اينجا چراغي روشن است
روستاي آسيابسر بيش از جاذبه هاي تاريخي و طبيعي اش به مقبره سادات شهيدش شهره است
ماجراي دو سيد بابلکاني سينه به سينه بين اهالي روستا چرخيده تا به امروزي ها رسيده. بعد از ورود اسلام به طبرستان، حاکمان يکي پس از ديگري روي کار مي آمدند. عبدالکريم، پادشاه وقت که از دنيا رفت، فرزندش عبدالله جاي او را گرفت. او کم سن و سال بود و زمام امور را نتوانست به شايستگي در دست بگيرد. براي همين مردم هم با او سر سازگاري نداشتند. از آب گل آلود نارضايتي مردم، شخصي به نام «علي روزافزون» ماهي گرفت و بر مسند خلافت نشست. او هم حال و روزي بهتر از عبدالله نداشت و صبر مردم را طاق کرد. مردم از او بسيار ناراضي و ناراحت بودند. آن طور که آقاي «کرمي»- دهيار روستا- مي گويد، «سيد شمس الدين بابلکاني» دلش از نارضايتي مردم ناآرام بود و به مبارزه با پادشاه برخواست و اين دليل شهادت او شد. کشته شدن سيد، براي شاه گران تمام شد و او را مجبور به فرار از منطقه کرد. عبدالله بار ديگر بر کرسي نشست. اما سخت تر و ناگوارتر از قبل. «سيد کمال الدين بابلکاني» که به روايتي فرزند و به قولي برادرزاده سيد شهيد بود، راه سيد شمس الدين را ادامه داد. همين موجب شد تا مدت ها کنار قبر سيد شهيد زنداني شود و پس از مدتي بيمار شده و از دنيا رفت. حالا مقبره اين دو سيد، زيارتگاه مردم منطقه است که رفتن سراغ آنها، هم فال است و هم تماشا.
روزهاي شلوغ زيارت
به سوي مقبره سادات
-خودروي شخصي: از تهران به سمت بهشهر حرکت کنيد، کمي مانده به بهشهر، سمت راست جاده تابلوي بزرگي مي بينيد که سمت «آسيابسر» را نشان مي دهد. از ابتداي روستا تا امامزاده يک مسير مستقيم پنج دقيقه اي در پيش داريد. حدوداً 5 ساعت و 30 دقيقه اي به مقصد مي رسيد.
شبي در روستا
اگر براي زيارت به امامزاده رفتيد و خواستيد طبيعت گردي و يک سفر تاريخي هم داشته باشيد، نگران نباشيد. ساري و بهشهر به اين روستا نزديک است و البته بهشهر نزديک تر. ولي اگر کسي قصد ماندن در روستا را داشته باشد، دهياري روستا براي اسکان مسافران تدابيري انديشيده است؛ مثلاً در ايام تعطيلات مدارس را تميز کرده و به مسافران اجاره مي دهند. نرخ مشخصي براي اجاره دادن اتاق هاي مدارس وجود ندارد، دهياري مبلغي را به عنوان انعام مي گيرد که معمولاً اين مبلغ از 4 هزار تومان براي يک شب بيشتر نيست. اگر در ايام تعطيلات به آسيابسر رفتيد، مي توانيد از نمايشگاه هاي صنايع دستي آنجا سوغات هم بخريد. اگر غير از تعطيلات به آسيابسر رفتيد به دهياري روستا برويد تا براي اقامت در روستا مکاني را به شما معرفي کند. اگر سفرتان در فصل تابستان باشد، هوا گرم است و نيازي به پيدا کردن جاي خواب نخواهيد داشت، مي توانيد در روستا چادر بزنيد.
راز و رمزهاي برج
به گفته کارشناسان، اين بنا متعلق به قرن 8 و 9 هجري است و داراي نقشه ترکيبي مکعبي شکل با دو ورودي يکي شرقي و ديگري جنوبي است که با مصالح و آجر و گچ و آهک ساخته شده است. شکل اصلي بنا برجي بوده؛ شاهکار و يادگار طبرستان قديم، داراي گنبد رک هشت ضلعي. هنگام حمله روس ها در اثر شليک توپ، گنبد اصلي بنا ويران شد و در مرمت جديد، گنبد پخ و نيم دايره بر بالاي آن ايجاد کردند. اين گنبد بيشتر جنبه حفاظتي دارد و از نفوذ آب به داخل بنا جلوگيري مي کند. اين بقعه در طول تاريخ دچار تغيير و تحولات فراواني شد و در زمان قاجار اتاقي به عنوان مسجد به آن اضافه شد که با توافق مردم روستا و اداره ميراث فرهنگي خراب شد تا عظمت بنا حفظ شود. اما هيچ کدام از اينها نتوانست از عظمت و معماري شگرف بنا کم کند. در گذشته در امامزاده چوبي بوده که رطوبت، آن را از بين برده و در حال حاضر در فلزي موقتي به جاي آن را قرار گرفته است. بايد به دنبال هنرمنداني باشيم که کنده کاري هاي بسيار زيبا و هنرمندانه اي را روي اين سنگ هاي مرمر خلق کرده اند.
شاه نشين و دختر قلعه
حالا که به روستاي آسيابسر آمده ايد، پس فرصت ديدن قلعه شاه نشين، قلعه دختر و آتشکده را از دست ندهيد.
قلعه شاه نشين
دختر قلعه
آتشکده
همسفره با طبيعت
آسيابسري ها بسيار مهمان نواز هستند، اگر از فست فود و غذاهاي رستوران خسته شده ايد و حوصله رفتن به ساري يا بهشهر را هم نداريد براي ميل کردن غذا مي توانيد با دهياري روستا هماهنگ کنيد تا از شما با غذاهاي خوشمزه و بومي روستا و دسرهاي محلي پذيرايي کنند. هر چند غذاهاي سنتي اين روستا تفاوت زيادي با غذاهاي مازندران ندارد، اما خوردن غذاهاي محلي مثل ميرزاقاسمي يا ماهي هاي سرخ شده در طبيعت بکر منطقه، خاطره اي به ياد ماندني خواهد بود.
با تاريخ و طبيعت دوست باشيد
-روي درختان جنگل و بناهاي تاريخي يادگاري ننويسيد.
-در جنگل و در آب چشمه، زباله نريزيد.
-آب و غذا براي رفتن به سمت بناهاي تاريخي به همراه داشته باشيد چون در جنگل پياده روي خواهيد داشت.
-مواظب بناهاي تاريخي باشيد و به ديوارها ضربه نزنيد چون نياز به مرمت دارند.
-براي رفتن به سمت بناهاي تاريخي و طبيعت گردي، با دهياري هماهنگ کنيد تا راهنمايي در اختيارتان بگذارد.
منبع: ماهنامه ايران شناسي و ايران گردي همشهري- سرزمين من- شماره ي 2
/ج