الو،الو، اينجا تهران است
نويسنده: ايرج باباحاجي
ماجراي جالب راه افتادن راديو در ايران از آغاز تا امروز
راديو ايران
آن کاخ قاجار هم با روي کارآمدن رضا خان تبديل به اولين زندان استاندارد ايران - يعني زندان قصر- شد که راديو پشت آن قرار داشت. اما اين پايان کار نبود چرا که مهندسان روسي کار را ناتمام گذاشتند تا رضاخان که علاقه زيادي به کار با آلماني ها داشت از مهندسان آلماني دعوت به کار کند. به مرور زمان دو دستگاه ديگر فرستنده کوچک تر در ميدان توپخانه و در جنوب شرقي تهران محله نجف آباد (ميدان خراسان- تيردوقلوي امروز) نصب شد تا اداره راديو سر و شکل رسمي تري به خود بگيرد. مجري طرح راديو شرکت تلفنکن آلمان بود و در نهايت پس از يک دوره کار شبانه روزي پنج ماهه براي نصب و راه اندازي ابزار راديو از آذر 1308 تا ارديبهشت 1309 بالاخره اولين ايستگاه راديويي ايران افتتاح و صداي نغمه موسيقي ايراني از بلندگوهاي نصب شده در محوطه اداره بي سيم سيد خندان شنيده شد. اداره راديو در کمرکش جاده قديم شميران کمي پايين تر از ايستگاه سيدخندان قرار گرفته بود که بعدها ساختمان وزارت پست و تلگراف و هتل بين المللي تهران نيز همراه پل سيد خندان رو به روي آن ساخته شد.
اولين برنامه هاي راديويي
اولين راديوهايي که به خانه تهراني ها راه يافتند راديوهاي بزرگ لامپي از مارک و ستينگهاوس و زيمنس بودند. زماني که آنها را روشن مي کردند مدتي زمان مي برد تا لامپ ها داغ شده و راديو شروع به کار کند .اين راديوها از لحاظ جثه و بزرگي چيزي شبيه تلويزيون هاي 21 اينچ امروزي بودند و از راديو ترانزيستوري خبري نبود. پاي راديو ترانزيستوري در اواسط دهه 40 به ايران باز شد که هم کوچک تر و هم ارزان تر از راديوي لامپي بود؛ همان راديوهاي لامپي که امروز عتيقه و جزو لوازم دکوري منازل شده است . شرکت سوني ژاپن براي اولين بار در سال 1965 ميلادي به صورت انبوه توليد راديوي ترانزيستوري را شروع کرد که با يک باتري کوچک کار کرد و از لحاظ جثه و قيافه به اندازه کف دست بود و در جيب جا مي شد. اداره راديو در جاده شميران براي مدتي درجريان جنگ جهاني دوم تعطيل شد و دوباره کارش را از سال 1322 شمسي شروع کرد. اين اداره از لحاظ رفت و آمد چيزي حدود نه کيلومتر با شهر فاصله داشت و به همين دليل رفت و آمد کارکنان با تنها اتومبيل استيشن سواري دولتي آن روزگار سخت بود. در سال 1339 هنگام جشن 20 سالگي راديو جاي آن به ساختمان جديدي در مرکز شهر(ميدان ارگ) منتقل شد که اين محل صاحب استوديوهاي ضبط موسيقي و برنامه هاي اجتماعي و طنز و سرگرمي بود. بعداز تهران، تبريز اولين شهري بود که صاحب راديوي محلي شد و به مرور تا سال 1340 شهرهايي ديگر چون مشهد، کرمان، اهواز، شيراز، رشت، سنندج و کرمانشاه هم صاحب فرستنده و اداره شدند. راديو در آغاز کار تحت نظارت نخست وزيري بود و بعد از آن به وزارت اطلاعات و جهانگردي با عنوان اداره انتشار و راديو واگذار شد که تحت نظارت اين وزارتخانه بود. اين وضعيت تا اواخر دهه 40 و تاسيس سازمان تلويزيوني ملي ايران ادامه داشت که با ظهور تلويزيون درآن ادغام شد.حالا 70 سالي از آن روز مي گذرد که گوينده اي آشنا پشت ميکروفن اداره راديو نشست و با خوشحالي و تحکم گفت: «اينجا تهران است، صداي ما را از راديو ايران مي شنويد.»
9 نکته راديويي:
2- معروف ترين برنامه هاي راديو از دهه 40 تا به امروز برنامه شما و راديو (صبح جمعه با شما) و قصه شب بوده که مخاطبان زيادي را به سوي خود جلب و تيپ هاي مشهوري را به عنوان تيپ راديويي معرفي کرده اند.
3- اولين گزارش جنايي اي که از راديو پخش شد و توجه خيلي ها را جلب کرد «اعترافات هوشنگ وراميني» -قاتل زنجيره اي رانندگان -بود که توسط پرويز ياحقي تهيه شد.
4- راديو نقش مهمي را در کودتاي 1332 شمسي داشت که شرح مفصلي دارد. يکي از اولين نقاطي که پس از کودتا تصرف شد اداره راديو بود و مردم تهران از راديو متوجه اين واقعه شدند.
5- آگهي هاي تبليغاتي از اواسط دهه 30 شمسي بعد از مطبوعات در راديو شروع و بعدها با ورود تلويزيون به ايران باب شد.
6-يکي از ماجراهاي عجيب و غريبي که اورسن ولز-کارگردان و هنرپيشه فيلم معروف «همشهري کين»-انجام داد در ايران هم دردسرساز شد. ولز که کارش را از راديو شروع کرد و به سينما رسيد يک بار با انتشار يک گزارش ساختگي و زنده از حمله فضايي ها به آمريکا شوخي به راه انداخت و مردم را وحشت زده کرد. پس از آن مجريان راديو تهران نيز ازآن کار کپي کرده و در اوايل دهه 40 مجري برنامه راديو تهران در برنامه «همه روز، همين ساعت، همين جا» با خبر دروغ برخورد يکي از سيارات با زمين مردم تهران را شوکه و نگران کرد.
7- اولين آنتن راديو بي سيم در جاده قديم شميران(شريعتي امروز- ساختمان پست و تلگراف) 30 متر ارتفاع داشت.
8- مرحوم منوچهر نوذري- چهره معروف راديو وتلويزيون-توسط برادرش محمد نوذري وارد عرصه هنر شد و خيلي زود با استعداد و هوشي که داشت تبديل به يکي از چهره هاي معروف راديو شد. او کارش با «دردونه» شروع شد و با اجراي تيپ هاي ديگر مانند آقاي ملون، آميرزعبدالطمع و بعد اجراي مسابقه در تلويزيون به اوج شهرت رسيد.
9- محل راديو بي سيم يکي از ايستگاه هاي معروف خط اتوبوسراني شرکت واحد و اتوبوسراني شهري اوليه بود که بعدها با حضور يک فرد سيد سقا كه به مسافران آب مي داد و به خوشرويي مشهور بود، به سيدخندان تغيير نام داد.
منبع: نشريه دانستنيها شماره 20
منبع: نشريه دانستنيها شماره 20