تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در تهران در 13 آبان 1358 پاسخ بدیهی و صریح مردم ایران به ظلم و ستم آمریکاییها بود . این واقعیتی است که حتی رئیس جمهور وقت آمریکا نیز به آن اعتراف کرده است . جیمی کارتر در 6 فروردین 1359 یعنی 5 ماه پس از تسخیر لانه جاسوسی در نامه ای به امام خمینی به خطاهای رفتاری آمریکا و به اینکه تصرف سفارت آمریکا عکس العمل موجه مردم ایران در برابر رفتار آمریکائیها بوده اعتراف کرده است . اکنون در سی و سومین سالروز آن رویداد بزرگ و تاریخی ، با هم نامه رئیس جمهور وقت آمریکا به بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران را میخوانیم .
خبرگزاری جمهوری اسلامی پیام جیمی کارتر را که توسط کاردار سفارت سوئیس در تهران از طریق وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به دفتر امام خمینی در تهران تسلیم شد به این شرح مخابره کرد:
عالیجناب! من امکان این را داشتم که پیام بیست و یکم مارس شما را خطاب به مردم ایران بخوانم. من این پیام را یک سند اساسی برای آینده کشور شما تلقی میکنم. در این پیام شما موضع خود را در سیاست بینالمللی مشخص نمودهاید، این امر مورد توجه ما است. من موافقم که صلح جهانی نیازمند روابط جدید بین دولتها بخصوص، احترام به حاکمیت ملل و حق مردم دائر بر تعیین سرنوشت خود میباشد. مایلم تاکید کنم که این دو اصل که مکرر از طرف شما و آقای بنی صدر رئیس جمهوری عنوان میشود از اصول مورد قبول من نیز میباشد و ما به دنبال تصمیم خود را دائر بر عملی کردن این اصول چه در نیکاراگوئه، چه در افغانستان و یا در مقابل یک خطر احتمالی به حاکمیت یوگسلاوی ثابت نمودهایم.
همچنین ما آقای بنی صدر رئیس جمهوری را از آمادگی کامل خود برای اهتمام جدی در راه تامین رضایت لازم مردم ایران برای حل مسالمتآمیز اختلافات موجود بین دو حکومت مطلع ساختهایم. من میتوانم به خوبی درک کنم که تصرف سفارت ما در تهران میتوانسته است عکسالعمل موجهی برای جوانان ایران تلقی شود، اما زمان سپری می َشود و من دلایل جدی برای تردید درباره انگیزههای واقعی آنانی که سفارت ما را تصرف کردهاند در دست دارم. اشغال سفارت امروز مسایل عمدهای برای حکومت شما و حکومت ما ایجاد میکند و نهایتا عامل اختلافاتی گردیده است که مانع رفع بحران کنونی و ایجاد روابط جدید بر اساس برابری و احرام متقابل که شما خواهان آن بوده و ما نیز با آن موافقت داریم میباشد. ما آماده پذیرش حقایق جدیدی که مولود انقلاب ایران است میباشیم این امر همچنان هدف ما و آرزوی ماست زیرا من تصور میکنم ما هدف واحدی را که صلح جهانی و برقراری عدالت برای همه ملل است تعقیب میکنیم. از زمان عزیمت شاه سابق مخلوع از آمریکا که به دلایل انسانی و درمانی پذیرفته شده بود، حکومت من تصمیم گرفت که در این مسایل مداخله نکند. ترک پاناما یک تصمیم شخصی شاه سابق بوده و ما نسبت به مذاکراتی که بین خود او و سادات برای پناه یافتن در مصر انجام یافته سات کاملا بیگانه بودهایم. ما با مراجعت او به آمریکا مخالفت کردیم، ما با معالجه او در بیمارستانهای امریکایی و به وسیله پزشکان امریکایی مخالفت کردیم، ما کلیه اطلاعاتی که درباره وضع مزاجی شاه سابق داشتیم در اختیار آقای بنی صدر رئیس جمهوری گذاردیم. من حفظ اصل تفکیک کامل دو موضوع را اساسی میدانم بحران فیمابین باید از راه اعمال اراده و قابلیت حکومتهای ما بر مبنای واقعیات و منافع آینده جدی دو ملت حل و فصل شود میخواهم موکدا خاطرنشان کنم به محض اینکه مسئله فوری از طریق انتقال مسئولیت گروگانها به حکومت ایران حل شود ما آماده اتخاذ رویه معقول و دوستانهای برای حل و فصل مسایل عدیده دوجانبه فیمابین میباشیم. ایجاد یک کمیسیون مشترک به عنوان عامل رسیدگی به مسایل دوجانبه به ما توصیه شده است. ما آمادهایم با نظر مساعد این فکر را بپذیریم و بتوانیم چنین کمیسیونی را به عنوان وسیلهای که روابط آینده ما را توسعه دهد تلقی نمائیم. تمنی دارم مرا در حال بحران فیمابین بر اساس ضوابط منصفانه و شرافتمندانه جدا یاری نمایید و از این بابت نهایت حقشناسی را خواهم داشت. دو ملت ما نیز از شما حقشناسی خواهند نمود اجازه میخواهم جسارتا اعلام دارم که به نظر من، زمان و دشمنان واقعی نظامهای سیاسی مربوطه ما به زیان ما مشغولند.
با تقدیم بهترین احترامات، جیمی کارتر ۲۶ مارس 1980
منبع مقاله: روزنامه اطلاعات 10 فروردین 1359
/ج