همه ی این ها وقایع تاریخی فراوانی را به یادها می نشاند.
حالا دیگر به نزدیکی مسجد کوفه رسیده ایم، وارد محوطه ی «مسجد کوفه»می شویم. نخل ها ، داغ های شیعه را در دل مان تازه می کنند.
مسجد مقدس و زیبای «کوفه»با شکل هندسی مربع و با طول وعرضی در حدود110و116 متر و صحنی وسیع و بدون سقف و دیوارهایی به ارتفاع22متر که دورتا دور محوطه اش هفتاد و شش غرفه وجود دارد. 4 در برای ورود و خروج به مسجد به نام های:
1. «باب السده» که معروف به باب امیرالمؤمنین(ع) است؛
2. «باب الکنده»که در ضلع غربی مسجد واقع شده؛
3. «باب الانماط»که محاذی(3) قبله قرار دارد؛
4. «باب الفیل» یا «باب الثعبان»، در میانه ی دیوار شمالی مسجد قرار دارد که در روایات آمده ، بهتر است از این در وارد شویم.
از آن جایی که در صحن مسجد کوفه جایگاه هایی به نام پیامبران و معصومان معلوم و مشهور است که به آن ها مقام می گویند و از آن جایی که مسجد کوفه و مقام هایش اعمال خاصی دارند، کاروان ها وگروه های زائر برای راهنمایی انجام این اعمال از یکی از روحانیان بومی که در مسجد کوفه مستقر هستند و«معلم»نامیده می شوند،کمک می گیرند.
در فاصله ای که منتظر جمع شدن همه ی افراد گروه ایستاده ایم،«آقای عابدی»یکی از مسئولان گروه، پاره ای ازروایاتی که درباره ی مسجد کوفه آمده است برای جمع باز گو می کند و می گوید:«یکی از چهار مسجد مهم و مقدس جهان اسلام ،مسجد کوفه است . پس از ظهور حضرت ولی عصر(ع) پایتخت ایشان شهر کوفه و مرکز قضاوت شان مسجد کوفه خواهد بود. خواندن نماز واجب در مسجد کوفه معادل به جا آوردن یک حج و نماز مستحبی در آن برابر با یک عمره است .قبله ی این مسجد باغی است از باغ های بهشت و دست راست و چپ آن نیز از بوستان های بهشت است .حتی نشستن در این مسجد نیز عبادت محسوب می شود. هیچ بنده ی صالح و پیامبری نبوده مگر آن که در این مسجد نماز خوانده است. در روز قیامت این مسجد اهلش را شفاعت خواهد کرد».
عصای «موسی(ع)»، شجره ی یقطین(4)وانگشتر «سلیمان»در این مسجد است. هیچ گرفتار و محزونی در «مسجد کوفه»دست به دعا بر نمی دارد مگر این که دعایش مستجاب و غم و گرفتاری اش برطرف گردد. اعتکاف(5)در این مسجد مانند اعتکاف در«مسجد الحرام»و «مسجد النبی(ص)» است و...
بعضی از قسمت های این مسجد مقدس را همان معلم عراقی برای ما توضیح می داد:
رُحبه ی امیر مؤمنان(ع)(6)
دکّه القضاء(7)
بیت الطّشت
مقام حضرت آدم(ع)
«مقام حضرت ابراهیم»، «مقام جبرئیل»، مقام«زین العابدین(ع) و... از سایر مقام های این مسجد هستند.
خانه ی امیرالمؤمنین(ع)
مهلت هم به پایان می رسد و ما از میان انبوه زائران حرکت می کنیم تا به نجف برگردیم.
پی نوشت ها :
1. یکی از دعاهای حضرت امیر(ع) معروف به مناجات مسجد کوفه در کتاب مفاتیح آمده است.
2. به خدای کعبه رستگار شدم.
3. محاذی: مقابل و روبه رو.
4. شجره یقطین: در قرآن مجید که در داستان یونس آمده کدو می باشد.
5. اعتکاف: گوشه گیری، گوشه گیری برای عبادت.
6. رحبه ی امیرالمومنین: محلی که حضرت علی(ع) با اصحاب درباره حدیث غدیر احتجاج کردند.
7. دکه القضاء: سکوی قضاوت که امام علی از آن برای قضاوت استفاده می کردند.
8. همانا خداوند (خلق را) فرمان به عدل و احسان می دهد. آیه ی 90، سوره نحل.
9. بیت الطشت: از مقام های مسجد کوفه، محل وقوع یکی از کرامت های امیر المومنین (ع) است.