شنبه، 1 خرداد 1395

پرسش :

فردى مقدارى شراب با درصد بیش از حدّ متعارف الکل، به سه نفر فروخته است. یکى از خریداران بعد از مصرف فوت، دیگرى نابینا، و سوّمى فلج شده است. در مورد میزان جرم، و مسؤولیّت فروشنده این سؤالات مطرح است: الف) در صورت اطّلاع فروشنده از میزان بالاى الکل موجود در شراب، آیا جنایت عمدى است؟ ب) در صورت عدم اطّلاع از مطلب فوق، تکلیف چه مى باشد؟ ج) آیا علم و جهل مصرف کننده به بالا بودن میزان الکل تاثیرى دارد؟ د) آیا علم مصرف کننده به حرمت شرب خمر و بطلان معامله، تأثیرى در حکم دارد؟

پاسخ :
جواب الف تا دال: در صورتى که گیرنده شراب، آگاه از بالا بودن درصد الکل و عوارض ناشى از آن بوده کسى مسوول قتل او نیست. و اگر آگاه نبوده، ولى فروشنده آگاه به این مسایل بوده، و مى دانسته که این امر غالباً منشا قتل یا نقص اعضا مى شود، مصداق جنایت عمدى است. و اگر با خبر نبوده، او مسوول نیست. ولى اگر سازنده آگاه بوده، یا سهل انگارى کرده، او مسوول است. و اگر هیچ کدام آگاه نبوده و سهل انگارى نکرده اند، و تصادفاً این مساله پیش آمده، هیچ کدام مسوول نیستند. دانستن و ندانستن حکم این مساله، تاثیرى ندارد، ولى در مساله حدّ شراب و مجازات آن موثّر است، و به یقین این معاملات باطل و حرام است.

منبع: makarem.ir