قاتل دايناسورها

رصدهاي اخير مأموريت تازه ي ناسا، يعني کاوشگر پويشي فروسرخ ميدان باز (وايز / WISE)، نشان مي دهد که خانواده اي از سيارک ها، که تا به حال فکر مي کرديم مسئول انقراض نسل دايناسورها بوده اند، مجرم اصلي اين ماجرا نيستند. به اين ترتيب يکي از بزرگ ترين معماهاي تاريخ زمين همچنان در هاله اي از ابهام باقي مي ماند.
شنبه، 2 ارديبهشت 1391
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
قاتل دايناسورها

قاتل دايناسورها
قاتل دايناسورها


 

ترجمه: شادي حامدي آزاد




 

سيارک قاتل دايناسورها از کدام خانواده بود؟
 

رصدهاي اخير مأموريت تازه ي ناسا، يعني کاوشگر پويشي فروسرخ ميدان باز (وايز / WISE)، نشان مي دهد که خانواده اي از سيارک ها، که تا به حال فکر مي کرديم مسئول انقراض نسل دايناسورها بوده اند، مجرم اصلي اين ماجرا نيستند. به اين ترتيب يکي از بزرگ ترين معماهاي تاريخ زمين همچنان در هاله اي از ابهام باقي مي ماند.
دانشمندان تقريباً مطمئن اند که 65 ميليون سال پيش، سيارکي بزرگ با زمين برخورد کرد و موجب از ميان رفتن نسل دايناسورها و برخي ديگر از گونه هاي حيات روي زمين شد اما هنوز نمي دانند منشأ اين سيارک کجاست و اين جسم سرگردان آسماني چگونه راهش را به سوي زمين کج کرده است.
در پژوهشي که در سال 1386 با تلسکوپ هاي زميني انجام شد، بقاياي سيارکي عظيم به نام بَپتيس تينا متهم احتمالي اين پرونده اعلام شد. به اين ترتيب که سيارک بَپتيس تينا حدود 160 ميليون سال پيش با سيارکي در کمربند اصلي سيارک ها، ميان مدار مريخ و مشتري، برخورد کرده و اين برخورد موجب پراکنده شدن تکه هاي بزرگ و کوچکي از هر دو سيارک در فضا شده است. به باور دانشمندان، يکي از همان قطعات با زمين برخورد کرده و موجب انقراض نسل دايناسورها شده است. اما پس از طرح شدن اين داستان، شواهد برخلاف آن را نشان دادند و حالا دانشمندان براساس تصاوير فروسرخ وايز مي گويند که احتمالاً خانواده ي سيارک هاي بَپتيس تينا از دسته ي متهمان آن حادثه کنار گذاشته خواهند شد.
وايز از دي سال 1388 تا بهمن سال 1389، دو بار کلّ آسمان را در نور فروسرخ پويش کرده است. بخش شکار سيارک ها در اين پروژه، به نام نِئووايز (NEOWISE)، از اين داده ها براي طبقه بندي 157 هزار سيارک استفاده کرد و 33 هزار سيارک جديد را نيز کشف کرد.

قاتل دايناسورها

ليندلي جانسون، يکي از همکاران پروژه ي ناسا براي رصد اجرام نزديک زمين، مي گويد: «محاسبات ابتدايي در نور مرئي، اندازه و ضريب بازتاب اعضاي اين خانواده ي سيارکي را تخمين زده و به اين ترتيب سنّي براي اين سيارک ها به دست آورده بود اما حالا مي دانيم که آن تخمين ها درست نبوده اند. حالا وايز در نور فروسرخ به تخمين دقيق تري رسيده است که زمان بندي نظريه ي خانواده ي سيارکي بَپتيس تينا را به هم مي ريزد». نور مرئي از سطح سيارک ها بازتاب مي شود. اگر ميزان بازتابندگي سطحيِ سيارکي را ندانيم، تخمين زدن اندازه ي دقيق آن کار دشواري است اما رصد در نور فروسرخ تخمين دقيق تري از اندازه ي سيارک ها را ممکن مي کند. دانشمندان در اين رصدها نور فروسرخي را آشکار مي کنند که از خود سيارک مي آيد که به دماي سطحي و اندازه ي آن مرتبط است. وقتي اندازه ي جسم را به دست آورديم، مي توانيم با ترکيب کردن داده هاي فروسرخ و مرئي بازتابندگي سطحي آن را بازمحاسبه کنيم.
گروه نئووايز بازتابندگي سطحي و اندازه ي حدود 120 هزار سيارک در کمربند سيارک ها، از جمله 1056 عضو خانواده ي سيارکي بَپتيس تينا، را محاسبه کردند. محاسبات دانشمندان نشان داد که سيارک اصليِ والد خانواده ي بَپتيس تينا در واقع 80 ميليون سال پيش - يعني نصف زماني که پيش تر تصور مي شد - از هم گسيخته شده است. اين محاسبات از آن رو ممکن بود که اندازه و بازتابندگي سطحي اعضاي اين خانواده ي سيارکي نشان مي دهد چه مقدار زمان براي آن ها لازم بوده است تا به مکان هاي فعلي خود برسند؛ سيارک هاي بزرگ تر به سرعتِ کوچک ترها در مدارهاي خود جاي نمي گيرند. نتايج مشخص کرد که بخشي از سيارک اصلي بَپتيس تينا بايد در زماني کوتاه تر از آنچه پيش تر باور داشتيم، يعني فقط در 15 ميليون سال، با زمين برخورد کرده باشد تا موجب انقراض نسل دايناسورها شده باشد.
اِيمي ماينزر، يکي از نويسندگان مقاله ي منتشر شده ي اين پژوهش در استروفيزيکال ژورنال و پژوهشگر ارشد پروژه ي نئووايز در آزمايشگاه جت پروپالشن ناسا، مي گويد: «به اين ترتيب، زمان کافي براي بقاياي سيارک باقي نمي مانده است تا به يکي از نقاط تشديد رسيده و در 65 ميليون سال پيش به سوي زمين آمده باشد. ما بر اين باوريم که چنين فرايندي به طور عادي بايد چند ده ميليون سال طول بکشد». نقاط تشديد در کمربند اصلي سيارک ها نقاطي اند که ترکيب گرانش مشتري و زحل مانند تير و کماني عمل مي کند و سيارک را به نواحي اطراف زمين شليک مي کند.
بنابراين خانواده ي سازنده ي آن سيارک قاتل هنوز معماست. شواهدي که براساس آن ها باور داريم 65 ميليون سال پيش سيارکي به قطر 10 کيلومتر با زمين برخورده است، يکي گودال برخوردي عظيمي در خليج مکزيک و ديگري وجود برخي مواد معدني کمياب در فسيل هاي زميني است؛ موادي که در شهاب سنگ ها بسيار فراوان اما در پوسته ي زمين بسيار کمياب اند. در بررسي هاي گروه نئووايز اطلاعات بسياري درباره ي ديگر خانواده هاي سيارکي آشکار شده و اين گروه اميدوار است که در آينده بتواند «شجره نامه ي» اين خانواده ها را به طور مفصل تدوين کند.
منبع: نجوم شماره 211.



 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط