تأثير عوامل اجتماعي بر گرايش افراد به اعتياد ، سرقت و روسپيگري (2)
نويسنده : سيد حميدرضا علوي *
هدف پژوهشي
1. عوامل اجتماعي بر گرايش فرد به اعتياد تاثير دارند .
2. عوامل اجتماعي بر گرايش فرد به سرقت تاثير دارند .
3. عوامل اجتماعي بر گرايش فرد به روسپيگري تاثير دارند .
در اين پژوهش ، منظور از عوامل اجتماعي عبارت است از : مدت زمان تفريح و گردش و با دوستان بودن ، وضعيت دوستان از لحاظ اخلاقي و ديني ، وضعيت خويشان از لحاظ اخلاق و ديني ، رفتن به شب نشيني هاي غير مجاز .
روش پژوهش
نتايج
عوامل اجتماعي شامل مدت زمان تفريح و گردش و با دوستان بودن ، وضعيت دوستان از لحاظ اخلاقي و ديني ، وضعيت خويشان از لحاظ اخلاقي و ديني و رفتن به شب نشيني هاي غير مجاز مي باشند .
آزمون کاي دو (h2)
HO2 : وضعيت دوستان از لحاظ اخلاقي و ديني و اعتياد از هم مستقل مي باشند .
HO3 : وضعيت خويشان از لحاظ اخلاقي و ديني و اعتياد از هم مستقل مي باشند .
HO4 : رفتن به پارتي هاي غير مجاز و اعتياد از هم مستقل مي باشند .
تاثير عوامل اجتماعي در گرايش افراد به اعتياد ، بر اساس محاسبات از طريق آزمون کاي دو (h2) به دست آمده است . با توجه به اينکه P - مقدار محاسبه شده در متغيرهاي مدت زمان تفريح و گردش و با دوستان بودن ، وضعيت دوستان از لحاظ اخلاقي و ديني ، وضعيت خويشان از لحاظ اخلاقي و ديني ، کمتر از سطح معني داري 5% (a=0/05) است ، از اين رو ، در اين سطح فرض هاي HO3، HO2،HO1 رد مي شوند . پس از اين متغيرها با اعتياد رابطه دارند ، بطوري که افراد معتاد نسبت به افراد عادي ، مدت زمان بيشتري به تفريح و گردش و با دوستان بودن اختصاص مي دهند . وضعيت دوستان و خويشان آنها از لحاظ اخلاقي و ديني نامناسب تر مي باشد (جدول 1).
رگرسيون لجستيک
H1 : حداقل يکي از عوامل اجتماعي در گرايش افراد به اعتياد موثر مي باشد .
با توجه به مناسب بودن مدل ، نتايج برآورد مدل در قالب جدول آناليز رگرسيون ارائه مي شود . به دليل اينکه p- مقدار محاسبه شده (0/000) ، کمتر از سطح معني داري 0/05= a است ، پس در اين سطح معني داري فرض HO رد مي شود . اين بدان معني است که عوامل اجتماعي در گرايش افراد به اعتياد موثر مي باشند (جدول 2) .
2. عوامل اجتماعي در گرايش افراد به سرقت موثر مي باشند .
عوامل اجتماعي شامل مدت زمان تفريح و گردش و با دوستان بودن ، وضعيت دوستان از لحاظ اخلاقي و ديني ، وضعيت خويشان از لحاظ اخلاقي و ديني و رفتن به شب نشيني هاي غير مجاز مي باشند .
آزمون کاي دو
HO2 : وضعيت دوستان از لحاظ اخلاقي و ديني و سرقت از هم مستقل مي باشند .
HO3 : وضعيت خويشان از لحاظ اخلاقي و ديني و سرقت از هم مستقل مي باشند .
HO4 : رفتن به پارتي هاي غير مجاز و سرقت از هم مستقل مي باشند .
تاثير عوامل اجتماعي در گرايش افراد به سرقت ، بر اساس محاسبات از طريق آزمون(h2) به دست آمده است . با توجه به اينکه، P- مقدار محاسبه شده در متغيرهاي مدت زمان تفريح و گردش و با دوستان بودن ، وضعيت دوستان از لحاظ اخلاقي و ديني ، وضعيت خويشان از لحاظ اخلاقي و ديني ، و رفتن به شب نشيني هاي غير مجاز ، کمتر از سطح معني داري 5% (0/05=a) است ، پس در اين سطح همه فرض هاي HO 3، HO 2،HO 1 ، HO 4 ، رد مي شوند پس اين متغيرها با سرقت رابطه دارند ، بطوري که افراد با سابقه سرقت نسبت به افراد عادي ، مدت زمان بيشتري به تفريح و گردش و با دوستان بودن اختصاص مي دهند . وضعيت دوستان و خويشان آنها از لحاظ اخلاقي و ديني نامناسب تر مي باشد . اين افراد نسبت به افراد عادي به شب نشيني هاي غير مجاز بيشتر مي روند (جدول 3).
رگرسيون لجستيک
H1: حداقل يکي از عوامل اجتماعي در گرايش افراد به سرقت موثر مي باشد .
با توجه به مناسب بودن مدل ، نتايج برآورد مدل در قالب جدول آناليز رگرسيون ارائه مي شود . به دليل اينکه P- مقدار محاسبه شده (0/000) ، کمتر از سطح معني داري 0/05=a است ، از اين رو ، در اين سطح معني داري فرض HO رد مي شود . اين بدان معني است که عوامل اجتماعي در گرايش افراد به سرقت موثر مي باشند (جدول 4).
3. عوامل اجتماعي در گرايش افراد به روسپيگري و انحرافات جنسي موثر مي باشند .
آزمون کاي دو
HO2 : وضعيت دوستان از لحاظ اخلاقي و ديني و روسپيگري و انحرافات جنسي از هم مستقل مي باشند .
HO3 : وضعيت خويشان از لحاظ اخلاقي و ديني و روسپيگري و انحرافات جنسي از هم مستقل مي باشند .
HO4 : رفتن به شب نشيني هاي غير مجاز و روسپيگري و انحرافات جنسي، از هم مستقل مي باشند .
تاثير عوامل اجتماعي در گرايش افراد به روسپيگري و انحرافات جنسي ، بر اساس محاسبات از طريق آزمون (h2) به دست آمده است . با توجه به اينکه p- مقدار محاسبه شده در متغيرهاي مدت زمان تفريح و گردش و با دوستان بودن ، وضعيت دوستان از لحاظ اخلاقي و ديني ، و وضعيت خويشان از لحاظ اخلاقي و ديني ، کمتر از سطح معني داري 5% (0/05=a) است ، از اين ، در اين سطح فرض هاي HO 3، HO 2،HO 1 رد مي شوند ، پس اين متغيرها با روسپيگري و انحرافات جنسي رابطه دارند . بطوريکه افراد با سابقه روسپيگري و انحرافات جنسي نسبت به افراد عادي ، مدت زمان بيشتري به تفريح و گردش و با دوستان بودن اختصاص مي دهند و وضعيت دوستان و خويشان آنها ، از لحاظ اخلاقي و ديني نامناسب تر مي باشد (جدول 5).
رگرسيون لجستيک
H1: حداقل يکي از عوامل اجتماعي در گرايش افراد به روسپيگري و انحرافات جنسي موثر مي باشد .
با توجه به مناسب بودن مدل ، نتايج برآورد مدل در قالب جدول آناليز رگرسيون ارائه مي شود . به دليل اينکه P- مقدار محاسبه شده (0/000) ، کمتر از سطح معني داري 0/05=a است ، از اين رو ، در اين سطح معني داري فرض HO رد مي شود . اين بدان معني است که عوامل اجتماعي در گرايش افراد به روسپيگري و انحرافات جنسي موثر مي باشند (جدول 6).
نتيجه گيري
صالحي نيز (1381) نتيجه تحقيق بلوم (1974) را در الجزاير مطرح مي سازد که در آن تاييد گرديد که در خانواده هاي افراد معتاد ، اعتقادات مذهبي و پايبندي به سنت هاي خانوادگي کمتر ديده مي شود .
به گزارش ايلينگورث (1986) بزهکاران از خانواده هايي هستند که به طبقه اجتماعي - اقتصادي پايين ، بيکاري زياد ، و خانواده هاي مسامحه کار و از هم گسيخته اند . کارگر (1379) سابقه اعتياد در خانواده را از عوامل موثر در اعتياد فرزندان معرفي مي کند . به اعتقاد کلارک (1987) محيط اوليه و تربيت شخص در بروز جرم موثر است .
در مطالعه اي که درباره صرف اوقات فراغت معتادان قبل و بعد از اعتياد به عمل آمده است ، نيز مشخص گرديد که داشتن تفريحات ناسالم و خوشگذراني با دوستان ، پس از اعتياد ، از عمده ترين گذراندن اوقات فراغت بوده است .(1)
اکبري (1381) ، به نقل از نادري (1387) ، اين گونه اظهار مي دارد : نتايج حاصل از پژوهشي که در استان مرکزي با موضوع « مطالعه و نحوه پيشگيري از شيوع گرايش دانش آموزان در دوره متوسطه به مواد مخدر در استان مرکزي » صورت گرفت ، نشان مي دهد : 1 . عوامل موثر در اعتياد دانش آموزان عبارت است از : عدم وجود رابطه صميمانه بين اعضاي خانواده (9 درصد) و وجود دوستان ناباب و وجود معتاد در خانواده (4 درصد) 2 . نگرش مثبت اوليا نسبت به گرايش فرزندان خود به اعتياد ، به طوري که خود دانش آموزان اين نگرش را تا حد 33 درصد تعيين نموده اند .
غياثي حافظي (1382) در تحقيقي با عنوان « بررسي نظرات افراد معتاد راجع به علل گرايش برخي مردم شهرستان سيرجان به مصرف مواد مخدر » به اين نتيجه دست يافت که از ديدگاه افراد معتاد عواملي از قبيل عوامل محيطي ، اجتماعي ، اقتصادي ، فردي ، فرهنگي ، رواني ، خانوادگي و طبيعي در بروز اعتياد موثر هستند.
يزدي زاده (1382) در تحقيق خود نتيجه مي گيرد که تعدادي از عوامل فردي ، خانوادگي ، اجتماعي در گرايش مردم شهر کرمان به مواد مخدر موثر مي باشند . (2)
با توجه به نتايج پژوهش حاضر ، که در آن تاييد گرديد که عوامل اجتماعي به گرايش افراد به اعتياد ، سرقت و مواد مخدر موثر مي باشند ، پيشنهاد مي گردد به منظور کاهش جرائم دو مسائل مذکور در جامعه ، به عوامل اجتماعي توجه فراواني مبذول گردد ، مثلاً ، کاملاً لازم است رفت و آمد افراد با دوستان ناباب و شرکت در شب نشيني هاي غير مجاز ، به شدت تحت کنترل قرار گيرد و در انتخاب دوستان متخلق و متدين دقت افزونتري به عمل آيد . توجه به ساير موارد مطرح شده در تحقيق نيز حائز اهميت است .
پينوشتها:
* استاد دانشگاه شهيد باهنر کرمان .
1. منيژه کرباسي و منوچهر وکيليان ، مسائل جوانان و نوجوانان ، ص 153
2. ر . ک : اکرم يزدي زاده ، بررسي عوامل موثر بر گرايش به مواد مخدر در بين مردم شهر کرمان در سال 1382 .
اکبري ، ابوالقاسم ، مشکلات نوجواني و جواني ، تهران ، ساوالان ، 1381.
ستوده ، هدايت الله ، آسيب شناسي اجتماعي ، تهران ، آواي نور ، چ چهارم ، 1376 .
سليمي ، علي و داوري ، محمد ، جامعه شناسي کجروي ، زير نظر غلامرضا صديق اورعي ، قم ، پژوهشکده حوزه و دانشگاه ، 1380 .
صالحي ، ايرج اعتياد ، سراب زندگي و انواع مواد تاثير گذار و راه درمان ، چ دوم ، تهران ، آواي نور ، 1381 .
غياثي حافظي ، محمد ، بررسي نظرات افراد معتاد راجع به علل گرايش برخي مردم سيرجان به مواد مخدر ، پروژه کارشناسي ارشد چاپ نشده ، کرمان ، مديريت آموزش و پژوهش ، 1382 .
کرباسي ، منيژه و وکيليان ، منوچهر ، مسائل نوجوانان و جوانان ، تهران ، دانشگاه پيام نور ، 1377 .
کر.نلسون و لامبرت ، درمان مسائل نوجوانان ، ترجمه مجتبي جواديان ، چ سوم ، تهران ، آستان قدس رضوي 1380 .
کوئن ، بروس ، در آمدي به جامعه شناسي ، ترجمه محسن ثلاثي ، چ پنجم ، تهران ، توتيا ، 1377
يزدي زاده ، اکرم ، بررسي عوامل موثر بر گرايش به مواد مخدر در بين شهر کرمان در سال 1382 ، پروژه کارشناسي ارشد (چاپ نشده) ، کرمان ، مديريت آموزش و پرورش ، 1382 .
Clements . C.B. Delinquency prevention and Treatment . Criminal Justice and Behavior , 15 . 286-305 (cited in R.Kresge,1982) .
Davision , G.C; Neale , J.M . &King, A.M.. Abnormal psychology , (ninth ed) . England : John Wiley & Sons,Inc, 2004.
Freyvogel , S.. Which Adolescent, Cease Delinquent Behavior and Which continue ! Adolescent Development at the Pennsylvania State University, 2003.
Haney .C.&Zimbarco, P.G. The Past and Future of U.S. Prison Policy . Twenty five years After the Stanford Prison Experiment. American psychologist, Vol . 53, No.5,PP.702 -727 ,1998.
Kresge,R.Peer School Influence on Juvenie Delinquency .Development at the Pennsylvania state University , 2003 .
Markwitz ,L. Who Is at Risk for substance Use? Development at the pensylvania State University , 2003.
Mehta , s.Substance Abuse In Adolescence . Adolesence Development at the Pennsylvania state University , 2003.
Shelters , K . Merjuana. Development at the pensylvania State University , 2003.
Sattin , H. & Magnusson , K. onset of official delinquency : Its co- occurrence in time with education , behavioral , and interpersonal Problems : British Journal of Criminology , 35 , 438 - 445 (cited in Freyvogel , 1995 .
Warr, M.Age, Peers , and deliquency . Criminology , 34 , -17 -40 ,(cited in Kcesge , R.,1993).
Warr, M.Parents Peers , and deliquency . Social forces , 27 , 247 -264 ,(cited in Kresge , R.),1993.
Wicks - Nelson and Israel . Behavior diorders of childhood (3rd.ed). New Jersey prentice Hall (cited in M. savino, 1977.
نشريه اسلام و پژوهش هاي تربيتي شماره 4
/ج