با مرور شواهد به جا مانده از عصر هخامنشی، چنین نتیجه می شود که در پارس کهن، نیزه سلاح اصلی جنگاوران و جنگجویان بوده است. سربازان پارسی با نیزه های خود شناخته می شده اند و نمادهای نشانگر رتبه و جایگاه و مقامشان به نیزه هایشان مربوط شده و بر آنها الصاق می شده است.
این البته، به خودی خود چندان مهم نمی نماید. بالاخره در هر تمدنی و در مقطعی از تاریخ، در هر جامعه ای ابزاری و وسیله ای را می بینیم که رواجی بیشتر دارد، یا عنصری را در میان وسایل نظامی می بینیم که کاربردی بیش از بقیه یافته است. از این رو شاید تاکید کردن بر رابطه نیزه با داریوش و خشایارشا و گارد جاویدان، چیزی بیش از یک مدِ زودگذر نبوده باشد؛ چیزی شبیه به رواج تصادفی نوع خاصی از لباس یا رنگ خاصی از کفش در جامعه ای خاص.
اما چنین می نماید که نیزه در عصر هخامنشی مهم بوده باشد. نیزه نیز مانند بسیاری چیزهای دیگر، پدیداری است از رده چیزها؛ یعنی عنصری پدیدارشناختی است که از تداوم و استواری و انسجامی زیاد برخوردار است. در حدی که آن را تا پایه یک چیزِ بیرونی بر می کشد و جایگاهش را در مرتبه یک عنصرِ مستقل و واقعی از جهانی بیرونی و عینی تثبیت می کند. با این تعبیر، نیزه نوعی چیز است و در مقابل رده ای دیگر از پدیدارها، یعنی رخدادها واقع می شود که در مقابل، پدیدارهایی زودگذر، موقت، پراکنده، و به همین دلیل تا حدودی تفسیرپذیر و نسبی و ذهنی پنداشته می شوند.
نیزه اما، مانند تمام چیزهای دیگر، این قابلیت را دارد که همچون نوعی رمز و نماد در نظامی نشانگانی عمل کند، و چنین نیز می کند. یعنی نیزه در نظام هستی شناختی مردمان عصر هخامنشی، چیزی بوده که در پیوند با چیزها و رخدادهای دیگر مفهوم می یافته است. نیزه مانند هر چیز یا رخداد دیگر، عنصری نمادین است که بخشی از رمزگان زیست جهان ایرانیان عصر هخامنشی را تشکیل می داده، و گوشه ای از این افقِ معنایی را برای ایشان صورتبندی و تدقیق می نموده است.
در نگاه نخست، چنین می نماید که نیزه عنصری دون پایه و فرعی از زیست جهان ایرانیان باستان بوده باشد. عنصری که با چیزهایی مانند نماد فروهر، یا تاج، یا اورنگ شاهی، یا بدنِ شاه قابل مقایسه نیست، و به همین ترتیب از رخدادهایی مانند نوروز، یا مراسم رژه، یا جنگ های بزرگ نیز کمتر مهم بوده باشد. اما ادعای من در این نوشتار آن است که بر خلاف آنچه که در نگاه نخست به چشم می رسد، نیزه عنصری مهم از نظام معنایی و رمزگان عصر هخامنشی بوده و به ویژه با مفاهیمی مانند جنگ، قدرت، بدنِ نیرومند، و ارزش های اخلاقی پیوند می خورده است. گذشته از این، گمان می کنم تبارشناسی برخی از عناصر امروزینِ رایج بر فناوری بدن و قواعد حاکم بر انضباط تن ها نیز در نهایت ما را به خاستگاهی می رساند که با نیزه پارسی پیوند دارد.
اگر با این دید رمزشناسانه به نیزه بنگریم، و با نگاهی چنین تحلیلی به جایگاه و موقعیت نیزه در نهادِ ارتش، و در نظام اجتماعی هخامنشیان بنگریم، امکانِ طرح پرسش هایی بسیار را به دست خواهیم آورد: نیزه به راستی برای پارسیان باستان چه معنایی داشته است؟ چرا نیزه به عنوان اسلحه سازمانی هخامنشیان برگزیده شده است؟ نیزه برای یک نیزه دار پارسی چه مفاهیمی را تداعی می کرده است؟ نیزه با این موقعیت و جایگاه و معنا، در چه زمینه فرهنگی و چه بافتی از باورها بالیده و رشد کرده است، و در نهایت این پرسش مهم که تاریخ تحول مفهوم نیزه در زمینه فرهنگ ایرانی چه بوده است؟
اهمیت نیزه در دوران پس از هخامنشی نیز ادامه یافت. اشکانیان، با وجود آنکه کمان را ارج می نهادند اما نیزه را نادیده نمی گرفتند. وقتی اشکانیان به دست ساسانیان از میان رفتند، بار دیگر دودمانی پارسی بر ایران حاکم شد که خود را وارث سلسله هخامنشیان می دانست. ساسانیان با این وجود، ترکیبی در میان تمام سنت های پیش از خود به وجود آوردند؛ به این معنا که نیزه هخامنشی را احیا کردند، بی آن که شمشیر بلند و کمان پارتی را از دست بنهند. در بسیاری از دیوارنگاره های سنگی، شمشیری بزرگ و اشکانی در دست شاهنشاهان ساسانی دیده می شود، و بشقاب ها و ظروفی که شاه را در حال کمانگیری و شکار نشان دهد هم اندک نیستند.
با این وجود، برترین لایه از طبقه ارتشتاران در ایران عصر ساسانی به اسواران یا سواره نظام سنگین اسلحه نیزه دار مربوط می شد. این سربازان، ساز و برگی بسیار پیچیده داشتند و غرق در جوشن و زره بر اسب می نشستند و اسب هایشان هم زرهپوش بودند. سلاح اصلی این سواران، نیزه ای بسیار بلند و سنگین بود. ساز و برگ این سربازان نیز مانند شمشیر اشکانی، تا پانصد سال بعد در جریان شبکه ای از وامگیری های فرهنگی تا اروپا رفت و در آنجا به شکل گیری طبقه شوالیه ها انجامید که از نظر لباس و تجهیزات رونوشتی دقیق از اسواران ساسانی محسوب می شدند.
امروز، اگر بخواهیم شکل اسواران ساسانی را در ذهن مجسم کنیم، باید به تصویری بسنده کنیم که با تکیه بر فیلم های هالیوودی، از بقایای اروپایی شان در قرون وسطا باز مانده و از مجرای رسانه های عمومی تکثیر شده است.
طبقه اسواران در زمان انقراض ساسانیان و ظهور اسلام تا مدتی باقی ماندند. در تاریخ اسلام از اسلام آوردن گروهی از اساوره « که جمع مکسر عربی اسوار است سخن رفته است، و بارها به شورش ها و عملیات جنگی ایشان اشاره رفته است. این اساوره همان کسانی بودند که پس از پیوستن به ارتش اسلام، در فتح سرزمین هایی که دشمنان سنتی ایران محسوب می شدند » مانند شامِ رومی شده و بیزانس یا قلمرو مورد ادعای ایران بودند « مانند مصر نقشی برجسته ایفا کردند و از آنجا که به رسم باستانی خویش در رباط ها » یعنی قلعه هایی در نزدیکی مرزها ساکن می شدند، مرابطون نامیده می شدند.
اشاره به این نکته جالب است که همین رباط ها نخستین خاستگاه تصوف اسلامی بود و بسیاری از صوفیان اولیه در رباط ها ساکن بودند و حتی مانند ابراهیم ادهم در جهادها شرکت کرده و در جریان کشورگشایی ها کشته می شدند، در حدی که در فرهنگ اسلامی، کلمه رباط به زودی با خانقاه و خانه درویشان و صوفیان مترادف شد. این یکی از مسیرهایی است که از آیین های مهرپرستی و خراباتی که در میان اسواران رواج داشت برای تصوف ایرانی و اسلامی به ارث رسید.
از دوران پیش از اسلام متونی انگشت شمار و اندک از نوشتارهای ایرانی بر جا مانده است، و به این ترتیب نمی توان تحلیل دقیقی در مورد ارتباط مفهوم نیزه با کلیدواژگان همسایه اش به دست داد. از این رو کاوش ما در ایران پیش از اسلام، خواه ناخواه با تکیه بر تصاویر و نقوش و دیوارنگاره ها همراه است. اما پس از قرن دوم که آشوب هجوم تازیان فرو نشست و بار دیگر تمدن ایرانی قد راست کرد، به تدریج نشانه هایی از بازسازی مفهوم نیزه و کمان و ارتباط آن با هنر جنگاوری و عناصر اخلاقی نیز آغاز شد.
در اشعار شاعران اولیه ایرانی، اشاره چندانی به نیزه به چشم نمی خورد. با این حال بار دیگر مفهوم نیزه و کمان و نمادشناسی مربوط به آنها، در ایران احیا شد، با این تفاوت که این بار در زمینه ای اسلامی چنین می شد.
به این ترتیب، در یک جمع بندی کلی، اگر بخواهیم پرسش مرکزی خود، یعنی مفهوم و معنای کمان و نیزه در تاریخ فرهنگ ایرانی را پی بگیریم، با این منابع روبه رو هستیم: منابع پیش از اسلام، که بیشتر تصویری و کمتر نوشتاری هستند، و منابع پس از اسلام که عناصر نوشتاری بیشتری به ویژه در قالب شعر از آن به جا مانده است.
براساس این منابع، آشکار می شود که در زمان پیش از هخامنشیان نیزه به همراه کمان سلاحی محبوب در میان اقوام ایرانی بوده است. اما در زمان هخامنشیان نیزه و در عصر اشکانیان کمان اهمیتی بیشتر یافت، تا آنکه در عصر ساسانی با وجود هم عنان نمودن این دو سلاح، نیزه تا حدودی مرکزیت قدیمی خویش را بازیافت. آنگاه در زمان آشوب برخاسته از هجوم تازیان نمادپردازی مربوط به هردوی این سلاح ها دچار رکود و انقراض شد، و تازه در قرن چهارم هجری بود که برخی از عناصر معنایی متصل به این دو تا حدودی احیا شد. با تکیه بر این اسناد و مدارک، می توان مفهوم نیزه و کمان و ارتباط آن با هنر جنگیدن و نظام اخلاقی و فلسفی ایرانیان باستان را رمزگشایی کرد.
چنانکه اشاره شد، در میان متون عصر هخامنشی، کتیبه نقش رستم اهمیتی بسزا دارد و باید به عنوان بیانیه ای در مورد مبانی نظری حکومت هخامنشیان وارسی شود. به گمان من سخنانی که در این کتیبه آمده، چندان به این امر که داریوش به راستی چقدر خوب سواری می کرده یا چقدر در نیزه بازی توانا بوده ارتباطی ندارد، به ویژه که داریوش در سنی بسیار زیاد درگذشت و بی تردید خشایارشا دست کم در ده، بیست سال آخر عمر داریوش، پیرمردی را در کنار خود می دید که هرچند هم تنومند و قوی بوده باشد، مهم ترین ویژگی اش سوارکاری و کمانگیری نبوده است.
در واقع محتوای این کتیبه بیش از آنکه به خلق و خو و ویژگی های شخص داریوش اشاره کند، به مفهومی بسیار بنیادین در تمدن ایرانی دلالت دارد، و آن مفهوم راستی است؛ مفهومی که در بطن پیکربندی مجدد مفهوم سوژه در دوران داریوش قرار گرفته است.
راستی، و شیوه های رمزگذاری آن در قالب چیزها « نیزه و کمان و رخدادها » نظم و انضباط حاکم بر بدن سرباز پارسی شالوده بازتعریفی بنیادین در مفهوم سوژه انسانی در عصر هخامنشی بودند، و این دلیلی است که نگاشتن این متنِ غیرعادی را بر گور داریوش ضروری ساخته است. به طور خلاصه، دعوی من در این نوشتار آن است که همزمان با شکل گیری تمدن هخامنشی و بازسازی نظم سیاسی و اجتماعی جوامع باستانی در قالب نخستین دولت جهانی، شکل جدیدی از سوژه نیز ظهور کرد، و این منِ نوظهورِ پیروزمند، همان بود که در قالبی رسمی و به شکلی سیاسی در شکل سربازی پارسی بازنموده می شد. محور مفهومی ای که نظام انضباطی نوظهورِ حاکم بر این سوژه را صورتبندی می کرد، راستی بود که به روشنی از نظام دینی زرتشتی وامگیری شده بود و در زمینه انضباط ارتش پارس بیانی عینی و عملیاتی یافته بود، و در نهایت به بازسازی نظام اجتماعی جهان باستان منتهی شده بود.
راستی که دقیقا با همین واژه راستیه در کتیبه های یاد شده مورد اشاره قرار گرفته، برابرنهادی است برای مفهوم اوستایی« اَشَه» که همان راستی معنا می دهد. اشه، مفهومی است که در ایران باستان سابقه داشته است اما بر کشیده شدنش به مرتبه محوری معنایی در منظومه ای دینی و اخلاقی، کارِ زرتشت است. اشه در زبان اوستایی که به ایرانیان ساکن شرق ایران زمین تعلق داشته، برابرنهادی است برای واژه سانسکریت «رتَه». رته، که از نظر مفهومی با مفهوم «تائو»ی چینی شباهتی دارد، در وداها به عنوان قانون و نظم حاکم بر گیتی معرفی شده است.
رته یا اشه، آن قانون و قاعده ای است که کار طبیعت و گیتی براساس آن نظم می پذیرد. به این ترتیب، رته را می توان تا حدودی به معنای نظم گیتیانه، یا قوانین طبیعت، یا قواعد حاکم بر هستی در نظر گرفت. چنین می نماید که اشه نیز ابتدای کار دقیقا به همین معنا در زبان های ایرانی شرقی رواج داشته باشد. در زبان فارسی باستان، همین واژه ارته خوانده می شده است که خویشاوندی اش با رته سانسکریت آشکار است. به این ترتیب در زبان های فارسی کهن، واژه «ارته» یا اشه برای اشاره به قانون و نظم حاکم بر گیتی به کار می رفته است.
اشه، در قالب مجموعه ای از نمودها و رفتارها در جهان مادی تعین می یابد. مهم ترین عنصرِ برخاسته از اشه، راستی است. یعنی کسی که به اشه پایبند است، کرداری درست و سازگار با قوانین گیتی دارد، و از این رو راست کردار محسوب می شود و راست می گوید و از دروغ می پرهیزد. اشه در واقع همچون تائو راهی است که گیتی و مینو در آن جریان دارند، و کسی که در امتداد این راه باشد، و راستای آن را در پیش بگیرد، راست است. بقیه، که نسبت به این راه انحرافی دارند یا در مسیری واژگونه آن حرکت می کنند، اسیر دروغ شده اند و به همین دلیل محکوم به شکست هستند.
به این ترتیب، مفهوم اشه پیوندگاهی بوده که نظام هستی شناختی و اخلاقی ایرانیان باستان را به هم متصل می کرده است. آنچه در راستای نظم حاکم بر گیتی باشد، راست و درست است، و هرچه از آن فاصله بگیرد، نادرست و اهریمنی و دروغین است. به این ترتیب، پاس داشتن این نظم و حتی یاوری رساندن به آن، امری اخلاقی محسوب می شود که فرد را از گمراهی و نابودی می رهاند.به روشنی می توان دید که چنین منظومه ای از مفاهیم تا چه پایه به کارِ بر ساختن نظامی انضباطی و ساختاری برای پیکربندی مجدد سوژه می آیند. به ویژه آن که اشه به خاطر ماهیت درونی و انتخاب مدارانه اش، به شکلی از انضباط درونی، و بنابراین به زایش نظام های شخصیتی نیرومندِ خودمدار منتهی می شود.
به این ترتیب، کتیبه نقش رستم، مانند سایر کتیبه های هخامنشیان، از دید من بدان دلیل در تاریخ فرهنگ ممتاز و یگانه است که در چارچوبی بسیار انتزاعی و بسیار سنجیده و ژرف، مفاهیمی بنیادی را که تمدنی نوساخته و نوظهور براساس آن شکل گرفته اند، در شیواترین و کوتاه ترین شکل ممکن صورتبندی می کند.
اهورامزدا (مقدسِ دانا)، داد، بوم، مردم، شادی، راستی، دروغ، و مفاهیمی از این دست، گذشته از آنکه در این کتیبه ها معرفی شده اند، به راستی در طول تاریخ پذیرفته شده و زیربنای دستگاه فکری ایرانیان را بر می ساخته اند. یک شاهد کوچک بر این مدعا آن است که تمام این کلیدواژگان در تمام بیست و پنج قرنی که از عمر تمدن ایرانی در شکل کنونی اش می گذرد، با همین معناهای ثابت به کار گرفته می شده اند، و همواره هم در مرکز بحث های نظری و چاره اندیشی های عملی قرار داشته اند.
منبع:http://www.aftabir.com
این البته، به خودی خود چندان مهم نمی نماید. بالاخره در هر تمدنی و در مقطعی از تاریخ، در هر جامعه ای ابزاری و وسیله ای را می بینیم که رواجی بیشتر دارد، یا عنصری را در میان وسایل نظامی می بینیم که کاربردی بیش از بقیه یافته است. از این رو شاید تاکید کردن بر رابطه نیزه با داریوش و خشایارشا و گارد جاویدان، چیزی بیش از یک مدِ زودگذر نبوده باشد؛ چیزی شبیه به رواج تصادفی نوع خاصی از لباس یا رنگ خاصی از کفش در جامعه ای خاص.
نیزه اما، مانند تمام چیزهای دیگر، این قابلیت را دارد که همچون نوعی رمز و نماد در نظامی نشانگانی عمل کند، و چنین نیز می کند. یعنی نیزه در نظام هستی شناختی مردمان عصر هخامنشی، چیزی بوده که در پیوند با چیزها و رخدادهای دیگر مفهوم می یافته است. نیزه مانند هر چیز یا رخداد دیگر، عنصری نمادین است که بخشی از رمزگان زیست جهان ایرانیان عصر هخامنشی را تشکیل می داده، و گوشه ای از این افقِ معنایی را برای ایشان صورتبندی و تدقیق می نموده است.
در نگاه نخست، چنین می نماید که نیزه عنصری دون پایه و فرعی از زیست جهان ایرانیان باستان بوده باشد. عنصری که با چیزهایی مانند نماد فروهر، یا تاج، یا اورنگ شاهی، یا بدنِ شاه قابل مقایسه نیست، و به همین ترتیب از رخدادهایی مانند نوروز، یا مراسم رژه، یا جنگ های بزرگ نیز کمتر مهم بوده باشد. اما ادعای من در این نوشتار آن است که بر خلاف آنچه که در نگاه نخست به چشم می رسد، نیزه عنصری مهم از نظام معنایی و رمزگان عصر هخامنشی بوده و به ویژه با مفاهیمی مانند جنگ، قدرت، بدنِ نیرومند، و ارزش های اخلاقی پیوند می خورده است. گذشته از این، گمان می کنم تبارشناسی برخی از عناصر امروزینِ رایج بر فناوری بدن و قواعد حاکم بر انضباط تن ها نیز در نهایت ما را به خاستگاهی می رساند که با نیزه پارسی پیوند دارد.
اگر با این دید رمزشناسانه به نیزه بنگریم، و با نگاهی چنین تحلیلی به جایگاه و موقعیت نیزه در نهادِ ارتش، و در نظام اجتماعی هخامنشیان بنگریم، امکانِ طرح پرسش هایی بسیار را به دست خواهیم آورد: نیزه به راستی برای پارسیان باستان چه معنایی داشته است؟ چرا نیزه به عنوان اسلحه سازمانی هخامنشیان برگزیده شده است؟ نیزه برای یک نیزه دار پارسی چه مفاهیمی را تداعی می کرده است؟ نیزه با این موقعیت و جایگاه و معنا، در چه زمینه فرهنگی و چه بافتی از باورها بالیده و رشد کرده است، و در نهایت این پرسش مهم که تاریخ تحول مفهوم نیزه در زمینه فرهنگ ایرانی چه بوده است؟
اهمیت نیزه در دوران پس از هخامنشی نیز ادامه یافت. اشکانیان، با وجود آنکه کمان را ارج می نهادند اما نیزه را نادیده نمی گرفتند. وقتی اشکانیان به دست ساسانیان از میان رفتند، بار دیگر دودمانی پارسی بر ایران حاکم شد که خود را وارث سلسله هخامنشیان می دانست. ساسانیان با این وجود، ترکیبی در میان تمام سنت های پیش از خود به وجود آوردند؛ به این معنا که نیزه هخامنشی را احیا کردند، بی آن که شمشیر بلند و کمان پارتی را از دست بنهند. در بسیاری از دیوارنگاره های سنگی، شمشیری بزرگ و اشکانی در دست شاهنشاهان ساسانی دیده می شود، و بشقاب ها و ظروفی که شاه را در حال کمانگیری و شکار نشان دهد هم اندک نیستند.
با این وجود، برترین لایه از طبقه ارتشتاران در ایران عصر ساسانی به اسواران یا سواره نظام سنگین اسلحه نیزه دار مربوط می شد. این سربازان، ساز و برگی بسیار پیچیده داشتند و غرق در جوشن و زره بر اسب می نشستند و اسب هایشان هم زرهپوش بودند. سلاح اصلی این سواران، نیزه ای بسیار بلند و سنگین بود. ساز و برگ این سربازان نیز مانند شمشیر اشکانی، تا پانصد سال بعد در جریان شبکه ای از وامگیری های فرهنگی تا اروپا رفت و در آنجا به شکل گیری طبقه شوالیه ها انجامید که از نظر لباس و تجهیزات رونوشتی دقیق از اسواران ساسانی محسوب می شدند.
امروز، اگر بخواهیم شکل اسواران ساسانی را در ذهن مجسم کنیم، باید به تصویری بسنده کنیم که با تکیه بر فیلم های هالیوودی، از بقایای اروپایی شان در قرون وسطا باز مانده و از مجرای رسانه های عمومی تکثیر شده است.
طبقه اسواران در زمان انقراض ساسانیان و ظهور اسلام تا مدتی باقی ماندند. در تاریخ اسلام از اسلام آوردن گروهی از اساوره « که جمع مکسر عربی اسوار است سخن رفته است، و بارها به شورش ها و عملیات جنگی ایشان اشاره رفته است. این اساوره همان کسانی بودند که پس از پیوستن به ارتش اسلام، در فتح سرزمین هایی که دشمنان سنتی ایران محسوب می شدند » مانند شامِ رومی شده و بیزانس یا قلمرو مورد ادعای ایران بودند « مانند مصر نقشی برجسته ایفا کردند و از آنجا که به رسم باستانی خویش در رباط ها » یعنی قلعه هایی در نزدیکی مرزها ساکن می شدند، مرابطون نامیده می شدند.
اشاره به این نکته جالب است که همین رباط ها نخستین خاستگاه تصوف اسلامی بود و بسیاری از صوفیان اولیه در رباط ها ساکن بودند و حتی مانند ابراهیم ادهم در جهادها شرکت کرده و در جریان کشورگشایی ها کشته می شدند، در حدی که در فرهنگ اسلامی، کلمه رباط به زودی با خانقاه و خانه درویشان و صوفیان مترادف شد. این یکی از مسیرهایی است که از آیین های مهرپرستی و خراباتی که در میان اسواران رواج داشت برای تصوف ایرانی و اسلامی به ارث رسید.
از دوران پیش از اسلام متونی انگشت شمار و اندک از نوشتارهای ایرانی بر جا مانده است، و به این ترتیب نمی توان تحلیل دقیقی در مورد ارتباط مفهوم نیزه با کلیدواژگان همسایه اش به دست داد. از این رو کاوش ما در ایران پیش از اسلام، خواه ناخواه با تکیه بر تصاویر و نقوش و دیوارنگاره ها همراه است. اما پس از قرن دوم که آشوب هجوم تازیان فرو نشست و بار دیگر تمدن ایرانی قد راست کرد، به تدریج نشانه هایی از بازسازی مفهوم نیزه و کمان و ارتباط آن با هنر جنگاوری و عناصر اخلاقی نیز آغاز شد.
در اشعار شاعران اولیه ایرانی، اشاره چندانی به نیزه به چشم نمی خورد. با این حال بار دیگر مفهوم نیزه و کمان و نمادشناسی مربوط به آنها، در ایران احیا شد، با این تفاوت که این بار در زمینه ای اسلامی چنین می شد.
به این ترتیب، در یک جمع بندی کلی، اگر بخواهیم پرسش مرکزی خود، یعنی مفهوم و معنای کمان و نیزه در تاریخ فرهنگ ایرانی را پی بگیریم، با این منابع روبه رو هستیم: منابع پیش از اسلام، که بیشتر تصویری و کمتر نوشتاری هستند، و منابع پس از اسلام که عناصر نوشتاری بیشتری به ویژه در قالب شعر از آن به جا مانده است.
براساس این منابع، آشکار می شود که در زمان پیش از هخامنشیان نیزه به همراه کمان سلاحی محبوب در میان اقوام ایرانی بوده است. اما در زمان هخامنشیان نیزه و در عصر اشکانیان کمان اهمیتی بیشتر یافت، تا آنکه در عصر ساسانی با وجود هم عنان نمودن این دو سلاح، نیزه تا حدودی مرکزیت قدیمی خویش را بازیافت. آنگاه در زمان آشوب برخاسته از هجوم تازیان نمادپردازی مربوط به هردوی این سلاح ها دچار رکود و انقراض شد، و تازه در قرن چهارم هجری بود که برخی از عناصر معنایی متصل به این دو تا حدودی احیا شد. با تکیه بر این اسناد و مدارک، می توان مفهوم نیزه و کمان و ارتباط آن با هنر جنگیدن و نظام اخلاقی و فلسفی ایرانیان باستان را رمزگشایی کرد.
چنانکه اشاره شد، در میان متون عصر هخامنشی، کتیبه نقش رستم اهمیتی بسزا دارد و باید به عنوان بیانیه ای در مورد مبانی نظری حکومت هخامنشیان وارسی شود. به گمان من سخنانی که در این کتیبه آمده، چندان به این امر که داریوش به راستی چقدر خوب سواری می کرده یا چقدر در نیزه بازی توانا بوده ارتباطی ندارد، به ویژه که داریوش در سنی بسیار زیاد درگذشت و بی تردید خشایارشا دست کم در ده، بیست سال آخر عمر داریوش، پیرمردی را در کنار خود می دید که هرچند هم تنومند و قوی بوده باشد، مهم ترین ویژگی اش سوارکاری و کمانگیری نبوده است.
در واقع محتوای این کتیبه بیش از آنکه به خلق و خو و ویژگی های شخص داریوش اشاره کند، به مفهومی بسیار بنیادین در تمدن ایرانی دلالت دارد، و آن مفهوم راستی است؛ مفهومی که در بطن پیکربندی مجدد مفهوم سوژه در دوران داریوش قرار گرفته است.
راستی، و شیوه های رمزگذاری آن در قالب چیزها « نیزه و کمان و رخدادها » نظم و انضباط حاکم بر بدن سرباز پارسی شالوده بازتعریفی بنیادین در مفهوم سوژه انسانی در عصر هخامنشی بودند، و این دلیلی است که نگاشتن این متنِ غیرعادی را بر گور داریوش ضروری ساخته است. به طور خلاصه، دعوی من در این نوشتار آن است که همزمان با شکل گیری تمدن هخامنشی و بازسازی نظم سیاسی و اجتماعی جوامع باستانی در قالب نخستین دولت جهانی، شکل جدیدی از سوژه نیز ظهور کرد، و این منِ نوظهورِ پیروزمند، همان بود که در قالبی رسمی و به شکلی سیاسی در شکل سربازی پارسی بازنموده می شد. محور مفهومی ای که نظام انضباطی نوظهورِ حاکم بر این سوژه را صورتبندی می کرد، راستی بود که به روشنی از نظام دینی زرتشتی وامگیری شده بود و در زمینه انضباط ارتش پارس بیانی عینی و عملیاتی یافته بود، و در نهایت به بازسازی نظام اجتماعی جهان باستان منتهی شده بود.
راستی که دقیقا با همین واژه راستیه در کتیبه های یاد شده مورد اشاره قرار گرفته، برابرنهادی است برای مفهوم اوستایی« اَشَه» که همان راستی معنا می دهد. اشه، مفهومی است که در ایران باستان سابقه داشته است اما بر کشیده شدنش به مرتبه محوری معنایی در منظومه ای دینی و اخلاقی، کارِ زرتشت است. اشه در زبان اوستایی که به ایرانیان ساکن شرق ایران زمین تعلق داشته، برابرنهادی است برای واژه سانسکریت «رتَه». رته، که از نظر مفهومی با مفهوم «تائو»ی چینی شباهتی دارد، در وداها به عنوان قانون و نظم حاکم بر گیتی معرفی شده است.
رته یا اشه، آن قانون و قاعده ای است که کار طبیعت و گیتی براساس آن نظم می پذیرد. به این ترتیب، رته را می توان تا حدودی به معنای نظم گیتیانه، یا قوانین طبیعت، یا قواعد حاکم بر هستی در نظر گرفت. چنین می نماید که اشه نیز ابتدای کار دقیقا به همین معنا در زبان های ایرانی شرقی رواج داشته باشد. در زبان فارسی باستان، همین واژه ارته خوانده می شده است که خویشاوندی اش با رته سانسکریت آشکار است. به این ترتیب در زبان های فارسی کهن، واژه «ارته» یا اشه برای اشاره به قانون و نظم حاکم بر گیتی به کار می رفته است.
اشه، در قالب مجموعه ای از نمودها و رفتارها در جهان مادی تعین می یابد. مهم ترین عنصرِ برخاسته از اشه، راستی است. یعنی کسی که به اشه پایبند است، کرداری درست و سازگار با قوانین گیتی دارد، و از این رو راست کردار محسوب می شود و راست می گوید و از دروغ می پرهیزد. اشه در واقع همچون تائو راهی است که گیتی و مینو در آن جریان دارند، و کسی که در امتداد این راه باشد، و راستای آن را در پیش بگیرد، راست است. بقیه، که نسبت به این راه انحرافی دارند یا در مسیری واژگونه آن حرکت می کنند، اسیر دروغ شده اند و به همین دلیل محکوم به شکست هستند.
به این ترتیب، مفهوم اشه پیوندگاهی بوده که نظام هستی شناختی و اخلاقی ایرانیان باستان را به هم متصل می کرده است. آنچه در راستای نظم حاکم بر گیتی باشد، راست و درست است، و هرچه از آن فاصله بگیرد، نادرست و اهریمنی و دروغین است. به این ترتیب، پاس داشتن این نظم و حتی یاوری رساندن به آن، امری اخلاقی محسوب می شود که فرد را از گمراهی و نابودی می رهاند.به روشنی می توان دید که چنین منظومه ای از مفاهیم تا چه پایه به کارِ بر ساختن نظامی انضباطی و ساختاری برای پیکربندی مجدد سوژه می آیند. به ویژه آن که اشه به خاطر ماهیت درونی و انتخاب مدارانه اش، به شکلی از انضباط درونی، و بنابراین به زایش نظام های شخصیتی نیرومندِ خودمدار منتهی می شود.
به این ترتیب، کتیبه نقش رستم، مانند سایر کتیبه های هخامنشیان، از دید من بدان دلیل در تاریخ فرهنگ ممتاز و یگانه است که در چارچوبی بسیار انتزاعی و بسیار سنجیده و ژرف، مفاهیمی بنیادی را که تمدنی نوساخته و نوظهور براساس آن شکل گرفته اند، در شیواترین و کوتاه ترین شکل ممکن صورتبندی می کند.
اهورامزدا (مقدسِ دانا)، داد، بوم، مردم، شادی، راستی، دروغ، و مفاهیمی از این دست، گذشته از آنکه در این کتیبه ها معرفی شده اند، به راستی در طول تاریخ پذیرفته شده و زیربنای دستگاه فکری ایرانیان را بر می ساخته اند. یک شاهد کوچک بر این مدعا آن است که تمام این کلیدواژگان در تمام بیست و پنج قرنی که از عمر تمدن ایرانی در شکل کنونی اش می گذرد، با همین معناهای ثابت به کار گرفته می شده اند، و همواره هم در مرکز بحث های نظری و چاره اندیشی های عملی قرار داشته اند.
منبع:http://www.aftabir.com
/ج