سه‌شنبه، 25 آذر 1393

پرسش :

در کارهای پژوهشی به ناچار ترکیب پژوهشگران مختلط بسته می­‌شود بنا بر اقتضائات کاری بحث و گفتگوهایی وجود دارد و حتی ممکن است شوخی‌­هایی بین حاضرین در جلسات اتفاق بیافتد به لحاظ شرعی این چه حکمی دارد؟

پاسخ :
پاسخ از حجت ‌الاسلام والمسلمین فلاح‌ زاده:
به لحاظ شرعی اصل صحبت زن و مرد اگر حرف­ها حرف­های بدی نباشد یعنی از نظر محتوا اشکال شرعی نداشته باشد، دوما حرف­هایی که رد و بدل می­شود تحریک­آمیز نباشد شهوت جنسی را تحریک نکند سوم اینکه مفسده­ای نداشته باشد اشکالی ندارد یک وقت حرف، حرف بدی نیست دروغ نیست، غیبت نیست، رکیک و زشت نیست، سخریه نیست، یعنی دیگران را مسخره نمی کنند لقب بد نمی­دهند این چیزها نیست اشکال ندارد یا مطالب مفسده­ای نداشته باشد پس اگر یک خانمی وقتی می­رود در مغازه ای چیزی می­خرد با مرد نامحرم حرف می­زند و سوال از جنس موجود می­پرسد از قیمت آن می­پرسد مبلغی که باید بپردازد اینها است دیگر اینها را که اسلام منع نکرده است البته با مراعات حجاب و عفاف. اما گاهی وقت­ها یک کلمه دوستت دارم ولو خود این کلمه هیچ مشکلی ندارد اما یک دختر جوان به یک پسر جوان بگوید یا بلعکس که مفسده انگیز است اشکال دارد ولی به طور کلی اسلام با اختلاط زن و مرد بیش از حد نیاز موافق نیست یعنی به مقدار ضرورت و لازم اکتفا کنند همچنین از شوخی کردن و مزاح کردن که معمولا موجب مفسده است بپرهیزند اما یک وقت مطلبی گفتید خنده­اش گرفت خنده هم از روی مسائل جنسی نبود آن را نمی­شود گفت حرام است ولی به طور کلی باید این نکات مراعات شود تا مفسده­ای پیش نیاید.
منبع: KHAMENEI.IR