل آب و هواي گرم و تراكم جمعيت و در نتيجه تعريق زياد بدن است، جلوگيري كند.
وي مي‌افزايد: نكته مهم ديگر اين است كه به دليل گرماي عربستان و افزايش تعريق، به خصوص در چين هاي بدن شرايطي پديدار مي‌‌شود كه قارچ‌هاي پوستي به آساني در آن‌ها رشد مي‌كنند. بنابراين‌، شستشو بدن با آب سرد و صابون پس از هر بار مراجعه به محل اقامت و خشك كردن كامل پوست، مي‌تواند از ابتلا به قارچ‌هاي پوستي جلوگيري كند و در صورت ابتلا، علاوه بر رعايت موارد ياد شده، بايد از داروهاي ضدقارچ كه توسط پزشك مراكز درماني حجاج تجويز مي‌شود، استفاده به عمل آيد.
زائران بايد بدانند كه هواي عربستان خشك است و از آن جا كه در اين هوا 24 تا 48 ساعت طول مي‌كشد تا رطوبت پوست به تدريج كاهش يابد، در 3 تا 4 روز احرام اتفاق مهمي براي پوست نمي‌افتد، ولي پس از روزهاي احرام، هر چند ساعت يكبار بايد از مرطوب‌كننده‌هاي قوي استفاده كنند، تا در چند روز رطوبت پوست به حالت طبيعي برگردد.

ايمني حجاج
 

متاسفانه هر سال عده‌اي از هموطنان ما در سفر حج بر اثر تصادفات و سوانح دچار آسيب مي‌شوند كه براي كاهش موارد آن، توصيه مي‌شود نكات زير را رعايت كنند.
* براي عبور از عرض خيابان‌، از محل‌هاي خط‌كشي شده بگذرند.
* خودروها از بزرگراه‌ها به سرعت عبور مي‌كنند و چنانچه عابران از مناطق غيرمجاز بگذرند، حوادث تلخ و ناگواري به وجود مي‌آيد. بنابراين براي عبور از عرض‌ خيابان حتما بايد از مكان‌هاي روشن و خطوط عابرپياده عبور شود.
* وقتي از پله‌هاي برقي استفاده مي‌شود، از قرار دادن پا بر روي درزهاي پله‌ها خودداري به عمل آيد. زيرا اين كار ممكن است سبب سقوط شما و ديگران شود. همچنين مواظب باشيد چادر يا لباس‌تان لاي درزهاي پله‌هاي برقي گير نكند، زيرا امكان دارد سقوط شما و ديگران را به همراه آورد.
* استعمال دخانيات در اماكن عمومي كشور عربستان ممنوع است و به همين دليل در اماكن ياد شده سيگار نكشيد.
* در اماكن مقدسه، در مورد جهت‌ها و مسيرهاي تردد و خروجي‌هايي كه به كاروان‌ منتهي مي‌شود، دقت كنيد تا گم نشويد.
* هنگام خروج از كاروان، نشاني و شماره تلفن كاروان خود را به همراه داشته باشيد.
* اگر گم شديد، هيچ‌گاه سرگردان نشويد، بلكه به نزديك‌ترين كاروان زائران ايراني مراجعه كنيد و از آنان راهنمايي بخواهيد.
* از پياده‌روي در آفتاب خودداري كنيد، زيرا موجب كم شدن آب بدن، خستگي، آفتاب‌سوختگي و حتي بدحالي و بيماري مي‌شود.
* براي پيشگيري از آتش‌سوزي كه از حوادث تلخ سفر حج است بايد همه زائران روش‌هاي مقابله با آن را بشناسند كه يكي از اصول آن، رعايت نكات ساده مانند پرتاب نكردن ته‌سيگار روشن بر روي زمين است.
منبع:http://www.ettelaat.com
ارسال توسط کاربر محترم سایت :hasantaleb




 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط