جاده، جنگل، دوچرخه

هيجان، ارتفاع و يک طبيعت پر از رنگ و هواي تازه و خنک فقط بخشي از لذت هايي است که در برنامه يک روزه دوچرخه سواري در منطقه سوادکوه نصيبتان خواهد شد، آن هم وقتي که سوار بر دوچرخه مشغول رکاب زني هستيد. بايد رکاب زني را از آلاشت شروع کنيد، شهري که تقريباً 240 کيلومتر تا تهران فاصله دارد. به دليل ارتفاع زياد آب و هوايش هم حسابي خنک است و يک جنگل زيبا هم دور و برش. از آلاشت حدود 70 کيلومتر تا ساحل سد شيرگاه مقصدتان راه داريد؛ سدي زيبا در نزديکي قائم شهر.
يکشنبه، 3 ارديبهشت 1391
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
جاده، جنگل، دوچرخه

جاده، جنگل، دوچرخه
جاده، جنگل، دوچرخه


 

متن: افشين يوسفي




 

چطور در يک روز، جنگل و کوه را با دوچرخه رکاب بزنيم
 

هيجان، ارتفاع و يک طبيعت پر از رنگ و هواي تازه و خنک فقط بخشي از لذت هايي است که در برنامه يک روزه دوچرخه سواري در منطقه سوادکوه نصيبتان خواهد شد، آن هم وقتي که سوار بر دوچرخه مشغول رکاب زني هستيد.
بايد رکاب زني را از آلاشت شروع کنيد، شهري که تقريباً 240 کيلومتر تا تهران فاصله دارد. به دليل ارتفاع زياد آب و هوايش هم حسابي خنک است و يک جنگل زيبا هم دور و برش. از آلاشت حدود 70 کيلومتر تا ساحل سد شيرگاه مقصدتان راه داريد؛ سدي زيبا در نزديکي قائم شهر.
شهريور ماه و اوايل پاييز بهترين زمان براي اين ماجراجويي است؛ چون هم آب و هوا مناسب است و هم طبيعت در اوج زيبايي. تنها چيزهايي که در اين سفر نياز داريد، يک دوچرخه سبک کوهستان است، يک کوله سبک و مهم تر از همه يک روحيه ماجرا جو.

نکته
 

مهمانخانه هاي سنتي
 

اين يکي از خانه هاي سنتي شهر آلاشت است که احتمالا شب را در آن مي گذرانيد و صبح زود از آنجا راه مي افتيد. پيش از آنکه راه بيفتيد حتماً در کنار ساختمان زيباي آن يک عکس بگيريد؛ چون ممکن است سال آينده که به اينجا باز مي گرديد خبري از اين خانه زيبا نباشد.

چطور برسيم؟
 

به سوي شيرواني ها
 

نقطه آغاز اين برنامه شهر آلاشت؛ شهري زيبا که هنوز معماري سنتي خود را حفظ کرده است.

خودروي شخصي:
 

اگر خودروي شخصي داريد، مي توانيد دوچرخه ها را سوار کرده و همراه با آنها به جاده فيروزکوه برويد. فاصله تهران تا آلاشت حدود 237 کيلومتر است و تقريباً سه ساعت و نيم طول مي کشد تا به آنجا برسيد. در جاده فيروزکوه بعد از شهر «پل سفيد» به دو راهي آلاشت مي رسيد که در سمت چپ جاده قرار دارد. از اين دو راهي تا خود آلاشت حدود 37 کيلومتر را بايد در جاده فرعي و پيچ و خم هايش برانيد تا بعد از 45 دقيقه به آلاشت برسيد. نشانه جاده آلاشت غير از تابلوي راهنماي آن، پلي است که روي آن ماکت يک قطار باري کشيده شده.

تاکسي و اتوبوس:
 

مي توانيد با اتوبوس هاي قائم شهر هم خود را به منطقه سوادکوه و دو راهي آلاشت برسانيد که تقريباً سه ساعت و نيم به طول مي انجامد و از آنجا به بعد بايد نيسان يا وانتي اجاره کنيد تا شما و دوچرخه هايتان را به آلاشت ببرد. اگر هم قرار است تنها به آلاشت برويد و از آنجا به گروه بپيونديد، مي توانيد از ترمينال شرق يا آرژانتين با سواري از آنجا هم با ميني بوس تا آلاشت برويد.

کجا بمانيم؟
 

در جنگل يا زير سقف
 

در شهر زيباي آلاشت هم خانه سنتي براي اقامت هست و هم سوئيت هاي شهرداري براي اقامت وجود دارد.
در آلاشت مانند هر جاي ديدني ديگر خانه هاي روستايي اي قرار دارد که مي توانيد براي يک شب آنها را اجاره کنيد. بر سر قيمت با صاحبخانه بايد به توافق برسيد اما مي توانيد در سوئيت هاي شهرداري آلاشت هم اقامت کنيد. براي رزرو اين سوئيت ها مي توانيد با شماره تلفن 01245332022 تماس بگيريد اما مي توانيد شب را در محيط بيرون و داخل جنگل هم سپري کنيد. کمي در جاده اي که به شهر رسيديد، به عقب برگرديد تا در ابتداي جنگل جايي مناسب را براي چادر زدن و شب ماني پيدا کنيد. اين منطقه شب هاي خيلي خنکي دارد. بنابراين حتما با خودتان لباس گرم ببريد.

نکته
 

حادثه خبر نمي کند
 

يکي از نکات مهم در دوچرخه سواري کوهستان اين است که به هيچ وجه تنها برنامه را آغاز نکنيد؛ چون در سفر به خصوص اگر به جاده و کوهستان ارتباط داشته باشد، هر اتفاقي ممکن است رخ دهد. همسفران حرفه اي بهترين همراه شما خواهند بود.

چه مي بينيم؟
 

پل و چشم انداز
 

در اين برنامه دوچرخه سواري غير از زيبايي هاي جنگل و کوهستان، هم پل معروف ورسک را خواهيد ديد و هم شهر آلاشت با معماري سنتي اش را

پل ورسک:
 

در طول مسير پل هاي بسيار زيباي راه آهن تهران شمال قرار دارد که در ميان آنها پل ورسک هم قرار دارد. اين پل تاريخي يکي از طولاني ترين و قديمي ترين پل هاي راه آهن ايران است. در مسير رسيدن به پل سفيد، اين پل را که در زمان جنگ جهاني دوم ساخته شده در سمت راست جاده خواهيد ديد.

شهر آلاشت:
 

آلاشت ساده با خانه هاي روستايي که هنوز معماري زيبايشان چندان تغييري نکرده. آنجا خانه هايي گلي با سقف هاي سنتي و تراس هاي چوبي اي که با سبک معماري گيلان قديم ساخته شده اند، قرار دارند. خانه ها بيشتر خشتي و سقف هاي تخته پوش و اغلب سنگفرش شده اند. بيشتر تراس ها هم با گلدان هاي شمعداني تزئين شده اند.

چطور برگرديم؟
 

به خانه بر مي گرديم
 

اگر با ميني بوس يا خودرو همراهي مي شويد، نگراني اي بابت برگشت نداريد. در غير اين صورت بايد با دوچرخه تالب جاده فيروزکوه برگرديد و از آنجا با اتوبوس هاي عبوري برگرديد. معمولاً اگر اتوبوسي جاي کافي داشته باشد و سوارتان کند، غير از کرايه خودتان چند هزار تومان هم بابت هر دوچرخه از شما خواهد گرفت. مشکل روش دوم اين است که ممکن است خيلي معطل شويد يا حتي اصلاً اتوبوسي گيرتان نيايد.

نکات طلايي
 

سرتان کلاه بگذاريد
 

قبل از سفر از شرايط آب و هوا، وضعيت جاده و شيب مسير اطلاعات بگيريد.
در هنگام رکاب زدن مايعات زيادي بنوشيد.
اگر در چادر مي مانيد، کيسه خواب و لباس گرم را فراموش نکنيد.
دوچرخه سواري در جاده خطرناک است و بايد بسيار مراقب خودروها باشيد.
حتماً از کلاه ايمني و دستکش دوچرخه سواري استفاده کنيد.
در سرازيري هاي تند سرعت نگيريد ودر پيچ ها مراقب خودروها باشيد.
اگر تعداد نفرات گروه بالاست، قبل و هنگام اجراي برنامه با پليس راه هماهنگي هاي لازم را انجام دهيد.
در جاده هاي خاکي ترمزهاي شديد نکنيد؛ چون گرد و خاک خودتان و همراهانتان را اذيت خواهد کرد.

چطور بگرديم؟
 

تا سد در سه مرحله
 

بهتر است صبح زود حرکت کنيد تا به گرماي روز نخوريد. از آلاشت تا سد شيرگاه که مقصد نهايي ماست، سه مسير داريم

خوان اول
 

آلاشت تا جاده فيروزکوه
 

37 کيلومتر سرازيري، دو ساعت
 

بايد از اول جاده آلاشت آغاز کنيد. در بيشتر مسير نيازي به رکاب زدن نداريد؛ چون بيشتر مسير سرازيري است. فقط حواستان باشد که خيلي سرعت نگيريد. در ميانه مسير وارد يک جاده جنگلي مي شويد و بعد از اتمام مسير پر شيب جنگلي مسير، جاده شيب متوسط مي گيرد. متأسفانه در اينجا تصاويري مي بينيد که چندان خوشايندتان نيست.
محيط زيست اينجا به دليل معادن زغال سنگ کاملاً تخريب شده. بعد از اين معادن، کشتزارهاي سرسبز برنج مناظر تماشايي بعدي هستد، با آن معماري پلکاني سبز رنگ. اين شاليزارها را که رد کنيد، کم کم به جاده فيروزکوه مي رسيد. در سمت راست جاده يک ريل راه آهن قديمي قرار دارد که احتمالاً مربوط به همان معادن زغال سنگ است. مي توانيد در کنار ريل راه آهن چند دقيقه استراحت کنيد.

خوان دوم
 

دو راهي آلاشت تا شهر شيرگاه
 

25 کيلومتر، يک ساعت
 

مقصد بعدي شهر «قائم شهر» است. بايد از جاده فيروزکوه اين مسير را ادامه دهيد. توصيه ما اين است که در روزهاي تعطيل به خاطر شلوغي جاده فکر دوچرخه سواري را در اين جاده نکنيد. زيبايي جاده فيروزکوه نياز به تعريف ندارد. در سمت چپ شاليزارهاي برنج و در سمت راست هم کوه هاي شيب دار جنگلي پيش چشمتان است. بعد از زير آب بايد با پيچ هاي جاده بپيچيد تا به شيرگاه در نزديکي هاي قائم شهر برسيد.
به شيرگاه که برسيد، دما و رطوبت هوا بالا رفته و احتمالاً آزار دهنده شده است. البته قبل از شيرگاه يک تونل وجود دارد که رد شدن از آن به خاطر نور کم دورچرخه و سرعت بالاي خودروها خطرناک است. بهتر است اگر يک خودرو همراهي تان مي کند، اين فاصله را سواري کنيد. در غير اين صورت بسيار با احتياط حرکت کنيد.

خوان سوم
 

از شيرگاه تا سد سنبله رود
 

پنج کيلومتر، 15 دقيقه
 

از شهر شيرگاه بايد وارد جاده فرعي سمت چپ جاده شويد که به جاده قديم قائم شهر معروف است. اين جاده کفي و به قول دوچرخه سواران بسيار نرم است. بعد از آنکه روستاي کليج را پشت سر گذاشتيد و حدود يک ربع رکاب زني به سد سنبله يا همان سد شيرگاه مي رسيد. درياچه اين سد به صورت تفريحي درآمده و مي توانيد روي آن قايق سواري کنيد.

جاده تو را مي خواند
 

آلاشت را که ترک کنيد، کوه هاي سرسبز البرز، مه صبحگاهي و جاده اي پيچ در پيچ انتظار شما را مي کشد. زيبايي جاده آنقدر زيباست که اصلا متوجه زماني که سپري مي کنيد نخواهيد شد، مخصوصاً اينکه بيشتر اين جاده تا زماني که به فيروزکوه برسيد سرازيري است.

کوهنوردي با دوچرخه
 

در تمام مسير مي توانيد از جاده اصلي خارج شويد و با دوچرخه به کوه و کمر بزنيد. به شرط آنکه وارد ملک يا باغي نشويد. همه چيز به ميل شا بستگي دارد و اگر نخواستيد همان راه راست را برويد. مگر آنکه بخواهيد کمي بازيگوشي کنيد.

ورود ممنوع
 

آقاي دوچرخه سوار قصد ورود به تونل را ندارند، فقط قصد دارند از ورودي به داخل تونل که ريل هاي قطار باري تا داخلش ادامه دارد، نگاهي بيندازد. قبل از ورود به جاده فيروزکوه از کنار اين تونل و ريلش عبور خواهيد کرد.
منبع: نشريه ايرانشناسي سرزمين من شماره 5



 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط