چهارشنبه، 1 بهمن 1393

پرسش :

با توجه به اينكه امام حسين ـ عليه السلام ـ و كاروان همراه، ماه رجب از مدينه به سمت مكه و سپس کربلا حركت نمودند در مورد نحوة و مکان روزه ايشان توضيح دهيد.

پاسخ :
امام حسين ـ عليه السلام ـ در ماه رجب سال 60 هجري از مدينه حركت نمودند و در ماه شعبان به مكه مكرمه رسيدند و ماه شعبان، رمضان، شوال و ذي القعده را در مكه بسر بردند. صاحب انساب الاشراف اين طور مي نويسد:«و كان الحسين خرج من المدينة إلي المكة يوم الأحد، لليلتين بقيتا من رجب سنة ستّين و دخل مكة ليلة الجمعة لثلاث ليالٍ خلون من شعبان ... فأقام بمكة شعبان و شهر رمضان و شوال و ذي القعده ...»[1]. ترجمه: «و امام حسين روز يكشنبه از مدينه خارج شد، دو شب به آخر مانده از ماه رجب سال 60 هجري و شب جمعه وارد مكه شد در حاليكه سه شب از ماه شعبان گذشته بود، ... پس ماههاي شعبان و رمضان و شوال و ذي القعده را در مكه اقامت نمود ...». صاحب الفتوح نيز مي نويسد:«و خرج في جوف الليل يريد مكة بجميع أهله و ذلك لثلاث ليالٍ مضين من شهر شعبان في سنة ستين»[2]. « و أقام الحسين بمكة باقي شهر شعبان و رمضان و شوال و ذي القعده».[3]ترجمه:«و امام حسين در دل شب با خانواده اش راه مكه را در پيش گرفت و آن در حالي بود كه 3 شب از ماه شعبان گذشته بود در سال 60 هجري و امام حسين بقية ماه شعبان و رمضان و شوال و ذي القعده را در مكه، اقامت نمود،». به اين ترتيب معلوم مي شود امام حسين ـ عليه السلام ـ ، ماه رمضان را در مكه مكرمه اقامت داشتند و فريضة عبادي روزه را در آن مكان شريف، انجام دادند.

معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. الارشاد: شيخ مفيد، جلد 2، دارالمفيد.
2. حيات فكري و سياسي امامان شيعه ـ عليهم السلام ـ، رسول جعفريان، قم، انتشارات انصاريان.

پی نوشتها:
[1] . انساب الاشراف، احمد بن يحيي البلاذري، جلد 3، صفحه 160، دارالتعارف، بيروت، چاپ 1، 1977 ميلادي.
[2] . الفتوح، ابن اعثم كوفي، جلد 3 (5-6)، صفحه 24، دارالكتب العلمية، بيروت، چاپ 1، 1406 هجري.
[3] . همان، صفحه 26.
منبع: اندیشه قم