صفویان در یک نگاه

ظهور صفویه یکی از نقاط عطف بارز در تاریخ سیاسی و مذهبی ایران است، زیرا از لحاظ سیاسی، ایران دارای حکومتی ملی می شود(1) و از نظر مذهبی، شاهد ارتقای تشیع دوازده امامی به دین رسمی دولتی و در واقع در آمیختگی
چهارشنبه، 20 آذر 1392
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
صفویان در یک نگاه
 صفویان در یک نگاه

 

نویسنده: نجف لک زایی




 

ظهور صفویه یکی از نقاط عطف بارز در تاریخ سیاسی و مذهبی ایران است، زیرا از لحاظ سیاسی، ایران دارای حکومتی ملی می شود(1) و از نظر مذهبی، شاهد ارتقای تشیع دوازده امامی به دین رسمی دولتی و در واقع در آمیختگی عملی ایران و تشیع در یک قالب مذهبی- ملی هستیم. گرچه علل و عوامل مستقیم این فرآیند را باید در هجوم نظامی ترک ها از غرب و شمال غربی به ایران و هجرت علمای شیعی از کشورهای عربی به این کشور جستجو کرد، اما تردیدی نیست که در اواخر دوران حکومت صفویان، میان تشیع و وجدان ملی ایرانی نوعی آمیزش صورت گرفت و گذشت زمان نشان داد که این در هم تنیدگی، پایدار و آثار آن برگشت ناپذیر بوده است.
با این همه، محتوای دقیق تشیع یگانه شده با هویت ایرانی و اَشکال ظهور و اظهار شیعیگری در سرزمین ایران، تماماً در دوران صفویه شکل نگرفت. در حقیقت، تنها پس از خارج شدن سلسله صفوی از صحنه سیاسی ایران بود که تشیع ایرانی از بند همه وابستگی های اساسی خود به دولت رهایی یافت و توانست در طریق سامان دادن به خود و روشن کردن تمایزهای درونی اش گام بردارد.(2)
در تأیید آن چه آمد می توان به این نکته بسنده کرد که در واقع با ظهور صفویه در ایران است که سلسله ی فقهای ایرانی هم اندکی پس از آن با ظهور محقق اردبیلی آغاز می شود و تا به امروز ادامه دارد، در حالی که پیش از آن چنین چیزی در ایران وجود نداشت. در این جا بنای بحث تفصیلی درباره ی سلسله صفویه را نداریم. در واقع آن چه از دیدگاه پژوهش حاضر اهمیت دارد، روشن شدن وضعیت این سلسله در عصر سبزواری است که این کار از زبان خود سبزواری در قسمت دوم این بخش انجام یافته است که کار نوی است، زیرا تاکنون هیچ محققی این دوره را از نگاه سبزواری بررسی نکرده است. بنابراین، در این قسمت صرفاً زمینه برای فهم بهتر سخنان سبزواری فراهم می شود، لذا به ذکر کلیاتی درباره ی این سلسله اکتفا خواهد شد.

در یک نگاه کلی می توان عصر فرمانروایی صفویان را در سه مقطع طبقه بندی، مطالعه و بررسی کرد:
1- دوره تأسیس و تثبیت؛ از شاه اسماعیل اوّل تا شاه عباس اوّل.
2- دوره ی اقتدار و شکوفایی، که دوره ی شاه عباس اوّل است.
3- دوره ی انحطاط و فروپاشی؛ از شاه صفی تا شاه سلطان حسین.(3)

با توجه به چارچوب زمانی پژوهش، دوره اوّل از بحث خارج است؛ زیرا این دوره مربوط به قبل از حیات سبزواری است گرچه می دانیم که این مقطع، از دوران مهم تاریخ سلسله صفوی و ایران زمین است. رسمی کردن مذهب شیعه، ادغام تشکیلات صوفیان در یک نظام متمرکز دولتی، آشتی دادن مردان شمشیر(قزلباشان) و مردان قلم(ایرانیان دیوان سالار)، تحکیم پایه های دولت در داخل و خارج، مقابله با یورش های خارجی به ویژه عثمانیان و مخصوصاً نبرد چالدران در سال 920 قمری، که منجر به شکست اسماعیل اوّل شد، صلح آماسیه در سال 962 که بین شاه طهماسب و عثمانی منعقد شد، انتقال پایتخت از تبریز به قزوین و... همه در این مقطع رخ داده است.
محقق سبزواری بخش اعظم دوره دوم را به چشم خویش دید و همان گونه که در بخش بعدی آمده بعضاً در آثار خویش از این دوره و از عهد طهماسب( در دوره ی اوّل) به نیکی یاد کرده است. او شاهد بخش اوّل دوره سوم نیز بوده و اثر مهم سیاسی خویش یعنی روضة الانوار عباسی را در این دوره و برای عباس دوم با هدف جلوگیری از اضمحلال سلسله ی صفویه به نگارش درآورده است.
در پایان دوره ی اوّل اوضاع ایران بی ثبات شده بود، هم درگیری های داخلی وجود داشت و هم ناتوانی در برابر تهاجمات خارجی. با روی کارآمدن عباس اوّل، عصر اقتدار و شکوفایی ایران آغاز می شود. مهم ترین اقدامات عباس اوّل، عبارت بود از: ایجاد امنیت در جامعه و بازگرداندن نظم به کشور، نوسازی سازمان ارتش، نوسازی دستگاه مالی، بیرون راندن بیگانگان از کشور، انتقال پایتخت از قزوین به اصفهان و گسترش تجارت خارجی، با همه ی این اوصاف، به نظر می رسد زمینه های انحطاط صفویه در همین مقطع فراهم شده باشد، چه عباس اوّل، بیشتر شاهزادگان صفوی را کور کرد و یا در حرم سرا و به دور از فعالیت های سیاسی نگاه داشت و به این ترتیب، به هنگام مرگ، جانشین شایسته ای باقی نگذاشت. از سوی دیگر، با تبدیل زمین های دولتی به زمین های سلطنتی، سبب ناخشنودی سران قزلباش و دهقانان شد که این امر در دراز مدت سبب افزایش مالیات و کاهش بازدهی این زمین ها گردید. در مقاله مربوط به اسباب زوال دولت صفویه به این مباحث بیشتر خواهیم پرداخت.
در یک کلام می توان گفت: عباس اوّل، با برقراری یک حکومت مطلقه و استفاده از هوش ذاتی و اقتداری که فراهم کرده بود، توانست پیشرفت هایی را ایجاد کند، اما زیان های این حکومت مطلقه و تغلّبی، آن قدر زیاد بود که این سلسله را در سراشیبی سقوط انداخت.
شاه صفی اوّلین شاه پس از عباس اوّل است. وی فرمانروایی تندخو و خون ریز بود و بیشتر دوران فرمانروایی اش به بی رحمی و ستم بر مردم گذشت. در این دوره قندهار به تصرف دولت هند و بغداد به تصرف عثمانی ها درآمد. این همان نشان دهنده ی ضعیف شدن وضع نظامی و اداری و عدم صلاحیت صفی بود. سرانجام شاه صفی به دلیل زیاده روی در نوشیدن شراب و مصرف تریاک در گذشت.
پس از شاه صفی، عباس دوم روی کار آمد. او همان کسی است که مورد توجه سبزواری است و سبزواری قصد دارد وی را اصلاح نماید. عباس دوم کوشید تا اجرای اصلاحاتی به نابسامانی ها پایان دهد و ارتش را نیز بازسازی کند، از جمله توانست قندهار را بار دیگر فتح کند. علایمی از بهبودی اوضاع در عصر عباس دوم پیدا شد، اما در کل، وی نتوانست بقای صفویه را تضمین کند. به دلیل اصلاحات عباس دوم است که برخی از پژوهشگران شروع انحطاط صفویه را پس از مرگ او دانسته اند.(4)
سرانجام وی نیز به دلیل زیاده روی در نوشیدن شراب در گذشت.(5)
پس از مرگ عباس دوم، شاه سلیمان به قدرت رسید. در دوره ی شاه سلیمان، شیخ علی خان زنگنه از وزرای مقتدر و مصلح تاریخ ایران به قدرت رسید که بحث درباره ی اقدامات اصلاحی او خواهد آمد. تلاش های این وزیر مصلح نیز راه به جایی نبرد و انحطاط صفویه همچنان ادامه یافت تا این که در سال 1135 قمری با شورش افغان ها و تصرف اصفهان به دست آنان، طومار این سلسله برچیده شد. پس از آن، گرچه باز هم کسانی به صورت اسمی عنوان شاه را با خود داشتند، اما عملاً قدرت در دست دیگران بود.
نمودار پادشاهان سلسله صفویه(6)

1501 م./907 ق
1524/930
1576/984
1578/985

اسماعیل اوّل
طهماسب اوّل
اسماعیل دوم
محمد خدابنده

 

دوره اوّل

1588/996

عباس اوّل

دوره دوم

1629/1038
1642/1052
1666/1077
1694/1105

صفی اوّل
عباس دوم
سلیمان اوّل(صفی دوم)
حسین اوّل

 

دوره سوم

1722/1135
1732/1145
1749/1163
1750/1163
1753/1166
1786/1200

طهماسب دوم
عباس سوم
سلیمان دوم
اسماعیل سوم
حسین دوم
محمد

 

فرمان روایان اسمی
در بعضی قسمت های  ایران


پی نوشت ها :

1- آن. کی. اس. لمبتون مالک و زارع در ایران، ص 212.
2- حامدالگار و جمعی از نویسندگان، سلسله پهلوی و نیروهای مذهبی( به روایت تاریخ کمبریج)، ص 217-220.
مقاله مورد نظر را حامدالگار با عنوان «نیروهای مذهبی در قرن هجدهم و نوزدهم» نوشته است.
3- بحث حاضر عمدتاً برگرفته از این اثر است: راجر سیوری، ایران عصر صفوی، ترجمه ی کامبیز عزیزی.
4-مالک و زارع در ایران، ص 178.
5- درباره ی زندگی و عملکرد عباس دوم، ر.ک: احمد فاضل، شاه عباس دوم و زمان او.
6-کلیفورد ادموند بو سورث، سلسله های اسلامی، ترجمه ی فریدون بدره ای، ص 255.

منبع مقاله :
لک زایی، نجف، (1380)، اندیشه سیاسی محقّق سبزواری، قم: انتشارات بوستان کتاب (انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه ی علمیه ی قم)، چاپ اول



 

 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط