دوشنبه، 29 دی 1393

پرسش :

بعضي مي گويند پيامبر در عروسي حضرت زهرا (س) به دفّ زنان اجازه داد تا دف بزنند؛ آيا اين حقيقت دارد يا جعل حديث است؟

پاسخ :
ازدواج اميرالمؤمنين ـ عليه السلام ـ با فاطمه زهرا ـ سلام الله عليها ـ نخست در آسمانها صورت گرفته و ملائكه خدا بر اين موضوع شهادت داده اند. و روايات زيادي از منابع شيعه و اهل سنت بر اين مطلب اشارت دارد.
در حالات خليفه دوم نوشته شده كه چون به خواستگاري حضرت فاطمه ـ سلام الله عليها ـ رفت و جواب منفي شنيد، ضمن گزارش تأسف آميز از برخورد منفي، پيامبر الهي در اين زمينه اضافه كرد (اِنّه يَنْتَظِرُ اَمْرَ اللهِ فيها) «رسول خدا در مورد ازدواج فاطمه منتظر فرمان خداوندي است».[1]
ازدواج علي و زهرا يك دستور الهي و آسماني بود. چگونه ممكن است در اين ازدواج خلاف شرع انجام بگيرد و ترديدي نيست كه غناء و موسيقي به آلاتي چون دفّ از محرّمات است، به گونه اي كه از حضرت امام صادق ـ عليه السلام ـ نقل شده است كه خانه اي كه در آن غناء و موسيقي باشد از بلاي ناگهاني ايمن نيست و دعا در آن مستجاب نمي شود و فرشته داخل آن نمي گردد.[2]
فلذا جمع زيادي از فقها عقيده دارند در مجلس عروسي زنانه با سه شرط، غناء جايز است:
1- مرد هر چند محرم در آن نباشد.
2- در خواندنشان باطلي نگويند.
3- از آلات لهو و وسائل موسيقي استفاده نكنند.
برخی فرموده اند كه استعمال دفّ (دايره) در مجلس عروسي زنانه به شرط آنكه حلقه نداشته باشد جائز است. اگرچه فرموده اند احتياط در ترك آن است. يعني استعمال دفّ حتي در مجلس عروسي زنانه و با اجتماع شرائط ترك شود. چنانچه شيخ انصاري ـ رحمه الله ـ در مكاسب فرموده اند: راه رستگاري در احتياط است.

پی نوشتها:
[1] . شرح ابن ابي الحديد، ج 9، ص 193.
[2] . مستدرك الوسائل.
منبع: اندیشه قم