دوشنبه، 29 دی 1393

پرسش :

فهرست نام ها و القاب حضرت فاطمه(س)؟

پاسخ :
لقب دادن به فرزندان يكي از آداب و رسوم پسنديده است. البته لقبهاي خوب چون قرآن از القاب ناپسند نهي فرموده است:
«... و لاتلمزو انفسكم و لاتنابزوا بالالقاب ...»[1] از همديگر عيبجوئي نكنيد و با القاب بد ياد نكنيد.
نامهاي معروف حضرت: فاطمه، مرضيه، راضيه و... است.
مرحوم علامه‎ي طباطبائي مي‎فرمايد: نبز ـ بمعناي لقب زشت است مثل اينكه فردي به طرف مقابل بگويد سفيه، تبه‎كار، و امثال اين القاب زشت، خداوند از اين كار، مومنان را اكيداً نهي كرد. چون سزاوار است مومن همواره به خير ياد شود و به او طعنه زده نشود و نبايد چيزي به او بگويند ناراحت شود.[2] اين به خاطر حرمت مقام مومن است كه خداوند حفظ آنرا واجب شمرده.
از اينروي در دين اسلام و سيره‎ي ائمه انتخاب لقب نيك براي فرزندان جهت پيشگيري از نسبت دادن القاب زشت يك سنت است. لذا همه‎ي ائمه شيعه لقب دارند كه بسياري از اين القاب مردم به آنها در هر جهت برخورداري و شايستگي كه از آنها مي‎ديدند به آنها داده‎اند مثلاً درباره‎ي امام زين العابدين القاب زيادي است كه مردم به آن حضرت به جهت شايستگي و دارا بودن آن داده‎اند مثلاً البكاء زيادگريه كننده ذوالثفنات، كسي كه در پيشاني او به علت زيادي سجده‎ها پينه باشد و ...[3]
براي بانوي بزرگوار ما حضرت زهرا سلام الله عليها نيز القابي فراوان ذكر شده كه برخي از آنها را پدر بزرگوارشان به آن حضرت داده است تمام القاب آن حضرت عليها السلام را كه بصورت شعر زيبا ذكر كرده‎اند براي شما برادر و دوست گرامي مي‎نويسيم:
القاب بنت المصطفي كثيره نظمت منها نبذة يسيرة
نفسي فداها و فدا ابيها و بعلها الولي مع بنيها
القاب: سيدة انسية حوراء نوريه هانيه عذراء
كريمة رحيمة، شهيدة عفيفة، قانعه، رشيده
شريفه حبيبة محترمه صابرة سليمة، مكرمه
صفية عالمة، عليمة معصومه مغصوبه معظمة
ميمونة، منصورة محتشمة جميله جليله مغطمه
حاملة البلوي بغير شكوي حليفة العبادة و التقوي
حبيبة الله و بنت الصفوة ركن الهدي و آية النبوة
شفيعة (الشيعه) ام الخيره تفاحة الجنة و المطهرة
سيدة النساء بنت المصطفي صفوة و بها و مون الهدي
قرة عين المصطفي و بضعته مهجة قلبه كذا بقيته
حكيمة فهيمه عقيلة مخزونة مكروبة عليلة
عابدة زاهدة قوامه باكية صابرة، صوامة
عطوفه رئوفه حنانة البرة الشفيقة الانانة
والدة السبطين دوحة النبي نور سماوي و زوجة الوصي
بدر تمام غرة غراء روح ابيه درة بيضاء
واسطة قلادة الوجود درة بحر الشرف و الجود
ولية الله و سر الله امينه الوحي و عين الله
مكينة في عالم السماء جمال لآباء شرف الابناء
دره بحر العلم و الكمال جوهرة الغره و الجلال
قطب الرحي المفاخر السنية مجموعة المآثر العليه
مشكاة نور الله و الزجاجة كعبة الآمال لاهل الحاجة
ليلة قدر ليلة مباركة ابنة من صلت به الملائكه
قرار قلب امها المعظمة عالية المحل سرالعظمة
مكسورة الضلع رضيض الصدر مغصوبة الحق خفي القبر[4]

معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. فاطمه زهرا، سيد جعفر شهيدي.
2. بانوي نمونه اسلام، ابراهيم اميني.
3. فاطمه زهرا از ولادت تا شهادت، سید محمد کاظم قزويني.

پی نوشتها:
[1] . قرآن كريم سوره حجرات آيه 11.
[2] . علامه طباطبائي تفسير الميزان، ترجمه شده توسط موسوي همداني (ره) چاپ چهارم، تهران (اميركبير و رجاء) 1370 ج 71، ص 509 ـ 510.
[3] . علامه مجلسي، بحارالانوار، چاپ دوم تهران دارالكتب اسلاميه 1362، ج 46، ص 4.
[4] . احمد رحماني همداني، فاطمه الزهراء، بهجة قلب المصطفي، چاپ دوم، تهران، نشر مرضيه 1372، ص 209 ـ 210.
منبع: اندیشه قم